Home / Voorbereiding / Tips / Trend: 2 maanden op reis voor je kind leerplichtig is. Onze tips over waarheen, hoe en wat ’t kost

Trend: 2 maanden op reis voor je kind leerplichtig is. Onze tips over waarheen, hoe en wat ’t kost

Twee maanden op reis met je kind(eren). Vlak voor de oudste aan de basisschool begint of nog snel voordat deze vijf wordt en leerplichtig is. Ik heb geen wetenschappelijk onderbouwde gegevens maar ik vermoed een nieuwe trend. Wij deden het zelf en gingen met onze dochter twee maanden naar Zuid-Amerika, in mijn bloggersteam wordt er druk gepland en ook van lezers hoor ik het steeds vaker.

Lijkt dit je ook wat? In dit blog probeer ik je antwoord te geven op alle veelgestelde vragen. Waarbij ik super dankbaar ben voor de verschillende lezers die hier ook voor hebben gekozen en die tijd hebben genomen om mijn vragen te beantwoorden.

Waarom zoveel ouders net voor de leerplicht op reis gaan.

Ik ga er vanuit dat als je gezinopreis leest, je dan niet meer hoeft te horen waarom een verre reis zo heerlijk is. Waarschijnlijk ben je met je kind(eren) al een paar keer op een verre vliegvakantie geweest. Jullie dromen van meer, maar hebben ook gewoon een fijn leven in Nederland of België.

Langer weg gaan is geweldig en juist doordat je meer tijd hebt, kom je in een heel ander ritme. Maar een lange reis is ook lastig. Je huis verkopen, je baan opgeven, de huisdieren? Dat doe je nu eenmaal minder makkelijk zodra je kinderen hebt. Maar door wat korter weg te gaan, kan je deze zekerheden wel behouden en toch die ervaring hebben van een langere reis. Het beste van twee werelden dus!

Er is alleen een grote belemmering en die is dat je kind naar school moet. De leerplicht in Nederland is gewoon niet grappig. Het is bijna onmogelijk om toestemming te krijgen om je kind mee te nemen op reis. Eigenlijk de enige methode om eronderuit te komen is uitschrijven uit het GBA (lees hier meer over in mijn blog over de leerplicht), echter; daar zitten ook allemaal weer haken en ogen aan. Wil je echt emigreren, zeg je je baan toch al op, heb je geen koophuis (meer) dan is die stap wel te doen maar gaat het om enkele maanden dan is het een stuk lastiger.

Hierdoor ontstaat er bij veel ouders een gevoel van urgentie. Nu kan je nog zonder gedoe een reis maken, de komende jaren wordt het veel en veel lastiger. Als we dat willen waarom dan niet nu!

Ik zal niet beweren dat eind drie de beste leeftijd is om te reizen, maar het is zeker wel een goede leeftijd. Een kind slaapt niet meer overdag. Ze kunnen langer lopen, maar als het echt nog moet kan je als ouder vaak ook nog wel een stukje dragen. Ze hebben de leeftijd dat ze zichzelf goed kunnen uitdrukken. Ze zijn niet meer zo kwetsbaar en weerbaarder tegen veel ziektes. Normaal gesproken is je kind zowel overdag, als ’s nachts al langere tijd zindelijk dus geen noodzaak om luiers meer mee te nemen. Kinderen in deze leeftijd zijn ook echte fijne speel- en reismaatjes zonder dat ze zelf al heel veel wensen hebben. Een leuke speeltuin, dieren en lekker zwemmen dat is al genoeg.

Salar Uyuni met kinderen

Waarom (maar) twee maanden?

Er zijn wel wat gezinnen die drie maanden gaan, maar het valt me op dat de meerderheid kiest voor twee maanden. Er moet vast een reden voor zijn. Voor ons zat dit in ieder geval in de periode die we vrij konden krijgen en het budget. Laat dat nou precies zijn wat ook andere ouders aangaven!

Wat kost dat? Azië, Afrika, Australie en Zuid-Amerika vergeleken

Uiteraard is het budget dat je hebt zeker van belang bij het maken van deze beslissing. Ik heb diverse ouders gesproken die zo vriendelijk waren om mij te vertellen hoeveel hun reis heeft gekost.

  • 2 maanden Zuid-Amerika met 1 kind 8.500 – 11.000 euro (meeste tijd in goedkopere landen zoals Colombia, Peru)
  • 2 maanden Zuid-Oost azie met 1 kind 6.000 – 8.500 euro
  • 2 maanden Zuidelijk Afrika met 1 kind 12.500-15.000 (zelf rijden 4×4, kamperen en af en toe een lodge. Zuid-Afrika, Namibie, Botswana, Zimbabwe)
  • 2 maanden Australië met 1 kind 16.500 – 22.500 (verblijf in hostel en Airbnb’s )

De conclusie:

Afrika is gewoon duur. Niet om naar toe te vliegen maar wel wat betreft transport. Zeker wanneer je naar landen zoals Namibië en Botswana wilt, wat toch het soort routes zijn dat gezinnen doen die langer op reis zijn. Voor een kampsite betaal je evenveel als voor een hotel in Azië. Ook Australië is duur vooral omdat de kosten voor accommodaties maar ook dagelijks levensonderhoud op Europees niveau liggen.

Zuid-Amerika is dan wel wat duurder om te komen maar de kosten ter plekke vallen nog wel mee. De gezinnen die ik sprak gingen wel, net als wijzelf, naar goedkopere landen. In Colombia kun je echt leuk leven van 100 euro per dag, in Chili krijg je minder kwaliteit voor 175 euro per dag. Dus wil je vooral richting Argentinië, Brazilië of Chili dan is bovenstaande geen goede berekening.

Fietsen in San Pedro de Atacama

Zuidoost-Azie is veruit het goedkoopst, maar alleen als je het wel op een budget manier doet; met het openbaar vervoer en af en toe een low-cost vlucht reist. Je kunt hier ook heel veel geld uitgeven aan fantastische hotels (met nog steeds een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding), duiken, privé transport en in landen als Maleisië en Singapore; aan pretparken en andere uitjes.

In het budget zijn niet de doorlopende kosten thuis meegenomen. Ook geen verzekeringen maar wel vliegtickets.

Zuid-afrika panoramaroute

Hoe regel je het met werk?

Een paar jaar geleden had je nog de levensloopregeling. Helaas bestaat die niet meer. In sommige gezinnen is één van de twee zelfstandig ondernemer wat als voordeel heeft dat je vrij kunt nemen, maar als nadeel dat je wel een vervanger moet vinden die je klanten in deze periode kan helpen. Bovendien heb je ook geen inkomen.

Wat de meeste ouders die wij spraken,en de afgelopen twee jaar op reis gingen, hebben gedaan is een combinatie van vakantiedagen en ouderschapsverlof. Dus bijvoorbeeld twee maanden lang 20 uur ouderschapsverlof opnemen en de overige 20 uur als vakantiedagen, bij elkaar is dat dan iets meer dan 4 weken aan vakantiedagen, terwijl je toch twee maanden vrij bent. In sommige gezinnen had één van de partners veel overuren staan en die konden dan ook ingezet worden voor de lange reis. Benieuwd hoe dit werkt? Ik schreef erover in mijn blog “hoe je ouderschapsverlof kunt inzetten om lang op reis te gaan

Ook onbetaald verlof is een optie, maar omdat je dan helemaal geen inkomen hebt in die maanden moet je natuurlijk nog meer spaargeld hebben. Je kunt altijd het gesprek met je werkgever aangaan, maar ze hoeven je geen toestemming te geven. Tenzij je de mazzel hebt te werken bij een bedrijf met een goede CAO. Zoals ik; waar in stond dat je, als je er vijf jaar in dienst was eenmalig zes maanden onbetaald verlof mocht opnemen. De arbeidsmarkt is weer een stuk krapper dan een paar jaar terug en dat maakt je kansen zeker beter.

En met je huis?

Wij hebben een kat en we zijn dus ruim voor onze reis gaan rondvragen in de vriendenkring. Via via kregen we zo te horen dat familie van één van onze buren op zoek was naar een huis, maar nog niks had gevonden. We hebben kennis gemaakt en ze konden in ons huis. Voor dit jonge stelletje fijn, want ze betaalden geen huur (wel het kattenvoer en de schoonmaakster) en konden zo extra sparen, voor ons fijn want ons huis was veilig en voor de kat werd gezorgd.

Ik heb niemand gesproken die voor deze periode verhuurd heeft. Bij andere gezinnen hielden de buren het bijvoorbeeld in de gaten. Of een familielid heeft een paar weken opgepast. Sommige hadden nog wel overwogen te verhuren op AirBnB maar dit niet gedaan.

Popayan colombia piramide

Hoe bereid je je kind voor?

Bij ons was het een hele natuurlijke overgang afscheid op de BSO, op reis en naar school. Maar soms kan je niet zo goed plannen of is dat klimaattechnisch niet handig.

Er zijn ook ouders die kiezen voor een een paar maanden basisschool, dan is je kind al wat gewend en dan de reis. Sommige scholen werken dan ook heel leuk mee door via filmpjes contact te houden. In dat eerste jaar, groep 0, komen er wekelijks nieuwe kinderen in de klas, dus is het niet zo dat er al vaste groepjes zijn waar je kind dan buiten valt.

Wat ik ook erg leuk vond als tip van één van de ouders wiens dochter op de peuterspeelzaal zat, is dat ze daar het boekje “Ikke gaat naar Bali” hebben voorgelezen. Wij hebben onze dochter thuis veel verteld over de ‘lange reis’ en samen een aftelkalender gemaakt. Maar ik sprak ook een gezin waarbij hun kind vooral heel onrustig werd van het vertellen over de reis en deze zich zorgen begon te maken. Dus het is altijd goed om te kijken wat past bij jullie kind.

Meer tips lees je in het blog “Hoe bereid je je kind voor op een lange reis

addo guesthouse

Welke bestemming kies je en waarom?

De meeste gezinnen kiezen Zuidoost-Azië voor hun verre reis. Ik vind het alleen jammer dat de belangrijkste motivatie hiervoor is; dat het goedkoop en makkelijk is. Ik ben ook echt fan van deze regio, maar juist doordat het makkelijk en goedkoop is, is Zuidoost-Azië ook prima voor kortere vakanties. Wij kozen er heel bewust voor deze reis iets anders te doen. Het rondje dat we nu konden maken door Peru, Bolivia en Chili is gewoon echt niet haalbaar met minder tijd. Zoals ik al verwacht had komen we voor de gewone reguliere vakanties, nu onze dochter op school zit toch weer bij Zuidoost-Azië. Het is gewoon veel goedkoper daarheen te vliegen, dan naar bijvoorbeeld een Centraal Amerika. De kosten ter plekke zijn bovendien veel lager dan bijvoorbeeld in Afrika.

Is zuidoost-Azië echt je droom, doe het dan vooral! Maar ik kan je zeker aanraden om ook te kijken naar andere wensen en bestemmingen die je niet zo makkelijk kunt bezoeken tijdens een kortere vakantie. Een rondje maken door Zuidelijk Afrika. Nepal en India bezoeken in de goede periode van het jaar. De Mayaroute niet op een achterlijk tempo reizen maar je tijd nemen in Mexico, Guatemala en Belize.

Droom groot en kijk daarna wat realistisch is! Heb jij ook een langere reis gemaakt met je kind? Is dit nog iets dat op de planning staat? Wij horen het graag!

tips myanmar

6 gedachten over “Trend: 2 maanden op reis voor je kind leerplichtig is. Onze tips over waarheen, hoe en wat ’t kost”

  1. Dankjewel voor je blog! Wij gaan in 2021 drie maanden reizen met onze peuter. We krijgen beide (deels doorbetaald) ouderschapsverlof. De Corona pandemie met alle onzekerheid over vliegen en een tweede (of derde) golf belemmerde de voorpret. Daarom hebben we nu een knoop doorgehakt: het wordt Europa! Er is nog genoeg te kiezen uit meer dan 30 landen en we blijven flexibel. We zijn aan het kijken naar camperhuur of een tweedehands camper om te kopen en misschien weer te verkopen. Dat geeft de meeste vrijheid en flexibiliteit. De voorpret is begonnen!

    1. Leuk Karin, is het er nog van gekomen zo met Corona? Ik heb volgend jaar twee maanden Europa op de planning staan met auto en caravan en wil nog wat inspiratie opdoen. Heb je tips/ aanraders voor me?

  2. Leuk om te lezen dat wij blijkbaar ook meedoen aan de trend. Wij zijn net terug van acht weken Nieuw Zeeland. Hier hebben we met zijn drietjes rondgereden van noord naar zuid in een camper.
    We hebben voor twee maanden gekozen, omdat het anders te duur zou worden in Nieuw Zeeland. Eigenlijk wilden wij voor zes maanden naar Azië, maar door de doorlopende kosten thuis was dit ook aan de prijzige kant.
    Nu eenmaal terug hebben we besloten om hard te gaan sparen voor nog eens een reis van hopelijk twee maanden (of meer) richting Zuid Amerika. Onze kleine wordt in 2020 vijf, dus we hebben nog even om te sparen en uit te zoeken.

    1. Erg leuk om een aantal maanden op reis te gaan met kinderen. Wij gingen een paar jaar geleden met onze kinderen van 4, 7 en 9 jaar drie maanden naar Nicaragua, Costa Rica en Panama. Erg genoten van deze landen en elkaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top