Home / Oceanie / Australie / Cape Hillsborough, wallaby’s en kangoeroes op het strand
header cape hillsborough

Cape Hillsborough, wallaby’s en kangoeroes op het strand

Opstaan in het donker, snel wat kleren aantrekken, naar het strand lopen en dan de zon zien opkomen terwijl er wallaby’s en kangoeroes voorbij huppen. Klinkt fantastisch toch? Het kan in Cape Hillsborough Nationaal Park in Australië.

Onze ervaring is net iets anders dan het magische plaatje dat ik in mijn hoofd had. Zo waren er veel meer mensen dan dieren. Desondanks zou ik tijdens een rondreis langs de oostkust van Australië met kinderen Cape Hillsborough in je route opnemen.

Cape Hillsborough

Cape Hillsborough Nationaal Park

Cape Hillsborough Nationaal Park ligt in de staat Queensland, Australië. Ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Airlie Beach, een plek die waarschijnlijk toch al op je bucketlist staat om vanaf hier een tripje te maken naar de prachtige Whitsundays. Het is gelegen aan de kust en je kunt hier dus veel buideldieren spotten. Aan het einde van de middag zien we ze voorbij hoppen op de camping en in de ochtend zien we ze op het strand. Je kunt in Cape Hillsborough verschillende wandelingen maken en ook op het strand spelen. Vanwege de kwallen kun je hier beter niet zwemmen tijdens het “stinger seizoen”.

Check ook onze route langs de oostkust van Australië.

Cape hillsborough

Cape Hillsborough ligt op ongeveer een uur rijden vanaf Eungella nationaal park waar je vogelbekdieren kunt spotten. Hier lees je meer over in mijn blog over het Eungella nationaal park.

Cape Hillsborough Nature Tourist Park

Omdat je hier echt voor zonsopkomst wil zijn, is er maar één perfecte plek om te overnachten. Het Cape Hillsborough Nature Tourist Park is een camping met een beperkt aantal huisjes. Vanaf hier loop je zo het kangoeroe strand op.

cape hillsborough

Het is ook nog een een leuke en goed onderhouden plek. Geen wonder dus dat je hier echt op tijd moet reserveren, zeker voor de huisjes. Bekijk hier meer reviews, prijzen en beschikbaarheid.

We stonden zelf op het kleine veldje zonder stroom. Helemaal prima met plekken onder de bomen. Wel is hier maar één klein toiletgebouwtje met twee douches. Op een klein stukje lopen is een groter toiletgebouw en hier zijn ook veel meer campingplekken met stroom.

Cape Hillsborough

Er is een kleine buitenkeuken, maar wij hebben gegeten bij het restaurant dat regelmatig thema avonden heeft. Wij waren er tijdens de pizza avond. In de avond hadden ze ook een kinderfilm op een groot scherm in de openlucht, dat vond onze dochter natuurlijk hartstikke leuk.

Ook het zwembad hier viel goed in de smaak. Het zwembad is niet heel groot, maar heeft wel twee glijbaantjes. Doeken zorgen voor schaduw overdag en er zijn ligstoelen waar je als ouder op kunt chillen.

Kangoeroes en wallaby’s op het strand bij zonsopkomt

De wekker gaat om 5:20 uur en niet voor niets. Bij zonsopkomst kun je op Cape Hillsborough Beach kangoeroes en wallaby’s zien. Die hebben zichzelf geleerd dat er op het strand vaak lekkere hapjes aan komen drijven. Ze eten zeewier en vruchten die op het strand aanspoelen. Het is dus natuurlijk gedrag, maar tegenwoordig wel versterkt doordat rangers ook korrels met voer klaarleggen.

cape hillsborough

Vanaf 5:45 uur is er een ranger op het strand. Wanneer we op het strand aankomen, is ze er al en we zijn duidelijk niet de enige mensen. Een hele grote groep mensen en drie wallaby’s. De ranger wijst iedereen op de pionnetjes die ze heeft uitgezet. Of we daar alsjeblieft achter willen blijven, want de dieren zijn schuw en gaan er ook snel vandoor.

cape hillsborough

Tijdens ons bezoek in 2023 vinden er werkzaamheden plaats aan een van de wandelroutes in het nationale park. De rangers denken dat dit de reden is dat er al maanden veel minder buideldieren naar het strand komen dan normaal. Waarschijnlijk verstoren de werkzaamheden hun normale routine. Het is te hopen dat ze, wanneer de werkzaamheden afgerond zijn, wel weer in grotere aantallen terugkomen.

cape hillsborough

Een beetje balen, maar wanneer de zon langzaam op begint te komen, is het toch makkelijk om ons daarover heen te zetten. Het is natuurlijk wel echt een plaatje, ook al zijn het niet zoveel dieren als we gehoopt hadden.

Wandelen in het Cape Hillsborough Nationaal Park

Er zijn meerdere wandelingen in Cape Hillsborough Nationaal Park. Een route is alleen mogelijk bij laag water en laat het dat nou net zijn vroeg in de ochtend. Dus lopen we naar het Wedge Island voor de kust. We hebben tijd genoeg, maar het komt nog wel eens voor dat mensen hier vast komen te zitten. Dan zit er niks anders op dan te zwemmen of te wachten. Het eiland zelf heeft trouwens best veel koraal voor de kust, dus achteraf gezien hadden we liever sandalen aangehad in plaats van onze slippers.

Cape hillsborough

Normaal gesproken kun je deze wandelingen combineren met de Andrews Point track en op die manier een rondje lopen. Heen of terug via het strand en de rest van de tijd door het bos met uitzicht. Dit is de meest populaire en mooiste wandelroute in Cape Hillsborough Nationaal Park, maar juist deze route is gesloten. Wel kunnen we nog de Beachcomber Cove Track lopen, die ook over het strand gaat, maar dan juist de andere kant op. Of de Cape Hillsborough to Smalleys Beach wandeling, maar met 9,5km is dit wel echt een rondje waar je een uur of drie voor moet uittrekken.

Cape hillsborough

Een korte en mede daarom kindvriendelijk wandeling in Cape Hillsborough National Park is de ‘diversity track’. Die start niet op de camping, maar vanaf een kleine parkeerplek. Je loopt hier over een goed te volgen pad en houten boardwalk door bos en mangrove. Er zitten alleen net een paar klimmetjes en stukjes in die het niet buggyproof maken.

Cape hillsborough

Op de route zijn onderweg bordjes die meer vertellen over de planten en dieren die je hier kunt zien en over enkele plekken die voor de oorspronkelijke bewoners van Australië belangrijk waren.

Cape hillsborough

Meer tips nodig? Lees ook ons andere blogs over Australië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top