Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / De leukste kastelen in de noordelijke Vogezen

De leukste kastelen in de noordelijke Vogezen

De Vogezen is een regio vol kastelen. In het hele gebied zijn er wel 50 kastelen, ruïnes, en forten  die je nog kunt bezoeken. In de noordelijke Vogezen, een gebied van 1305km2, kan je vaak vanaf het ene kasteel het andere al zien liggen.

Vrijwel elk kasteel had een andere eigenaar, sommige hadden een vriendschappelijke band, anderen een pittige vete. In de 12e en 13e eeuw was de noordelijke Vogezen het domein van ridders en jonkvrouwen. Sommige van de dorpjes van weleer bestaan nog maar veel is verdwenen onder de oprukkende natuur. Zo komt het dat veel van de kastelen die je tegenwoordig nog kunt bezoeken niet meer zijn dan een rots omgeven door bossen.

kasteel Schoeneck

Na twee bezoeken aan de noordelijke Vogezen heb ik 10 kastelen bekeken en dit zijn mijn favorieten.

Fleckenstein – het allerleukst voor gezinnen

Het leukste kasteel in de Vogezen voor gezinnen is zonder twijfel Fleckenstein.  Het heeft 4 eeuwen lang alle aanvallen weerstaan. Toen de veel kleinere kasteeltjes al verlaten waren werd hier doorgebouwd. Dit is dan ook veruit het grootste kasteel in de noordelijke Vogezen.

Voor kinderen is er het enorm leuke raadselspel, waarbij je een avontuurlijke tocht maakt door de bossen voor je het kasteel binnengaat. Lees erover in ons blog over Fleckenstein.

Fleckenstein
fleckenstein08
kasteel fleckenstein

Wasigenstein – Mysterieus bos

De kastelen in de noordelijke Vogezen zijn klein, tenminste vergeleken bij wat je elders in Frankrijk ziet. De kasteelheren hadden meestal maar een klein gebied waarover ze de baas waren. Bovendien werden bijna alle kastelen gebouwd op een van de stevige rotsen die hier in de omgeving voorkomen. Rode bulten die boven het landschap uitsteken. Door je kasteel op de top te bouwen had je een stevige basis en tegelijkertijd uitzicht over het landschap. In de meeste kastelen woonde ook maar één familie en waren maar een handjevol kamers. Voor de knechten en paarden werd er aan de voet van de rots gebouwd. Ook dit kan je soms nog zien.

Wasingenstein was één van mijn favorieten vanwege de locatie in een bijzonder mooi stukje bos. De route ernaar toe slingert langs de bergrand.

Wasingenstein
Wasingenstein
wasingstein kasteel vogezen

Waldeck – voor het uitzicht

Het grootste cluster kastelen in de noordelijke Vogezen vind je rond Obersteinbach. Het kasteel van Waldeck staat een stuk verder weg tussen twee meren: het meer van Hanau en het meer van Waldeck. Je ziet vanaf de top de meren liggen en verder heel veel bos.

Dit kasteel werd gebouwd aan het eind van de 13e eeuw op een rots. Het was oorspronkelijk van dezelfde eigenaren als het kasteel van Lichtenberg maar werd meerdere keren veroverd. Nog tot 1570 was er een kasteelheer. De toren van het kasteel is recent herbouwd. Ook kan je hier nog goed de gebouwen op de grond zien waar de wachters woonden.

wandelen vogezen
waldeck kasteel
waldeck kasteel vogezen

Lichtenberg – kasteel in een dorp

De meeste kastelen in de Vogezen liggen in de bossen. Het kasteel van Lichtenberg niet, dit kan je vinden aan de rand van het gelijknamige dorp. Dit kasteel bestond al in 1206 en pas in 1870 werd het verlaten. Nu is het gerestaureerd en zit er een interessant museum over de geschiedenis van het kasteel.

Lichtenberg kasteel
Lichtenberg
Lichtenberg

Overige Kastelen in de Vogezen

De andere kastelen in de noordelijke Vogezen die ik heb bezocht zijn La Petit-Pierre, Petit Arnsberg, Hohenbourg en oud-Windstein. Verder kan je nog naar Nieuw-Windstein, Wasenbourg en Froensbourg.

 Behalve de kastelen in het noorden zijn in het er nog zeker 34 andere kastelen in de Vogezen waarvan we er maar een paar gezien hebben zoals het kasteel (eerder een paleis) van Saverne, en de twee grote kastelen Haut-Barr en Wangenbourg.  Reden genoeg om ook nog een keer meer van het midden en het zuiden te willen zien.

kasteel Wangenbourg

Lees ook onze andere blogs over de Vogezen, zoals kindvriendelijke hotels in de Vogezen en over wandelen in de Vogezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top