Home / Reisinformatie / Europa / Zweden / Söderåsens Nationaal park, leuke (korte) wandeling en speelplekken

Söderåsens Nationaal park, leuke (korte) wandeling en speelplekken

Söderåsens Nationaal Park in Zweden is een mooi kleinschalig nationaal park. Het park is heel toegankelijk en er zijn diverse kortere en goed onderhouden wandelroutes. Het is daardoor ook heel geschikt om met kinderen te bezoeken. Met uitzondering van één route zijn ze echter niet buggyproof, dus met een baby of een peuter moet je wel een rugdrager meenemen.

Söderåsens Nationaal park

Bezoekerscentrum Söderåsens Nationaal park

We parkeren onze auto en lopen dan als eerste naar het bezoekerscentrum van het Söderåsens Nationaal park. In het bezoekerscentrum zijn enkele displays die uitleg geven over het park en de dieren die we hier kunnen zien. Er is ook een wand met folders en kaarten. In het park is nog een tweede kleiner bezoekerscentrum bij de zuidingang.

Söderåsens Nationaal park

Het hele park is een van de kleinere nationale parken van Zweden en bestaat uit bosgebied met een aantal kloven. Net als op veel andere plekken in Zweden zijn toiletten niet te vinden in het bezoekerscentrum, maar is er een apart toiletgebouwtje.

Söderåsens Nationaal park
Söderåsens Nationaal park

Wandelen met kinderen in Söderåsens Nationaal park

Vanaf het hoofdbezoekerscentrum starten diverse niet al te lange wandelingen, zoals de grijze route die net geen kilometer langs is en ook buggy- en rolstoelvriendelijk is.

Söderåsens Nationaal park

Als je niet zeker weet hoever je wil lopen, dan adviseer ik je te kiezen voor de 4km lange gele route. Die is relatief vlak en gaat deels over houten vlonders. Op een gegeven moment kun je kiezen geel te blijven volgen en dus terug te gaan of om door te blijven lopen. De route wordt dan blauw en die is in totaal 7,7 km.

Söderåsens Nationaal park

In het tweede deel zitten wel een stuk meer beklimmingen, maar het is wel een hele mooie route. Zo kom je langs meerdere uitkijkpunten. Ook voor kinderen is die route leuk, omdat er veel te zien en te klimmen is. Met stops liepen we drie uur over deze route. Halverwege de route is er een natuurkampeerplek die alleen te voet te bereiken is. Verder zijn er geen faciliteiten onderweg.

Söderåsens Nationaal park

Tot groot plezier van onze dochter komen we op de route een ander Nederlands gezin tegen. Al kletsend en spelend gaat de tijd snel. De laatste afdaling met veel boomstronken is wel wat uitdagender voor jonge kinderen.

Söderåsens Nationaal park

Het is ook mogelijk het gele rondje andersom te lopen en dan kun je deze ook uitbreiden, omdat de route dan over gaat in de 7,2km lange rode route. Ook hier kom je op een mooi uitkijkpunt.

Söderåsens Nationaal park

De Kopperhatten ligt op 200 meter, het hoogste punt van het park. Het wordt ook wel Skåne’s Grand Canyon genoemd. Je kijkt uit op een ravijn van 90 meter diep. Bij het uitkijkpunt is ook een parkeerplaats, dus je mocht je deze wandeling niet lopen dan kun je er altijd nog met de auto naartoe rijden.

Söderåsens Nationaal park

Of als je, zoals wij, een mountainbike bij je hebt (eventueel ook te huur op de camping) dan is dit ook een mooie, maar wel pittige route om naar toe te fietsen. De mountainbike route in het Söderåsens Nationaal Park gaat vooral over de bospaden en niet over single tracks. Check van tevoren de kaart of zet die in je telefoon, want de route is niet aangegeven.

Söderåsens Nationaal park

Een andere korte wandeling in het Söderåsens Nationaal Park start vanuit het kleinere bezoekerscentrum in het zuiden. Verscholen in de Nackarpsdalen-vallei en omgeven door 30 meter hoge afgronden, ligt het cirkelvormige meer van Odensjön.

Oftewel, het meer van Odin, een meer dat een rol speelt in veel volksverhalen. Je kunt in dit meer ook een frisse duik nemen. Maar let op, het meer is weliswaar klein, maar meer dan twintig meter diep.

Söderåsens Nationaal park

Familiespeeltuin Söderåsens Nationaal park

Weer terug bij het bezoekerscentrum is het tijd voor de leuke familiespeeltuin. Het is een speeltuin met glijbaan en een redelijk lang klauterparcours, waar je over boomstammen loopt en over touwen klimt.

Söderåsens Nationaal park

Op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum vind je een koffiebarretje waar ze ook snacks verkopen. Er staan ook genoeg picknicktafels. Zo kunnen wij rustig wat drinken, terwijl er in de speeltuin gespeeld wordt.

Söderåsens Nationaal park

Overnachten bij Söderåsens Nationaal park

Overnachten kan vlakbij het Nationale Park op de camping of in het hostel van Skäralids Camping & Vandrarhem. We kiezen zelden meer voor een accommodatie met een gedeelde badkamer, maar omdat het aanbod hier in de regio beperkt is, doen we dat nu wel.

De jeugdherberg blijkt uit twee gebouwen te bestaan, beide aan de andere kant van de grote doorgaande weg. We staan eerst verkeerd en snappen al niet waarom de sleutelcode die we hebben gekregen niet werkt. Nog een keer kijken dan maar en oeps, we moeten niet bij het rode, maar bij het gele gebouw zijn.

Söderåsens Nationaal park

Het blijkt een mooi oud huis met een aantal nette kamers. Ook de twee badkamers zijn hartstikke schoon en we delen ze dus maar met een paar kamers. Er is ook een keuken, wat wel handig is, want los van de snacks bij het bezoekerscentrum hebben we geen restaurant gezien. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Zweden met kinderen. Zo bezochten we ook het Nationaal Park Kosterhavet. Of lees op Zwedeninfo over alle Nationale Parken in Zweden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top