Een stedentrip Bremen met kinderen is leuk! Van fijne speeltuinen tot gave interactieve musea speciaal voor kids. Er is genoeg te doen om het echt een bestemming voor het hele gezin te maken. Ga je naar Bremen met kinderen dan kunnen we deze bezienswaardigheden en (kleine) attracties zeker aanraden. Voor het gemak hebben we ze per wijk gegroepeerd.
Bremen ligt in het noorden van Duitsland en vormt samen met het aan de noordzee gelegen Bremerhaven de kleinste deelstaat van Duitsland. Bremen is heel geschikt voor een (lang) weekendje weg. Je rijdt er vanaf Utrecht in een kleine vier uur heen.
Door de ligging is het ook een prima stopover tijdens een langere vakantie. Of neem de trein, lekker relaxt en je bent direct in het centrum van de stad. Bekijk hier treintickets van NS International.
Bremen met kinderen
Bremen in en rondom de Altstad
Waarschijnlijk zal je een groot gedeelte van je tijd in Bremen tijdens je weekendje weg met kinderen doorbrengen met wandelen door het charmante centrum. Met gebouwen die op de Werelderfgoedlijst staan, schattige oude wijkjes en diverse mooie kerken is dit het startpunt van je dagje of weekendje Bremen.
Op de Marktplatz wordt de aandacht getrokken door de St Pedri Dom, een kerk met een geschiedenis die meer dan 1200 jaar terug gaat. Wil je uitzicht hebben over de hele stad? Beklim dan de St. Petri-Dom. Het is even zwoegen maar dan heb je ook wat. Verder kan je hier ook het Dommuseum bezoeker.
Het plein zelf is nog steeds een verzamelplek voor straatartiesten die wat bijverdienen met hun kunsten. Eén van de mooiste gebouwen aan het plein is het Rathaus (UNESCO World Heritage) met een sierlijke en gedetailleerde voorkant. Aan de andere kant van het plein staat “Schütting”, het hoofdkantoor van het koopmansgilde en ook de westzijde bestaat uit historische huizen en winkels.
Een van de wijkjes in het centrum is de Schnoor. Met het smalste straatje van heel Bremen. Het is hier altijd gezellig druk en er zijn diverse souvenirs winkel. Kies je voor een rondleiding met een gids dan zal deze je hier ongetwijfeld mee naar toe nemen.
Net als naar de Böttcherstrasse. Een straatjes met kenmerken van expressionisme, art deco en jugendstil. Er is hier zelfs een moderne variant van een klokkenspel welke tussen 12 en 18 uur op het uur speelt.
Alles in vogelvlucht zien? In 2,5 minuut kijk je mee met de leukste bekende en onbekende plekjes in Bremen.
De Bremer Stadsmuzikanten
Direct aan de Marktplatz staat het beeld van “de Bremer Stadsmuzikanten“. Je kunt het niet missen met alle toeristen die zich verdringen om hier een foto te maken. Extra leuk om je kind van te voren alvast voor te lezen uit het sprookje zodat ze de dieren ook daadwerkelijk herkent uit het boekje.
In het sprookje van de gebroeders Grimm “De Bremer Stadsmuzikanten” besluiten vier dieren, een ezel, hond, kat en haan op pad te gaan naar Bremen. Hun baasjes vinden ze te oud geworden voor hun taken.
Om niet in de pan te belanden besluiten de dieren straatmuzikant te worden. Ze komen trouwens nooit aan in Bremen, want onderweg verjagen ze een stel rovers uit hun huisje in het bos. Zoals dat gaat in sprookjes leefden ze nog lang en gelukkig.
Niet dat dit de Bremenaren er van weerhoudt om de “stadsmuzikanten” tot lokale knuffeldieren te bombarderen. Overal vind je beelden en souvenirs met het viertal.
Zingende put
Wat lastiger te vinden is de zingende put. Deze bevindt zich aan de rand van de Marktplatz wanneer je van het Roland beeld naar de McDonalds loopt. Wanneer je een muntje in de put gooit komt er kattengezang, hanengekraai of een dierengeluid uit. Onze dochter kon er geen genoeg van krijgen. Ze vond sowieso de verschillende beelden in het centrum erg grappig.
Pannenkoeken eten op een piratenschip
Voor lunch of avondeten kan je pannenkoeken eten op een piratenschip dat aan de kade voor de Altstad ligt. De entourage is leuk en de service snel. De pannenkoeken zijn redelijk geprijsd maar verwacht geen culinair hoogstandje.
De enige echte molen van Bremen
Gelukkig is Bremen ook een hele groene stad. Vroeger was de stad omgeven door vestingwerken. Al in het begin van de 19e eeuw werden deze ontmanteld en nu ligt er een groene ring rondom het centrum. Een vreemde eend in de bijt lijkt de molen die zomaar midden in het park staat. Maar in de tijd van de gebroeders Grimm stonden er zelfs zeven windmolens rondom de stad.
Stadspark Bremen met speeltuin
Loop je vanaf de Altstadt naar de wijk das Viertel dan kom je in het park dat rondom het oude centrum loop een leuke speeltuin tegen. Er zijn hier veel goed onderhouden speeltoestellen voor diverse leeftijden.
Übersee museum
Loop je vanaf de Altstadt richting het treinstation dan kom je in dit zelfde park een molen met restaurant tegen. Direct naast het station zit het Übersee-museum een modern etnografisch museum dat ook echt leuk is met kids.
Het Überseemuseum (letterlijk: overzees-museum), een soort Tropenmuseum laat de wereld in Afrika, Azië en Oceanië zien in al zijn facetten. Wel oude artifacten uit voorbije eeuwen, maar ook een Toyota Celica en een model van de Shanghai Transrapid. De grote hal waar je in binnen komt, brengt je als een ontdekkingsreiziger over een zeekaart langs een 5 meter hoog beeld (een hareiga) van Papoe Nieuw Guinea en een schip met daarop koopwaar uit Oceanië.
In dit museum leer je over andere culturen. Het ene moment kijk je naar een Bollywood film die speelt op grote schermen het volgende moment sta je naast een opgezette giraf.
De manier van tentoonstellen maakt dit een heel afwisselend museum. Bovendien is het ruim van opzet en modern. Naast de vaste collectie zijn er ook regelmatig wisselende tentoonstellingen. Er is ook een audioguide maar met kinderen zou ik gewoon zelf rondlopen en kijken wat ze interessant vinden.
Iets verderop kom je in Azië terecht, met daarin niet alleen prachtige mantels uit Mongolië, maar ook een maquette van Shanghai. De maquette laat bijvoorbeeld zien hoeveel afval Shanghai produceert, zowel absoluut als per inwoner. Het geeft een goed beeld van de urbanisatie in China ten opzichte van de klassieke woonkamers die in dezelfde ruimte nagebouwd zijn.
Boven kom je in Afrika, waar de savanne wordt afgewisseld met de sloppenwijken van Nairobi en de popmuziek uit Marokko. Om elke hoek is een nieuwe ontdekking en een nieuw verhaal.
Het bijzondere aan dit museum is dat de artifacts echt en soms oud zijn, maar ze uitgestald zijn alsof ze niets waard zijn. De oude maskers staan niet achter glas, je zou als je wilt gewoon op een honderd jaar oude boomstam van 5 ton met 1700 jaarringen kunnen gaan staan. Ik moest zelf een paar keer kijken of het museum echt vertrouwen had in ons, als museumbezoeker, dat wij het van zo dichtbij mochten bekijken.
Onze mening: Het Überseemuseum geeft je een mooi beeld over de wereld en niet alleen over hoe de wereld er in koloniale tijden uitzag. Neem je kinderen hier mee naar toe en steek ze aan met het reisvirus! Dit Bremer museum is leuk voor alle leeftijden.
Het Bürgerpark
Het Bürgerpark is een enorm park in Bremen. Het park begint ongeveer naast het station en loopt ruim 2 kilometer door om over te gaan in het Stadtwald, dat uitkomt bij het Universum en de Stadswaldsee waar ook een stadscamping zit.
Langs het park loopt een weg met diverse buslijnen, dus zijn jij of je kids het wandelen zat dan kan je makkelijk terug keren.
In het park zelf zijn meerdere speeltuinen. Kijk even op één van kaarten in het park zodat je direct weet waar de dichtstbijzijnde zit. Bij de ingangen van het park vind je ook geprinte kaartjes die je mee kan nemen (en eventueel weer terug kan leggen bij het verlaten van het park). Wat een service!
Wij zagen wilde hertjes en konijnen maar heb je niet zoveel geluk dan is er ook een kinderboerderij waar je naar dieren kunt kijken.
In het park is veel water en je kunt met het gezin een roeiboot of een waterfiets huren. Toen wij er begin april waren was het echt nog wat te koud maar bij mooi weer lijkt de 1,5 uur durende rondvaartboot door het park ons ook erg leuk met het hele gezin.
Streetart
We lopen de stad uit en komen in “das Viertel”. Het is een verrassende wijk waar huizen uit de 19e eeuw afgewisseld worden met recenter gebouwde woningen. Rustige straten met woonhuizen gaan over in drukke pleintjes vol winkeltjes.
Het is een gebied om gewoon zonder kaart doorheen te dwalen. Elk straatje kan een ontdekking zijn. De graffiti kunstenaars als moderne verhalen verteller. Van de koude Duitse straat sta je zo midden in een Afrikaanse natuurpark naar de giraffen te kijken. Je leest er meer over in ons blog over graffiti in Bremen.
Universum Bremen
Naar Bremen met kinderen? Het Universum moet je zeker bezoeken, al maakt het hier wel uit hoe oud je kinderen zijn. Wij raden aan vanaf 4 jaar, onze dochter was met twee jaar eigenlijk nog wat te jong. Ook leuk voor ouders. Marcel, de techneut in de familie, moesten we na twee uur echt meeslepen. Hoe geef je niet-wetenschappers inzicht in wetenschap, maar breng je het toch zo dat iedereen het begrijpt? Het Universum museum Bremen is daar in geslaagd.
Het Universum in Bremen is een zeer uitgebreid technisch museum. Met binnen meerdere verdiepingen en ook nog een groot buiten gedeelte. Het gebouw zelf is al bijzonder om te zien.
Bij binnenkomst in het Universum kom je op de begane grond terecht, waar het thema “Techniek” centraal staat. Je kunt een pirouette maken en ontdekken wat er gebeurt als je je armen dicht bij je houdt of juist spreidt. Hoe werken katrollen? Wat is magnetisme en wat kun je er mee? Bouw je eigen schakeling met schakelaars en een lampje. Kunstenaars hebben ook hun steentje bijgedragen en zo zijn er lichtkunstwerken met vertraagde, kleurige projecties.
Ervaar bijvoorbeeld hoe een tornado ontstaat of bouw een bijzonder werk met sterke magneten. Het is niet alleen leerzaam maar dus ook super leuk en je moet er minimaal een halve dag voor uittrekken. Op de eerste verdieping van dit Bremer museum kom je terecht in het onderwerp “Mens”. Elk van je zintuigen wordt geprikkeld. Zo kun je het geluid van je stem pas na 0.3 seconden laten aankomen bij je oren, je kunt een tentoonstelling “voelen” door in een donkere kamer je weg te zoeken, je kunt kijken wat je dominante oog is, je kunt je stem laten vervormen of een tekst achteruit laten afspelen. Hoe werkt coördinatie? Ook dat kun je uitvinden, door met 2, 3 of 4 personen een stalen bal aan touwen te sturen naar een bak in het midden van het speelveld. Tot slot: ken je die spijkerbedden, zo groot als je gezicht? Hier is een spijkerbed van 2 meter hoog. Dat is gewoon erg gaaf…
De bovenste verdieping toont de “Natuur”. Onderwerpen zijn onder andere wind en weer, aardbevingen en tektonische platen en de weg van de minste weerstand (rivieren). Zo kun je een ringwolk maken, de bovenkant van een wolkendek bekijken (en voelen) en met je hand de baan van een tornado beïnvloeden. Voel je je nog avontuurlijker? Neem dan plaats in een aardbevingkamer, waarin je een aardbeving mee kan maken. Beïnvloed het meanderen van waterstromen op een glasplaat of leg je hand op een prachtige teslabol.
Helemaal beneden vind je dan nog de Milchstrasse waar kinderen bruggen kunnen bouwen of met verschillende stenen kunnen spelen. Het buitenterrein van dit Bremen museum hebben wij helaas niet bezocht, maar hier vind je allerlei water- en weerproefjes.
Alles werkt, mede doordat de proefjes simpel zijn, maar wel accuraat. Hoe laat je de snelheid van het geluid zien? Je pakt een flexibele buis van 100 meter, frommelt die in een kooi van 2 bij 1 meter en dat is alles. Het werkt, er zijn geen computers nodig en het zal altijd blijven werken: dat is natuurkunde.
Botanika park en museum
Een ander park in Bremen is het Botanika. Ook hier kan je weer een mooie speeltuin vinden waar onze dochter natuurlijk ook even moest spelen. Botanika is een bijzondere plek. Naast een kas, die de grootste expositie over rododendrons moet zijn, is er het zogenaamde Entdeckungszentrum (Ontdekkingscentrum), dat helemaal over de natuur en planten gaat.
Het is veel leuker dan het zo klinkt, kinderen krijgen hun eigen paspoort mee waarmee je op verschillende plekken een stempel kunt halen. Er is genoeg te zien, zoals een waterval en een uitzichtplatform.
Rododendrons. Er gaat echt een wereld voor je open… Je kan er lacherig over doen, maar deze plek zet de rododendron letterlijk op de kaart. 4000 vierkante meter rustgevende tuinen in een kas voeren je onder andere langs Japan, Borneo, Tibet en Myanmar. In elk gebied wordt uitgelegd hoeveel rododendrons er te vinden zijn, maar worden er ook kleine wetenswaardigheden opgesomd over het land. Voor de meesten zal het belang niet liggen in de Latijnse namen, maar in de prachtig aangelegde tuinen met trappetjes, een uitzichtplatform en bankjes. Een gratis kopje thee is inbegrepen in de prijs (neem je eigen theezakje mee vanaf de kassa). In een aparte kas kun je in het voorjaar de azalea’s zien bloeien.
Het meest interessante voor kinderen is het Entdeckungszentrum. Hier leer je vanalles over vleesetende planten, plantengroei, zaden en cellen. Er zijn genoeg proefjes. Zo kun je bijvoorbeeld je hand steken in een trechter die is bekleed met een stof waarvan de vezels in één richting staan. Hierdoor steek je je hand er makkelijk in, maar kan je hem er bijna niet uit krijgen, een uitstekende uitleg voor weerhaakjes. Beneden kun je zien hoe een bloem met witte blaadjes in rood water rode plekjes krijgt.
Samen met het Universum krijg je een goed beeld over techniek, de mens, de natuur en planten in het bijzonder. Dat hebben de twee musea ook bedacht, dus er is een combinatieticket beschikbaar.
Kindvriendelijk hotel Bremen
Wij sliepen in het Atlantic Hotel Universum in Bremen direct naast het Universum. Een prima hotel met prettige kamers en een uitgebreid ontbijtbuffet. Dit moderne hotel zit op een rustige locatie bij het park.
Wil je naar de binnenstad dan moet je nog wel met de bus of de tram. De tram stopt gelukkig vlak voor de deur. Ze hebben hier tweepersoonskamers waar op verzoek een bed bij geplaatst kan worden. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijs.
Liever in het centrum van Bremen overnachten? H+ Hotel Bremen is gevestigd aan het historische marktplein, heeft familiekamers en goede beoordelingen. Lees hier meer reviews.
Op zoek naar een goedkoop hotel in Bremen met familiekamer. Ook A&O hostels heeft een vestiging in Bremen. Dit zijn prima gezinsvriendelijke hostels. Simpel maar dan ook met een goede prijs. Bekijk hier het aanbod.
Wat kan je doen in de omgeving van Bremen met kids?
Een weekendje Bremen is te kort om alles zelf uit te proberen. Zouden we tijdens een volgende trip in de zomer in Bremen zijn dan lijkt het stadsstrand en die omgeving ons ook erg leuk. We zouden dan ook een boottocht maken over de rivier. Een wedstrijdje van Weder Bremen meemaken is natuurlijk mooi voor papa’s en jongetjes.
Bremen en Bremerhaven worden vaak in een adem genoemd. Toch zit er nog 45 minuten rijden tussen beide steden. Bremerhaven met kinderen lijkt ons ook erg leuk. Zo zit er ook een Science center, het North Sea Aquarium en een openluchtmuseum.
Dus wil je meer dan een weekend in Bremen doorbrengen dan is er genoeg te doen. Je leest er alles over in ons blog over Bremerhaven met kinderen.
Ben jij wel eens met het gezin naar Bremen geweest? Wat vonden jullie kids het leukst?