Home / Reisinformatie / Noord-Amerika / USA / Alcatraz: een spannend gevangenisavontuur voor kinderen vanaf 4 jaar

Alcatraz: een spannend gevangenisavontuur voor kinderen vanaf 4 jaar

Bezoek je tijdens een reis met het gezin door de Verenigde Staten in San Francisco met kinderen? Dan mag naast de Golden Gate Bridge en de Cable Cars de overtocht naar voormalig gevangeniseiland Alcatraz niet ontbreken.

Alcatraz met kinderen

Is een bezoek aan Alcatraz met kinderen de moeite waard? Jazeker! Blogger Leonie bezocht Alcatraz met hun dochter van toen 8 jaar en zoon van 4 jaar. Een aantal jaar later ging onze andere blogger LeonieG met haar kinderen ook naar Alcatraz. Voor kinderen én volwassenen is Alcatraz een spannend gevangenisavontuur.

Alcatraz met kinderen

Hoe kom je in Alcatraz?

Vanaf Pier 33 in San Francisco vertrekt de boot van Alcatraz Cruises naar Alcatraz. Een sterke stroming in de baai doet de boot flink schommelen. De wind maakt het fris op de boot maar het uitzicht vanaf het bovendek over de baai en op de Golden Gate Bridge maakt veel goed. De rots met de voormalige gevangenis komt steeds dichterbij. Na een kwartier varen meert de boot aan bij Alcatraz en de gedachte dat gevangenen destijds hier ook voet aan wal zetten maakt het voor ons extra spannend.

Vanaf de boot is het een flinke wandeling omhoog naar het celblokkengebouw. Halverwege de klim is het voormalig mortuarium te bekijken. Voor onze kinderen is dit al een indrukwekkend voorproefje van wat we nog te zien krijgen op het eiland.

Audiotour Alcatraz in het Nederlands

In het celblokken gebouw start de audiotour: voormalig gevangenen en ex-gevangenisbewaarders, te horen via een koptelefoon, zijn tijdens de rondleiding de gidsen. De audiotour is ook in het Nederlands beschikbaar, ideaal als je Alcatraz met  kinderen bezoekt die de Engelse taal nog niet goed beheersen. Originele geluiden uit de gevangenis zijn op de achtergrond te horen. Het dichtslaan van een celdeur, commando’s van gevangenisbewaarders, geschreeuw van gevangenen etc. Dat maakt de tour extra spannend. De audiotour voert langs de verschillende cellenblokken en andere ruimtes, zoals de bibliotheek en eetzaal, en vertelt de verhalen over het zware leven op Alcatraz en over de beroemde en beruchte gevangenen.

Alcatraz met kinderen

Een aantal cellen zijn in originele staat ingericht en dat maakt het voor kinderen allemaal nog tastbaarder. Het is mogelijk zelf een kijkje te nemen in de cellen: het voelt benauwd klein aan en er is weinig privacy. In het hele gebouw is het vochtig en het tocht er. Het moet vreselijk geweest zijn om hier opgesloten te zitten, zo dichtbij het vasteland maar toch zover weg.

Tijdens de audiotour wordt uitgebreid stilgestaan bij de ontsnappingen en ontsnappingspogingen vanaf Alcatraz. In een aantal cellen en op grote fotoborden is te zien hoe gevangenen ontsnapt zijn of geprobeerd hebben te ontsnappen. Onze kinderen hebben niet veel nodig om hier een levendige voorstelling van te maken.

Alcatraz met kinderen

De ‘echte’ wereld dichtbij

Via het gedeelte dat destijds alleen toegankelijk was voor de gevangenisbewaarders, en dus niet voor de gevangenen, is een doorgang naar buiten. Vanaf hier is het uitzicht op San Francisco prachtig. De stad is zo dichtbij en de vrijheid is vanaf hier goed te voelen.

Vrouwen en kinderen van de gevangenisbewaarders woonden in die tijd ook op het eiland. Onze kinderen kunnen het zich bijna niet voorstellen dat de kinderen van de gevangenisbewaarders hier zijn opgegroeid en speelden op Alcatraz. En dat deze kinderen praktisch buren waren van zware criminelen en met de boot naar San Francisco gingen om naar school te gaan.

De indrukwekkende audiotour eindigt in de souvenirwinkel waar, naast boeken, posters, DVD’s en andere souvenirs, een speciale sleutel van Alcatraz te koop is. Voor onze zoon een bijzonder aandenken aan zijn bezoek aan Alcatraz.

In de souvenirwinkel zijn regelmatig ex-gevangenisbewaarders en ex-bewoners aanwezig om vragen te beantwoorden van bezoekers.

De boot vaart elk half uur terug naar Pier 33 in San Francisco en terugvaren kan op elk gewenst moment.

Alcatraz met kinderen

Junior ranger in Alcatraz

Alcatraz is een Nationaal Park en in alle Nationale Parken van Amerika kunnen de kinderen een Junior Ranger boekje krijgen. Deze zijn gratis en een hele leuke bezigheid tijdens het bezoeken van de parken. Met deze boekjes leren de kinderen veel over de natuur, geschiedenis en kunnen ze diverse opdrachten uitvoeren. Zo ook hier op Alcatraz. In alle Nationale Parken lopen Park Rangers rond en direct bij aankomst met de boot, haal je bij het informatiepunt een boekje bij de Ranger.

Alcatraz met kinderen

Wanneer je alle opdrachten goed hebt gemaakt, leveren de kinderen het boekje weer in bij de Ranger. Daarna begint het officiële gedeelte. De Ranger van Alcatraz ging echt met onze kinderen in gesprek; wat ze het spannendst vonden en wat ze geleerd hebben van het bezoekje. Daarna moesten ze een eed afleggen. Het is echt een hele belevenis en de kinderen voelen zich heel speciaal. In deze eed beloven de kinderen de Nationale Parken van Amerika te beschermen en hun kennis te delen met al hun vrienden en familie. Wanneer ze de eed goed hebben afgelegd ontvangen ze een Junior Ranger Badge.

Alcatraz met kinderen

Maak je een reis door Amerika met kinderen dan kan je in de Nationale Parken van Amerika deze Junior Ranger badges verzamelen. “De kinderen vonden het super leuk en leerzaam om te doen en het is een leuke beloning voor het maken van de opdrachten.”

Alcatraz met kinderen

Onze tips voor een bezoek aan Alcatraz met kinderen

 • Alcatraz is een nationaal park. Alcatraz Cruises is de officiële aanbieder van kaarten en de boottocht. Kaarten zijn 90 dagen vooraf te boeken via de website. Ga je in het hoogseizoen op vakantie naar Amerika met kinderen dan is het raadzaam (zeker in het hoogseizoen) om de kaarten ruim van te voren te boeken.
 • Kinderen van 5-11 jaar krijgen korting op kaarten. Kinderen tot 5 jaar mogen gratis mee.
 • Bij Pier 33 is geen parkeergelegenheid. Het is aan te raden een taxi of de bus te nemen naar Pier 33 of ruim de tijd te nemen om te zoeken naar een parkeerplaats in de buurt.
 • Op de boot en op Alcatraz staat vaak veel wind en kan het koud zijn. Een trui of vest meenemen is aan te raden en/of te kleden in laagjes.
 • Vanaf de boot moet een flinke helling opgelopen worden naar het celblokken gebouw. Het is niet aan te raden deze wandeling met een kinderwagen of buggy te doen. Er rijdt een treintje die bezoekers mindervalide bezoekers en bezoekers met kleine kinderen naar boven en naar beneden brengt.
 • Het celblokkengebouw zelf is, vanwege trappen en opstapjes, moeilijk begaanbaar met een kinderwagen of buggy.
 • Op Alcatraz mogen geen etenswaren meegebracht worden, alleen flesjes water zijn toegestaan. Het is aan te raden vooraf of op de boot goed te eten.
 • Er mogen geen grote tassen meegenomen worden naar Alcatraz. Een normaal formaat rugzak is wel toegestaan.

Over de auteur

2 gedachten over “Alcatraz: een spannend gevangenisavontuur voor kinderen vanaf 4 jaar”

 1. Hallo,

  Ik wil je allereerst complimenteren over de hoeveelheid praktische informatie die je deelt via deze site.
  Wij willen zo mogelijk deze zomer een bezoekje aan Alcatraz brengen alleen zijn wij met ons 1 jaar oude zoontje.
  Grote tassen mogen niet mee, denk je dat een rugdrager (met stalenframe dus geen doek) toegestaan is?
  Ik kan deze info nergens vinden op internet.
  Bedankt voor het meedenken!

  Caroline

  1. Wat leuk dat je ook naar Alcatraz gaat. Een bijzondere ervaring. Ik denk dat er voor rugdragers een uitzondering gemaakt wordt maar ik weet dat niet 100% zeker. We hebben tijdens ons bezoek aan Alcatraz geen gezinnen met rugdragers gezien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top