Home / Reisinformatie / Europa / Denemarken / Op bezoek bij de Vikingen in Bork Vikingehavn in West-Jutland

Op bezoek bij de Vikingen in Bork Vikingehavn in West-Jutland

Met je eigen ogen zien hoe de Vikingen vroeger leefden? Durf je het aan om zelf een Viking te ontmoeten en wil je ook spelen zoals de Vikingen deden? Breng dan een bezoek aan Bork Vikingehavn in West-Jutland. In dit kindvriendelijke openluchtmuseum is van alles te zien en te doen.

Bork Vikingehavn

Wat is Bork Vikingehavn?

In Bork Vikingehavn is een Vikingdorp nagebouwd, waardoor je goed kunt zien hoe de Vikingen honderden jaren geleden leefden in Scandinavië. Samen met onze kinderen van 6 en 4 jaar oud wanen we ons in de Vikingtijd (9e tot 11e eeuw). We lopen allereerst naar de oude marktplaats. Hier staan wat marktkraampjes en kun je binnenlopen in verschillende soorten huizen. Onze kinderen verbazen zich over hoe er vroeger gekookt werd, dat er geen aparte slaapkamers zijn en dat er soms ook geen aparte bedden waren.

Bork Vikingehavn

Vervolgens nemen we ook een kijkje in de houten kerk, bij een watermolen, het kippenhok en bij de Vikingschepen in de haven. En waarvoor zou die houten constructie met een gat boven het water zijn? Het duurt even voordat onze kinderen bedenken dat dit vroeger het toilet was.

Ook leren we meer over de Noorse mythologie en de belangrijke rol van de Vikingengoden. We lopen rond bij de heilige plek met beelden van de goden Odin, Freyr, Freya en Thor en zien hoe deze vroeger geëerd werden.

Bork Vikingehavn

Op verschillende plekken mogen kinderen zelf spelen of trainen zoals de Vikingen vroeger deden. Op een grasveld vermaken we ons met een balspel, oefenen we met zwaardvechten en proberen we ons evenwicht te houden op de balk met zakken. Ook is er een soort Viking sportschool waar de spierballen worden getraind met zware houten gewichten.

We hebben lol om de gekke schoenen in de vorm van trollenvoeten en het lopen op stelten. Bij het riviertje kunnen kinderen met een bootje aan een stok spelen. Helpen bij het irrigatiesysteem van vroeger door zelf water uit de waterput omhoog halen, vinden de kinderen ook heel interessant. Genoeg vermaak dus!

Bork Vikingehavn

Activiteiten in Borg Vikingehavn

Naast de dingen die je zelf kunt zien en doen, vinden er dagelijks gratis activiteiten plaats, die begeleid worden door een Viking. Tijdens ons bezoek konden we flatbread maken en vervolgens proeven en konden we met hulp van een Viking een tinnen medaillon gieten. Leuk dat de kinderen de tinnen medaillon aan een ketting mee naar huis mochten nemen!

Bork Vikingehavn

Daarnaast is het ook mogelijk om tegen betaling een speurtocht te doen in Bork Vikingehavn. Bij de speurtocht voor kinderen van 4 tot 10 jaar oud ga je uitzoeken hoe je de wolf Fenrir, zoon van Loki, kunt vangen en ketenen. Bij de speurtocht voor oudere kinderen ga je op zoek naar hoe god Balder de dood kan ontlopen.

Bork Vikingehavn

De dagelijkse activiteiten wisselen regelmatig. Zo kun je in de zomermaanden bijvoorbeeld leren om met pijl en boog te schieten.

Tijdens het jaarlijkse evenement in augustus komt Bork Vikingehavn tijdens de 3-daagse Viking Market nog meer tot leven, omdat er dan veel Vikingen aanwezig zijn die in het Vikingendorp bezig zijn met onder andere handwerken, varen, paardrijden of gaan duelleren. Op dat moment is de entree iets hoger.

Kijk voor het overzicht van alle activiteiten en evenementen hier.

Bork Vikingehavn

Praktische informatie voor een bezoek aan Bork Vikingehavn

Bork Vikingehavn ligt nabij Bork Havn in West-Jutland. Er is een grote gratis parkeerplaats. Alle paden op het terrein zijn buggyproof, maar je kunt de meeste gebouwen niet met een buggy betreden. Bork Vikingehavn is een soort openluchtmuseum en bevindt zich op een groot open veld, dus kleed je zo nodig warm aan.

Bork Vikingehavn heeft een souvenirwinkel en een café met een kleine menukaart.

Bork Vikingehavn

Wat ons betreft heb je met een halve dag voldoende tijd om het park uitgebreid te bezoeken.

Kinderen onder 18 jaar in gezelschap van een volwassene mogen Bork Vikingehavn gratis bezoeken. Echter, tijdens de driedaagse Vikingmarkt in augustus wordt er een kleine entree gevraagd per kind vanaf 3 jaar oud en ook de volwassen entree is in die periode iets hoger dan normaal.

Bork Vikingehavn

Als volwassene kun je Bork Vikingehavn gratis bezoeken met de Ringkøbing Fjord Museer kaart. Lees meer over deze voordeelkaart en ook al onze andere tips in dit blog over West-Jutland met kinderen.

In de wintermaanden is Bork Vikingehavn dicht en in november, februari en maart zijn er beperkte openingstijden. Vanaf april tot en met oktober is Bork Vikingehavn elke dag open, waarbij de openingstijden in de zomermaanden langer zijn. Kijk voor actuele openingstijden en verdere informatie op de website.

Bork Vikingehavn

Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door het toerisme bureau van Visit Denmark. Check hun website voor meer tips of bezoek de Engelstalige website van de regio Vesterhavet.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top