Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Weekendje Bremen, de stad achter het sprookje

Weekendje Bremen, de stad achter het sprookje

Bij een stad uit een sprookje verwacht je een sprookjesachtige stad. Wij gingen een weekendje naar Bremen en lieten ons verrassen door deze veelzijdige bestemming.

In het sprookje van de gebroeders Grimm “De Bremer Stadsmuzikanten” besluiten vier dieren, een ezel, hond, kat en haan op pad te gaan naar Bremen. Hun baasjes vinden ze te oud geworden voor hun taken.

Om niet in de pan te belanden besluiten de dieren straatmuzikant te worden. Ze komen trouwens nooit aan in Bremen, want onderweg verjagen ze een stel rovers uit hun huisje in het bos. Zoals dat gaat in sprookjes leefden ze nog lang en gelukkig.

Niet dat dit de Bremenaren er van weerhoudt om de “stadsmuzikanten” tot lokale knuffeldieren te bombarderen. Overal vind je beelden en souvenirs met het viertal.

bremen stadsmuzikanten

Wat te doen in Bremen

De Markplatz

Waren de dieren wel aangekomen dan waren ze, vast net als wij deden tijdens ons weekendje Bremen, direct naar de Marktplatz gegaan.  Op dit grote plein wordt de aandacht getrokken door de St Pedri Dom, een kerk met een geschiedenis die meer dan 1200 jaar terug gaat. Uiteraard moeten we ook even binnen kijken en de toren beklimmen voor het uitzicht over de stad.

Bremen stadshuis

Het plein zelf is nog steeds een verzamelplek voor straatartiesten die wat bijverdienen met hun kunsten. Eén van de mooiste gebouwen aan het plein is het Rathaus (UNESCO World Heritage) met een sierlijke en gedetailleerde voorkant. Aan de andere kant van het plein staat “Schütting”, het hoofdkantoor van het koopmansgilde en ook de westzijde bestaat uit historische huizen en winkels.

bremen rathaus

Het plein zelf is nog steeds een verzamelplek voor straatartiesten die wat bijverdienen met hun kunsten. Eén van de mooiste gebouwen aan het plein is het Rathaus (UNESCO World Heritage) met een sierlijke en gedetailleerde voorkant. Aan de andere kant van het plein staat “Schütting”, het hoofdkantoor van het koopmansgilde en ook de westzijde bestaat uit historische huizen en winkels.

Bremen kerktoren
Bremen kerktoren
Bremen kerktoren

Een purist zou zeggen dat Bremen in Tweede Wereldoorlog platgebombardeerd is en dat van de huizen alleen het gildehuis waar nu de chocolatier Hachez zit nog origineel is. Maar wat doet het er toe want de andere gebouwen zijn goed gelukte restoraties.

Eén ding dat die dieren zeker gezien hadden was het beeld van ridder Roland uit 1404. Dit enorme beeld is niet over het hoofd te zien.

Een ander kunstwerk dat nu veel bekijks trekt is het in brons gegoten viertal. Volgens de legende brengt het geluk als je beide poten van de ezel vast pakt (dus niet één poot!).

bremen roland

Naast het beeld bevindt zich de ingang van de Unser Lieben Frauen-kerk. Het mag dan de oudste kerk van Bremen zijn, de later toegevoegde glas-in-lood ramen, gemaakt door schilder Manessier, zijn een modern, abstract en warm spel van kleuren. De ramen zijn gemaakt met de gedachte dat er na de Tweede Wereldoorlog nog maar één positief iets over was: zonlicht.

Elke tijd van de dag komt er ander licht binnen. In de zijbeuken is in het plafond nog origineel pleisterwerk te vinden. Dit is allemaal weggehaald ten bate van de akoestiek. Ook de gefreesde sleuven in het koorgedeelte zijn gemaakt voor de akoestiek.

Unser Lieben Frauen-kerk

De Schnoor – enorm schattig en enorm druk

Eén stukje oude stad dat relatief ongeschonden de Tweede Wereldoorlog doorkwam is de Schnoor. De straatjes zijn smal of heel smal (niet handig met een kinderwagen!), de huisjes zijn snoezig en knus maar de mensenmassa is enorm.

Bremen de Schoorl

Hoewel de terrasjes er uitnodigend bij liggen in de lentezon en de winkeltjes vol waren met leuke spulletjes, was het er ons echt te druk.

de Schoor

De enige echte molen van Bremen

Gelukkig is Bremen ook een hele groene stad. Vroeger was de stad omgeven door vestingwerken. Al in het begin van de 19e eeuw werden deze ontmanteld en nu ligt er een groene ring rondom het centrum.

In het park is veel water en diverse speeltuinen (meer tips in ons artikel Bremen met kinderen). Een vreemde eend in de bijt lijkt de molen die zomaar midden in het park staat. Maar in de tijd van de gebroeders Grimm stonden er zelfs zeven windmolens rondom de stad.

molen bremen

Streetart – Moderne vertellingen in das viertel

We lopen de stad uit en komen in “das Viertel”. Het is een verrassende wijk waar huizen uit de 19e eeuw afgewisseld worden met recenter gebouwde woningen. Rustige straten met woonhuizen gaan over in drukke pleintjes vol winkeltjes.

Bremen das viertal
Bremen das viertal

Het is een gebied om gewoon zonder kaart doorheen te dwalen. Elk straatje kan een ontdekking zijn. De graffiti kunstenaars als moderne verhalen verteller. Van de koude Duitse straat sta je zo midden in een Afrikaanse natuurpark naar de giraffen te kijken. Je leest er meer over in ons blog over graffiti in Bremen.

Bremen das viertal
Bremen das viertal

Magie in het Burgerpark

Marcel gaat nooit op reis zonder zijn hardloopschoenen, maar deze ochtend tijdens ons weekendje Bremen kwam het er niet van. Om 9:00 lopen we dan maar met zijn drieën door het park. Onze kleine dame valt vrijwel direct weer in het slaap in haar wagen. Wij genieten: de koude frisse lucht, de geur van dauw en de zon die door de bomen dringt.

Het is nog rustig op deze paasmorgen  met af en toe een hardloper die langs komt.  We hebben al konijntjes gezien en heel veel vogels. Net als ik tegen Marcel zeg: “goh zouden hier ook hertjes kunnen zitten” huppelt er een hertje langs de bosrand.  Wow! Ik ben gek op hertjes.

Het Bürgerpark bremen

Je zou niet verwachten dat we midden in de stad lopen maar het is toch echt zo. We zijn nu in het Stadtwald, het meest wilde gedeelte van het park. We gaan vanzelf over in het Burgerpark, het meest gemanicuurde, maar ook het oudste gedeelte.

Burgerpark

Hier kan je naar de kinderboerderij, bootjes huren om mee te varen of een hapje eten. We doen geen van allen, maar lopen toch bijna twee uur door het park. Ik denk het, Marcel zegt het: “Ik zou best in Bremen kunnen wonen”.

Het Bürgerpark bremen

Böttcherstraße

Een laatste grappige straat die niet mag missen tijdens je weekendje Bremen is het Böttcherstraße. Gebouwd in opdracht van een man met veel fantasie op de plek waar in de tijd van het sprookje een ondiepe haven lag.

Ludwig Roselius droomde over cafeïnevrije koffie en het lukte hem ook dit daadwerkelijk te ontdekken. Jarenlang had hij patent op dit product en met het geld dat hij verdiende kon hij de Böttcherstraße laten maken.

Böttcherstraße
Böttcherstrasse

De gebouwen van baksteen zijn creatief en speels opgebouwd. Aan twee huizen hangt een carillon, om 16:00 verzamelen wij ons hier met een hoop andere toeristen. Het carillon speelt haar muziek en opeens blijkt het bakstenen torentje waar we naar kijken een geheim te hebben.

De toren draait en verschillende houtpanelen die bekende ontdekkingsreizigers of luchtvaartpioniers voorstellen, komen voorbij.

Böttcherstraße

Vanuit het straatje ga je onder een tunneltje door en we staan aan de Weser: de rivier die ervoor zorgde dat Bremen als handelsstad kon ontwikkelen.

Bremen, zoveel meer dan het sprookje

Wandelend door deze diverse gebieden en wijken tijdens ons weekendje Bremen komen we er al snel achter dat de stad zoveel meer is dan het sprookje. Dan hebben we het nog niet eens over de verschillende ervaringsmusea in Bremen die gewoon echt leuk zijn. Of wat dacht je van het stadstrand waar je in de zomer terecht kunt.

Ben je op zoek naar een sprookjesachtige bestemming in Duitsland dan zijn er schattigere stadjes zoals een Hildesheim of Tecklenburg. Maar ben je op zoek naar een heerlijke weekendje weg bestemming met een fijne combinatie van historie, natuur en een moderne levendige sfeer dan moet je naar Bremen gaan.

Wij verbleven een weekend in Bremen, maar hadden er makkelijk nog een dag aan vast kunnen plakken. Heb je nog meer tijd dan kan je Bremen ook combineren met het nabijgelegen Bremerhaven.

bremen staatmuziekenten

Bereikbaarheid Bremen

Wil je zelf een weekendje Bremen plannen dan is het fijn om te weten dat Bremen zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed bereikbaar is. Wij gingen met de auto wat voor ons vanuit Deventer maar 2,5 uur rijden was  (zorg wel dat je een milieusticker hebt), vanuit Groningen is het minder dan 2 uur en vanaf Amsterdam 3,5 uur.

Er zijn veel parkeerplaatsen rondom het oude centrum en deze zijn redelijk geprijsd. Wij betaalden 7 euro voor 11 uur parkeren. Let op dat je Bremen alleen in mag rijden als je in het bezit bent van een milieusticker op de auto.

Bremen park

Het treinstation van Bremen is op loopafstand van het oude centrum. In Bremen zelf kan je je prima verplaatsen met bus, metro of tram. Je kunt een Erlebniscard aanschaffen waarmee je gratis gebruik kunt maken van OV en korting krijgt op diverse attracties.

Atlantic Hotel Universum

Wij sliepen in het Atlantic hotel, een prima verzorgd 4 sterren hotel met een goede-prijs kwaliteit verhouding. Het enige nadeel kan zijn dat je buiten het centrum zit. Check hier de prijzen en beschikbaarheid.

Liever in het oude centrum zitten dan is het Atlantic Grand hotel erg goed, of als je een kleiner budget hebt het Ibis Styles zit ook in het oude centrum. Bekijk hier fijne hotels in het centrum van Bremen.

Meer tips bekijk dan de Nederlandstalige website van Bremen Tourism.

trein bremen

6 gedachten over “Weekendje Bremen, de stad achter het sprookje”

 1. Wij zitten momenteel in Bremen en herkennen ons in jouw leuke beschrijving van de stad. Als aanrader vinden wij het Übersee Museum de moeite van een bezoek waard.

 2. Je hebt het over de milieusticker die verplicht is in Bremen. Weet je misschien ook iets over parkeren in stad? We willen graag in mei naar Bremen en er dan ook overnachten, maar onze auto is wat ouder en komt niet in aanmerking voor een sticker. In de binnenstad parkeren is dus geen optie.

  Volgens deze informatie: http://www.milieustickervoorduitsland.nl/milieusticker-en-umweltzone-in-bremen/ is er een groot parkeerterrein bij het station. Weet je misschien of je je auto hier ook ’s nachts kunt laten staan? We zouden dan vanaf het station de tram naar het hotel kunnen nemen. Of misschien dat je nog ander advies hebt?

  Met vriendelijke groet,

  Saskia

 3. Saskia | KidsErOpUit

  Wat een mooie stad! Erg verrassend ook. Deze stond niet op ons lijstje, maar is nu toch kanshebber geworden voor een citytrip.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top