Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Hamm Duitsland, top bestemming met kinderen!

Hamm Duitsland, top bestemming met kinderen!

Hamm, de meest oostelijke van de grote steden in het Ruhr gebied ligt op ongeveer tweeënhalf uur rijden vanaf Utrecht. Er wonen meer dan 180.000 mensen, maar toch is het bij ons Nederlanders geen bekende bestemming en dat is jammer.

Waar de meeste steden in het Ruhrgebied pas in de 19e eeuw werden gesticht, gaat Hamm terug tot de 13e eeuw en was het zelfs een Hanzestad. De steenkoolwinning nam de stad over, maar veel van deze oude industriële sites hebben de afgelopen 30 jaar een nieuwe rol gekregen. Zoals het erg leuke Maximilianpark, een heerlijk park vol speeltuinen met als grote bezoekersattractie ’s werelds grootste gebouw in de vorm van een dier! De glazen olifant, een omgebouwde wasserij die van de kunstenaar Horst Rellecke de kop en slurf van een olifant kreeg.

Maximilianpark

Plan je stedentrip Hamm met de RUHR.TOPCARD

Ga je een weekend naar Hamm of plan je misschien wel een langere vakantie in het Ruhrgebied? Schaf vooral een RUHR.TOPCARD aan. De RUHR.TOPCARD is een heel kalenderjaar lang geldig en hiermee kun je gratis naar meer dan 95 attracties en krijg je ook eens op meer dan vijftig plekken 50% korting.

Drie van de vijf attracties in Hamm waar ik in dit blog over vertel zijn gratis met de RUHR. TOPCARD en bij het klimpark krijg je 50% korting. Lees ook onze uitgebreid blog over het Ruhrgebied met kinderen.

RUHR. TOPCARD

Hamm met kinderen

Wij hadden slechts één dag in Hamm, maar dat was wel een hele volle dag. Ik zou je adviseren een weekend uit te trekken voor je trip naar Hamm. Naast deze toffe attracties in Hamm voor kinderen is er namelijk nog meer te zien. Wat dacht je van het historische centrum, de Sri Kamadchi Ampal Tempel (de grootste Hindoe tempel buiten India) en het Kurpark met o.a. een midgetgolfbaan.

Lees ook mijn uitgebreide blog over 7 onbekende bestemmingen in Duitsland.

Maximilianpark

Het Maximilianpark in Hamm bevindt zich op de voormalige locatie van de Zeche Maximilian kolenmijn die in 1941 werd gesloten. Na jaren braak gelegen te hebben, kreeg de locatie in de jaren 80 een nieuwe functie. Je betaalt entree om het park te bezoeken en dan krijg je toegang tot prachtige bloeiende tuinen, de olifant en vooral heel erg leuke speeltuinen voor kinderen.

Er is ook een een vlinderhuis en er zijn regelmatig voorstellingen, tentoonstellingen (bijvoorbeeld over Lego of Playmobil) en speciale activiteiten in het park. Een terugkerende activiteit is bijvoorbeeld rijden met een minitreintje over een stukje spoor dat nog in een hoekje van het park ligt.

Maximilianpark hamm

Natuurlijk brengen we een bezoekje brengen aan de glazen olifant. In 1984 werd de oude wasserij van de mijn omgetoverd tot een olifant door een glazen hoofd en staart toe te voegen. Nu is het grootste gebouw in de vorm van een dier ter wereld.

hamm maximianpark

Je kunt ook binnen in het gebouw kijken. De lift gaat via de slurf omhoog. Binnen treffen we een palmentuin en een aantal bewegende mechanische dieren aan. Mocht je er in de avond zijn, dan is de olifant verlicht in allerlei verschillende kleuren.

Maximilianpark hamm
Maximilianpark hamm

In het Maximilianpark in Hamm zijn diverse eetmogelijkheden. Dat is maar goed ook, want bij mooi weer kun je je hier prima een dag vermaken. Zoveel speelmogelijkheden zijn er dat onze dochter niet eens weet waar ze moet beginnen.

Maximilianpark hamm

Bij de glazen olifant is een speeltuin om te klauteren en een voor kleinere kinderen. De grootste speeltuin vind je naast het meer. Hier zijn heel veel klautertoestellen, een speeltuin voor jongere kinderen en ook een waterspeeltuin met sproeiers. Allemaal in een mooie groene omgeving.

Maximilianpark hamm

Erlebnistherme Maximare Hamm

Zijn jouw kinderen ook zo gek op zwemmen? Onze dochter wel en laten ze nou in Hamm een echt tof zwembad hebben. Erlebnistherme Maximare Hamm met een saunawelt (die we nu niet bezocht hebben) en Aquawelt/Sportbecken. Aquawelt is het verwarmde zwembad waar je blij van gaat worden.

Erlebnistherme Maximare Hamm

Met een groot golfslagbad met een verassing. Zwembrilletje mee en duik maar eens onder water. “Echte vissen papa”. Wij denken dat onze dochter een grapje maakt, maar nee, er zitten echt aquaria in de muur.

Erlebnistherme Maximare Hamm

Er is in dit zwembad in Hamm ook een apart gedeelte voor jonge kinderen met meerdere glijbanen en speeltoestellen. Voor oudere kinderen zijn er twee stoere glijbanen. Een echte glijbaan (vanaf 5 jaar) die van binnen opeens donker wordt en dan discolampjes krijgt. De andere is een spannende open wildwaterglijbaan (vanaf 8 jaar).

Erlebnistherme Maximare Hamm

De Erlebnistherme Maximare Hamm heeft ook een heerlijk verwarmd buitenbad. Hier kun je ook fijn bubbelen. Het enige wat even wennen is, is dat het buitenbad een zout waterbad is. Dat is goed voor de huid, zeggen ze.

Klimpark Hamm

Kletterpark Hamm is een behoorlijk avontuurlijk klimpark. Voor kinderen vanaf 6 jaar die minimaal 120 centimeter groot zijn en die onder begeleiding van een volwassene klimmen. Vanaf 8 jaar en 140 centimeter hoef je als ouders niet meer mee.

hamm klimpark

We krijgen eerst alle persoonlijke beschermingsmiddelen en een uitgebreide uitleg van het systeem. Anders dan bij veel andere klimparken rem je hier jezelf af, dus daarom draag speciale handschoenen. Daarin moeten dan plastic handschoenen en ook kinderen moeten hier verplicht een mondkapje dragen. We moeten een laag parcours voordoen om te laten zien dat we de uitleg hebben begrepen en mogen dan zelf op pad.

Klimpark Hamm

Mijn dochter staat te springen om te starten. Mijn man en dochter zijn veel sneller op klimparken dan ik, dus als ze voorstellen om te beginnen met “mittel schwer” fluit ik ze even terug dat “mittel” ook prima is. Er zijn twee van deze routes. Waar ik al lang blij mee ben, want het is direct al op 4-6 meter hoog en er zitten best wat pittige elementen in.

Ik ga uiteindelijk half kruipend over een balk terwijl mijn dochter eroverheen dartelt. “Waarom vond je dit moeilijk, mama”. Aan het einde wacht nog een leuke lange zipline.

Klimpark Hamm

Ondertussen kijken we ook rond wat er nog meer te klimmen is. Het oefenparcours is dicht bij de grond, maar op het gele parcours wat het makkelijkste reguliere parcours is, wordt een jongetje uit de boom gehaald. Voor een beginnersroute vind ik het ook behoorlijk hoog. Hoe leuk Hamm met kinderen ook is, als je nog nooit eerder hebt geklommen, is het misschien beter eerst een klimbos in Nederland te proberen.

Klimpark Hamm

Man en dochter zijn zeker nog niet klaar en gaan nu wel voor de midden zwaar met originele elementen zoals een sleetje. Ze vinden het echt een supertof klimpark en balen dat we niet nog langer kunnen blijven. Ben je nog niet uitgeklommen, dan zijn er ook nog een tweetal zware routes.

Klimpark Hamm

Dierentuin Hamm

Ga je naar het Ruhrgebied met kinderen, dan zijn er veel dierentuinen om te bezoeken. De dierentuin van Hamm is een kleinere dierentuin, maar wel leuk voor jonge kinderen. Het Tierpark in Hamm heeft vooral veel apen en vogels. Er zijn daarnaast ook kinderboerderij dieren. De dierentuin ligt naast het klimpark in het groen.

Dierentuin Hamm

Waterskien in Hamm

Toen we zagen dat je met de RUHR.TOPCARD ook gratis konden waterskiën, wilden we dit natuurlijk uitproberen. Onze dochter was alleen nog te jong, want je moet hiervoor tien jaar zijn. Geen probleem, ik heb het ook al eerder gedaan, dus ging Marcel waterskiën terwijl wij lekker gingen chillen.

Waterskien in Hamm

Dit kan namelijk ook prima bij Wasserki Hamm, er is een restaurant met o.a. hamburgers en natuurlijk typische Duitse klassiekers zoals curryworst. Er is een heerlijk groot grasveld en een deel van het meer is afgezet om te zwemmen. Er is zelfs een mooi strandje.

Marcel krijgt een wetsuit, waterski’s en een beetje uitleg. Er zijn hier meerder waterskibanen maar als beginner start je natuurlijk op de langzame baan. Er zijn ook kluisjes en de mogelijkheid om achteraf te douchen.

Waterskien in Hamm

Terwijl Marcel zich uitleeft op de waterskibaan en een natuurtalentje blijkt te zijn, vermaken wij ons ook uitstekend. Af en toe zwaaien, kijken naar de stunt skiërs die salto’s springen en gewoon lekker genieten van het zonnetje op een wel heel fijne zonnige herfstdag.

Hamm is door ons hartstikke goedgekeurd!

hamm waterski

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over het Rijn en Ruhrgebied met kinderen waar je ook gebruik kunt maken van de RUHR.TOPCARD.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top