De Legenden van de Ardennen

4

De legendenroute. In een regio zo mysterieus als de Ardennen, herbergt elke grot, rots of kasteel wel een legende. De Ardennen hebben gefloreerd in de Middeleeuwen, in een tijd waarin heroïek hoog in het vaandel stond. Veel legenden hebben dan ook heldhaftigheid of juist elven en kabouters als onderwerp.

Als je hier met je kinderen naar toe gaat voor de legenden van de Ardennen, loont het zich om van tevoren te kijken op de website van de Legendenroute. De legendenroute is door het Europese grensoverschrijdende project Visit Ardenne ontwikkeld en kan worden ingeladen op een GPS-apparaat. De route kan ook gecombineerd worden met andere routes, zoals de Abdijenroute of de RAVel/Voie Verte fietsroutes. De Legendenroute is het leukst als je als vader of moeder met volle overgave de verhalen aan je kinderen kunt vertellen, deze verhalen staan op de website.

legendenroute

Linksboven Dinant (niet de Bayard-rots), middenboven Ros Beiaard in Bogny-sur-Meuse, rechtsboven het uitzicht vanaf Roc de la Tour. Onder de omgeving van Roc de la Tour en rechts de informatieve uitleg bij Bogny-sur-Meuse

De Vier Heemskinderen

De legende van de Vier Heemskinderen is de beroemdste legende van alle legenden in de Ardennen. Karel de Grote had een zus (Aye) die getrouwd was met Aymon. Aymon en Aye hadden vier kinderen waarvan er één erg sterk was. Reinout had al één paard gedood met zijn kracht, en een andere kreupel gemaakt. Daarop werd besloten Reinout te laten rijden op een duivels paard: Beiaard (Bayard in het Frans). Uiteindelijk lukte het Reinout om het dier te temmen. Karel de Grote en zijn zwager Aymon kregen echter ruzie omdat Reinout de zoon van Karel de Grote (Lodewijk) tijdens een partijtje schaak met het zware bord het hoofd insloeg. De vier broers vluchtten de Ardennen in en wachtten daar de ridders van Karel de Grote op. Karel de Grote wilde het paard Beiaard hebben en het ombrengen in de Maas. Vanaf dit punt zijn er allerlei verschillende plaatsen waar de legende zich aan verbindt:

  • De Bayard rots in Dinant zou gespleten zijn door de hoefslag van het vluchtende paard. Als je Dinant binnenrijdt vanuit het zuiden moet je door een smalle doorgang van de rots. Erg spannend voor kinderen! Een andere theorie is dat de rots het paard zelf is, dat zichzelf versteende nadat Karel de Grote de vier kinderen versteend had.
  • De rotsen bij Bogny-sur-Meuse zouden de Vier Heemskinderen en het Ros Beiaard zijn. Of het waar is valt te bezien, maar de omgeving van deze rotsen is prachtig en uitermate geschikt voor een half dagje met kinderen. Er is een natuureducatiepad van enkele kilometers en een groot veld waarop je uitstekend kan vliegeren! Het uitzicht over de Maas vanaf de rots die het Ros Beiaard moet voorstellen is subliem (een verrekijker maakt het nog leuker). Het grote veld is ook het terrein voor het jaarlijkse Aymon Folk festival in juli/augustus.
legendenroute

Charleville-Mézières ligt ten zuiden van de Legendenroute, en is een mooie stad om in te verblijven met kinderen (linksboven en rechtsboven). Middenboven het fort van Givet, dat helaas niet van binnen te bezoeken is. De ruïnes van Hierges (linksonder en middenonder) leiden het verhaal in van de Dames de Meuse (rechtsonder)

De dames van de Maas

Deze legende begint op een feest op het kasteel van Hierges (zie ons artikel over de Fortenroute). De leenheer had drie zonen, die trouwden met de drie dochters van de graaf van Rethel. Terwijl de drie zonen op kruistocht waren gingen de drie dochters er met nieuwe mannen vandoor (de ridders van Hierges). De vreemdgaande dames werden veranderd in stenen en kijken nu uit over de Maas bij Laifour. Je kunt er ook langs fietsen op de Voie Verte (het vlakke fietspad langs de Maas is deel van het Voie Verte fietsnetwerk). Ga dan ook zeker naar de  mooie Franse stad Charleville-Mézières en maak je kinderen blij met marionettentheater en een prachtige ouderwetse draaimolen.

Het is ook wel aardig om bij de legende uit te leggen aan je kinderen wat een kruistocht is: de Eerste Kruistocht werd namelijk geleid door Godefried van Bouillon, ook een belangrijke man uit de regio. Het doel was om Jeruzalem terug te veroveren van de moslims. Dat lukte in 1099, en precies op deze dag zouden de drie Dames de Meuse zich vergrepen hebben aan de ridders van Hierges. Om het nog spannender te maken (maar misschien niet geschikt voor kinderen), is dat de vader van Godfried de Bouillon om het leven gebracht is op een middeleeuwse latrine. Deze stakker, Godfried met de Bult, werd slechts 30 jaar oud en werd met een zwaard vanuit de slotgracht gespiesd, ieuw….

legenderoute03

Roc de La Tour is een prachtige omgeving om in te ravotten. Je ziet de elfjes en kabouters bijna door het bos heen struinen.

Roc de la Tour

Onze favoriet van de legendenroute is misschien toch wel de legende die zich afgespeeld heeft bij Roc de la Tour. Deze rots biedt een prachtig uitzicht tot aan de Champagnestreek. De rotsen zijn een prachtig klauterparadijs voor de iets oudere kinderen (waaronder de papa’s). De rotsformatie is volgens de legende een gigantisch kasteel dat door de duivel werd vernield. Een landsheer zou zijn ziel verkopen aan de duivel, mits de duivel een reusachtig kasteel af zou hebben voor de eerste kraaiende haan. Toen het kasteel nét niet af was bij het kraaien van de haan, werd de duivel woest en vernielde hij het hele kasteel waarna hij het van de rots af stortte. Deze resten kun je nu nog zien en vrij beklimmen. Naast klimmen, inclusief echt abseilen, kun je hier ook prachtig wandelen. Op de parkeerplaats vind je een gedetailleerd informatiebord.

In Les Hauts-Buttés kun je het “Centre de Legendes” bezoeken. In 2014 is het echter gesloten.

Kabouters en feeën legendenroute

Naast de legendes kan je op de legendenroute ook diverse sprookjes tegenkomen. Zo is er het toverpark van Kaolin waar je tijdens je wandeling zelf verkleed als kabouter op zoek kunt gaan naar andere kabouters. Ook tijdens de Wandeling van de Legendes kan je diverse mystieke figuren tegen komen. Kleine meisjes die liever op zoek gaan naar feeën neem je mee naar de Feeënspelonk.

De reis door de Ardennen maakte Gezin op Reis in samenwerking met het Europese samenwerkingsverband van ArdenneAllAccess.

 

Share.

About Author

Marcel is een actieve papa die houdt van reizen en weekendjes weg. Voor gezinopreis.nl schijft hij over actieve vakanties met kinderen en onderwerpen zoals apps en geocaching.

4 reacties

  1. Wat een leuke tips! Nu woon ik tegenwoordig dichtbij de Ardennen, maar ik ben er de laatste jaren niet meer geweest.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.