Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Skigebieden dichtbij, voor een weekend wintersport (met kinderen)

Skigebieden dichtbij, voor een weekend wintersport (met kinderen)

Ben je op zoek naar de leukste skigebieden dichtbij? Ik heb het voor je uitgezocht. Misschien omdat net als bij ons een hele week wintersport net even niet uitkomt met werkverplichtingen. Of omdat je voor het eerst op wintersport met kinderen gaat en even uit wil proberen of ze het wel leuk vinden, voordat je 2 reisdagen kwijt bent en vervolgens een week in de sneeuw zit met een kind dat na een uur in het klasje al huilend weg loopt. Helaas true story, maar niet van mijzelf gelukkig.

Een skigebied dichterbij Nederland is natuurlijk niet te vergelijken met naar de Alpen gaan voor je wintersport met kinderen, maar zeker voor beginners is het leuk genoeg.

Skigebieden dichtbij Nederland

Winterberg  – Sauerland

Winterberg is de klassieke bestemming voor het plannen van een wintersportweekend met vrienden of met het gezin. Wij gingen hier met school zelfs naartoe voor een dagje. Winterberg is het grootste skigebied in het Sauerland met meer dan 20km aan pistes.

Er zijn enkele niveaus en knooppunten waardoor je een echte rondtocht kan maken. De zwarte piste (Kappe) is een afdaling voor pro’s. Op de blauwe piste vanaf de Bremberg kun je snelheden halen tot boven de 50 km/u. Ook voor jonge kinderen is het hier prima skiën.

Er zijn moderne liften en dankzij kunstsneeuw kan je hier eigenlijk altijd wel skiën mits het niet te warm is, Of ook het dorp besneeuwd is en de dalafdaling open gaat, hangt ook van het weer af. Je kunt hier makkelijk materiaal huren. Er zijn meerdere skischolen met Nederlandse instructeurs. Het is wel verstandig om je les minimaal twee weken van te voren te boeken. Het is op de piste altijd druk, maar wel gezellig.

 •  Afstand vanaf Utrecht: ongeveer 300 km
 •  Beste periode half jan tot en met half maart
 • Verblijven met kinderen bij Landal Winterberg, een van de luxe appartementen van vakantiepark Winterberg of boek tijdig een van de vele appartementen of hotels via booking.com. Tip: kan je alleen begin januari of eind maart boek dan een te annuleren hotel. Als er geen sneeuw is, ga je niet.

Willingen – Sauerland

Op wintersport dichtbij huis maar iets anders dan Winterberg? Dan is Willingen een goede keuze. Het skigebied is wel wat kleiner met rond de 15km aan pistes.

wintersport dichtbij

De pistes zijn iets langer, maar er is minder variatie dan in Winterberg. Het is wel nog steeds een stuk groter dan andere skigebieden zoals de Hunau in het Suaerland. Bij Willingen moet je wel een beetje geluk hebben, het is er over het algemeen rustiger dan in Winterberg. Maar bij de sleepliften ontstaan soms wel lange rijen. Willingen is het beste met natuurlijke sneeuw. Ook in Willingen kan je prima terecht voor een skiles, check wel van te voren of de docent Nederlands spreekt als dit belangrijk is voor je kinderen.

 • Afstand vanaf Utrecht: ongeveer 300 km
 • Beste periode januari en februari
 • Boek je hotel via booking.com en kies een hotel of appartement dat nog te annuleren is als er geen sneeuw valt. Ook via sunwebwinter kan je goed een hotel boeken
wintersport dichtbij

Eifel, Duitsland

De Duitse Eifel is ook niet ver weg en je hebt hier meerdere ski-gebieden hoewel die allemaal vrij klein zijn. Je komt hier meer voor wintervermaak zoals sleetje rijden, rodelen en langlaufen. Er moet daarvoor natuurlijk wel wat sneeuw vallen. De meeste skigebieden in de Eifel zijn vrij klein maar bij Monschau-Rohren heb je een viertal pistes waarvan de langste 1km lang is.

 •  Afstand vanaf Utrecht: ongeveer 300 km.
 •  Beste periode: januari en februari wanneer het gesneeuwd heeft
Skigebied dichtbij nederland

Harz, Duitsland

In de zomer kan je heerlijk wandelen in de Harz. Je hebt er de Brocken, de hoogste berg in de omgeving van Nederland van meer dan 1000m. Hogere bergen dichtbij Nederland zijn er niet. Bovendien vind je in de Harz heel veel schattige dorpjes en rondom het berggebied verschillende Werelderfgoed-stadjes zoals Goslar.

Skiën in de Harz mag dan niet zo bekend zijn maar het is wel echt een aanrader. Er zijn in de Harz meerdere skigebieden: Ravensberg, Wurmberg, Bocksberg en de Matthias-Schmidt-Berg. De Wumberg is het hoogste ski-gebied, goed bereikbaar met de auto voor een wintersportweekend met een hoogte van 971 meter en 12km aan pistes. De Matthias-Schmidt-Berg is vooral geschikt voor gevorderde pistes omdat het erg steil is. De Bocksberg-Hahnenklee heeft 5km aan pistes voor zowel kinderen als volwassenen. Er komen hier niet zoveel Nederlands maar vooral veel Duitsers.

 • Afstand vanaf Utrecht: ongeveer 480 km.
 • Beste periode: Half dec tot eind maart kan je hier vaak wel skiën, maar het mooist in januari en februari
 • Verblijf met kinderen bij Landal in de Harz. 

Vogezen, Frankrijk

De Vogezen is nog net te doen voor wintersport dichtbij huis zeker wanneer je in België of Limburg woont. Je zit hier in Frankrijk en als het meezit heb je in december al sneeuw. Er zijn meerdere skigebieden in de Vogezen. Die liggen vaak op de berg en de dorpjes zelf in het dal. Ook hier heb je dus geen ski-in, ski-out.

De Vogezen zijn erg geschikt voor beginnende skiërs en voor langlaufers. Er zijn daarnaast diverse dierenparken en mooie kastelen. Dus ook familieleden die niet zo van de winteractiviteiten zijn, hebben genoeg te doen. De bekendste plek om te skiën in de Vogezen is Gerardmer. Sommige van de pistes zijn in de avonduren verlicht. Andere kleinere skigebieden zijn Ventron, Saint-Maurice-sur-Moselle, Le Valtin en Bussang. De hoogste sneeuwzekerheid heb je in Le Bresse op 900 meter. Behalve skien en snowboarden kan je hier ook telemarkskiën of een wandeling maken met sneeuwschoenen.

 • Afstand vanaf Utrecht: ongeveer 580 km.
 • Beste periode: januari en februari, sommige jaren kan er van december tot maart geskied worden maar dit hangt van de windrichting af.

Zwarte Woud, Duitsland

Het Zwarte Woud is een goede optie voor wie niet helemaal naar de Alpen wil maar het niet erg vindt om verder te rijden voor een grotere sneeuwzekerheid. Het gebied is ook geschikt voor wie ook net wat meer afwisseling en uitdaging en goede voorzieningen voor skiërs zoekt.

Persoonlijk zouden wij dit te ver vinden voor een weekend wintersport maar wel een optie voor een miniwintersport vakantie van 4 dagen. De hoogste berg van het skigebied is de Feldberg en is 1500 meter hoog. Dit is ook meteen het bekendste skigebied. Er zijn uitgebreide voorzieningen voor alpine-skiërs en langlaufers.

Een nadeel is alleen wel dat het weinig authentiek is en erg druk. Er zijn mooiere en rustigere skigebieden in het zwarte woud maar die hebben een lagere sneeuwzekerheid. Voor kinderen zijn Feldberg en Belchen leuk. Bij die laatste heb je bijvoorbeeld een kinderland naast de gondel met een eigen liftje.

 • Afstand vanaf Utrecht: ongeveer 600 km.
 • Beste periode: Half januari tot half maart bij de Feldberg, korter bij de andere skigebieden. Sommige jaren kan er van december tot eind april geskied worden maar net als in de Vogezen is dit afhankelijk van de windrichting.
 • In Feldberg zitten veel pensions en B&B’s die je kunt boeken online.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top