Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Boomkroonpaden in Duitsland: hier kan je ze vinden

Boomkroonpaden in Duitsland: hier kan je ze vinden

Als je naar Duitsland gaat, moet je zeker ook een uitje naar een Boomkroonpad plannen. Dit zijn uitkijktorens in het bos waar je komt na een wandeling over een houten of metalen brug. Je gaat steeds hoger, tot je in de boomtoppen loopt. Je vindt ze op steeds meer plekken in Duitsland in allerlei verschillende vormen en maten. Vaak zijn er spannende speelelementen op de route of is er een grote speeltuin.

Het boomkroonpad met uitkijktoren in Bad Iburg is ook prima te bezoeken voor een dagje Duitsland. Een aantal andere opties zijn dichtbij genoeg voor een weekendje weg, terwijl de boomkroonpaden op de Duitse eilanden of bij de bergen een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt zijn van een langere vakantie in Duitsland.

Boomkroonpaden Duitsland

In Nederland hebben we het over boomkroonpaden of boomtoppenpaden. In Duitsland noemen ze het een Baumwipfelpfad, Baumkronenpfad of Waldwipfelweg. Benieuwd waar je deze allemaal kunt vinden? Een aantal boomkroonpaden zijn het hele jaar geopend, terwijl andere van de lente tot de herfst open zijn. Afgelopen zomer bezochten we nog twee boomkroonpaden. Sommige werken met een tijdslot en bij andere weten ze dat er altijd ruimte genoeg is om afstand te bewaren.

Boomkroonpaden Duitsland

Boomkroonpaden in Duitsland

Baumwipfelpfad Bad Iburg, net over de grens

Het boomkroonpad in Bad Iburg is zo dichtbij dat het, zeker wanneer je in het oosten van het land woont, een ideaal dagje uit is. Bad Iburg ligt net een stukje onder Osnabrück in het Teutoburgerwoud. In het stadje is ook een kasteel met beperkte openingstijden en een groot park met leuke speeltuin. Wij combineren Bad Iburg graag met vakwerkstadje Tecklenburg of met een wandeling in de mooie omgeving.

Het boomkroonpad in Bad Iburg werd in 2018 geopend. Bij de meeste paden volg je eerst een route en kom je aan het einde bij de uitkijktoren. Hier is het andersom: je begint bij de uitkijktoren en volgt daarna het pad tussen de boomtoppen. De uitkijktoren is hier 26 meter hoog. Wat dit boomkroonpad extra leuk maakt, is het bosgebied rondom het boomkroonpad. Je kunt hier “Waldbaden”, oftewel helemaal tot rust komen in het bos. Er is een hertenkampje, een blotevoetenpad en er zijn diverse speelplekken.

Lees ook ons uitgebreide blog over boomkroonpad Bad Iburg. Voor de openingstijden en actuele entreeprijs bekijk je de website van Baumwipfelpfad Bad Iburg.

Baumwipfelpfad Harz, in het Harzgebergte

Het boomkroonpad Harz in het Harzgebergte bestaat uit een ijzeren constructie. Het pad ligt vlakbij Bad Harzburg en op dezelfde plek is er ook een klimbos en het Märchenwald, een pretparkje dat vooral leuk is voor peuters en kleuters.

Het Boomkroonpad Bad Harzburg is een kleine kilometer lang en op 26m hoogte. Op de route zijn allerlei speelelementen aangebracht voor kinderen. Onze dochter had dan ook weinig oog meer voor de natuur, want ze was te druk met spelen. Zo kun je kiezen om van het normale pad af te wijken en een avontuurlijkere route te volgen. Op meerdere plekken wordt informatie gegeven over de omgeving. Er zijn zelfs bankjes om even te rusten op de route.

Lees ook ons uitgebreide blog over het Harzgebergte. Voor de openingstijden en actuele entreeprijs bekijk je de website van Baumwipfelpfad Harz.

Baumwipfelpfad Steigerwald, leuke stop op doorreis

Boomkroonpad Steigerwald ligt tussen Würzburg en Neurenberg, niet al te ver van de A3. Voor ons was het een handige stop om na een halve dag in de auto even wat energie kwijt te raken voor we naar onze overnachtingsplek reden.

Naar de top van de 42 meter hoge uitkijktoren is het echt wel even klimmen. Het uitzicht is dan ook fenomenaal. Waar we eerst nog op hoogte van de bomen liepen, kijken we nu uit over het woud. Op het houten pad van 1150 meter zijn voor kinderen weggetjes gemaakt met hindernissen. Lopen over wippende planken en over wiebelende bruggetjes, dat is leuk. Verder staan er informatieborden over de vogels die je hier kunt zien. In het bos ligt ook nog een grotere speeltuin en er zijn picknickplekken.

Dit boomkroonpad is buggyproof, wat wel erg prettig is met jonge kinderen. Want de hele route vanaf de auto, via het houten pad, de toren en daarna via het bospad weer terug is toch wel een flink stuk stappen. Lees ook ons uitgebreide blog over Baumwipfelpfad Steigerwald. Voor de openingstijden en actuele entreeprijs bekijk je de website van Baumwipfelpfad Steigerwald. Wil je meer weten over Baumwipfelpfad Schwarzwald en de hangbrug, lees dan hier de uitgebreide blog.

Baumkronenweg Waldkirch, in het Zwarte Woud

Baumkronenweg Waldkirch is een boomtoppenpad in het Zwarte woud. Erg leuk om te bezoeken met kinderen, vooral ook omdat het goed te combineren is met het speelbos, een avonturenpad, een blotevoetenpad en een lange glijbaan. Vooral het avonturenpad met hangbruggen van boom naar boom viel goed in de smaak.

Hier geen enorme uitkijktoren, maar wel een uitkijkpunt. Het boomkroonpad zelf is ruim 1 kilometer en heeft informatieve opdrachten over de dieren, planten en bomen in het bos. Dit is een van de goedkopere boomkroonpaden in Duitsland.

Lees ook ons uitgebreide blog over het Zwarte Woud met kinderen. Voor de openingstijden en actuele entreeprijs bekijk je de website van Baumkronenweg Waldkirch.

Baumwipfelpfad Schwarzwald, Zwarte Woud

Baumwipfelpfad Schwarzwald is nog een ander boomkroonpad in het Zwarte Woud. Dit boomkroonpad vlakbij Bad Wildbad heeft een glijbaan naar beneden er is een spectaculaire hangbrug en een toffe speeltuin voor kinderen. Echt een boomkroonpad in Duitsland dus waar je een aantal uur kunt vermaken.

Baumwipfelpfad Schwarzwald

Het hoogtepunt van het boomtoppenpad op de Sommerberg in Bad Wildbad is naast de hangbrug de ongeveer 40 metrer hoge uitkijktoren. Je hebt hier een geweldig uitzicht hebt over de boomtoppen. Extra leuk is natuurlijk om met de tunnelglijbaan naar beneden te gaan.

Baumwipfelpfad Schwarzwald

Baumkronenpfad Hoherodskopf, op de vogelsberg

Baumkronenpfad Hoherodskopf op de Vogelsberg is een van de kleinere boomkronenpaden in Duitsland, maar daardoor niet minder leuk. Jammer genoeg was het ontzettend mistig tijdens ons bezoek. De Vogelsberg in Hessen heeft een vulkanische oorsprong en is een stuk hoger dan het omliggende gebied.

Op de Vogelsberg is ook een informatiecentrum waar je op een leuke manier meer leert over de vulkaan. Daarnaast zijn er een klimbos en een midgetgolfbaan. Je kunt dus echt een dagje uit op de Vogelsberg.

Wat dit boomkroonpad echt bijzonder maakt, is dat het een touwbrug constructie is. Je loopt over dunne houten planken en door netten. Extra leuk voor kinderen, maar niet geschikt met een buggy of voor wie slecht ter been is. De route is zo’n 500 meter lang en hangt op maximaal 15 meter hoogte in de bomen. Lees ook ons uitgebreide blog over de Vogelsberg. Voor de openingstijden en actuele entreeprijs bekijk je de website van de Vogelsberg.

Baumwipfelpfad Panarbora

Het Panarbora Park in Waldbröl, Bergisches Land, is een geweldige plek om te genieten van de natuur. Omdat het gebied vroeger arm en heuvelachtig was, is er veel bos overgebleven, waar ooit beren en wolven woonden.

Bergisches land panabora uitkijktoren

In het park kun je lopen op een boomtoppenpad van 1,5 kilometer. Onderweg kom je zes informatiepunten tegen waar je van alles leert over de natuur, dieren en de omgeving. Als hoogtepunt van de route is er een uitkijktoren van 34 meter hoog. Vanaf daar kun je bij mooi weer zelfs de dom van Keulen zien.

Bergisches land apen en vogelpark

Maar het park heeft meer te bieden. Er is een restaurant en een grote buitenspeeltuin voor kinderen. Er is ook een speelruimte voor de allerkleinsten met onder andere een treinbaan. Wil je langer blijven, dan kun je er ook slapen. De jeugdherberg heeft 170 bedden in verschillende soorten unieke huizen. Zo wordt het Panarbora Park een geweldige ervaring voor iedereen. Lees hier de uitgebreide blog over Panarbora Park.

Naast deze zeven boomkroonpadden in Duitsland die we zelf bezochten, zijn er nog veel meer opties in Duitsland.

Heb je nog meer tips nodig? Bezoek dan ook vooral de website van Germany Travel met tips voor Duitsland Dichtbij.

Dit zijn alle 20 boomkroonpaden in Duitsland die ik kon vinden. Heb ik er eentje gemist? Laat het vooral weten, dan neem ik deze op in dit blog.

Dit blog is een samenwerking met het Duits Verkeersbureau. #DuitslandDichtbij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top