Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Colombia / #1 Reisverslag Colombia: Bogota en nieuwjaar in San Augustin
colombia bogota uitzicht

#1 Reisverslag Colombia: Bogota en nieuwjaar in San Augustin

Reisverslag Colombia #1: We reizen met onze driejarige dochter twee maanden door Zuid-Amerika, door Colombia, Peru, Bolivia en Chili. Dit is onze eerste reisverslag Colombia.

Dag 0: stress op Schiphol

De kerstdagen brengen we voornamelijk door bij familie. We worden afgezet bij het Ibis Schiphol Amsterdam Airport hotel en zonder moeite gaat mevrouwtje slapen.

We duiken er zelf ook op tijd in en alles lijkt dus goed te gaan tot ik om 23:00 wakker wordt van Marcel die een sprintje trekt naar de badkamer. De rest van de nacht ligt hij te trillen in een fleecetrui, hoesten en spugen. Ziek, of toch de stress die er nu uitkomt. Wij denken het laatste. Het is toch een hele onderneming, zeker met zo’n klein mensje. Maar ook het achterlaten van een verantwoordelijke baan en alle emoties van onverwacht overlijden van een vriend en collega van Marcel. Ook voor onze wereldreis en voor deelname aan Alpe d’HuZes sloeg bij Marcel alle spanning op de maag. Het maakt ons vertrek er niet leuker op. Marcel voelt zich rot en ik voel me toch een beetje schuldig want ik ben toch altijd de aanstichter van alle reisplannen.

Dag 1 Amsterdam-Bogota

De wekker gaat vroeg en om 5:35 staan we op Schiphol. Marcel voelt zich nog heel slap maar gelukkig is onze dame ontspannen en de eerste korte vlucht met KLM naar Charles de Gaulle gaat soepel.

Toen we de vluchten boekten kregen we een gesuggereerde overstap van 40 minuten. We hebben toen zelf besloten een vlucht eerder te pakken van Amsterdam en hebben nu 1:10 uur overstaptijd. Maar goed ook wat is dit een k*t-vliegveld. Lange lange rijen en bijna geen personeel om van het Europese deel naar het internationale deel te komen binnen dezelfde terminal. Wanneer we er eindelijk doorheen zijn is het al weer tijd om te boarden.

We stappen in het vliegtuig van Air France, een aftandse airbus. Voor we kunnen vertrekken moet een monteur eerst een stoel komen maken. Met ruim een uur vertraging dan toch op pad. De schermpjes zijn klein en slechte kwaliteit. Leve de iPad. We eten wat en spelen een spelletje. Wanneer onze dochter en ik lekker slapen komt het personeel mij wakker maken omdat ze geen riem om heeft. Eerder dit jaar vloog ik naar de Vendee en naar de Vogezen met HOP het goedkope zusje van Air France en dat was echt meer dan prima maar deze vlucht is geen reclame voor Air France.

Rond 22:30 (Nederlandse tijd) zijn we in Bogota. Het vliegveld krijgt pluspunten voor de speciale (snelle) douanerij voor gezinnen! We pakken een taxi en rijden in de spits de stad binnen. De eerste indruk is goed. Het is schoon en groen en overal fietsen mensen van hun werk naar huis. Bij de bushalte staan mensen netjes in een rijtje te wachten, het lijkt Japan wel.

Dag 2: eerste indrukken van Bogota

Het is een korte nacht. Helaas, hoe moe ze gisteren ook was om 0:41 is mevrouwtje wakker en is volgens haarzelf niet meer moe. Dan duurt het nog heel lang voor het ochtend is. Doezelen bij ons in bed tot dat ze vervelend gaat doen, filmpje op de tablet, het lukt ons haar toch nog in slaap te krijgen in haar eigen bed maar een uur later is ze weer wakker. Pff…

Bij het ontbijt kunnen we pas echt ons Hotel Casa de la Vega uitchecken. Alle kamers zijn anders en wij zijn heel blij met die van ons. Ruim, schoon, de bedden liggen heerlijk en het zit vol charmante details. Precies wat we nodig hebben.

We wandelen vandaag door la Candelaria, de oude wijk van de stad. Hier heb je bekende bezienswaardigheden zoals het goudmuseum, het museum Botero en veel kerkjes. Het Boteromuseum met allemaal dikke mensen en dieren schilderijen en beelden is ook leuk voor kinderen. We slenteren door de straatjes. Vanwege de kerstperiode is er op sommige plekken extra veel versiering en een stuk autoweg is afgesloten voor een markt/braderie. Een prima dagje hoewel we onze dame met regelmaat achter het behang kunnen plakken: ze is moe en zeurt over alles.

bogota reisverslag
bogota reisverslag
bogota reisverslag

Dag 3: een dagje bussen Bogota naar Pitalito

Het is gelukt om 2:00 even uit bed en toen pas weer om 5:30. We zijn bijna door de jetlag heen, zo fijn!

In de ochtend nemen we de funiculaire naar de top van de Montserrate berg in Bogota. Op 3150m heb je hier een heel gaaf uitzicht over de stad. Vanwege de kerst staat er veel versiering zoals dierenbeelden die ’s avonds verlicht zijn. Zelfs onze dame haar lievelingsdier, een grote slak, is aanwezig. Er zijn op de berg ook veel echte vogels en vlinders. Hier boven de drukke stad vinden we rust.

monserrate bogota
monserrate bogota

We wilden de nachtbus nemen naar San Augustin maar toen we kaartjes gingen kopen bleek deze vol tot 2 januari. Ook onze alternatieven, een dagbus naar San Augustin of een bus naar Neiva, zijn tot na het nieuwe jaar niet beschikbaar. Balen, we hebben het feit dat de Colombianen ook vakantie hebben toch onderschat. Noodgedwongen zetten we hotels dus ook maar vast want de overgebleven keuze op booking.com is heel beperkt. (Ons goede voornemen, op de bonnefooi reizen, moeten we dan maar in Peru doen). We willen in Colombia rondreizen voor een dagbudget van 100,- per dag. Zeker niet heel low-budget maar wel zo dat we in een wat lagere prijsklasse (rond de 25-35 euro) gezellige kindvriendelijke hotels zoeken. Dan is de keuze toch vrij beperkt.

Bogota

Een busmaatschappij heeft nog een ticket naar Pitalito beschikbaar. Vertrek om 13:30 aankomst rond middernacht. Dan zijn we in ieder geval in de buurt van waar we heen willen, dus we doen het. Het eerste deel van de bustocht gaat heel soepel totdat mevrouwtje Marcel onder kotst. Bah, het zit ons echt niet mee deze eerste dagen.

Reisverslag Colombia Dag 4: Pitalito naar San Augustin

Een korte rit in een jeep brengt ons naar San Augustin. We slapen de komende dagen in Hotel La Casa de Francois. Een stukje hoger gelegen dan het dorp. Fijn, want zo hebben we minder last van de oud en nieuw herrie. Er is een prachtige tuin vol bloemen en er zijn veel hangmatten. Onze kamer met gedeelde badkamer is basic maar verder is het heel mooi. (Tip:  Ze hebben ook hele mooie huisjes maar daarvoor moet je eerder boeken)

Op nieuwjaarsdag is het archeologisch park gesloten dus ondanks dat we best gaar zijn, gaan we hier toch maar direct naar toe. Het is een mooie groene wandelroute waar ik helemaal blij word van de interessante standbeelden. Resten van een cultuur waar verder weinig over bekend is. Er zijn ook veel vlinders en insecten en Marcel is helemaal blij er wat te kunnen fotograferen.

beelden san augustin

We zijn supertrots op onze kleine dame. Ze is liever lui dan moe en loopt niet graag. We houden voet bij stuk en gooien nog een zakje chips in de beloning en ze loopt 3 kilometer met 150 meter hoogte verschil in het park helemaal zelf. Ook de kilometer en 80 meter klimmen naar ons hotel doet ze toch maar mooi zelf.

Dag 5 Een actieve dag paardrijden en raften in San Augustin

Het is oudejaarsdag in Colombia. Wij beginnen met een paardrijtour. Eigenlijk dachten we 2 uur te gaan maar het worden er bijna vier. We hebben alleen op vakantie wel eens gereden maar deze paardjes weten gelukkig zelf de weg. Onze dochter vind het hartstikke leuk, eigenlijk kwam dit hele idee ook van haar omdat ze elke keer als ze mensen op paarden ziet, zegt dat ze dat ook wil.

De eerste keer galop is even spannend maar ook dat gaat snel goed. Ze heeft hele verhalen over en tegen haar paardje Gringo. Of volgens dochterlief Amerigo, want het paard van Sinterklaas is ook wit. We rijden door de heuvels rondom San Augstin en stoppen onderweg bij verschillende beelden, enkele enorme watervallen en een fijn koffietentje. Dit is echt reizen!

paardrijden san augustin
beelden san augustin colombia
paardrijden san augustin

In sommige plaatsen in Colombia hebben ze een vreemde gewoonte op oudejaarsdag. Het hele dorp doet mee aan een meelgooigevecht. Ja, je hebt het goed gelezen. Het hele dorp ziet wit maar de mensen hebben enorme lol. Marcel en onze dochter kunnen er wel doorheen lopen zonder aangevallen te worden op weg naar het zwembad. Dat is echt sociaal want meestal bij dit soort dingen zijn toeristen flink de klos.

oudejaar colombia meel gooien

Ik ga niet mee want ik ben een middagje raften. Een gave tocht midden door de natuur, een groot deel van de tocht is er niks dan bergen en water. Ik zie ijsvogels, adelaars en kolibri’s over het water scheren. De tocht heeft voldoende uitdaging voor mij dat het wel spannend is maar niet zo erg dat we omslaan. Voor de kenners: het is klasse II-III (Marcel heeft een dag later een klasse IV stroomversnelling na de regenval van de afgelopen nacht).

Raften san augustin
Raften san augustin

Dag 6: Een dagje lekker niks

Op nieuwjaarsdag doen we lekker niks. Even de spieren gust gunnen want mijn benen hebben spierpijn van het paardrijden en mijn schouders kan ik nauwelijks optillen van het raften. Ik lees een tijdschrift in de hangmat en schrijf dit weekoverzicht.

Na mijn verhalen over het raften besluit Marcel ook te gaan. Natuurlijk is met zijn tweeën leuker maar als je met jonge kinderen reist, is het soms de beste oplossing om op te splitsen. Onze dochter is helemaal blij om gewoon een dagje met haar klei en andere spulletjes die we hebben meegenomen te spelen.

De eerste paar dagen waren absoluut lastig maar nu hebben we de smaak te pakken. We reizen verder naar Popayan, en Armenia.

-> Lees hier verder en ga naar week 2

Deze reisverslagen schrijven we tijdens onze reis van 2 maanden door Zuid-Amerika met onze dochter. We schrijven ze om jullie op de hoogte te houden maar net zo goed voor onszelf. Ze gaan dus net zoveel over hoe we ons voelen als over wat we meemaken. Ben je op zoek naar meer praktische tips en bestemmingsinformatie dan verwijzen we je graag naar onze Colombia met kinderen pagina: hier zullen deze artikelen tezijnertijd verschijnen.

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

7 gedachten over “#1 Reisverslag Colombia: Bogota en nieuwjaar in San Augustin”

  1. Ik krijg hier zo’n grote dikke glimlach van! Jammer dat Marcel zich niet lekker voelde en dat er zoiets heftigs is gebeurd vlak voor vertrek.. maar zo te zien hebben jullie de smaak lekker te pakken! Knap met die kleine, veel liefs!

  2. Leuk om jullie belevenissen te lezen en ZO leuk voor je zelf om later terug te lezen! Fijn dat jullie de smaak te pakken hebben: veel plezier verder!!

  3. Heel leuk dat jullie ook weekverslagen maken, super om te lezen! De eerste lastige dagen moeten jullie maar snel vergeten en nu volop gaan genieten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top