Home / Reisinformatie / Afrika / Zuid-Afrika / Op safari in het Krugerpark met kinderen
krugerpark met kinderen

Op safari in het Krugerpark met kinderen

“Stop! Achteruit! Wat was dat?” We zijn nog geen vijf minuten aan het rijden als we abrupt stilstaan. Sjoerd zet de auto in z’n achteruit. Langzaam rollen we terug. “Nog een stukje, daar achter die struik!” Na nog een meter of vijf achteruit zien we het. Er steken twee hoorntjes boven de struik uit! Nadat we een tijdje stil blijven staan, draait een nieuwsgierige kop zich om en staan we oog in oog met een enorme giraffe. We houden spontaan alledrie onze adem in en ademen pas weer uit als het majestueuze dier langzaam wegloopt en weer opgaat in het struikgewas. We zijn in het Krugerpark!

krugerpark met kinderen

Krugerpark Zuid-Afrika met kinderen

Het Krugerpark is één van de grote attracties van Zuid-Afrika en wordt jaarlijks door ruim 1 miljoen mensen bezocht. Het is met ongeveer 20.000 km2 één van de grootste nationale parken in het zuiden van Afrika.

De enorme populariteit komt natuurlijk door de wilde dieren in het park, maar ook door de toegankelijkheid en het feit dat een bezoek aan het Krugerpark in vergelijking met de omliggende privéparken een stuk beter te betalen is. Er zijn asfaltwegen, voldoende voorzieningen en er is gedurende het hele jaar wel wat te zien. Vooral in de zomervakantie is het weer in Zuid-Afrika goed en dat maakt deze periode heel geschikt voor een bezoek aan het Krugerpark. Tussen november en maart is het regentijd, maar tijdens ons laatste bezoek in februari hadden we slechts een enkele bui en verder prima weer.

krugerpark met kinderen

In ruim vijf uur rijd je vanaf het vliegveld van Johannesburg naar de ingang van het Krugerpark. Zowel rondom als in het park zijn veel betaalbare en kindvriendelijke accommodaties te vinden. Daarnaast is een bezoek aan het park goed te combineren met bijvoorbeeld de Panoramaroute of een canopytour in de Magoebaskloof. Al deze dingen maken het Krugerpark een prima bestemming voor een safari met kinderen.

Er wordt mij vaak gevraagd of het Krugerpark (en safari in het algemeen) geschikt is om met jonge kinderen te doen. Onze eerste keer in het Krugerpark met Cas was toen hij ruim 2 jaar was, wat volgens ons wel de minimale leeftijd is. Jongere kinderen zullen waarschijnlijk een safari snel beu zijn, want je zit soms toch voor een lange tijd in de auto. Ik denk echter dat het sterk afhangt van je kind zelf. Het voordeel van het Krugerpark is dat je zelf het tempo en de route kunt bepalen.

krugerpark met kinderen

Rijden in het Krugerpark met kinderen

Het gebied is bijna zo groot als België, en bevat ongeveer iedere Afrikaanse diersoort die je maar kan bedenken. Je kunt hier dus zelf op avontuur, in je eigen huurauto, met een kaart op schoot en een dierengids waarin je kunt bijhouden wat je allemaal ziet. Maar waar moet je beginnen?

Het park heeft 9 ingangen (gates) en als je niet zelf binnen de hekken van het park slaapt kun je, afhankelijk van het seizoen, vanaf 05.30 of 06.00 uur naar binnen. De meest gebruikte gates zijn die in het centrale deel van het Krugerpark. Bij de gates betaal je je entree (in 2024 is dit ongeveer €25 per volwassene en de helft voor kinderen) en vul je een formulier in met je persoonsgegevens. Tip: wij printen thuis al een aantal formulieren, zodat we die vooraf kunnen invullen. Dat scheelt vaak een behoorlijke wachttijd. Vergeet je paspoort niet mee te nemen, want zonder paspoort kom je niet binnen! De actuele tarieven en openingstijden vind je op de website van South Africa National Parks.

Wij gingen deze keer naar binnen door de Orpen Gate. Eenmaal binnen kan het dierenspotten meteen beginnen! Omdat de dieren vrij door het hele park bewegen kan het zomaar zijn dat je, net zoals wij, vlak na de gate al op een verrassing stuit. In het park zijn er twee verschillende soorten wegen te vinden: asfaltwegen en gravel roads. Wij vinden het zelf erg leuk om af en toe van de asfaltweg af te gaan en de rustigere gravel roads te nemen. Het is niet gegarandeerd dat je daar meer dieren ziet, maar het geeft net wat meer dat safarigevoel.

krugerpark met kinderen

Meestal bepalen we van tevoren met de kaart een globale route die we die dag willen afleggen. Behalve op de aangegeven plekken mag je nergens uitstappen in het park, en daarom het handig om vooraf te plannen waar je heen wilt gaan. Op de kaart (te koop bij de gate) staan alle rest camps, uitkijkplekken en picknicksites duidelijk aangegeven. Plan ruim, want ook al mag je op de asfaltwegen 50 kilometer per uur rijden, in praktijk rijd je meestal langzamer én zul je regelmatig stoppen wanneer je dieren tegenkomt. Zorg er wel voor dat je op tijd weer terug bent in het rest camp of bij de gate. Laatkomers krijgen stevige boetes en bovendien wil je er niet in het donker rijden!

Nog een tip: zorg voor voldoende eten en drinken als je gaat rijden. Bij sommige picknickplaatsen kan je wel wat kopen, maar het is verstandig zelf genoeg mee te nemen. Biscuitjes, zoutjes, gedroogd fruit en de locale specialiteit biltong (gedroogd vlees) waren bij Cas favoriet. Ook de Ipad of wat te lezen of te puzzelen is handig. Wat bij ons ook altijd een groot succes is, is een boekje met dieren waarin je kan kleuren en afstrepen wat je allemaal gezien hebt. Deze zijn voor een paar euro te koop bij de winkels in de restcamps.

krugerpark met kinderen

Zelf rijden of georganiseerd op safari in het Krugerpark?

Naast zelf rijden is er ook de optie om in de rest camps gamedrives met een ranger boeken. Die vertrekken ’s morgens heel vroeg of aan het eind van de middag, waarbij je in het donker terugkeert. De minimum leeftijd hiervoor is 6 jaar. Nog spannender is om met een ranger te voet op pad te gaan, maar houd er wel rekening mee dat dit pas mag vanaf 13 jaar. Prijzen variëren van €25 voor een gamedrive tot €40 voor een wandeling.

Het voordeel van een georganiseerde gamedrive is dat je met een ranger op pad gaat die alles weet over het park en de dieren. De verschillende safariauto’s staan met elkaar in contact en als er ergens een dier wordt gezien, geven ze dat aan elkaar door. Toch zitten er ook nadelen aan een georganiseerde gamedrive. Zo kun je niet zelf de route en het tempo bepalen en deel je de safariauto met andere bezoekers. Zeker als je met kleine kinderen op safari gaat, is dat niet altijd ideaal. Wij konden met Cas nog geen safari met een ranger doen omdat hij niet oud genoeg is, en daarom reden we zelf, op de aangegeven paden.

krugerpark met kinderen

Slapen in het Krugerpark met kinderen

Overnachten in het Krugerpark met kinderen is een echte belevenis. Je slaapt in één van de rest camps midden in het park en voor ons betekende dat dat we ’s nachts hippo’s hoorden knorren en leeuwen hoorden brullen.

Er zijn 12 grote rest camps in het Krugerpark, met voorzieningen zoals een restaurant, winkel, zwembad en receptie. Verder zijn er ook kleinere camps (satellites) en bush camps. Hier vind je een stuk minder voorzieningen, en soms is er zelfs geen elektriciteit of een hek rondom het camp. Als je wil overnachten met (kleine) kinderen in het Krugerpark kun je beter voor één van de grotere rest camps kiezen. Voor wie een luxere ervaring wil, zijn er ook nog luxe lodges. Die zijn qua prijzen te vergelijken met verblijf in de privéparken rondom het Krugerpark en dus behoorlijk prijzig. Een prijs van €1000 euro per nacht zou geen uitzondering zijn.

krugerpark met kinderen

De accommodatie in de grotere rest camps is vrij basic, variërend van een simpele tent tot huisjes met drie slaapkamers. Alle accommodatie is op self-catering basis wat betekent dat je dus zelf voor je eten moet zorgen. Dit kun je op twee manieren doen: zelf koken of uit eten. In bijna iedere rest camp vind je één of meerdere restaurants, die helaas niet allemaal even goed zijn. Zo aten we in Lower Sabie heerlijk, maar was het eten en de service bij Satara een stuk slechter. Wij wisselen daarom af tussen uit eten gaan en zelf koken.

krugerpark met kinderen

De winkels in de rest camps verkopen de basisbenodigdheden, zoals groenten en fruit, (ingevroren) vlees, brood en eieren. Het leukste is om te doen wat de Zuid-Afrikanen zelf ook meestal doen als ze in het Krugerpark overnachten: barbecueën ofwel: braaien! Bij iedere accommodatie is er een vaste barbecue. Onze tip: zoek voordat je het park ingaat om te overnachten een supermarkt, schaf een koelbox en ijs aan (ook handig om drankjes koud te houden als je gaat rijden in het park) en koop je ingrediënten om een lekkere braai te maken.

Wij sliepen tijdens onze laatste reizen in drie verschillende rest camps: Satara, Lower Sabie en Letaba. De eerste ligt in het centrale deel van het park, omringd door veel open vlaktes, en de tweede ligt in het zuidelijke deel aan een rivier. Samen met Skukuza vinden wij dit de meest kindvriendelijke rest camps om met Cas te verblijven. We sliepen in een huisje met prima bedden, een ruime badkamer en een keuken met koelkast, elektrisch fornuis en zelfs een oven. Ook was er bij beide huisjes een fijn terras, dat in Lower Sabie gepaard ging met een mooi uitzicht over de rivier.

Letaba ligt is het meest noordelijke park, hier sliepen we tijdens onze laatste reis twee nachten. Het uitzicht hier is fantastisch, vanaf het restaurant kijk je uit over de rivier en een dal waar het wemelt van de dieren. Je vindt in Letaba ook het bekende olifantenmuseum, waar je alles leert over de reuzen van het Krugerpark. Heel leuk en leerzaam om tussen de safari’s door een uurtje te spenderen. Ons huisje in Letaba was keurig onderhouden, met een fijne badkamer en een ruime slaapkamer met goede bedden. Enige nadeel? De keuken is buiten op de veranda! Er was ons helaas niet vertelt dat het gebruikelijk is als je je huisje verlaat, de koelkast met de deur tegen de muur te zetten. Gevolg was een lege koelkast, een puinhoop op de veranda en een groep hele blije apen die zich tegoed deden aan ons eten.

krugerpark met kinderen

Een voordeel van in het Krugerpark zelf slapen is dat je ’s ochtends als eerste in het park bent, waardoor je al vóór alle dagjesmensen op zoek kunt gaan naar dieren. Wij vertrokken ’s morgens zo vroeg mogelijk het park in en kwamen dan eind van de ochtend terug om te brunchen. Daarna was het tijd om een poosje te relaxen bij het huisje of gingen we zwemmen. Aan het eind van de middag reden we vaak nog een stukje tot sluitingstijd. Op de dagen dat we van het ene naar het andere rest camp reden, vertrokken we ’s ochtends wat later en reden we op ons gemak met een lange lunchstop naar onze volgende bestemming. Zo stopten we tussendoor bijvoorbeeld in Skukuza, waar een heel goed restaurant zit met direct ernaast een speeltuin.

krugerpark met kinderen

Zelf accommodaties boeken in het Krugerpark kan alleen via de website van South Africa National Parks. Het systeem is nogal omslachtig en het kostte mij flink wat geduld en ergernis, maar uiteindelijk hadden we de accommodaties die we zochten. Je kunt vanaf 11 maanden van te voren boeken. Voor de populairste rest camps zoals Lower Sabie is het verstandig om je accommodatie zo snel mogelijk vast te leggen omdat alles al snel vol zit. Naast de kosten voor je accommodatie betaal je voor iedere dag dat je in het park bent ook entreegeld. Slaap je liever buiten het park? Check dan onze tips voor accommodatie in de buurt van het Krugerpark.

krugerpark met kinderen

Wildcard

Ben je van plan om meerdere dagen in het Krugerpark te verblijven en wil je dit combineren met andere nationale parken? Dan is het de moeite waard om uit te zoeken of het voordeliger is een Wildcard te kopen. Je betaalt dan eenmalig een vast bedrag, waarmee je een jaar lang meerdere parken kan bezoeken.

Naast het Krugerpark geeft de Wildcard onder andere toegang tot Hluwhluwe-Imfolozi National Park, Addo Elephant National Park en de penguin kolonie bij Boulders Beach. Op de website van SANParks bereken je of dit voor jou voordeliger is en kan je de Wildcard ook bestellen. Je krijgt de kaart dan vanuit Zuid-Afrika toegestuurd per post, maar onze ervaring is dat dit niet altijd goed gaat (die van ons is inmiddels al meer dan een jaar onderweg). Echter, als je een print van de bevestiging meebrengt, geldt dit ook.

krugerpark met kinderen

Veiligheid in het Krugerpark

Je kent vast het bekende filmpje van de olifant die een klein personenautootje ondersteboven gooit, mét de inzittenden er nog in. Veel mensen vragen zich daardoor af of het wel veilig is om zelf te rijden en te overnachten in het Krugerpark. Het antwoord is zeker ja, mits je je aan de regels houdt en je gezond verstand gebruikt.

Vergeet niet dat jij je in hun leefomgeving bevindt en dieren hebben daarom altijd voorrang. Als het dan toch gebeurt dat je oog in oog komt te staan met bijvoorbeeld een olifant, houd dan afstand en jaag het dier niet op. Ons is het wel eens overkomen dat we een half uur stil gestaan hebben omdat een olifant de weg versperde. ER zit dan niets anders op dan wachten.

Uitstappen is natuurlijk uit den boze. Wij verbaasden ons echt over het gedrag van sommige bezoekers in het park. Regelmatig kwamen we mensen tegen die, zelfs met leeuwen op een paar meter afstand, uit hun raam hingen of op het dak van hun auto zaten. Dit is ten eerste levensgevaarlijk en ten tweede word je meteen het park uitgezet inclusief boete als een ranger je betrapt.

Ook rond de plaatsen waar je wél mag uitstappen, zoals uitkijkpunten en picknickplaatsen, staan er geen hekken. In principe kunnen alle dieren hier dus rondlopen en moet je daarom altijd opletten. Wij hielden Cas daarom scherp in het oog en lieten hem in geen geval alleen bij ons vandaan lopen. Waar je echt op moet letten zijn bavianen. Deze zijn vooral uit op eten en zijn heel brutaal en soms zelfs agressief. Om de rest camps staan wel hekken, maar daar laten de bavianen zich niet door tegenhouden. Grotere dieren komen hier niet naar binnen. Let er ook op dat je kind nooit op blote voeten loopt. Er kunnen immers ook schorpioenen, slangen en spinnen zitten.

krugerpark met kinderen

Het grootste gevaar komt echter van een heel klein diertje, namelijk de malariamug. Het Krugerpark is malariagebied en in het natte seizoen moet je dus voorzorgsmaatregelen nemen als je in het park overnacht. Wij hebben ons hier niet door laten afschrikken, maar hebben wel de nodige voorzorgsmaatregelen genomen en malariamedicatie (Malarone) geslikt. Gelukkig had niemand van ons bijwerkingen daarvan.

Naast de medicatie gebruikten we ook DEET zodra de zon onderging en droegen we lange broeken en shirts met lange mouwen. In de accommodaties waar we sliepen was altijd een klamboe aanwezig. Advies over malaria hangt erg af van het seizoen, de bestemming en je persoonlijke gezondheid. Laat je daarom altijd adviseren door een deskundige. Wil je geen malariamedicatie slikken? Lees dan in onze blog Safari met kinderen meer over malariavrije bestemmingen in Zuid-Afrika.

krugerpark met kinderen

Tips voor het spotten van dieren in het Krugerpark

Het Krugerpark is geen dierentuin en daarom weet je nooit wat je gaat zien. Wat kun je onder andere verwachten? De Big Five natuurlijk (leeuw, olifant, luipaard, neushoorn en buffel), maar daarnaast ook een heleboel andere dieren zoals zebra’s, giraffes, struisvogels, nijlpaarden en hyena’s. We hebben gemerkt dat er om iedere bocht iets verrassends kan gebeuren. Het Krugerpark is gewoonweg niet te voorspellen! Toch zijn er een aantal tips om meer dieren te spotten.

  • De meeste dieren in het Krugerpark zijn vroeg in de ochtend actief of juist net als het donker wordt. Olifanten, giraffes, zebra’s en andere grote dieren zijn de hele dag goed te spotten, maar vooral roofdieren verschuilen zich overdag om te rusten en gaan ’s avonds op jacht. Vroeg uit de veren dus!
  • Ben je in één van de rest camps of op een picknickplaats? Check dan even het magneetbord bij de ingang. Hierop geven bezoekers met gekleurde magneten aan welke dieren ze waar in het park hebben gezien.
  • Kom je een safariauto met een ranger tegen? Vraag gerust even of ze iets interessants hebben gezien in de buurt. Wanneer je ergens meerdere auto’s stil ziet staan betekent dat vaak dat er een dier is gespot.
  • Een 4×4 auto is niet nodig om te rijden in het Krugerpark. Wel is het zo dat je met een wat hogere auto wat meer zicht hebt. Een SUV, bijvoorbeeld een Toyota Fortuner, is ideaal maar niet noodzakelijk. Bij Sunny Cars huur je een goede auto voor je safari in het Krugerpark.
  • Kijk ook op de grond en in de lucht. Sporen en uitwerpselen geven vaak aan dat er dieren in de buurt zijn. Wij hebben altijd ons “poepboekje” bij ons: een boekje met de voetafdruk, foto en een plaatje van de keutels van allerlei dieren.
  • Wissel zelf rijden en een georganiseerde gamedrive af. Op pad met een ranger is leuk en hoewel het geen garantie is om veel te zien, leer je wel veel over de dieren en het park.

Voor we kinderen hadden was het Krugerpark niet ons favoriete park om op safari te gaan. Teveel asfalt, te hoog Beekse Bergen gehalte. En oh, wat hadden we het mis! Er zijn zeker parken waar alles wat luxer en exclusiever voelt en je wellicht met een ranger binnen no-time de hele Big Five kan afstrepen. Maar zeker als je voor het eerst naar Zuid-Afrika gaat en in je eigen tempo een betaalbare safari met kinderen wil doen, in een park met goede voorzieningen, dan is het Krugerpark een must!

De beste tip die ik je tot slot kan geven is: geniet! Geniet van de prachtige omgeving, de geuren en geluiden en de spanning van het samen speuren naar dieren. Grote kans dat je jezelf erop betrapt dat je dagen later nog steeds aan het zingen bent…. A-weema-weh, a-weema-weh, a-weema-weh, a-weema-weh.

krugerpark met kinderen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top