Home / Voorbereiding / Tips / Op eenoudervakantie? deze dingen moet je echt weten

Op eenoudervakantie? deze dingen moet je echt weten

Alleen op reis met kinderen, het is best spannend maar ook echt de moeite waard. Er zijn verschillende redenen waarom je alleen op reis gaat met een kind. Natuurlijk: als alleenstaande ouder heb je vaak geen andere keuze, maar ook als je wel een relatie hebt kan het zijn dat de een minder vakantiedagen heeft, geen vrij kan krijgen of gewoon niet dezelfde interesses heeft en je daarom kiest voor een eenoudervakantie.

Als de keuze is tussen thuisblijven of alleen op reis met kinderen, dan kies ik voor alleen op reis met kinderen. Dit vraagt wel wat meer voorbereiding en is zeker meer werk dan wanneer je met twee ouders bent. Maar wat je ervoor terug krijgt, de mooie bestemming maar ook de quality-time met je kind, is het meer dan waard.

Tijdens mijn eerste reis alleen met kind was mijn dochter 2 jaar en gingen we een paar dagen naar Bologna. Voor ze de leerplichtige leeftijd bereikte ging ik alleen drie weken op reis naar Thailand/Maleisië en Singapore. Niet via een organisatie, gewoon met een losse vlucht, het vervoer regelde ik deels ter plekke of had ik net de hotels al wel online geboekt. Daarnaast gingen we met zijn tweetjes ook nog naar Gdansk, Stockholm, de Adriatische kust en Malta.

Wat moet je weten voor een eenoudervakantie

Toestemmingsformulier mee

Wanneer je alleen op reis gaat met je kind dan moet je kunnen aantonen dat je toestemming hebt van de andere ouder.

Reist u met uw kind naar het buitenland? Dan heeft u toestemming nodig van de achterblijvende ouder met ouderlijk gezag. Dit kan uw partner of ex-partner zijn.

In het paspoort of identiteitsbewijs van het kind staat namelijk niet of wie het ouderlijk gezag over dit kind heeft. Hiervoor vult en ondertekent u beiden het toestemmingsformulier reizen met een minderjarige naar het buitenland in. Als u met meerdere kinderen reist, vult u per kind een toestemmingsformulier in. Dit formulier is niet verplicht.

Documenten die u mee neemt:

 • Volledig ingevuld toestemmingsformulier (bij voorkeur (ook) in het Engels).
 • Kopie paspoort of identiteitskaart van de ouder met het ouderlijk gezag die toestemming geeft.

Bron: Rijksoverheid.nl

Ik heb de toestemmingsformulieren jarenlang trouw meegenomen. Maar op de laatste vlucht ben ik het vergeten, het is ook altijd best weer gedoe om te regelen terwijl er mij nog nog nooit naar gevraagd is. Zelfs niet toen ik met mijn dochter naar Zuid-Oost Azië vloog. Maar het zou natuurlijk kunnen dat het helpt dat ik een trouwring draag en mijn getrouwde achternaam (die gelijk is aan die van mijn kind) ook in mijn paspoort staat. Net als de hele ontspannen houding van mijn dochter, die duidelijk gewend is te reizen, reden genoeg kan zijn om ons niet als risicogezin aan te merken.

De Golden Mount

Wat doe je in avonden

Een van de minder leuke dingen aan alleen reizen met een kind vind ik de avonden. Dit is normaal de tijd om samen te kletsen over de dag. Een biertje te drinken bij de hotelbar of soms gaat een van ons nog lekker op pad. Al moet ik eerlijk zijn dat het ook wel vaak tijd om te werken is of een Netflix filmpje te kijken. Nu zit ik als mijn dochter gaat slapen echt vast aan de accommodatie. Dus zorg voor een goed boek, werk dat je wil doen of een serie om te kijken. Sla van te voren ook drinken en snacks in voor de avond. Zeker tijdens een langere reis is het ook heel fijn om af en toe in een guesthouse of hostel te slapen met een gezamenlijke ruimte. Dan kan je daar gaan zitten en heb je ook nog wat aanspraak. Er zijn ook goede rustgevende apps die je kunnen helpen te ontspannen.

Bologna pasta

Dry bag met slotje ideaal voor op het strand of een waterpark

Het lastige van alleen reizen met je kind is dat je ook leuke dingen wil doen samen, maar er niemand is om op de spullen te letten. Je kunt wel iemand vragen waar je een goed gevoel bij hebt maar ik wil andere mensen ook niet constant daarmee opzadelen. Gelukkig heb ik die ideale oplossing gevonden voor op het strand of in een waterpark. Een stevige drybag die op slot kan met een kabel slotje. Groot genoeg om geld en camera in te stoppen. Ik maak de drybag vast aan iets stevigs zoals de strandstoel. Zo kunnen we gewoon op ons gemak lekker zwemmen zonder zorgen over onze spullen.

Wat als je kind ziek wordt of je zelf ziek bent

Het is de nachtmerrie van elke ouder. Een ziek kind op vakantie of dat je zelf ziek bent. Helaas heb ik beide meegemaakt. Dat is gewoon echt niet leuk en echt wel een nadeel van alleen op reis zijn met een kind. Voor je kind, zoek hulp wanneer het moet. Je zult merken dat een ziek kind deuren opent. Elke ouder snapt hoe verrot dat is en de meeste mensen helpen je graag.

koh lipe snorkelen

Begin relaxt met een weekendje weg

Wil je ook alleen op vakantie met je kind maar vind je het nog spannend? Doe dan net als ik en begin eerst eens met een weekendje. Kijk hoe het gaat samen. Gewoon een bestemming in Europa met het vliegtuig voor een weekendje of een paar dagen. Dan moet je ook al alleen vliegen en zelf alles regelen. Alleen ben je dan niet helemaal in een ander continent en is het maar voor een paar dagen. Ik leerde hier veel van. Zo werkt het mijn dochter het beste als ze weet wat we die dag en de dagen daarna gaan doen. Ook is het bij ons erg belangrijk snacks bij me te hebben en op tijd te gaan lunchen. Anders zit ik met een sloom kind dat nergens meer zin in heeft.

Stockholm duurNaambandje meenemen

Normaal gesproken laat ik mijn dochter op reis geen naambandje dragen. Maar toen ik als ouder alleen op reis was met haar naar Zuid-Oost Azië heb ik dit wel gedaan. Ik merkte dat ze er zelf ook erg prettig bij voelde dat ze een bandje om had. Ze gaf meerdere keren aan dat als ze kwijt raakte dat mensen dan mij konden bellen.

Het zal je bijvoorbeeld maar gebeuren dat de metro zo druk is dat de een al binnen is en deze dan opeens de deuren sluit. Dit soort cases heb ik ook met haar besproken. Stel ze staat nog op het perron blijven waar je bent en mama komt zo snel mogelijk terug. Stel je zit erin stap gelijk de volgende halte uit, mama komt eraan. Juist doordat we het er over gehad hadden bleef ze trouwens extra dicht bij mij.

Bekijk hier verschillende naambandjes voor kinderen.

Waar verblijf je tijdens een eenoudervakantie

Ik denk niet dat je te veel moet denken in horror scenarios want dan kan je beter thuis blijven. Maar als je toch gaat vergelijken dan heeft een hotel of guesthouse als voordeel dat mocht er toch wat zijn dat er dan altijd mensen in de buurt zijn die ik om hulp kan vragen. Zo hielpen ze mij toen mijn dochter ziek was door een taxi te bellen die me direct naar een goede 1e hulp bracht. Andersom kan natuurlijk ook gebeuren, dat je zelf hulp nodig hebt en dan kan je kind (mits oud genoeg) zelf naar de receptie lopen.

Een Airbnb heeft dat voordeel niet. Maar hier krijg je meestal wel meer waar voor je geld zeker als je ergens langer verblijft. Je kunt ook lekker zelf koken en ontbijten en ik vind het vaak ’s avonds prettiger dan een hotel kamer

Denk er dus even over na voor je boekt hoe zeker je bent op de bestemming waar je heen gaat. In Bologna toen mijn dochter nog erg jong was kozen we voor een Airbnb kamer bij mensen thuis en in Gdansk en Stockholm een eigen appartementje via Airbnb. Ook in Kuala Lumpur kozen we voor een Airbnb maar wel in een serviced building (dus met permanente receptie) en de overige tijd voor hotels of guesthouses.

Langkawi temple tree hotel

Rustig aan met de alcohol

Wanneer je samen op reis bent dan drinken we vaak een wijntje bij de lunch of ’s avonds nog een cocktail of een biertje. Zeker niet overdreven hoor, maar wel meer en vaker dan als ouder alleen op vakantie met kind. Je moet dan toch altijd alert zijn en snel kunnen handelen. Als je in een land als Thailand een biertje bestelt dan krijg je vaak al een halve liter, neem daarbij de zon, vermoeidheid en een eventuele jetlag en je bent toch net wat minder alert. Daarom kies ik dan liever voor een colaatje.

ravenna eten

Slim inpakken voor je vakantie alleen op reis met kind

Inpakken voor een korte vakantie alleen met kind is niet zo’n probleem. Maar voor drie weken samen met mijn dochter vond ik het meer uitdaging. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om een grote rugzak mee te nemen en een kleine rugzak. Die kon ik beide samen dragen en hierdoor had ik toch altijd twee handen vrij. Dit was super fijn in zeker in het openbaar vervoer. Met een hand kon ik mijn dochter een handje geven en met de andere bijvoorbeeld ons pasje scannen. Ik zou je dan ook zeker aanraden een rugzak mee te nemen in plaats van een koffer. Omdat ik ter plekke alleen niet de hele tijd met een rugzak wou lopen, had ik verder nog een opvouwbare schoudertas bij me. Die kan je hier online kopen maar zijn ook vaak te krijgen in cadeauwinkels en zijn groot genoeg voor een camera, flesje water en een vestje als je overdag op pad gaat.

stedentrip Gdansk

Fijne verre bestemmingen voor een eenoudervakantie

Wil je een verre reis maken alleen met je kind dat kan zeker. Sommige landen zijn nou eenmaal wat makkelijker dan anderen. Zeker wanneer je een vrouw bent. Ik vond Thailand, Maleisië en Singapore allemaal echt heel goed te doen. Er is een goede en makkelijke infrastructuur voor toeristen. De mensen zijn erg kindvriendelijk en de cultuur is gastvrij en vrouwvriendelijk.

Vind je het toch fijntjes met een reisorganisatie? Bekijk hier het aanbod van verre eenoudervakantie van Sawadee.

Ben je wel eens alleen op reis geweest met je kind? Waarheen? En hoe beviel dat?

3 gedachten over “Op eenoudervakantie? deze dingen moet je echt weten”

 1. Ik ben alleen met mijn dochter van 11. Heb vroeger veel gereisd zowel alleen als samen met een vriend. Met mijn dochter wel veel gevlogen omdat we in Tanzania hebben gewoond maar nog nooit rondgereisd. Dat gaat deze zomer gebeuren. Na veel vijven en zessen besloten om naar Frankrijk en Portugal te gaan. Ik vind het heel spannend; m.n. Het plannen van de trein ( Hoe laat gaan ze, hoe kom je er, moet je reserveren? Etc…) en waar we slapen maar ik ga er maar vanuit dat we dat per dag kunnen bekijken. Ik heb er vooral ook veel zin in. En super om de ervaringen van anderen te lezen! Goed blog!

 2. Ja, ik heb het heel vaak gedaan, met 2 kinderen, zowel in Nederland als Zuid-Europa en buiten Europa. Meestal gewoon iets op 1 plek, dat vond ik relaxter dan steeds verkassen, hoewel ik dat dit jaar wel ga doen.
  Als je echt ook in het dagelijks leven alleen bent voelt het overigens wel echt anders dan wanneer je gewoon een keer alleen met een kind op vakantie gaat…

 3. Leuke blog,
  Ik heb inderdaad meer vakantie dagen dan mijn man.
  Vorig jaar werd het een weekje Castricum met mijn dochter en voor dit jaar ben ik nog op zoek. Beetje low budget, een of twee weken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top