Home / Reisinformatie / Europa / Denemarken ook voor een (lang) weekend

Denemarken ook voor een (lang) weekend

Ooit wel eens gedacht aan een korte vakantie, herfstvakantie of meivakantie in Denemarken? Of om voor een lang weekend weg met de auto naar West-Denemarken te gaan? Wij namen de proef op de som en gingen voor een weekend naar Denemarken met de auto. Verderop in dit blog geef ik je ook tips voor een weekend Denemarken met het vliegtuig, want naast Kopenhagen zijn er zeker ook nog andere leuke opties.

Tip: Landal zit nu ook in Denemarken. Omdat de Denen en Noren andere vakantieperiode’s hebben, zijn de prijzen gunstig. Check via deze link de actuele aanbiedingen met 25% korting.

Natuurlijk, een weekendje vliegen naar Kopenhagen kan altijd, maar aan een autovakantie Denemarken hadden we zelf niet direct gedacht. Totdat we met een enthousiaste medewerker van het toerismebureau van West-Denemarken in gesprek raakten. Natuurlijk waren we liever langer gegaan, maar aangezien de bodem van onze vakantie-uren in zicht was, besloten we de proef op de som te nemen. Met Pinksteren gingen we naar Denemarken voor een lang weekend en we hadden een geweldige tijd zoals je in onze travelmovie kunt zien.

Een weekend Denemarken met de auto

Wil je net als wij een weekend naar Denemarken met de auto dan moet je even goed bedenken naar welk deel van Denemarken je zou willen gaan. Het hangt er natuurlijk ook vanaf waar je in Nederland woont. Vanaf Utrecht is het naar LEGOLAND Billund toch een ruime zeven uur. Ribe, Sønderborg, het eiland Rømø en Kolding zijn allemaal net weer een stukje dichterbij. Dit zijn allemaal bestemmingen in het zuiden van Jutland. Zeker Ribe en Kolding zijn ook erg leuk voor gezinnen met veel te doen in de omgeving.

Ook het eiland Lolland is eventueel bereikbaar voor een weekend, echter moet je dan wel met de boot van Puttgarden naar Rodby. Check de prijzen op de website van Scandlines. Je krijgt dan wel te maken met extra kosten.

Daarom is het zuiden van Jutland voor de beste optie voor een weekend Denemarken met de auto. Gezien de reisafstand is een regulier weekend ook eigenlijk niet echt te doen. Beter is het als je er minimaal een maandag of vrijdag bij kunt pakken.

Kolding appartement

Een lang weekend in Denemarken, onze ervaring

We reden op donderdag pas laat na het werk weg en knallen over de Duitse Autobahn. Naar Ribe rij je al in een kleine zes uur, maar wij zitten al in de vakantiestemming, dus we stoppen uitgebreid voor het eten. We komen daarom rond middernacht aan in ons huisje in Blåvand, gelukkig kunnen we zonder veel moeite onze dochter in bed verder laten slapen.

strand denemarken

Op vrijdag begonnen we de dag met een wandeling door de duinen en bezochten daarna het Visserij- en Maritiem museum in Esbjerg, een groot succes bij ons en onze dochter. Ook verkenden we de andere bezienswaardigheden in Esbjerg. Daarna was het dutjes tijd voor de kleine dame en genoten wij met een wijntje op het terras. 

Man Meets the Sea

Zaterdag genoten we alweer, maar nu van de natuur en stranden in Blåvand en gingen we naar Ribe, het oudste dorpje van Denemarken. Zondag was een volle dag: we namen de boot naar het eiland Fanø waar je met je eigen auto over het strand mag rijden. Op Fanø bezochten we niet alleen het mooiste dorpje van Denemarken, maar we gingen ook op zeehondensafari.

Zondag gingen we op weg naar huis, eerst langs het Ribe Vikingecenter, een superleuke attractie met kinderen. Rond het avondeten waren we thuis na een paar heerlijke dagen echt in de vakantiestemming geweest te zijn. Bovendien heeft het ons nu geen vakantiedag gekost dankzij de vrije Pinkstermaandag en omdat we voor de vrijdag slim schoven met papa/mama/thuiswerkdagen. Benieuwd wat een lang weekend Denemarken kost, lees dan ons budgetartikel.

ribe vikingecenter

Natuurlijk kregen we in onze omgeving genoeg opmerkingen als “Nederland is ook mooi”, maar wij vonden deze korte vakantie echt een succes. We hebben toch unieke dingen gedaan en gezien die echt typisch Deens zijn en bovendien het heel fijn gehad met ons gezin.

Fano denemarken

Wij vonden zes uur reizen niet te ver en onze kleine dame slaapt prima in de auto, dus we kwamen ook echt uitgerust en opgeladen weer thuis. 

Als je vastzit aan de schoolvakantie of gewoon niet zo veel vakantie dagen hebt, is het slim dit soort constructies te bedenken. Pinksteren (als je kinderen de vrijdag ervoor ook vrij zijn) of Hemelvaart (+ de vrijdag na Hemelvaart) lenen zich hiervoor het beste. Veel basisscholen hebben daarnaast ook enkele keren per jaar een lesvrije dag. Vrijdag vrij betekent op donderdagmiddag direct na school wegrijden voor je lange weekend.

blavand stranden

Weekendje Denemarken met het vliegtuig

Een weekendje Denemarken met het vliegtuig? Waarschijnlijk denk je direct aan Kopenhagen, maar er zijn nog meer bestemmingen in Denemarken met rechtstreekse vluchten. Zo vlogen wij zelf al een keer naar Aalborg in het noorden van Jutland. Voor vluchten, prijzen en tijden adviseer ik je te kijken op Skyscanner en dan bij bestemmingen “Denemarken” invullen.

Weekend Kopenhagen

Liever vliegen voor je weekendje Denemarken? Kopenhagen is dan in vaak de eerste logische keuze. Er is een ruim aanbod vluchten naar Kopenhagen en er is meer dan genoeg te doen in de stad om een weekend mee te vullen. Soms is het makkelijker en goedkoper vlucht en hotel samen te boeken. TUI heeft een goed aanbod van weekendjes Kopenhagen.

Denemarken kopenhagen

Weekend Aalborg

Wij vlogen ook al een keer naar Aalborg in het noorden van Jutland. In deze gezellig stad kun je je wel een weekend vermaken. Er is een sfeervol centrum, maar ook een modern gedeelte met een openlucht zwembad. Ga je naar Aalborg met kinderen, dan zijn de dierentuin van Aalborg en het maritiem museum aanraders. Wil je meer van de omgeving zien, dan is het wel handig om een auto te huren. Lees ook ons blog over Aalborg.

aalborg bezienswaardigheden

Weekendje Billund

Er is maar een goede reden om een naar Billund te vliegen voor een weekend: Legoland natuurlijk! Of een van de andere toffe attracties in Billund. Check ook ons blog met tips voor Legoland Denemarken.

Legoland billund

Over de auteur

2 gedachten over “Denemarken ook voor een (lang) weekend”

 1. Ik ben aan het proberen een rondreis door denemarken (hamburg – ribe/billund – kopenhagen – Lubeck en dan terug naar huis) te plannen voor 8 dagen in de meivakantie.
  Nog niet zeker dat we gaan. Maar ach als ik een plan gemaakt heb kunnen we die altijd later nog eens gebruiken.
  Nu is Denemarken flink duur. Ook als het aankomt op boodschappen in de supermarkt heb ik begrepen.
  Heb je nog goede tips op dat gebied? zijn er bepaalde eetgelegenheden die minder duur zijn, of supermarkten die goedkoper zijn (denk aan verschil Lidl en AH). of zou je ons aanraden om bepaalde producten mee te nemen of in Duitsland te kopen?
  Verder zit er een veerboot op de route (Rødby -fehmarn).
  Heb je tips qua budget. Kun je goede aanbiedingen vinden en waar dan.
  Moet je op andere manieren zoeken zoals jullie doen met vliegtickets?

  En dan nog een tegenovergestelde.
  Zijn er in Denemarken ook dingen die juist aanzienlijk goedkoper zijn dan in nederland of de rest van europa?

  Ik ben heel benieuwd naar je antwoord.
  Alvast heel erg bedankt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top