Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Vakwerkstadje Büdingen en het verhaal van de kikkkers
Budingen Duitsland

Vakwerkstadje Büdingen en het verhaal van de kikkkers

Een wandeling door vakwerkstadje Büdingen neemt je mee terug in de tijd waarin het tempo een stuk lager lag en de huizen veel fotogenieker waren. We lopen nog maar net door het stadje en onze dochter zegt: “hej een kikker”, een kunstwerk aan de muur. Even later een kikker in het raam, die vrolijk naar buiten staart. Hebben we een thema te pakken?

Büdingen Duitsland
Büdingen Duitsland

Büdingen Duitsland

Büdingen ligt ongeveer een uur rijden ten noordoosten van Frankfurt in de deelstaat Hessen. Eigenlijk zou je de stad binnen moeten lopen door de Jeruzalempoort maar wij hebben een beetje lui de auto al in het oude centrum gezet. De Jeruzalempoort is een robuuste stenen poort met houten brug op een plek waar nog grote stukken stadsmuur en de gracht te zien zijn.

vakwerk stadje Büdingen Duitsland

Büdingen is niet al te groot en behalve op de kikkers stuiten we op al snel op het centrale plein. Hier is de lokale markt bezig en staat de shoarmakar gebroederlijk naast de stand met Hessense specialiteiten. De bloemist heeft de randen van de eeuwen oude fontein ingenomen om zijn waren op uit te stallen. Groot is de markt niet en we zien geen andere toeristen.

speeltuin budigen duitsland

We duiken snel even het tourism office binnen waar de vriendelijke dame ons een kaart geeft van de stad. Eigenlijk niet nodig, want Büdingen heeft niet de grootte van bijvoorbeeld een vakwerkstad zoals Hann Munden.

Büdingen Duitsland vakwerkstadje hessen

Naast de mooie huisjes is het meest opmerkelijke gebouw de waterburcht uit de 12e eeuw. Deze plek vormde het begin van Budingen want zoals wel vaker gebeurde kwam er allerlei nijverheid af op de rijkdom en veiligheid van het kasteel en ontstond vanzelf een dorpje.

waterburcht Büdingen Duitsland

Andere toeristische trekpleisters in het stadje zijn de 5 verschillende musea. Een museum over de jaren 50, een museum met modelschepen, auto’s en treintjes, een museum met kristallen en zandstenen, een slagerijmuseum en het gratis toegankelijk Heuson museum.

Büdingen Duitsland stadswandeling

Hier kan je meer leren over de historie van Büdingen en zijn ook historische voorwerpen te zien. Wij raden je aan om ook naar het 15min (met de auto) verderop gelegen Keltenwelt am Glauburg te gaan. Die plek staat niet voor niks op de Werelderfgoedlijst.

Büdingen Duitsland

Uiteraard stoppen we ook even bij de speeltuin en de zoektocht naar kikkers maakt dat je ook met kinderen prima een bezoek kunt brengen aan vakwerkstad Büdingen.

kikker Büdingen Duitsland

Inmiddels zijn we natuurlijk wel nieuwsgierig naar wat de Büdingers toch hebben met kikkers. We vermoeden dat het iets te maken heeft met de Duitse Sprookjesroute. We zijn immers in Hessen, de staat waar de gebroeders Grimm hun eigen museum hebben (Grimmwelt) en waar de vele kastelen de inspiratie vormden voor sprookjes zoals Doornroosje en Assepoester.

De bron van relatie met kikkers blijkt een volksverhaal waarin een graaf en een hele verwende gravin de hoofdrol spelen. In tegenstelling tot een sprookje eindigt het nu niet alleen met ze “leven nog lang en gelukkig” maar ook met de belofte dat de Büdingers nog eeuwen zullen vertellen over de  nacht dat alle kikkers verdwenen. Daarom mag je het verhaal ook niet googlen maar moet je het vragen aan een lokale inwoner. 

Wat is er dan beter dan een lokaal restaurantje in te duiken en de serveerster om een verhaal en een bestelling te vragen. Wij kiezen voor de Hexenstube die ons werd aangeraden vanwege de heerlijke taart en thee (wat helemaal klopt). Uiteraard verklappen we je nu ook niet het hele verhaal. Ga naar Büdingen en ontdek het zelf!

heksenstube Büdingen Duitsland

Liever blijven slapen? Bekijk hier leuke en betaalbare hotels in Büdingen. Wij sliepen zelf in Nieder-Moos.

Büdingen Duitsland

Wij bezochten Büdingen in samenwerking met regio Vogelsberg.

1 gedachte over “Vakwerkstadje Büdingen en het verhaal van de kikkkers”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top