Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / De schatten van de Noordelijke Vogezen

De schatten van de Noordelijke Vogezen

Weelderige wouden met verstopte kastelen, uitzichtpunten in de bergen, kristal en een stad met de naam Bitche. Enkele van de schatten van de Noordelijke Vogezen.

Dit gedeelte van Frankrijk is niet zo bekend als de zuidelijke Vogezen. Gelegen in de departementen Elzas en Lorraine is het beschermd door UNESCO. In oppervlakte is het relatief klein, maar in ontdekkingen is het groot.  Na twee korte vakanties in de Noordelijke Vogezen waarom deze regio zo leuk is.

waldeck kasteel

Vakantie in de Vogezen

Kleine schattige stadjes

De Noordelijke Vogezen is een natuurgebied waarin ook gewoond wordt. Geen grote bebouwing maar kleine schattige dorpjes. Zoals Obersteinbach, een stadje omgeven door talrijke kasteelruïnes waar je dagen kunt wandelen. Of Wissembourg, een grensstadje dat je vasthoudt met zijn charme. Vol vakwerkhuizen en kleine kanaaltjes. Ook het leuke la Petit-Pierre is een dorpje met maar 600 inwoners gebouwd op een grote rots. De luiken zijn geschilderd in pastelkleuren en de bloembakken staan vol bloemen.

Wissembourg

La petit-pierre

Enorm veel kastelen

De Noordelijk Vogezen is een gebied vol kastelen. De meeste zijn nu niet meer dan ruïnes die tussen de bossen liggen. Omgeven door bossen, deels overgroeid door mossen en grassen. Plekken die erom vragen verkend te worden. Een oud gotisch raam, een bewaard gebleven put, kleine details die je meenemen naar vroegere tijden.   Je kunt wandelen van ruïne naar ruïne, vaak ben je de enige bezoeker en besef je pas echt hoe rustig het hier is. Je ziet niks dan bossen en hoort niks dan het ruisen van de wind.

Andere kastelen zijn gerestaureerd of zelfs nog in gebruikt. Zoals het kasteel van La Petit-Pierre dat nu een bezoekerscentrum is.  Het is niet de grootste vestiging in de Noordelijke Vogezen. Dat is waarschijnlijk die van Bitche. De citadel is van verre te zien en vormt een complete ondergrondse stad met keukens, slaapzalen en een ziekenboeg.

Een anders groot kasteel is dat van Ligtenberg. Hier hebben de restaurateurs een handje geholpen met de beleving. Je loopt dus in een echte vesting waar de smalle gangetjes je meenemen naar ondergrondse kamers. Ook kasteel Fleckenstein verdient een vermelding: het is niet alleen het meest bezochte kasteel in de regio maar ook het meest kindvriendelijke dankzij het “raadselspel’.

Ligtenberg kasteel
Ligtenberg kasteel

fleckenstein08Glas en kristal

Als je naar de Noordelijke Vogezen gaat, dan kan je niet om de glas en kristalblazers heen. Met kinderen is Meisenthal het leukst. Volgens sommige mensen is dit de plek waar de eerste glazen kerstballen zijn uitgevonden. Of dat waar is weten we niet maar Meisenthal is wel een centrum voor glasblazers sinds de vroege 18e eeuw. Nu is het de plek van het Centre International d’Art Verrier. Hier is niet alleen een museum voor glaswerk maar ook een werkplaats voor kunstenaars. Elke middag kan je hier live kijken naar de glasblazers die nog op ouderwetse manier echte schatten produceren.noordelijke vogezen

noordelijke vogezenNog mooiere stukken glaswerk zagen we in museum Lalique in Wingen-sur-Moder. Een verzameling echte kunstwerken in glas wat zelfs interessant is als je geen kenner bent.

noordelijke vogezen

La lique

Een andere plek is het kristalmuseum van Saint-Louis die ik het minst interessant vond, maar als je benieuwd bent naar hoe een paperweight van 10.000 euro eruit ziet, moet je zeker een kijkje nemen.

kristalmuseum van Saint-Louis kristalmuseum van Saint-Louis

Fietsen in de Vogezen

Het asfalt is goed en de wielrenners zijn talrijk in de Vogezen. Fietsen in de Vogezen is niet alleen bedoeld voor sportievelingen. Bij de verschillende toerismebureau’s kan je elektrische fietsen huren. Dat is echt niet alleen voor oudere mensen. Elektrische fietsen maken de heuvels in de Vogezen net dat stukje makkelijker zodat het fietsen leuk blijft.

steinbeck kasteel vogezen

Wandelen in de Vogezen

De Noordelijke Vogezen is een gebied dat erom vraagt om uit de auto te komen. Wandelroutes zijn ook buitengewoon goed aangegeven, vaak inclusief wandeltijden. De routes zelf lopen veelal door de bossen of in het lagere gedeelte door weidelandschappen.

Je kunt eigenlijk overal wel beginnen met wandelen maar er zijn ook verschillende langere routes. Zoals de 3 kastelen wandeling welke we maakten met een ezeltjes.  Ook leuk om te doen met het gezin en kinderen tot 35 kilo kunnen op de ezel rijden als ze moe zijn. Een andere wandeling die wordt aangeraden voor gezinnen is de route nummer 4 omdat hier veel afwisseling inzit en vrij vlak verloopt. De mooiste wandeling die ik maakte, was die rondom het meer van van Hanau. Je loopt eerst door een veengebied en komt later in de bossen terecht waar je kunt pauzeren bij het kasteel van Waldeck voor de route weer doorloopt naar een aantal bijzondere steenformaties.

Meer van Hanau Meer van Hanau Meer van Hanau

Op de meeste wandelroutes kruis je af en toe een dorpje, een goed rustpunt om ook even aan de inwendige mens te denken. De meeste restaurantjes in de Vogezen serveren stevige gerechten. Hert, rund en paddenstoelen uit de regio, lokaal bier en wijnen uit de Elzas. Gastvrijheid zoals bij een familielid die de tijd neemt.

Dit is een gebied dat je uitnodigt een tandje terug te doen en op je gemak de schatten van de Noordelijke Vogezen te leren kennen.

Meer tips over de Noordelijke Vogezen? Bekijk de website.

Wissembourg

Noordelijke Vogezen
Steen met mysterieuze oorsprong

Wasingenstein

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top