Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Life’s no bitch in Bitche Frankrijk
citadel bitche

Life’s no bitch in Bitche Frankrijk

Ik geef het toe: ik ben net zo erg als onze kleuter. Een stad met de naam Bitche dat doet me giebelen. Uiteraard spreek je het op zijn Frans net wat anders uit als in het Engels, maar toch.

De inwoners van het stadje met rond de 5500 inwoners zijn zeker geen Bitches (sorry, laatste woordgrap). De vriendelijke medewerkers van het tourism office zetten zich vol enthousiasme in om ons een zo positief mogelijke indruk te geven van hun stadje.

Zo hebben ze een superhandige service: je kunt hier namelijk wandelspullen lenen. Je bent immers in het hart van het natuurpark van de Noordelijke Vogezen. Dus bevallen je eigen schoenen niet goed, wil je liever stokken of een betere rugzak? Hier hebben ze het. Er zijn zelfs meerdere framedragers te leen zodat je ook met je kind mooie tochten kunt maken. Bitche is aangesloten bij “Best of Wandern”, een collectief van meerdere Europese bestemmingen die het de wandelliefhebber extra naar de zin willen maken.

citadel van Bitche

Net als bij diverse andere VVV-kantoren in Vogezen kan je ook hier een elektrische fiets lenen. Dit is erg praktisch omdat Bitche veel uitgestrekter is dan je zou verwachten op basis van het aantal inwoners en er ook behoorlijk wat hoogteverschil is. Op dit moment spreken de medewerkers Engels, Duits en Frans maar ze hopen ons volgend jaar ook in het Nederlands te woord te kunnen staan.

Ik heb niet veel tijd in Bitche maar dankzij de elektrische fiets en door flink te racen lukt het me toch om een aardig deel van de stad te zien. Ik zou je aanraden een halve dag uit te trekken voor het stadje en de citadel en zoveel tijd als je kunt missen voor de mooie wandelingen in de noordelijke Vogezen.

Bezienswaardigheden Bitche

De citadel van Bitche

Er zijn vele kastelen in de Vogezen de meeste stammen uit de 12e of 13e eeuw. De enorme citadel van Bitche is een veel recenter bouwwerk. Hoewel ook hier in die tijd al een kasteel stond, was het Vauban die het huidige bouwwerk liet neerzetten.

citadel van Bitche
citadel van Bitche

Een audioguide (Engels, Frans of Duits) vertelt over de historie van de citadel en wijst op verschillende interessante inscripties en bijzonderheden die je anders waarschijnlijk zou missen. De informatie die gegeven wordt, is echt gericht op volwassen. Toch zie ik tijdens mijn bezoek genoeg ouders die Bitche met kinderen bezoeken. De dikke muren, ondergrondse passage’s en grote kanonnen maken het een prima ren- en verkenplek.

citadel van Bitche

Mijn maag draait zich om als een vader zijn zoontje even op de muur zet voor een “leuke foto”. De buitenwand mag dan ruim 2 meter dik zijn: ik vind het doodeng. Papa en zoon niet en ze roepen vrolijk naar moeder die een paar meter lager onderaan de muur staat.

citadel van Bitche

Rondom de citadel van Bitche loopt een wandelroute en hier staan allerlei spullen die gebruikt worden tijdens het middeleeuwse festival in juli. Andere evenementen in de citadel zijn de kerstmarkt en het Halloweengriezelfeest maar eigenlijk is er elke maand wel iets te doen. In en rondom Bitche liggen nog meer bouwwerken die door Vauban gebouwd zijn en vanaf de citadel kan je er verschillende zien liggen zoals het fort Saint Sebastien. Deze zorgde ervoor dat het voor aanvallers moeilijk was bij de citadel te komen omdat ze dan vanuit het fort onder vuur werden genomen.

Voor een volledig bezoek inclusief film en het volgen van alle punten van de audioguide heb je 1,5 tot 2 uur nodig.

citadel van Bitche
citadel van Bitche

Tuin voor de Vrede Bitche

Jammer genoeg vond ik het centrum van Bitche weinig inspirerend. Er is een doorgaande straat met wat winkeltjes . Enkele zijn best sfeervol maar bij andere geven de zonverkleurde dozen Lego in de etalage de indruk dat er zelden iemand komt. Ook zijn er buiten de citadel geen andere grote bezienswaardigheden in Bitche.

kathedraal bitche
bitche

Mocht je een speeltuin zoeken dan kan je die vinden in het park naast het tourism office. Er mist een gezellig pleintje maar er is wel een alternatief in de hele fijne Tuin van de Vrede (Jardin pour la Paix). Wat mij betreft een plek die je niet mag missen wanneer je Bitche met kinderen bezoekt. In deze fantasierijke tuin vol gras en kleurige bloemen onder de citadel worden kinderen en volwassenen op een speelse manier geprikkeld door ongewone objecten. Elk jaar is er een ander thema.

tuin van de vrede bitche frankrijk
tuin van de vrede bitche frankrijk
tuin van de vrede bitche frankrijk

Dit thema is terug te vinden in grappig huisjes zoals het chocoladehuisje waar allerlei voorwerpen hangen die te maken hebben met chocolade. Of het heksenhuisje met rode appeltjes.

Je mag van alles aanraken en op verschillende plekken zijn er spelletjes zoals hengelen naar eendjes, ringen gooien of gewoon lekker van de glijbaan af. In deze tuin zit ook een prettig restaurantje en je kan schepijs kopen met bijzondere smaken zoals kamille. Een gezellige plek om voor of na je bezoek aan de citadel van Bitche te pauzeren.

tuin van de vrede bitche frankrijk
tuin van de vrede bitche frankrijk
tuin van de vrede bitche frankrijk

Adventurepark Bitche

Niet zelf bezocht maar een leuke aanvulling voor wie Bitche met kinderen bezoekt: het Tepacap adventurepark net buiten het stadje. Trampolines, een blote-voetenpad en avontuurlijke boswandeling voor kinderen vanaf 3 jaar. Een adventureparcours dat begint in het donker en eindigt tussen de bomen voor kinderen vanaf 8 jaar.  Voor meer informatie bekijk de website.

Hotel in Bitche

Zoek je in hotel in Bitche en zijn enkele opties. Een van de betere beoordeelde hotels is het Le Relais Des Chateaux Forts. bekijk hier de prijs en beschikbaarheid. Daarnaast worden er ook diverse vakantiehuizen verhuurd. Zoals dit toffe houten huis met een bubbelbad in de achtertuin. Deze kan je o.a. huren via Airbnb.

foto airbnb

Gezin op Reis bezocht de Vogezen in samenwerking met het Frans Bureau voor Toerisme. Lees ook onze andere blogs over de Vogezen met kids.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top