Home / Reisinformatie / Noord-Amerika / USA / Big Island, Hawaii ontdekken met kinderen
Big Island

Big Island, Hawaii ontdekken met kinderen

Hawaii bestaat uit meerdere eilanden. Het grootste eiland van de eilandengroep is Big Island. Dit is een fantastische plek om te ontdekken met kinderen. Het eiland is heel kindvriendelijk en biedt veel natuurpracht om samen van te genieten.

Wanneer je naar Hawaii gaat, kun je verschillende eilanden bezoeken. Deze combinatie wordt dan ook door veel reizigers gemaakt. Zo zijn de eilanden O’ahu, Maui en Big Island het bekendst. Lees ook ons blog over O’ahu Hawaii met kinderen.

oahu

Big Island is het grootste eiland van de eilandengroep en het wordt elke keer weer een beetje groter. Dit komt door de vulkaanuitbarstingen die er nog geregeld zijn. Door de lavastromen verandert het eiland. Op het eiland is veel te zien en te doen en het is een fantastische tropische bestemming voor het hele gezin.

Big Island met kinderen

Hilo

Wanneer je naar Big Island vliegt, kun je kiezen uit twee vliegvelden; Hilo en Kona. Wij vlogen op Hilo en weer terug naar het vaste land via Kona. Zo maakten we een roadtrip van de ene naar de andere plek over het eiland. Het is erg leuk om op twee verschillende plekken te overnachten op het eiland om zo meerdere bezienswaardigheden te bezoeken. Hilo ligt aan de noordoostelijke kant van het eiland en is minder toeristisch dan het drukkere Kona. 

Big Island

Vroeger stond Hilo bekend om de landbouwbouw en visserij en later kwam daar de suikerindustrie bij. De baai van Hilo is daarom nog steeds erg belangrijk voor de stad. Het centrum is om deze baai heen gebouwd en er is een klein stadje met leuke eettentjes en wat kleine winkeltjes. In de stad zit ook het Pacific Tsunami Museum. Dit museum is opgericht naar aanleiding van de tsunami’s die Hilo in het verleden heeft overleefd.

In het centrum van de stad zit de Farmers Market, hier kun je een paar keer per week heerlijk verse producten kopen en proeven. Vanuit Hilo vind je de bekendste bezienswaardigheid van het eiland op 25 minuten rijden. Ik heb het dan natuurlijk over Hawaii Volcanoes National Park.

Hawaii Volcanoes Nationaal Park

Dit nationale park is heel bijzonder om te bezoeken, want hier liggen namelijk twee zeer actieve vulkanen: Kīlauea en Mauna Loa. Het nationale park staat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Big Island

De afgelopen jaren zijn er nog steeds uitbarstingen geweest. In 2018 werd het park bijvoorbeeld nog een tijd gesloten voor publiek, omdat de vulkaan Kīlauea uitbarstte. Dit leverde aswolken, aardbevingen en schade aan de wegen op. Vanaf begin 2022 is het grootste deel van het park weer open. Sommige gedeeltes zijn door de uitbarsting in 2018 nog steeds gesloten. Zo kun je het Jaggar Museum en het Hawaiian Volcano Observatory tot op de dag van vandaag niet bezoeken. Nu hoor ik je denken; is het wel veilig op het eiland? Ja, het is zeker een veilig eiland. De actieve vulkanen worden dagelijks nauwlettend in de gaten gehouden met allerlei camera’s en apparatuur die de activiteit meten. 

Big Island

Voordat je het nationale park gaat bezoeken, is het belangrijk om je in te lezen in de huidige situatie van de vulkanen. Dit kun je heel goed doen op de site van het nationale park. Hier lees je hoe actief de vulkaan is en wat wel en niet te bezichtigen is.

Wij hebben de vulkaan met de auto bezocht. Wanneer je het nationale park bezoekt, is ons advies om eerst een stop te maken bij het bezoekerscentrum. Hier kun je informatie krijgen over wat er te zien en te doen is. Ook lees je er meer over de weersomstandigheden, veiligheidsmaatregelen en junior ranger activiteiten.

Big Island

Voor de kinderen is het heel leuk om het junior ranger boekje te halen bij een van de park rangers. In elk nationaal park in Amerika, en dus ook Hawaii, zijn er ranger boekjes voor kinderen gratis te verkrijgen. Dit is een informatieve en leerzame manier om wat te leren van het park en de omgeving. Deze boekjes zijn heel leuk om samen te lezen, opdrachten te maken en tekeningen te maken.

Aan het eind van de dag lever je deze boekjes in bij de park ranger en worden je kinderen via een officiële eed benoemt tot park ranger en krijgen ze een onderscheiding. Op deze manier betrek je de kinderen bij wat ze gaan zien en doen. Soms is het toch lastig om kinderen geïnteresseerd te houden tijdens een dag wandelen door de natuur. Met deze ranger boekjes houd je ze actief, betrokken en worden ze op een leuke manier beloond en je hebt direct een leuk souvenir van het gebied waar je bent geweest.

big island

Wij hebben bij het nationale park twee autoroutes gereden, de Crater Rim route en de Chain of Craters Road. Deze routes zijn prima in een dag te rijden. Wanneer je het nationale park bezoekt, betaal je entree. Bewaar je ticket goed, want je kunt er drie dagen mee naar binnen. De recente entreeprijzen zijn te vinden op de site van het park.

De Crater Rim route gaat bovenlangs de vulkaan Kilauea en is ongeveer 15 kilometer lang. Wanneer je aan het eind van de route begint, kun je vanaf daar helemaal naar beneden rijden en gaat deze weg vanzelf over in de Chain of the Craters Road. Bij alle stops kun je goed met de auto komen en hoef je niet ver te wandelen om te genieten van het uitzicht en de bezienswaardigheden.

Het hoogste punt van deze route is Uēkahuna. Dit is een belangrijke plek voor inheemse Hawaiiaanse rituelen en culturele praktijken. Je kunt dat zien doordat er vaak bloemstukken liggen op deze plek. Het geeft je een spectaculair uitzicht over Mauna Loa en de omliggende gebieden. Vanuit hier rijd je naar de Kīlauea Overlook. Wanneer je hier staat, kijk je regelrecht in de Kīlauea en Halemaʻumaʻu krater.

Big Island

Neem vooral een goede verrekijker of zoomlens van je camera mee, want als je goed kijkt, kun je de lava zien borrelen. Ook zie je vanaf hier heel goed de verschillende kleuren; de krater heeft de kleuren geel, oranje, bruin, rood en zwart. Zonder lens of verrekijker is het bijna niet te zien.

Onze kinderen vonden dit helemaal gaaf en spannend. Op deze route kun je ook een stop maken bij de dampende stoomopeningen van de krater. Je ziet ze al van ver, doordat het enorm dampt. Let wel goed op waar je gaat staan, want als je aan de verkeerde kant van deze dampende openingen gaat staan, is het gloeiend heet. Het is wel echt heel gaaf om te voelen hoe warm de damp uit de krater is en te zien hoe de hete adem van de vulkaan opstijgt uit stoomopeningen.

big island

Ook kom je op deze route langs diverse kraters. De bekendste is de Kīlauea Iki-krater. Deze krater is bekend van de uitbarsting in 1959. In die tijd spoten de lavastromen wel tot 580 meter de lucht in. Je kunt nog steeds de enorm grote sintelkegel zien die gevormd is door deze lavastromen. Er gaat een hele leuke wandeling langs dit gebied, het Kilauea Trail. Deze wandeling kun je niet met een kinderwagen of buggy wandelen, er liggen veel boomwortels waar je overheen moet. Met kinderen die net kunnen lopen, is het een prima wandeling.

big island

Onze kinderen vinden het altijd leuk om over de wortels heen te klauteren, dus de route van een paar mijl was een succes. Wanneer je deze wandeling loopt, kom je uit bij de Lava Tubes, ook wel Lavabuis genoemd. Een Lavabuis is een soort grot of buis waar je doorheen loopt. Deze is ontstaan door gesmolten lava. Aan het eind van een vulkaanuitbarsting laat het een lege grot achter. Deze lavabuis is ontdekt in 1913. Je kunt de lavabuis bezoeken en er doorheen wandelen. Het is echt een hele gave plek.

big island

Eerst loop je een heel eind omlaag door het stukje tropisch regenwoud dat Big Island rijk is. Hier hoor je veel soorten tropische vogels. Het is echt een fantastisch mooie plek en als je goed kijkt, zie je de tropische vogels in de bomen. Aangekomen bij de lavabuis loop je eerst een stuk over een bruggetje. De buis is erg donker, dus een kleine zaklamp is wel gewenst om mee te nemen. De kinderen vonden dit best wel spannend in het begin, maar uiteindelijk waren ze helemaal trots dat ze er doorheen gelopen hadden. 

Big Island

Aan het eind van de Crater Rim route kun je de auto parkeren om een wandeling te maken over de Devastation route. Het is een klein half uurtje lopen om bij Keanakāko’i krater te komen. Op een verhard pad loop je door de woeste natuur die in 1959 overspoeld werd door de lava tijdens de Kīlauea Iki-uitbarsting. Je kunt dit pad wel prima lopen met een kinderwagen of buggy.

Op sommige plekken zijn de paden wel vrij steil. Aangezien het pad vrijwel niet in de schaduw ligt, is het een aanrader om veel water mee te nemen en je goed te beschermen tegen de zon. Deze krater is ook nog vrij actief, dus het eindpunt is echt de moeite waard, want je ziet er van alles borrelen.

Wanneer je dit pad bewandeld hebt, stap je weer in de auto om de Chain of Craters route te rijden. Deze route loopt helemaal tot aan de zee en is ongeveer 30 kilometer. Tijdens de uitbarsting van Puʻuʻōʻō stroomde lava vaak over deze route en heeft het veel dorpen, tempels en bezienswaardigheden onder de lava bedolven. Tijdens de autoroute rijd je door alle verschillende lavastromen van de afgelopen jaren heen. Je kunt precies zien hoe de lava heeft gestroomd en van welk jaartal de lava is.

Big island

Je ziet ook verschillende soorten lava, de ene is heel ruw de andere heel glad. Onderweg kun je ook diverse stops maken bij verschillende kraters. Zo is er een heel mooi punt, Mau Loa O Maunaulu, wat ‘De altijd groeiende berg’ betekent. Bij dit punt heb je een weids uitzicht op de lavastromen van Maunaulu die ongeveer vijf jaar lang achter elkaar over deze weg zijn gelopen.  Het waait enorm hard op deze plek en daarom groeit er ook weinig vegetatie in dit gebied.

big island

Wanneer je iets doorrijdt, kom je bij het Kealakomo uitzichtpunt. Hier heb je een panoramisch uitzicht over de Stille Oceaan en het uitgestrekte lavaveld. De lavastromen zie je hier heel goed in diverse soorten en kleuren. Onder deze lavastromen ligt het oude dorp Kealakomo. De vele lavastromen die hier in het verleden overheen zijn gegaan, hebben Big Island elke keer een stukje groter gemaakt. Deze lavastromen creëerden ongeveer 210 hectare nieuw land.

Big Island

Het einde van de route is de boog in de zee. Je moet er een klein stukje voor lopen om deze goed te kunnen zien. Deze boog is ontstaan vanuit de lavastromen en is 27,5 meter hoog. Wanneer de wind landinwaarts staat, klotst de zee enorm hard tegen de steile rotsen aan. Doordat het zo hard er tegenaan klotst, verandert de boog in de loop der jaren en waarschijnlijk zal deze over een aantal jaar verdwenen zijn.

Het nationale park is 24 uur per dag open en dus ook in de avond te bezichtigen. Vraag bij het bezoekerscentrum wanneer en waar je het beste de kraters kan bezoeken in de avond. Met een beetje geluk zie je de rode lava al van ver schitteren.

Big Island

Het nationale park is heel goed begaanbaar. Toch kunnen sommige paden gevaarlijk zijn vanwege aardscheuren en oneffen en onstabiele wegen. Het is zeker een aanrader om met kinderen te bezoeken en je kunt het zelf zo spannend mogelijk maken. Naast de autoroutes kun je ook veel verschillende wandelingen met verschillende moeilijkheidsgraden lopen. Op deze routes zitten geen restaurants, dus vergeet niet voldoende eten en drinken mee te nemen. Wel kun je op diverse plekken gebruik maken van de toiletten.

Natuurschoon Hilo

De regio in en rondom Hilo heeft ook veel natuurschoon te bieden. Zo kun je de Liliuokalani tuinen bezoeken. Het is een fijn park met visvijvers in Japanse stijl, er zijn pagodes en bruggetjes. Hier vlakbij ligt ook de Banyan bomenlaan. Deze laan is opgericht in 1933 en nu staan er aan deze weg alleen maar grote Banyan bomen. De meeste zijn geplant door beroemdheden, zoals Richard Nixon en Amelia Earhart. Aan deze weg liggen trouwens ook de meeste hotels van Hilo. 

Big Island

In de buurt van Hilo ligt ook het enige regenwouddierentuin van het land, Panaewa Rainforest Zoo. Hier kun je veel verschillende flora en fauna zien en het staat vooral bekend om de Bengaalse tijgers die er wonen.

Big Island

Hilo staat ook bekend om zijn orchideeën. Je kunt er namelijk ook een aantal orchideeënkwekerijen bezoeken. Een andere mooie plek die de moeite waard is om te bezoeken, is de Tropical Botanical Garden. Je kunt hier een stukje regenwoud bezoeken en tropische bloemen en planten bewonderen. Door de tuin ligt een wandelpad van ruim 1,5 kilometer lang en hier vind je naast de vele planten en bloemen ook veel orchideeën. De tuin is niet gratis te bezoeken. Deze niet-commerciële instelling gebruikt het geld om het park te onderhouden en elke keer te vernieuwen.

Akaka Waterval

Vanuit Hilo kun je ook diverse watervallen bezoeken. Een hele mooie waterval is de Akaka waterval. Met een klein half uur rijden vanuit Hilo ben je op de plek van bestemming. De waterval is niet helemaal gratis en je betaalt 5 dollar per persoon om naar binnen te mogen.  Wij bezochten dit park op onze weg naar Kona en waren vrij vroeg aanwezig, rond 9.00 uur in de ochtend. Er was bijna helemaal niemand in dit park en dat was heel gaaf.  We hebben ongeveer 1,5 uur in het park gewandeld en bij vertrek werd het al vrij druk. 

Big Island

Het park is goed te bewandelen dankzij een aangelegd pad. De natuur is werkelijk wonderschoon en je loopt heerlijk in het tropische regenwoud. Je ziet veel verschillende soorten bomen, planten en bloemen, echt geweldig. De Akaka waterval ligt ongeveer op de helft van het park. De waterval is ruim 128 hoog en valt heel steil naar beneden. 

Big Island

Een andere waterval die je kunt bezoeken, is de Rainbow waterval. Zoals de naam al aangeeft, kun je hier vaak een regenboog zien. Dat komt door de manier van lichtinval. Deze waterval is hoger dan de Akaka waterval en iets makkelijker te bezoeken. Binnen een paar minuten ben je vanaf de parkeerplek bij de waterval. 

Punalu’u Strand.

Wanneer je van Hilo naar Kona wilt rijden, kun je dat via het noorden of zuiden doen. Als je via het het zuiden gaat, kom je langs veel bezienswaardigheden. Zo maakten wij een stop bij Punaluú strand. Dit bijzondere strand is zeker de moeite waard om te bezoeken. Een aantal jaar geleden werd dit strand helemaal onder de lava bedolven. Hierdoor kwamen er weer nieuwe stukken land tevoorschijn, zo ook dit zwarte strand met hele fijne lavakorrels. Dit strand is naast de zwarte kleur ook beroemd om de soepschilpadden die hier komen.

Big Island

Ze liggen op veel verschillende plekken op het strand en worden nauwlettend in de gaten gehouden door de strandwachters. De plekken waar de schilpadden liggen, zijn dan ook goed afgeschermd en je kunt ze vanaf een afstandje goed bekijken. Je kunt ook goed zwemmen en snorkelen in de zee bij Punaluʻu. Wees wel voorzichtig, want de stroming kan op dit punt erg sterk zijn. Ook is het raadzaam om schoenen aan te doen en geen slippers. Het zwarte strand wordt heel erg warm in de zon en brandt aan je voeten. 

Big Island

Pu’uhonua o Honaunau Nationaal Park

Big Island heeft 5 nationale parken die je kunt bezoeken. Naast de vulkanen is een ander bekend park het Pu’uhonua o Honaunau nationale en historische park. Deze plek laat je veel zien en leren over de geschiedenis en cultuur van Hawaii. Deze plek is voor de mensen van het eiland erg belangrijk en was een toevluchtsoord voor mensen die in gevaar waren. Eeuwen geleden kregen vluchtelingen die de wet hadden geschonden onmiddellijk onderdak aangeboden op deze plek. 

Big Island

Aan het eind van het systeem werden vele Puuhonua’s, zoals deze plekken genoemd worden, over de eilanden verwoest. Deze plek bleef bestaan en er zijn naast de vele tiki beelden ook veel archeologische vondsten te vinden, zoals een kano aanlegplaats, opgravingen van een dorp en een palmentuin en visvijvers. Op deze plek kunnen kinderen ook een junior ranger route lopen en een hele mooie strijkapplicatie verdienen.

big island

Andere nationale parken die je op het eiland kunt bezoeken, zijn Ala Kahakai Trail, Puukohola Heiau en Kaloko-Honokohau. Dit laatste is een park waar je tempels, visvijvers en rotstekeningen kunt verkennen. Al deze bezienswaardigheden liggen rondom Kona.

Kona

Waar het in Hilo ook vaak wat bewolkter kan zijn, is het over de bergen in de regio Kona vaak zonnig. Kona is toeristischer dan Hilo en dat komt omdat hier ook de meeste hotels op het eiland te vinden zijn.

Een belangrijke plek bij Kona is Kealakekua Bay. Hier kun je het Captain Cook monument bezoeken. In 1778 zette Captain James Cook voor het eerst voet op het eiland en daar werd hij helaas ook vermoord.  Rondom Kona vind je vele mooie stranden en kun je fantastisch snorkelen in de zee. Als je geluk hebt, zie je hier ook wilde dolfijnen in de zee.

Big Island

Ook heeft Kona een kleine koffieplantage en een Macadamia-notenplantage. Deze kun je op afspraak bezoeken. Kona staat bekend om de watersport en je kunt er veel excursies op het water boeken. Zo kun je kano’s huren, catamaran varen en diverse snorkel- of duikbrevetten halen. Ook kun je op zoek gaan in de zee naar de bekende Manta Ray vis.

Big Island

Vind je snorkelen in de zee spannend met kinderen, dan is de Atlantis Kona onderwater onderzeeër een leuk alternatief. Met deze onderzeeër kun je het mooie koraalrif en vissen in de zee veilig bewonderen. Dit uitje is zeker niet goedkoop, maar wel tof om te doen. Check hier de prijzen en openingstijden.

Kindvriendelijk hotels op Big Island

Gran Naniloa in Hilo

Wij verbleven in Hilo in Gran Naniloa, Doubletree by Hilton. Dit hotel ligt erg centraal, op slechts 20 minuten van het vliegveld. Je hebt er voldoende faciliteiten, zoals een eigen restaurant voor ontbijt, lunch of diner en een bar. Ook is er een buitenzwembad. Deze is wel aan de kleine kant, maar het hotel ligt aan de zee.

Big Island

Met kleine baby’s is de zee hier geen aanrader. Omdat het een vulkanisch eiland is, moet je eerst over wat rotsen heen klimmen om in de zee te komen. Maar dicht bij het hotel ligt Coconut Island. Dit plekje is erg bekend bij de locals en vanaf hier kun je goed de zee in lopen. Het heeft een strandje, lunchplekken en een grasveld. De locals hebben er een sport van gemaakt om de mooiste duiken te maken vanaf een hoge toren die er staat. Kijk hier voor informatie over prijzen en beschikbaarheid van Gran Naniloa.

Waikoloa Village in Kona

In Kona overnachtten we in Waikoloa Village. Hier liggen verschillende hotels bij elkaar en kun je van elkaars faciliteiten gebruikmaken. Zo kun je bij alle hotels eten, zwemmen en wandelen. Wij verbleven in een hotelappartement inclusief keuken en wasmachine.

big island

Dit vonden wij erg prettig, want we hadden de keuze om zelf te koken of uit eten te gaan. In Waikoloa village bevinden zich veel restaurants, winkels, supermarkten en is er ook animatie georganiseerd.

Big Island

Zo worden er wekelijks diverse gratis hula shows georganiseerd en kun je op verschillende avonden kijken naar muzikanten of andere shows op het centrale marktplein. Wanneer je geen eigen auto hebt, kun je binnen Waikoloa Village alles bezoeken met een gratis shuttlebus. Lees meer informatie over de beschikbaarheid en prijzen voor Waikolao Village.

Big Island

Eten

Hawaii staat bekend om de ontdekking van de poké bowl. Dit is natuurlijk een must om eens te proberen. Deze zijn echt zo lekker en kun je in allerlei varianten verkrijgen. Wij hielden enorm van de tonijn en mango poké bowls. Er zijn echt voldoende leuke restaurants op Big Island. Het is wel verstandig om bij de populairdere plekken te reserveren. Soms kunnen deze restaurants al dagen van tevoren vol zitten. Ook vind je veel foodtrucks langs de weg waar je lokaal eten kunt kopen.

Wat echt met kinderen een aanrader is, is shaved ice eten. Het is één grote suikerbom, maar een feest om de smaakjes uit te zoeken en samen te stellen.

Op het eiland zijn in de grotere plaatsen ook supermarkten aanwezig. Niet heel veel, maar een bekende en grote supermarkt is de Safeway. Hier hebben ze veel groente en fruit en kun je ook veel babyproducten kopen.

Vervoer op het eiland

De vliegvelden op Big Island zijn heel klein en charmant. Doordat alles open is, heb je echt het gevoel dat je op het tropische eiland zit. Het wachten bij de gate is in de open lucht, net als het ophalen van de bagage. Op het eiland kun je goed uit de voeten met een huurauto. Wij huurden een auto in Hilo om deze weer in Kona in te leveren. Dit is heel makkelijk te regelen. Ook hebben ze ruime auto’s en kinderzitjes die je eventueel kunt huren. Het rijden op het eiland is veilig.

big island

Wil je geen eigen auto huren, dan kun je ook met de Uber app je vervoer regelen. Het eiland niet heel groot, waardoor er maar een aantal taxi’s beschikbaar zijn, daardoor kan het soms zijn dat je lang moet wachten.

Wanneer je naar Hawaii vliegt, zijn er geen rechtstreekse vluchten te vinden in verband met de afstand. Populaire overstapplaatsen zijn New York, San Francisco, Los Angeles of Tokio. Prima steden om je vakantie op Hawaii mee te combineren.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top