Home / Nederland / Utrecht / Het Nationaal Militair Museum met kinderen, dat is een belevenis!

Het Nationaal Militair Museum met kinderen, dat is een belevenis!

Houden jullie als gezin van musea waar je niet alleen kan kijken, maar vooral ook ervaren? Dan is het Nationaal Militair Museum in Soest zeker een museum om naar toe te gaan! En, eerlijk is eerlijk, ik had niet direct het idee dat dit het leukste museum was om naar toe te gaan. Is de wereld van militairen nu echt iets voor ons? Misschien wel voor onze twee oudste kinderen, maar voor onze jongste dochter van zes jaar oud? Ik kan je zeggen: ga naar dit museum toe! Het is ontzettend boeiend, er is veel te zien, veel te leren en vooral veel te ervaren!

Nationaal Militair Museum met kinderen

Nationaal Militair Museum met kinderen

Een museum vol indrukken

Lekker centraal in ons land gelegen vind je het Nationaal Militair Museum. Waar vroeger de vliegbasis Soesterberg was, staat nu een groot, modern glazen gebouw dat binnenin het verhaal van de onze nationale krijgsmacht herbergt.

Nadat we onze auto op het ruime parkeerterrein hebben gezet, lopen we naar het museum. Het eerste militaire voertuig zien we al staan: ‘Zijn die echt zo groot?’. Oké, de jongste dochter is al meteen onder de indruk. En dat blijft. Het hele museum (en het is groot!) staat vol met allerlei militaire voertuigen, van tanks en pantservoertuigen tot helikopters en vliegtuigen en daarnaast natuurlijk nog het uitgebreide wapenarsenaal. Allemaal heel indrukwekkend, maar dat is niet eens het enige dat je kunt zien in dit museum.

Nationaal Militair Museum met kinderen

De geschiedenis van de krijgsmacht

Het museum heeft een duidelijke route die je kunt volgen. Met deze route begin je in het binnengedeelte en loop je van zaal tot zaal. Elke zaal heeft zijn eigen onderwerp en vertelt met elkaar de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht. Iedere themaruimte ademt de sfeer van ontdekken: beeld, geluid, verlichting, multimedia… Je wordt ontzettend aangemoedigd om meer te weten te komen.

Nationaal Militair Museum met kinderen

Zo loop je door ruimtes waar je je tussen de militairen waant en vervolgens kun je zelf op een computerscherm je troepen aansturen. Er zijn filmpjes te zien, maar ook heel veel authentieke materialen. En naast alle aandacht voor de geschiedenis van de krijgsmacht komen ook verhalen van hedendaagse militairen of veteranen aan het woord.

Nationaal Militair Museum met kinderen

Het gaf ons een heel erg compleet beeld (van de geschiedenis) van onze Nederlandse krijgsmacht. Voor onze oudste twee kinderen had dit onderdeel van het museum veel meer betekenis dan voor onze jongste dochter van zes. Zij was na een paar zalen wel een beetje uitgekeken, gelukkig werd dat later wel weer goed gemaakt in Xplore en het buitengedeelte van het museum.

Nationaal Militair Museum met kinderen

Xplore – Zelf ontdekken hoe het is

Naar het Nationaal Militair Museum met kids? Speciaal voor kinderen is er een zaal ingericht om vooral te ervaren. Kinderen schieten hier van enthousiasme heen en weer, om daarna in een simulator van een F16 te stappen en vervolgens te rijden op een (elektronisch) paard zoals dat vroeger werd gedaan. Stap in een jeep of sla op de trom het ritme om goed te marcheren.

Nationaal Militair Museum met kinderen

Onze oudste van 15 vond het schieten vanuit de F16 heel tof om te doen, onze jongste van 6 zat uiteraard het liefste op het paard. Kortom, een leuke ervaring voor elke leeftijd! Dat maakt dit een tof interactief museum voor gezinnen.

Nationaal Militair Museum met kinderen

Nog meer beleven? Rijd zelf in een tank in het Nationaal Militair Museum!

Na heel wat uren binnen te zijn geweest, gaan we vervolgens het buitengedeelte van het museum verkennen. Buiten staan tussen de militaire vliegtuigen een aantal foodtrucks om een lekker hapje te halen (het restaurant zit nu helaas dicht). Echter heeft de stormbaan een grote aantrekkingskracht. Even lekker bewegen in de buitenlucht: klimmen, klauteren, springen, slingeren. ‘Mam, dit is echt een vet leuk museum!’. Maar er is nog meer te doen buiten (en dat was toch wel het aller leukste vonden onze kinderen unaniem): zelf (mee)rijden op een militair voertuig!

Nationaal Militair Museum met kinderen

De allerkleinsten vanaf 4 jaar kunnen een leuk ritje maken in een mini-jeep, superstoer! Ben je al 8 jaar of ouder, dan is het zelf rijden in een mini-tank echt heel tof! Na een korte uitleg mag je zelf over ruw terrein rijden. Ook kun je meerijden (zelfs voor de papa’s en mama’s een belevenis) op een amfibisch rupsvoertuig (die gaat hard!!) en/of een half-rups uit WOII. Goed om te weten: voor deze ervaring(en) in het museum betaal je een klein bedrag extra en je kunt dit alleen doen in de weekenden van het voorjaar t/m de herfstvakantie.

Nationaal Militair Museum met kinderen

Elke keer iets anders in het Nationaal Militair Museum

Is dit een museum om vaker naar toe te gaan? Zeker wel! Er zijn wisselende tentoonstellingen en in de schoolvakanties kunnen er ook speciale activiteiten zijn, zo kun je bijvoorbeeld workshops volgen. Bekijk dus zeker de website om te zien wat er te doen is.

Nationaal Militair Museum met kinderen

Toen wij er waren, was er bijvoorbeeld de Xperience ‘de klas van ‘45’: een belevenis-tentoonstelling waarbij je de verhalen van 5 oorlogskinderen beleeft alsof je er zelf bij bent. Kijk wel altijd even voor welke leeftijden dit soort tentoonstellingen geschikt zijn. Zo was deze geschikt vanaf 8 jaar.

Nog meer doen? Je kunt met een app (‘New Dawn’) een spannend spel spelen om de vliegbasis Soesterberg te redden. Zo moet je geheime boodschappen ontcijferen, je manschappen instrueren en nog meer om de vliegbasis veilig te houden. Klinkt in ieder geval goed, maar wij hebben het niet uitgeprobeerd omdat er al zoveel meer te zien en te doen was. Maar dit maakt wel dat we zin hebben in een volgend bezoek. Dan gaan we zeker de app uitproberen!

Nationaal Militair Museum met kinderen

Praktische informatie Nationaal Militair Museum

In ieder geval vinden wij het Nationaal Militair Museum een geweldig museum om met kinderen te bezoeken. Je kunt er heen met jongere kinderen, maar persoonlijk denk ik dat kinderen vanaf 8 jaar het museum ten volle kunnen ervaren. Trek er ook een dag voor uit, dan kun je rustig alles bekijken en alles doen. Wil je er helemaal een goede dag uit van maken? Dan is het ook mogelijk om te wandelen of te fietsen bij Park Vliegbasis Soesterberg, hier ontdek je nog meer van ons militaire erfgoed.

Nationaal Militair Museum met kinderen

Het museum is open van dinsdag t/m zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Tijdens landelijke schoolvakanties kun je ook op maandag het museum bezoeken.

Volwassenen betalen meer dan kinderen (bekijk de website voor actuele tarieven), maar met een museumkaart kun je gratis naar binnen.

Er is een groot parkeerterrein en parkeren is gratis. Meer tips nodig voor de omgeving? Lees ook ons blog over Utrecht met kinderen of ons blog over Amersfoort met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top