Home / Reisinformatie / Europa / Zwitserland / Historisch stadje Chur, Zwitserland
header chur bezienswaardigheden

Historisch stadje Chur, Zwitserland

Chur is een historische stadje in Zwitserland. Het wordt ook wel de hoofdstad van de regio Graubünden genoemd, maar met minder dan 40.000 inwoners heeft het echt een “small town feel”. De geschiedenis van Chur gaat terug naar de prehistorie en het is daarmee de oudste stad van Zwitserland.

chur bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Chur

Chur verken je het beste te voet. En dat is ook precies wat ik deed: lekker door de kronkelende straatjes en steegjes lopen, omhoog staren naar de fresco’s en vervolgens een cafeetje in duiken om iets te eten.

Ik had een paar uur om door te brengen in Chur voordat ik hier op de Glacier Express zou stappen, een van de mooiste treinroutes in Zwitserland. Chur heeft ook een kunstmuseum dat goed aangeschreven staat, maar ik ben zelf al genoeg binnen geweest deze dag dus ik besluit om van het station naar de Altstad te lopen.

Toevallig blijkt er net een food festival gaande te zijn. Flammkuchen, gerookte vis, veel worst en iedereen loopt met een biertje. Chur mag dan op de route liggen naar Italië, maar het eten is hier duidelijk nog op de Duitse keuken gebaseerd.

chur bezienswaardigheden

Chur is niet heel groot en als je echt doelbewust rondloopt dan heb je in een uur alles wel gezien. Slenter je zoals ik rustig rond en snuffel je in de leuke winkeltjes, dan heb je meer tijd nodig. Af en toe kwam ik een interessant gebouw tegen, zoals diverse stadspoorten en de St Martins kerk waarvan de toren een herkenningspunt is. Ik maak een kleine wandeling rondom de Altstad. Daar moet ik gelijk klimmen maar heb ik wel uitzicht over de wijnranken.

chur bezienswaardigheden
chur bezienswaardigheden
chur bezienswaardigheden

Chur met kinderen

Het centrum is autovrij en er zijn verschillende speelplekjes in de kronkelende straatjes. Je kunt bij het toerisme office zelfs een (Duitstalige) kinderkaart ophalen waarmee je leuke plekjes kunt vinden. Of je kunt je bezoek aan Chur zo plannen dat het samen valt met een van de kinderrondleidingen.

Buiten het oude centrum zijn er een aantal attracties te vinden die ook voor kinderen interessant zijn. Zo heb je bijvoorbeeld het Bündner Naturmuseum, een natuurhistorische museum met dino’s en veel andere opgezette dieren. Naast de tentoonstelling over dieren is er ook aandacht voor mineralen en geologie. Het is echt een streekmuseum dus verwacht niet dezelfde grootte als het natuurhistorisch museum in Zurich. Toegangsprijs is voor volwassenen redelijk en kids tot 12 jaar zijn gratis.

chur met kinderen
chur met kinderen

Wat zo bijzonder is aan deze plek is dat er deze geweldige oude stad in Chur is die zijn geschiedenis op zijn gebouwen draagt ​​als een ereteken. Het is autovrij, en gewoon ronddwalen – of een rondleiding maken – door de kronkelende straatjes en steegjes, omhoog staren naar de fresco’s voordat je een café binnen duikt voor een koffie, is een geweldige manier om een ​​paar uur door te brengen. Ik kan DOM Cafe niet genoeg aanbevelen. Het is een stijlvolle en elegante grot-achtige koffie- en wijnbar, en zij zorgden voor mij en Julia alsof we royalty waren.

chur bezienswaardigheden

De makkelijkste manier om vanuit Chur de bergen in te gaan is met de Chur-Brambruesch kabelbaan. Ook hier kun je een speeltuin vinden. Verder zijn er diverse speeltuinen in de verschillende parkjes in Chur. Die in het Quaderwiese park is het makkelijkste bereikbaar vanaf de Altstad. Een overzicht van alle speeltuinen kan je hier vinden. Voor meer tips lees ook het blog van collega globalizious over de natuur in Graubunden.

Chur bezienswaardigheden

Lees ook onze andere blogs over Zwitserland met kinderen. Zoals over Engelberg, Luzern of interrailen in Zwitserland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top