Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Baumwipfelpfad Schwarzwald en hangbrug, lopen op het dak van het Zwarte Woud

Baumwipfelpfad Schwarzwald en hangbrug, lopen op het dak van het Zwarte Woud

Een avontuurlijk boomkroonpad in het Zwarte Woud met een spectaculaire tunnelglijbaan naar beneden, wie wil dat nou niet? Eén plaatje van Baumwipfelpfad Schwarzwald was al genoeg om mijn zoontje en man ervan te overtuigen dat dit uitstapje een must see is tijdens een bezoek aan het Zwarte Woud. In dit blog vertel ik je alles over ons bezoek aan dit boomkroonpad in Bad Wildbad, de naastgelegen natuurspeeltuin én de immense zwevende hangbrug.

Baumwipfelpfad Schwarzwald

Baumwipfelpfad Schwarzwald

We starten met het boomkroonpad, een pad van 1,2 kilometer door en over het dichtbeboste Zwarte Woud. De brede constructie heeft hoge leuningen en geeft daardoor een stabiel en veilig gevoel. Onze zoon, die soms last heeft van hoogtevrees, geeft geen kick over eventuele spanning of vrees. We gaan op pad!

Baumwipfelpfad Schwarzwald

We lopen door het gemengde bos en zien onderweg zelfs een eekhoorn. Het pad is helemaal ingericht op kinderen. Het bevat zij-stations met klim- en klauterelementen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld over een evenwichtsbalk lopen (uiteraard met netten) of kunnen een kort parcours afleggen waarbij ze moeten springen van blok naar blok. Daarnaast zijn er balkons met leerstations. Je kunt hier kleine opdrachten doen met als thema de lokale natuur- en dierenwereld.

Baumwipfelpfad Schwarzwald

Na een korte wandeling zien we ineens de 40 meter hoge uitkijktoren opdoemen. Wow, wat een spectaculair bouwwerk! Het pad draait als een trechter naar boven, elke stap die we zetten geeft ons een nog mooier uitzicht. We zijn zo onder de indruk dat het even duurt voordat we helemaal boven zijn. Uiteindelijk sta je hier letterlijk boven de bomen en je kunt op een heldere dag ontzettend ver kijken. Je ziet niet alleen het Zwarte Woud, maar je kunt zelfs tot aan de Schwäbische Alb kijken! We maken dankbaar gebruik van de bankjes die zijn geplaatst op de bovenste ring en genieten van het uitzicht in het zonnetje.

Baumwipfelpfad Schwarzwald

De rust wordt al snel verstoord door onze zoon; hij wil met de tunnelglijbaan naar beneden. En dat snap ik ook wel, de 55 meter draaiende tunnelglijbaan lonkt mij ook! Voor twee euro kopen we een kaartje en krijgen we een glijmat. Onze voeten plaatsen we in een omgeslagen zoom van de mat en we moeten zelfs een klein beetje achterover leunen, omdat de hoogte van de buis niet heel hoog is. Met een enorme snelheid zoeven we draaiend (en in het donker) naar beneden. Duizelig staan we binnen enkele seconden beneden. Wow, dit echt was echt wel heel gaaf! Mijn zoontje schreeuwt het uit: ik wil nog een keer!

Baumwipfelpfad Schwarzwald

Praktische zaken voor je bezoek aan het Boomkroonpad Zwarte Woud

Er zijn meerdere boomkroonpaden in Duitsland, zelfs meer dan eentje in het Zwarte Woud. Het spectaculaire boomkroonpad met uitkijktoren bevindt zich in Bad Wildbad, een regio op zo’n 50 kilometer van Karlsruhe in het noorden van het Zwarte Woud. Betaald parkeren kan op het grote terrein boven op de berg (er zijn ook oplaadpunten voor elektrische auto’s aanwezig) vanwaar je in zo’n 10 minuten naar de start van het pad loopt. Op de terugweg zien we echter dat het parkeerterrein bomvol is. Het loont dus om vroeg te komen of om alternatieven te zoeken. Zo rijdt er ook een bergtreintje naar boven (je kunt parkeren bij het station beneden).

Baumwipfelpfad Schwarzwald

Het boomkroonpad Zwarte Woud zelf is trouwens geheel drempelvrij, dat betekent dat je zowel het pad als de toren met een buggy of rolstoel kunt lopen.

Een bezoek aan het boomkroonpad vinden we behoorlijk prijzig, zeker als je daarna ook nog (apart) entree betaalt voor de hangbrug Wildline en de natuurspeeltuin. Je kunt je hier echter urenlang vermaken en krijgt zeker waar voor je geld. Voor de actuele entreeprijs check je de website van Baumwipfelpfad Schwarzwald.

Baumwipfelpfad Schwarzwald

Hangbrug Wildline

Over spektakel gesproken… Vond je het boomkroonpad nog niet spectaculair genoeg? Loop dan vooral door naar hangbrug Wildline: een brug van 380 meter lengte op 60 meter hoogte gespannen over een vallei in Bad Wildbad. Je loopt er in een kwartiertje naartoe vanuit de uitkijktoren. Ter plaatse staan automaten waar je een kaartje kunt kopen voor de hangbrug.

Baumwipfelpfad Schwarzwald

Met knikkende knieën ga ik het avontuur in m’n eentje tegemoet. Mijn zoontje durft niet, zeker omdat de vloer van de brug uit roosters bestaat waar je doorheen kunt kijken. Alhoewel ik geen last van hoogtevrees heb, vind ik het toch een spannende onderneming. Op de brug wordt de spanning al snel omgezet in adrenaline; jeetje wat is dít gaaf! En dat uitzicht! Je loopt boven de toppen van de Zwarte Woudsparren en kunt enorm ver kijken. Ik heb het gevoel dat ik letterlijk boven de grond zweef. We hebben ook enorm mazzel met het weer: een strakblauwe lucht en de herfst geeft extra veel kleur aan de bomen.

Baumwipfelpfad Schwarzwald

De brug is geschikt voor 600 mensen, maar er worden slechts 300 mensen gelijktijdig toegelaten. Doordat de brug drempelvrij is worden zelfs rolstoelen en kinderwagens toegelaten (let op, er zit wel een helling in de brug, dus je hebt wel goede remmen nodig).

Speeltuin Adventure Forest Sommerberg

Heb je nog energie over? Steek dan vanuit de uitkijktoren door naar de enorm grote natuurspeeltuin. De speeltuin is ruim opgezet (in maar liefst 8.000 m2 bos) en de toestellen zijn goed onderhouden. De favorieten van onze zoon waren het klimparcours en de grote trampoline van maar liefst 165 vierkante meter.

Baumwipfelpfad Schwarzwald

Ook de ontdekstations (met spellen en informatie over de natuur en dieren) vielen goed in de smaak. We hebben ons hier uitermate goed vermaakt; wij met koffie aan een picknicktafel in de zon, terwijl onze zoon nieuwe vriendjes maakte in de speeltuin. Naast goede koffie verkopen ze hier ook frietjes, braadworst (zelfs een vegetarische variant) en kleine lekkernijen zoals ijs. Het enige minpunt aan deze speeltuin is het feit dat volwassenen ook een entreeticket aan dienen te schaffen.

Baumwipfelpfad Schwarzwald

Ben je op zoek naar nog meer uitstapjes in het Zwarte Woud? Lees dan ons uitgebreide blogs met tips over de verschillende regio’s binnen het Zwarte Woud met kinderen.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top