Home / Reisinformatie / Midden-Oosten / Israel / Off the beaten track, jeeptour door de woestijn in Israël

Off the beaten track, jeeptour door de woestijn in Israël

Vanaf Jeruzalem ondernam ik een jeeptour met Abraham Tours door de woestijn in Israël. Voor wie het niet weet, Israël heeft twee woestijnen. De bekendste is de Negev woestijn in het zuiden maar daarnaast is er nog de woestijn van Judea en deze begint 33 seconden vanaf Jeruzalem.

Het klinkt bijna ongeloofwaardig, maar het klopt wel. Onze gids liet ons kijken en tellen. We gingen de tunnel in onder de Olijfberg, 33 seconden later kwamen we eruit en alles is anders. In Jeruzalem valt 600 milimeter regen per jaar, hier maar twee. Niet veel later laten we wat lucht uit onze banden lopen en gaan we letterlijk en figuurlijk off the beaten track.

woestijn in israel

We zijn met zijn zessen. Allemaal uit een ander land en niemand kende elkaar voor deze ochtend. Onze chauffeur en gids heeft energie en passie. Hij praat, wij luisteren en stellen vragen over geologie, klimaat, zijn eigen reisavonturen zoals het opgraven van een dinosaurusskelet in Zuid-Amerika, het leger, Israël zoals het nu is en zijn vrouw en kinderen. Te veel om allemaal te herhalen en bovendien veel te mooi om niet zelf te kunnen beleven. Deze jeeptour is dus veel meer dan alleen de plekken die we zien maar krijgen ook een crash course Israël.

Berg Azazel

Jeeptour door de woestijn in Israël 

We laten de lucht uit de banden lopen en verlaten de verharde weg. Wanneer we terugkijken zien we aan de horizon Jeruzalem, diverse Israëlische nederzettingen en een aantal dorpen op de Westbank. Aan de horizon is er niks, maar als snel blijkt dat ook hier mensen wonen, de bedoeïenen.

woestijn in isreal
woestijn in isreal

In de auto krijgen we een crash course Israël, de joden (met al hun verschillende groeperingen), de Palestijnen, de christen, de bedoeïenen, de druzen. De opdeling van de Westbank in zone’s A, B en C. Voor wie niet al enig gevoel heeft met de historie van het land duizelt het, maar het is wel informatie die je helpt dit land beter te begrijpen.

We stoppen bij een waterput. Twee jongetjes op een ezel komen aangesneld. Voor 5 nis mag je een rondje maken op de ezel. Ze wonen hier met hun vader en zijn twee vrouwen in een tent. Voor water gebruiken ze nog steeds de duizenden jaren oude reservoirs die het schaarse regenwater opvangen in een ondergrondse ruimte.

Berg Azazel

Berg Azazel

We rijden verder naar de berg Azazel, de rust wordt kort verstoord door een stel motorrijders. Het is het hoogste punt van de Judaanse woestijn. De woestijn in Israël strekt zich voor ons uit en vandaag is het zo helder dat we helemaal tot de Dode Zee kijken. Op deze plek werd vroeger elk jaar een geit de afgrond in gegooid om de zonden van het volk op zich te nemen.

We lopen zo over de resten heen van een oud klooster dat hier stond. Ik vraag me af waarom het niet opgegraven wordt maar in een land met zoveel historie is een plek als deze niet bijzonder genoeg. Dus valt het ten prooi aan grafrovers. Een paar jaar geleden zijn ze op de crypte van de kerk gestuit. Enkele schatten konden door de politie nog gevonden worden, het meeste is weg.

woestijn in israel

Mar Saba Klooster

Het was de foto van het Mar Saba klooster die me overtuigde deze jeeptour te doen en de werkelijkheid stelt niet teleur. Jammer genoeg ben ik als vrouw niet welkom in het klooster zelf en moet ik het doen met het uitzicht. Ook de mannen gaan tijdens deze tour trouwens niet naar binnen. Dit verstopte klooster is het oudste continu in gebruik zijnde klooster in Israël. De toegangsweg ligt aan de andere kant van de kloof, aan die kant is het bijna een vesting zo sterk. Al die jaren kon het klooster blijven bestaan onder verschillende heersers door zijn verstopte ligging.

Mar Saba Klooster
mar saba
mar saba

We maken thee op een gaspitje in de stijl van de woestijn. Wat een enorme rust heerst hier. Toch is de woestijn in Israël zeker niet zonder leven. Onderweg stoppen we regelmatig omdat we dieren zien. Veel vogels maar ook een gazelle die door haar schutkleuren bijna wegvalt in de achtergrond.

dieren woestijn in israel
dieren woestijn in israel
dieren woestijn in israel
dieren woestijn in israel

Ein Prat en Wadi Qelt

Normaal gesproken gaat deze tour in de zomermaanden naar Ein Prat waar je kunt zwemmen in de bronnen. Het weer in Israël is in november nog heerlijk. Ik heb zelfs een korte broek aan maar zwemmen is wel weer een stap te ver. We kiezen ervoor om naar Wadi Qelt te gaan.

Ooit als het echt vrede is in het Midden-Oosten zou je vanaf Jeruzalem naar Jericho kunnen hiken door Wadi Qelt. Wat een avontuur moet dat zijn. Nu hebben we daar überhaupt de tijd niet voor. We stoppen bij een uitzichtpunt op nog een verborgen klooster, dat van St. George. Even later laten we de auto achter en wandelen de droge rivierbedding in.

woestijn in israel
woestijn in israel

In de winter stroomt hier wel water maar in de zomer wordt het allemaal gebruikt voor de velden en de dieren. Een zijstroompje wordt geblokkeerd door een enorme muur. Een van de kanten is nog volledig glad en we zien hoeveel moeite de bouwers er ooit aan besteed hebben. Het is een aquaduct dat het water honderden jaren geleden naar de wachttorens voerde de de handelsroute van weleer moesten bewaken. Ik houd van het gevoel ergens te lopen en de historie te voelen.

woestijn in israel
woestijn in israel

Deze jeeptour is echt hele goede manier om in Israël off the beaten track te gaan zonder comfort te verliezen. Je stap gewoon op in Jeruzalem en kunt de tour boeken bij Abraham tours. Wil je alleen met je gezin dan kan je ook een individuele tour boeken. Ik denk zelf dat wanneer je Israël met kinderen bezoekt deze tour meer geschikt is met tieners dan met peuters.

Je kunt de jeeptour alleen op vrijdag of op zaterdag doen omdat een deel van de woestijn doordeweeks oefen terrein is van het Israëlische leger.

woestijn_in_israel13
woestijn in israel
woestijn_in_israel22
woestijn_in_israel20

Ook naar het Midden-Oosten op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dat scheelt gedoe met verzekeren ter plekke. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Terwijl je bij ANWB, Djoser, Sawadee en Koning Aap terecht kunt voor reizen samen met andere gezinnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top