Home / Reisinformatie / Azie / Myanmar / Een aapachtige dagtrip naar Mount Popa

Een aapachtige dagtrip naar Mount Popa

Een dagtrip naar Mount Popa is een avontuur. Dit is een te gekke plek met een vergulde boeddhistische tempel bovenop een eenzaam in het landschap staande vulkanische rots die 1518 meter hoog is. Een trap van 777 stappen slingert zich rondom de berg en overal zijn apen.

dagtrip naar Mount Popa

Een dagtocht naar mount Popa

Het is logisch dat Bagan met al haar prachtige tempels alle aandacht vraagt, maar het is absoluut de moeite waard om wat meer tijd te plannen in Bagan zodat je ook de halve dagtrip kunt maken naar mt Popa. Er zijn veel aanbieders van dagtripjes met een grote bus vanaf Bagan. In het centrum zagen we deze aangeboden worden voor prijzen vanaf 10 dollar per persoon. Vanwege onze dochter zagen we het niet zo zitten om met een georganiseerde tour mee te gaan. Zeker omdat de Lonely Planet aangaf dat je voor 30 dollar een privé-taxi zou moeten kunnen vinden. Uiteindelijk hebben we niet echt rondgevraagd want ons hotel kon een taxi met chauffeur regelen voor 40 dollar. Die zou stoppen wanneer we willen en we hoefden niet in een ochtendje heen en terug maar we konden er zo lang over doen als ons uitkwam.

Tip: Volgens het bijgeloof mag je geen rood of zwart dragen op de berg.

Een stop bij een palmplantage

Buiten Bagan rijden we snel het platteland op. Lokale bewoners die op hun scooter voorbij tuffen. Wandelaars met takkenbossen of andere producten op hun hoofd. We komen langs kleine landelijke dorpjes, boerderijen en landbouwgrond vol buffels. Onze chauffeur stopt bij een boerderijtje langs de weg, of we misschien even willen kijken. Het is blijkbaar een standaard stopplek voor toeristen want we komen de daarop volgende kilometers nog langs 4-5 soortgelijke plekken en zien ook een grote touringcar stoppen.

De druk om wat te kopen is klein en uiteindelijk blijven we een klein half uur op de stop. Er wordt ons getoond hoe er sap uit de hoge palmen wordt gehaald. Hier wordt alcoholische drank van gemaakt maar ook palmsuiker. Van de palmsuiker maken ze mierzoete snoepjes en koekjes maar met een kopje thee smaakt het goed.

dagtrip naar Mount Popa
dagtrip naar Mount Popa
dagtrip naar Mount Popa
dagtrip naar Mount Popa

Uitkijkpunt Mount Popa

Voordat we bij onze hoofdbestemming komen stopt onze taxi chauffeur nog een keer. Deze keer bij een kitscherig (tempel)complex wat nog deels in aanbouw is. Zonder dochter zouden we misschien snel weer doorgereden zijn maar de enorme kleurrijke beelden spreken haar aan. Ze zijn weergaven van de 37 nats, berggeesten die er volgens de mythologie op de berg wonen. Gelukkig maar dat we doorgelopen zijn want anders hadden we ook het gave uitkijkpunt aan het einde van het complex gemist.

dagtrip naar Mount Popa
dagtrip naar Mount Popa

Mount Popa

Ons bezoek aan mt Popa valt in een voor de Birmezen lang weekend. We komen snel in de file terecht maar onze taxichauffeur wringt de taxi door nauwe straatjes tot hij ons afzet vlak voor de trappen.

We zien direct al de beroemde apen van de berg. Vliegensvlugge beesten die totaal niet bang zijn voor mensen.  De apen trekken zich niks aan van de heilige omgeving en houden zich liever bezig met wereldser zaken zoals eten, vechten en seksen. Jongetjes verkopen apensnoepjes in krantenpapier, en hierdoor zien de apen mensen toch vooral als bron van eten en kunnen zelfs agressief worden. Wij bleven dus wel bij ze uit de buurt en gingen ze zeker niet voeren. Helaas kom je door deze gewoonte op de berg ook overal afvalpapier tegen. Door het vele eten dat ze krijgen zijn ze zelfs agressief worden. Afval en apenpoep zijn nou ook niet de dingen waar je op blote voeten doorheen wil lopen maar gelukkig is er ook een flink team schoonmakers constant bezig te trappen begaanbaar te houden.

dagtrip naar Mount Popa

De Birmezen hebben de gewoonte om commercie en religie te mixen. Het viel ons al op bij de tempels aan het Inle Lake maar nergens is het zo duidelijk als op Mt Popa. De eerste trappenserie is compleet ingenomen door winkeltjes die van alles verkopen. Speelgoed, kleurige kleding, snoep en religieuze prullaria: we komen het allemaal tegen. De eigenaren staan er ook zeker niet voor de toeristen want de verhouding toerist, Birmees slaat zwaar door in het voordeel van de Birmezen. Hoe verder we omhoog klimmen hoe smaller de trappen worden. De winkeltjes verdwijnen en wat over blijft is een ijzeren trap die langs de buitenwand van de keiharde rots draait. Na een fikse klim staan we eindelijk boven.

dagtrip naar Mount Popa
dagtrip naar Mount Popa

Lunchen bij het Popa Mountain Resort

Het uitzicht over de omgeving is super mooi! De Birmezen hebben vooral oog voor onze blonde dochter. Normaal willen mensen al met haar op de foto maar hier is er echt geen ontkomen aan. Op een gegeven moment wil ze echt niet meer maar dan nog blijven mensen sneaky een selfie nemen met haar in de picture. Misschien daardoor, maar ook omdat de bouwwerken zelf niks vergeleken zijn bij alle pracht van Bagan, zou Mt Popa een teleurstelling kunnen zijn. De sfeer die er heerste, de duidelijke opgewondenheid van de Birmezen om hier te zijn, de doorgedraaide apen en alle commercie maakten het voor ons een te gekke plek. Een plek die je gewoon moet beleven en maar even niet beoordelen.

Een van de voordelen van zelf met een taxi op pad gaan is dat we konden stoppen waar we wilden. We hadden bedacht dat het wel leuk zou zijn om te gaan lunchen bij Popa Mountain Resort. Een luxe hotel gelegen tegenover de heilige berg, gelegen in het Popa Mountain park, een natuurgebied. Het is wat verwarrend wat je hebt namenlijk de heilige berg, en je hebt de vulkaan met het daaromheen gelegen natuurgebied beiden met dezelfde naam.

Het resort is niet goedkoop en onze lunch hier was de duurste in Myanmar. Maar dan heb je ook een fantastisch uitzicht over Mount Popa met de tempel. Het is een prachtig gelegen resort met uitnodigende bankjes om lekker te zitten. Vanaf hier kan je de beklimming van de berg beginnen maar wij houden het bij een fijne maaltijd. Wij hadden mazzel dat we het laatste vrije tafeltje konden krijgen. Dus tip: in het weekend of tijdens feestdagen wel even reserveren.

Na nog een laatste blik op het uitzicht stappen we weer in de taxi, terug naar Bagan.

dagtrip naar Mount Popa
dagtrip naar Mount Popa
dagtrip naar Mount Popa

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top