Home / Reisinformatie / Noord-Amerika / USA / Fietsen door Central Park in New York City met BajaBikes

Fietsen door Central Park in New York City met BajaBikes

Wat is er nu leuker om een stad beter te leren kennen dan oerhollands op een fiets? Nou juist, helemaal niks. Wij hebben het al een paar keer gedaan en vinden het een ideale uitkomst met kinderen. Ze hoeven dan geen lange afstanden te lopen en toch kun je veel zien, waarbij je ook nog eens op plekjes komt waar je anders zeker weten nooit terecht was gekomen.

Na eerdere prettige ervaringen op de fiets in de drukke stad Bangkok en het rustige Mallorca met onze kinderen konden we in New York natuurlijk niet achterblijven. Ditmaal hebben wij gekozen voor een fietstocht door Central Park omdat dit een veilige rustige omgeving is om te fietsen met kinderen.

fietsen central park

Fietsen door Central Park met kinderen

Voor de fietstocht hebben wij gekozen om te fietsen met BajaBikes omdat deze rondleidingen geven in het Nederlands. Dat is zeker zo prettig als je met kinderen reist.  Ze hebben mooie oranje fietsen van het bekende Nederlandse merk dus beter kun je het niet hebben. En voor de kleintjes onder ons beschikken ze ook over fietsstoeltjes, wat zeker een pré is.

fietsen in central park
fietsen in central park

Kinderen tot en met 13 jaar zijn in New York verplicht om een helm te dragen op de fiets. Iets wat wij als ouders in z’n grote stad heel prettig vonden maar waar onze oudste zoon van bij 12 jaar natuurlijk niet blij mee was. Want stel je voor dat iemand hem zo zou zien? Het is trouwens ook niet op de foto te zien dat hij niet blij was met zijn ‘mooie’ helm.

Daarnaast zijn onze kinderen dol op de films van Home Alone en wat is er nu leuker dan in het park te fietsen waar deze films zijn opgenomen? Het beroemde bruggetje, het Plaza Hotel en nog veel meer bekende punten vonden ze prachtig om te zien. Ze hebben onderweg hun ogen uitgekeken, talloze dieren zoals eekhoorns en vogels die wij in Nederland niet hebben, The Lake, de Fountain (die je in de serie Friends ziet) en nog veel meer moois. Deze fietstocht is zeker de moeite waard en onze Nederlandse gidsen waren zo enthousiast wat zeker een grote meerwaarde was voor de tocht. Ze betrok de kinderen van de groep bij het verhaal en gaf hen kleine opdrachtjes die ze tijdens de tocht konden uitvoeren. Een zeer geslaagde tocht dus.

En wat voor ons Central Park het meest bijzondere maakt is dat je van de stadschaos ineens in een enorme oase van rust komt. Als ik in New York zou wonen dan weet ik in ieder geval waar ik in de weekenden te vinden ben, in het park.

fietsen in central park

Leuke weetjes over Central Park door de fietsgids

Tijdens de fietstocht heeft onze gids ons natuurlijk heel veel verteld over Central Park. Hieronder staan een aantal weetjes die wij zelf erg leuk vonden.

In 1857 is men begonnen met de aanleg van Central Park. Het park dat 341 hectare groot is werd 16 jaar later (1873)  pas geopend. Zo lang duurde het om Central Park te maken zoals het nu is.

fietsen in central park

Het park beschikt over ruim 4 miljoen bomen en, voor de kinderen misschien nog wel belangrijker, over 50 hotdog kramen. Dit is tevens het maximale aantal kramen wat in het park mogen staan. De eigenaren moeten ieder jaar een bedrag bieden voor hun plekje en de hoogste bieder mag het plekje hebben. Het duurste plekje voor een hotdogkraam koste in 2017 ruim €250.000 per jaar. Daar moet je dus heel wat broodjes voor verkopen aangezien een broodje 3 dollar kost.

Het park is 3,41 vierkante kilometer en ieder jaar komen er naar schatting 35 tot 40 miljoen mensen naar het park. En wat heel bijzonder is voor z’n grote stad is dat je in het park niet mag roken of alcohol mag drinken. Daar zijn ze heel streng op en de parkwachten zien daar ook op toe.

fietsen in central park
fietsen in central park

En wat voor ons als fietsers leuk is om te weten is dat (je zou het misschien niet verwachten) Central Park beschikt over ruim 90 kilometer aan fietspad. Je kunt je dus voorstellen hoe enorm groot het park is. Het is dan ook een uitdaging om het hele park te bezichtigen tijdens een bezoek aan New York.

Fietsen met kinderen in New York is zeker een aanrader. Wil je een meerwaarde leveren aan je vakantie dan zou ik deze toch met BajaBikes zeker niet overslaan. Natuurlijk hebben ze nog veel meer routes dan alleen de Central Park route. Voor meer informatie kun je terecht op de site van BajaBikes.

Lees ook onze andere artikelen met tips over New York met kinderen.

fietsen in central park

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top