Home / Reisinformatie / Azie / China / Met je kinderen naar China op vakantie? Bezoek de omgeving van Yangshuo!

Met je kinderen naar China op vakantie? Bezoek de omgeving van Yangshuo!

China met kinderen, zou je dat wel doen? Echt wel! Onze kinderen waren 4 en 6 toen we vier weken door China reisden. Samen met opa en oma, want die reisden met ons mee. Dit prachtige avontuur sloten wij af met een heerlijke week in de omgeving van Yangshuo. Zo hectisch als de grote steden zijn, zo rustig is het in de omgeving van Yangshuo. De omgeving van Guilin en Yangshuo staat bekend om haar karstgebergte. Het is er allesbehalve saai, het barst in dit deel van China juist van de activiteiten die met kinderen hartstikke leuk zijn.

Bezienswaardigheden Yangshuo

Praktische informatie over Yangshuo

Yangshuo ligt in het zuiden van China en is voor Chinese begrippen een kleine stad. Dat wil zeggen: geen miljoenenstad. Yangshuo ligt zo’n 70 km zuidelijker dan Guilin wat ook een toeristische bestemming is.

De toeristische West Street in Yangshuo is een aaneenschakeling van guesthouses, barretjes, disco’s, restaurantjes uit alle windstreken en souvenirwinkeltjes. Niet echt onze smaak, dus wij verbleven zo’n 5 kilometer buiten Yangshuo, in het guesthouse The Giggling Tree.

The Giggling Tree guesthouse (met zwembad!) is van een Nederlands gezin (inmiddels niet meer), dat maakte het extra makkelijk om onze uitstapjes in de regio te regelen, al was het grote aantal Nederlandse gasten hier ook best even wennen na 3 weken China. Het hotel is heel populair kijk snel hier of er nog plek is.

kindvriendelijk hotel china giggling tree
fietstocht yangshou

Fietsen en op een vlot varen met je kinderen in China

Zodra je Yangshuo verlaat, sta je midden in de natuur. Die natuur rondom Yangshuo is onbeschrijflijk mooi. Kijk maar eens op een briefje van 20 Yuan, daarop staat het karstgebergte met de rivier Li afgebeeld. Wat kun je hier verder verwachten? Piepkleine dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan, waterbuffels die op hun gemakje staan te grazen langs de rivier, vissers op hun vlot die met aalscholvers op vis jagen, boeren die de rijstvelden bewerken, kinderen die spelen in het veld en enthousiast naar je zwaaien.

fietsen en vlot varen yangshou
fietsen en vlot varen yangshou

Wat echt leuk is om rondom Yangshuo te doen met je kinderen, is een tochtje op de fiets en met een vlot over de Li. Het karstgebergte bestaat uit alleenstaande bergen, die als een soort bulten uit een vlakke ondergrond rijzen, daartussendoor kun je prima fietsen met je kinderen. Wij huurden bij ons guesthouse een tandem en een fiets met kinderzitje, kregen een fietsroute mee en daar gingen we! Bewegwijzering is er onderweg niet echt, dus onze fietsroute met plaatjes kwam goed van pas, zo konden onze kinderen ook meehelpen de weg te vinden.

Er zijn allerlei fietsroutes mogelijk rondom Yangshuo, van 1 uur tot een hele dag, je kunt zelf de duur en de moeilijkheidsgraad kiezen. De ene keer stapten we halverwege over op een bamboevlot en werden onze fietsen keurig met een busje naar het eindpunt gebracht. Andere keren reden we naar allerlei kleine dorpjes, waar bijvoorbeeld waaiers werden gemaakt, en namen we vervolgens een bamboevlot als taxi terug. Onze fietsen werden op het bamboevlot gebonden, geen enkel probleem.

In de stad Yangshuo fietsen was trouwens best spannend, vooral als we een drukke weg wilden oversteken. Gewoon gáán, dat leek de beste methode. Hier waren we wel blij dat onze kinderen achterop zaten en niet zelf hoefden te fietsen.

fietsen en vlot varen yangshou

Deze spectaculaire show in Yangshuo willen je kinderen zeker zien

De voorstelling ‘Impression Sanjie Liu’ net buiten Yangshuo, aan de oever van de Li-rivier is een fenomeen. Er doen wel 600 dansers aan mee die keurig synchroon dansen, in het water, op bootjes of op de vlonders langs het water. De karstbergen rondom het water vormen het decor en worden continu in een andere kleur belicht. Sprookjesachtig mooi, je kijkt echt je ogen uit.

De show wordt iedere avond twee keer opgevoerd en is bedacht door de regisseur van de openingsceremonie van de Olympische Spelen en van de film Raise the Red Lantern. Wij kozen voor de vroege show, dan begin je in het daglicht en zie je de zon ondergaan tijdens de voorstelling. De show duurt 1,5 uur, misschien wat lang maar onze kinderen van 4 en 6 hebben zich geen minuut verveeld. Kinderen groter dan 1.20 meter betalen een kinderkaartje (85 yuan in 2015), vanaf 1.40 meter betalen ze de gewone entreeprijs (198 yuan in 2015).

voorstelling yangshou
voorstelling yangshou

Zelf in actie: kookworkshop en een kungfu-les voor kinderen

Mijn moeder en ik regelden via ons guesthouse een kookworkshop. ’s Morgens bezochten we met ons kookgroepje de overdekte markt in Yangshuo om inkopen te doen, een hele beleving. Kikkers in een netje gepropt, dierenkoppen hangend aan een haak, de meest vreemde groente- en fruitsoorten, zelfs onze gids wist niet altijd te benoemen wat we aanwezen.

In de keurig nette kookstudio kregen we hele duidelijke uitleg van de recepten en mochten we zelf aan de slag, ieder op onze eigen wokbrander. Een hele leuke ervaring en het smaakte ook nog eens verrukkelijk! Echt leuk om te doen tijdens een vakantie in China met kinderen.

Kookles Yangshou
Kookles Yangshou

Onze zoon van 6 had meer zin in een kungfu-les. Hij leerde in een uur tijd van een strenge dame met zwarte band een paar basisbeginselen van kungfu. Die moest hij uitvoeren in een vaste volgorde, het leek bijna een soort dans. Ook voor ons als toeschouwers heel leuk om naar te kijken.

De lerares spreekt alleen Engels, maar dat was geen probleem omdat wij er gewoon waren. En tijdens de les was het toch vooral een kwestie van goed kijken en nadoen. En onthouden waar je bent gebleven, nog best pittig. Aan het einde van het lesuur lukte het al om de hele serie bewegingen zonder haperingen uit te voeren. Hij vond het zo leuk, dat hij later die week nog een les boekte. Dat zegt genoeg volgens mij!

kungfu les yangshou

Even doorbijten: doktersvisjes

In Yangshuo vielen ons de kleine zaakjes op die behandelingen door doktersvisjes aanboden. Dus hup, de stoute schoenen aan (nee, juist uit!) en onze tenen voorzichtig in een aquarium vol wriemelende visjes. En na lang aarzelen beide voeten in de bak gestoken. Dat paste net met onze grote voeten. Hoe dat voelt? Alsof er honderden vissen aan je voeten zitten te knagen. Dat kriebelt! Overal! Op je voeten, eronder, tussen je tenen. Twee Chinese meiden tegenover ons hielden met een uitgestreken gezicht hun voeten heel rustig in de bak, wij gierden het al snel uit omdat het zo kriebelde en hadden de grootste moeite om onze voeten stil te houden. Een heel vrolijk uitje dus en eerlijk is eerlijk, onze voeten voelden na afloop poezelig zacht.

Een uitstapje naar rijstvelden rondom Yangshuo met kids, op de rug van een draak

Vanuit Yangshuo maakten we een 3-daagse trip naar Longji, naar de Dragon’s Backbone Rice Terraces. Reken op een tocht van zo’n 3,5 tot 4 uur. Auto’s blijven achter op een parkeerplaats onderaan het gebied. Je bagage wordt graag naar boven naar je hotel gebracht door dragers met een grote rieten mand op hun rug. Er zijn zelfs draagstoelen waarmee de dragers razendsnel over de smalle trappetjes rennen om toeristen naar boven te vervoeren.

Om het stadje en de omgeving te verkennen, moet je flink wat trappetjes en paadjes beklimmen die je langs de hoge houten huizen op palen leiden. Maar die moeite wordt absoluut beloond, want hoe hoger je komt, hoe mooier de uitzichten. En hoe meer verkopers er trouwens langs de paadjes staan. Met waaiers, beeldjes, katapulten, maar ook versuikerde honingbrokken, de favoriete lekkernij van onze kinderen. Er staan ook vrouwen met zilveren sieraden en zo lang haar, dat het om hun hoofd gewikkeld wordt. Tegen betaling laten ze je graag zien hoe lang hun haar wel niet is.

Er zijn hier verschillende wandelroutes naar uitkijkpunten met klinkende namen als ‘Zeven Sterren rondom de Maan’ en ‘Negen Draken en Vijf Tijgers’. Vraag even in je hotel/hostel welke route goed te doen is met kinderen. Wij wandelden dwars door de rijstvelden naar een ander dorpje en weer terug. Alsof je door een ansichtkaart wandelt, zo mooi!

pingan yangshou
pingan yangshou
pingan yangshou

Nog veel meer te doen rondom Yangshuo met kinderen

Voor ons was dit een rustpunt na een intensieve reis door China met kinderen. Heb je nog energie over, dan is er nog genoeg te doen. Er zijn maar liefst 85 klimroutes voor beginnende en geoefende bergbeklimmers en je kunt nog naar Bilian Peak of de 1.000 treden van Moon Hill beklimmen om te genieten van het uitzicht. Ook een aanrader: een cruise vanaf Guilin naar Yangshuo over de rivier Li.

Lees ook onze andere blogs over China. Zoals tips voor kindvriendelijk overnachten in China, Beijing met kids of Ghuangzhou

4 gedachten over “Met je kinderen naar China op vakantie? Bezoek de omgeving van Yangshuo!”

 1. Simone Scholtz

  Leuk artikel om te lezen. Wij gaan zelf deze zomer 3 weken met onze 2 kinderen (4,5 en 11 jaar) naar China. DE eerste twee weken zullen wij van Beijing – Pingyao – Xian en Chengdu reizen en daarna naar Yangshuo. We hebben daar nu een week voor ingepland (ook als rustpunt en om te wandelen en fietsen), daarna nog twee dagen naar Ping’an en door naar Hongkong. Zo te lezen zijn jullie ook een week in Yangshuo geweest. Is dat te lang ? is er voldoende te doen en zien ?

  1. Cindy Bergenhenegouwen

   Hoi Simone,
   Volgens mij waren wij er 6 nachten, dat was heerlijk rustig. We hebben hier bewust het tempo flink omlaag gegooid. in de ochtend fietsen en vlotvaren, de rest van de dag aan het zwembad bijvoorbeeld. Wil je hetzelfde tempo als in de steden aanhouden, dan zijn 4-5 dagen voldoende denk ik. Wij waren 2 nachten in Ping’an, dat kan ik je wel aanraden ipv 1 nacht. Ook daar is niet veel meer te doen dan wandelen, maar het is daar zo mooi. De reis ernaartoe duurt al zo’n 4 uur en om een uur of 18u is het donker, dus kun je niet meer wandelen. Zeker als je met kinderen reist, is het fijn om daarna nog een hele dag de tijd te hebben om de omgeving te verkennen.
   Ik wens je een hele mooie reis door China! Wij hadden bijna dezelfde route, op Pingyao na. Had je de blogs over Beijing en Hongkong met kinderen ook gezien op deze site? groet, Cindy

 2. Dankjewel Yvonne! Inderdaad, helemaal met je eens, de gebaande paden gewoon links laten liggen. Wat vond jij het mooist in de omgeving Yangshuo?

 3. Mooi uitgebreid artikel! Yangshuo is inderdaad erg mooi en rustig wanneer je van de gebaande paden gaat.
  Was er zelf afgelopen zomer en vond het er ook prachtig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top