De watervallen van El Valle in Panama

0

Eén van de bezienswaardigheden in El Valle die je niet mag missen is de grote waterval. De omgeving van El Valle de Anton is namelijk bijzonder geschikt om een stukje te wandelen en minimaal één waterval te bezoeken.

el valle Chorre El Macho

De Chorre El Macho

De Chorro el Macho waterval, oftewel de mannelijke waterval, is de hoogste in El Valle. Het is een eindje buiten het dorp maar omdat we met een huurauto door Panama reizen is dat geen probleem. Anders kan je een taxi nemen of met een busje gaan. Bij de ingang kunnen we ook kiezen om te gaan ziplinen. Erg verleidelijk maar we houden het deze keer bij de wandeling naar Chorro el Macho, de grote waterval. De entree is redelijk prijzig ($5 p.p.) en we lopen zo’n 5 minuten door de jungle. Een korte route door het bos gaat over diverse hangbruggen en komt dan bij het uitkijkpunt op de 115 feet (35m) hoge waterval. Volgens de Lonely Planet zou die 85 meter moet zijn maar dat is vast een tikfoutje. Een kleine tegenvaller, maar dat maakt het tochtje niet minder mooi. We kijken tijdens het lopen goed rond of we dieren zien (met name boomkikkers) maar behalve de vlinders zien we niks. Rtsjjj, wat is dat voor een geluid? Onze dochter kijkt omhoog en daar vliegt zomaar een mens over ons heen. Ze is niet heel erg onder de indruk van deze vreemde vogels.

Na de wandeling gaan we naar het waterbad dat ze hier hebben gemaakt. Het is best wel koud dus ik blijf lekker aan de kant, maar Marcel en de baby gaan wel het water in. Eerst zijn we nog alleen maar later komen er heel veel kinderen spelen.

El Valle waterval

Praktische informatie: Entree voor de waterval en het natuurlijke zwembad is 5 dollar. Ziplinen kost 65 dollar voor de volledige tour of 20 dollar voor een verkorte versie. Voor een beter beeld van de wandeling bekijk dit 45 seconden filmpje!

Chorro de Las Mozas

Nadat we genoeg gebadderd hebben, gaan we naar de Chorro de las Mozas waterval oftewel de meisjeswaterval. Eigenlijk is het meer een stroomversnelling. Deze plek is echt levendig met picknickende families. Om te zwemmen is het ook een stuk mooier, we zitten midden tussen de natuur. De rivier kabbelt kalm en de wind ruist door de bomen. Daartussen klinkt het gelach van spelende kinderen en in de verte heeft een auto haar radio aanstaan. Hier ga ik wel het water in, er is een ondiep gedeelte waar zelfs onze babydochter kan staan. Zo’n blonde baby is best interessant en al snel moet ik allemaal vragen beantwoorden van kinderen. We oefenen ook onze talen, ze tellen in het Engels tot 20 voor mij en ik doe hetzelfde in het Spaans. Wat een fijn plekje.

Chorro de Las Mozas

Chorro de Las Mozas

Praktische informatie: Entree 1 dollar p.p. betaal je bij de toegangsweg. Bereikbaar met taxi of huurauto.

Andere bezienswaardigheden El Valle

Behalve de bovengenoemde watervallen zijn er ook nog echte warme baden: de Pozos Termales. Een wandeling die je in de omgeving kunt maken brengt je naar de “vierkante bomen”, bomen die niet helemaal rond zijn maar ook niet helemaal vierkant. We gaan hier nog heen maar de informatie in de Lonely Planet is vrij onduidelijk. Uiteindelijk komen we erachter dat je bij hotel La Campestre binnen moet informeren. Voor 2 dollar doen ze dan het hek op hun terrein voor je open waar een pad naar de bomen loopt. Het is dan alleen al te laat op de dag om dit nog te doen.

Een andere optie is een wandeling naar de getekende rots (Piedra Pintada) met geometrische tarieven. Let wel op hier wordt gewaarschuwd voor inbraak in huurauto’s dus dit is het beste te doen met het openbaar vervoer.

El Valle Panama

Ten slotte bezochten wij nog de kleine dierentuin in El Valle. Deze is vooral leuk als je Panama met kinderen bezoekt of wanneer je een bijzondere interesse hebt in kikkers omdat je hier diverse zeldzame exemplaren kunt zien.

Meer tips lees ook ons artikel over El Valle.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.