Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Bremerhaven met kinderen, stedentrip aan de Duitse Noordzeekust

Bremerhaven met kinderen, stedentrip aan de Duitse Noordzeekust

Wil je weten wat er te doen is in Bremerhaven met kinderen? Veel, heel veel meer dan wij in een weekend konden bekijken, maar we delen graag onze ervaringen met je.

Wij vinden het een uitdaging om bestemmingen te ontdekken die superleuk zijn en dichtbij genoeg voor een weekendje weg met het gezin, maar nog niet zo bekend of ontdekt zijn. Bremerhaven is zo’n bestemming.

Bremerhaven by night

Tijdens ons weekendje Bremen met kinderen kregen we diverse folders te zien waardoor we ook nieuwsgierig werden naar buurstad Bremerhaven met kinderen. Een klein jaar later was het zo ver. We stapten al vroeg in de auto en 3 uur later kwamen we aan in deze Duitse havenstad.

Omdat er zoveel indoor activiteiten zijn in Bremerhaven kozen we deze stad als bestemming voor een winterseweekendje weg in januari. We hadden mazzel met het weer: weliswaar één druilerige dag, maar ook een fijne zonnige dag waardoor we zowel indoor als outdoor activiteiten konden ondernemen.

Bezienswaardigheden Bremerhaven met kinderen

Klimahaus (Klimaathuis)

Wat ons betreft de topattractie en must-see voor wie Bremerhaven met kinderen bezoekt. In dit unieke belevingsmuseum maak je een wandeling door diverse klimaatzones. Zwitserland, Sardinië, Niger en Antarctica komen voorbij, allemaal plekken op deze aardbol die net als Bremerhaven op de 8 graden 34 seconden oosterbreedte liggen.

Klimahaus bremerhaven

Het klimaat is overal anders, en dat voel je, dat ruik je, dat zie je en dat beleef je. Rillen in de kou, kijken naar de tropische vissen, klauteren over een houten pad: je doet het hier allemaal in het Klimaathuis Bremerhaven.

Klimahaus bremerhaven

Naast de route door de werelden bestaat het museum ook nog uit een aantal belevingsruimtes waar je van alles leert over bijvoorbeeld windenergie of het weer.

Wij vonden het Klimahaus geweldig en als dit bij jou en je kinderen past, kan je hier zeker een hele dag vermaken. We komen woorden te kort om te beschrijven wat er allemaal te doen is en daarom lees je er meer over in dit complete blog over het Klimahaus.

Zoo am Meer

De dierentuin aan zee in Bremerhaven. Een kleine maar ook een bijzondere dierentuin in Duitsland. Bijzonder vanwege de ligging, uitstraling en het type dieren dat je er ziet. Direct aan de Noordzee ligt het ronde complex waarbinnen je vanaf verschillende niveaus de dieren zowel boven als onderwater kunt bewonderen.

bremerhaven puma
bremerhaven dierentuin

Nog voor we de Zoo am Meer zien horen we het gebrul van een chimpansee galmen over de promenade. Vanaf een afstandje zien we de boven de dierentuin uitstekende apenrots waar twee mannetjes luidkeels vechten om de beste plek. De chimpansees zijn een vreemde eend in de bijt van deze dierentuin waar je verder voornamelijk dieren uit koude klimaten tegen komt.

bremerhaven zoo am meer

Eenmaal binnen komen we na de chimpansees direct bij de ijsberen. Een kleine maand voor ons bezoek is er een baby geboren. Deze krijgen we niet te zien wel de enorm indrukwekkende papa-ijsbeer.

Ondanks dat de dierentuin geen enorme oppervlakte beslaat heeft de ijsbeer zeeën van ruimte. Het is dus best lastig om het goed te bekijken. Later komen we terug voor de voedertijd en dan laat papa ijsbeer zien hoeveel wendbaarheid hij heeft.

Bremerhaven ijsbeer

Aan souplesse hebben de zeeleeuwen in deze Duitse dierentuin geen gebrek.  Een jongen gooit sneeuwballen in het water waarna de hele groep erop af racet. De winnaar pakt de sneeuwbal in zijn mond en gaat ermee vandoor.

Is de ijsbal gesmolten dan komen er vier, vijf hoofdjes boven water. “Nog een keer, nog een keer, volgende sneeuwbal graag”. Natuurlijk spelen we mee!

bremerhaven zeeleeuwen

De route brengt ons nog langs verschillende andere dieren zoals de zeehondjes, sneeuwuilen en sneeuwhazen. Met een bijzondere vermelding voor de puma. Deze stoere kat is not amused door de smeltende sneeuw. De uitdrukkingen die op zijn gezicht verschijnen zijn een fotosessie waard.

bremerhaven noordzee acquarium

Tenslotte bezoeken we het in 2013 nieuw geopende deel: het Noordzee-aquarium. In deze ruimte zijn vele in de Noordzee wonende vissen te zien zoals de fotogenieke zeepaardjes. Net als elders in de dierentuin is er hier weer veel extra’s te doen voor kinderen zoals een kwartetspel met dieren of zelf door een telescoop kijken.

Verder zijn er regelmatig bordjes (in het Duits) die op kinderhoogte extra uitleg geven bij de dierentuin. Midden in de dierentuin ligt nog een grote houten, klim- en klauterspeeltuin. Meer informatie en openingstijden op de website.

bremerhaven <h2> speeltuin

Emigratiemuseum

Het Emigratiemuseum Bremerhaven (Deutsches Auswandererhaus) is een museum dat het verhaal vertelt van de vele Duitse emigranten die hun geluk elders zochten en in mindere mate op de latere groep van immigranten.

Emigratiemuseum

Ook dit is een belevenismuseum wat betekent dat je bij binnenkomst in de huid kruipt van één van de migranten. Mijn personage is Herta Nathorff. Lopende door het museum kom ik op verschillende punten meer te weten over haar leven. Indrukwekkend zijn de wasfiguren die de boot met emigranten uit staan te zwaaien.

Emotioneel het waargebeurde verhaal van Herta die als Joodse dokter langzaam alles kwijt raakte en erin slaagde net voor de Tweede Wereldoorlog te emigreren naar Amerika. Hier ging ze geen rooskleurig leven tegemoet als Duitsers (ondanks dat ze joods waren) werd de familie met de nek aangekeken en ze zou schoonmaak werk doen om rond te komen en zich uiteindelijk opwerken als sociaal werksters.

Op 95-jarige leeftijd stierf ze als laatste van het gezin, man en kinderloze zoon overleden al eerder. In een interview vertelde ze zich nog steeds Duits te voelen maar ze zette nooit meer voet op Duitse bodem.

Emigratiemuseum

Marcel heeft een heel ander karakter die om totaal andere redenen Duitsland verliet: zijn personage was een gelukszoeker die de Amerikaanse droom najaagde. Samen doorlopen we de route maar elk hebben we dus een eigen ervaring.

Onze tocht brengt ons ook bij de 2e en 3e klasse ruimtes van de grote oceaanboten en tot het emigratie centrum op Ellis eiland in de USA. Heb je de boottocht eindelijk gehad dan ben je er nog niet want bij enige teken van lichamelijke of mentale zwakte werd je de toegang tot het land alsnog ontzegd. De kooien op Ellis Island zijn nagemaakt en daar kan je je (laten) keuren.

De huidige immigratie-situatie in Duitsland maakt dat ik ook erg benieuwd was naar dit deel van het museum. Echter dit richt zich voornamelijk op minder recente immigranten, met een setting van bioscoop, kappers en winkels uit de jaren 70.

Mijn karakter, de 17-jarige Vietnamese Mai, komt naar Oost-Duitsland in het kader van de communistische relaties tussen beide landen. In plaats van een mooie baan zoals beloofd moet ze het vuile werk doen wat bij Duitsers niet willen. Ze krijgt een kind, trouwt, en scheidt weer en woont tegenwoordig nog steeds in Duitsland.

Emigratiemuseum

Omdat alles in het Duits en Engels is denken wij zelf dat dit voor Nederlandse kinderen vooral geschikt die wat meer begrijpen van de personage dat ze volgen. Dus vanaf een jaar of 10. Onze dochter van 2 vond de figuren en de hele omgeving wel mooi maar verveelde zich snel.

Je beleeft dit museum het beste als je ook echt de tijd hebt om de verschillende audioguides en verhalen over je karakter te luisteren. Als je hier komt, zorg dan zeker dat je even de tijd neemt om in de ruimte “7 Million People” op een bankje gaat zitten dat naar de kade kijkt. De periode 1870-1913 is bijzonder interessant, omdat dit de hoogtijdagen waren van de havenontwikkeling.

Uitkijkend over diezelfde haven wordt verteld waarom de situatie er naar was te vertrekken (bijvoorbeeld economisch of door oorlog). De ontwikkeling van de haven wordt uitgelegd en je ziet de schepen in je fantasie al opdoemen in het water voor je.

Emigratiemuseum

Ook boeiend zijn de foto’s en posters in het schip. Hier zijn flyers te zien met onder andere hakenkruizen (want verplicht in de jaren 30, maar wel heel klein afgebeeld), mooie advertenties om de teruglopende omzet te voorkomen en foto’s van hoe het aan boord was. Het is gedetailleerd met een schuin aflopende vloer en het kost niet veel moeite om je voor te stellen hoe gespannen de reizigers geweest moeten zijn op deze Duitse Titanic.

Het nagebouwde Grand Central Station versterkt dat gevoel. Het werd gebouwd ten bate van de migranten om de grandeur van Amerika te tonen. Na Ellis Island moet dit gebouw de hoop van de migranten in een nieuwe toekomst doen opbloeien tot het maximum.

Emigratiemuseum

Overige bezienswaardigheden Bremerhaven voor gezinnen

Wij hadden maar een weekend in de stad en dat is voldoende om alle bovenstaande bezienswaardigheden te bezoeken. Er zijn echter nog veel meer indooractiviteiten in Bremerhaven met kinderen zoals het het German Maritime museum. In de haven voor het museum liggen een aantal indrukwekkende oude schepen die gratis te bekijken zijn.

Een ander museum dat leuk kan zijn is het Historical museum. Volgens de website brengen ze de geschiedenis van de maritieme stad op een onderhoudende en realistische manier.In Bremerhaven is ook een science museum het “Phänomenta”.

maritiem musem

Er zijn verschillende uitkijktorens in Bremerhaven, helaas waren deze door de sterke wind en sneeuw allemaal dicht tijdens ons bezoek. Wel genoten we van een wandeling langs de pier. Hier zie je de enorme containerschepen over de Noordzee aan komen varen.

De havens zijn hier trouwens heel goed toegankelijk voor toeristen en je kunt je dus vergapen aan de enorme schepen en rij na rij na rij Porsches die klaar staan om verder verscheept te worden.

bremerhaven weekendje

In de zomerperiode zijn er diverse mogelijkheden om Bremerhaven vanaf het water te bekijken. Ons spreekt de optie aan om met een boot een tocht te maken door de enorme containerhaven. Bremerhaven heeft ook een stadsstrand aan de rivier waar je kunt pootje baden en een zandkasteel kunt bouwen.

In en rondom de stad zijn verschillende groene parken met speeltuin en de mogelijkheid om een roeibootje te huren. Je zou fietsen kunnen huren en een stuk kunnen fietsen lands de wever, een rivier(tje) dat door de stap loopt.

We vonden ook twee leuke speeltuinen in Bremerhaven. Tegenover de dierentuin kan je lekker klauteren en naast het maritiem museum is een speeltuin in nautisch thema.

Zoals je leest is er meer dan genoeg te doen aan de Duitse Noordzeekust om alleen in de stad in deze stad al een midweek door te brengen. Combineer het met Bremen of gebruik het als fijne stop onderweg naar een vakantie in Denemarken.

speeltuin bremerhaven
speeltuin bremerhaven

Italiaans shoppen in Bremerhaven

In het moderne gebied in Bremerhaven, de Harbor Worlds Bremerhaven, zit naast de verschillende musea ook een outdoor shopping mall Mediterraneo . Nou zijn wij normaal gesproken niet zo van dat soort plekken maar deze heeft het Italiaanse thema erg leuk doorgevoerd.

Daarnaast heeft Bremenhaven ook nog een winkelgebied in binnenstad. Je loopt er in enkele minuten naar toe. Behalve een oude kerk is de binnenstad van Bremenhaven niet erg bijzonder. Je komt hier niet voor die typische Duitse architectuur.

shoppen in bremerhaven

Hotel Bremerhaven

Tijdens ons weekend in Bremerhaven sliepen we in im jaich Boardinghouse. Dit is een appartementengebouw naast een hotel gelegen aan de haven. We verbleven in een junior suite, een fijne grote kamer met aparte keuken.

hotel bremerhaven

Vanuit onze lichte slaapkamer hadden we vanuit de grote ramen uitzicht op de binnenhaven. Het bed stond door een bureautje een beetje afgeschermd van de bank met tafel en stoelen. Voor onze dochter stond er een babybedje maar aangezien het een bedbank is kunnen oudere kinderen hier prima op slapen.

De keuken is van alle gemakken voorzien zoals een magnetron, kookplaat, radio en koffiezetapparaat. Handig als je zoals ons zelf wil koken alhoewel je ook terecht kunt voor ontbijt en diner in het inpandige restaurant. Overnachten in Bremerhaven is erg betaalbaar en van 50-100 euro per nacht heb je goede keuze aan prima hotels. Check de prijzen hier.

Bekijk ook de andere mooie en betaalbare accommodaties in Bremerhaven.

hotel bremerhaven
hotel bremerhaven

Wij bezochten Bremerhaven in samenwerking met tourism Bremerhaven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top