Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Gezellige stadje Lüneburg

Gezellige stadje Lüneburg

Lüneburg in Duitsland is een stad met een gezellig oud centrum ten zuidoosten van Hamburg.

Ligging Lüneburg

Lüneburg ligt zo’n 60 kilometer ten zuidoosten van Hamburg. Vanuit Utrecht is het 450km. Te ver voor een dagje weg, maar wel een optie voor een lang weekend of als plek om een dagje of langer te stoppen tijdens een vakantie in Duitsland met kinderen of richting het oosten en je wat anders wil dan de bekende plekken langs de A1. Zo bezocht ik Lüneburg met mijn dochter op weg terug van een vakantie op het Duitse eiland Usedom.

Lüneburg laat zich goed combineren met Soltau waar een groot pretpark ligt en met de Lüneburger heide. Lees meer over ons bezoek aan de heide en het leuke blotevoetenpad in mijn blog over Egestorf.

Luneberger heide
Luneberg bezienswaardigheden

Hanzestad Lüneburg

Lüneburg is een Hanzestad, eentje die bijzonder goed bewaard is gebleven en in stijl zeker wel wat weg heeft van de wat zuidelijker gelegen Hanzesteden zoals Braunschweig en Wolfenbüttel. Een klein deel van het oude centrum van Lüneburg is autovrij. Op het grote plein bij het toerisme office halen we een kaart met de belangrijkste bezienswaardigheden in Lüneburg.

Luneberg bezienswaardigheden

Het oude stadhuis ziet er op de foto’s prachtig uit van binnen, maar dit is een van de bezienswaardigheden in Lüneburg die alleen met een gids te bezoeken is. Nou hebben we zelf de ervaring dat dit al snel saai is voor onze dochter en deze tour duurt maar liefst een uur, is alleen in het Duits en je mag binnen geen foto’s maken. Jammer, want dat maakt het wanneer je net als ik Lüneburg met kinderen bezoekt geen goede optie.

Luneberg bezienswaardigheden
Luneberg bezienswaardigheden

Gelukkig is er ook genoeg in Lüneburg wat wel op eigen gelegenheid te bekijken is. Alleen al door maar wat door de straatjes te lopen, zien we genoeg mooie huizen met historische façades. Gewoon een terrasje pakken en kijken wat er allemaal voorbij komt, is ook hartstikke leuk. De stad is een mix van kleine winkeltjes, restaurantjes en woonhuizen. Veel ketens zitten in het moderne winkelcentrum Karstadt aan de rand van het oude centrum.

Luneberg bezienswaardigheden
Luneberg bezienswaardigheden

Er zijn diverse mooie kerken in het centrum van Lüneburg, maar voor een mooi uitzicht beklim je hier niet de kerktoren maar de oude watertoren. Lekker makkelijk, want er gaat een lift naar boven. Loop dan wel naar beneden, want anders mis je de tentoonstellingen op de verschillende etages en het enorme vat waar vroeger het water in werd opgeslagen.

Luneberg bezienswaardigheden
Luneberg bezienswaardigheden

Een van de bekendste fotoplekken in het centrum van Lüneburg is de Ratsmühle Lüneburg waar de rivier de Ilmenau langs de stad loopt. Door het hoogteverschil is dit een goede plek voor een watermolen. Iets verderop staat zelfs nog een oude houten kraan. In de middeleeuwen werd die gebruikt om goederen vanaf de boten op takelen. Volgens de verhalen zou de kraan voor het laatst echt gebruikt zijn in de 19e eeuw om een locomotief die uit Engeland kwam van een boot te takelen.

Museums in Lüneburg

In Lüneburg zit het Duitse zoutmuseum en het Museum Lüneburg. Die laatste lijkt mij het meest interessant om te bekijken in Lüneburg met kinderen. Dat blijkt ook te kloppen, vooral de tentoonstelling beneden spreekt mijn dochter aan. Deze gaat over de de omgeving in de prehistorie en er zijn mammoetbotten te zien en veel dieren.

Museum Lüneburg
Museum Lüneburg

Boven gaan het over Lüneburg in de middeleeuwen en de voorwerpen hier, zoals oude kerkramen en bewaard gebleven meubelstukken, konden haar minder interesseren.

Als je geluk hebt, is de speciale tentoonstelling ook interessant voor je gezin. Zo was er in 2019 een interactieve tentoonstelling speciaal voor kinderen vanaf 6 jaar die ontwikkeld was samen met het scheepsvaartmuseum in Hamburg. Voor deze tentoonstelling moest je wel extra betalen.

Museum Lüneburg

De entree van het Museum Lüneburg is wel wat aan de hoge kant voor hoe groot het is, maar de ligging, collectie en het gebouw zelf zijn wel erg mooi. Voor actuele entreeprijzen en openingstijden bekijk de website.

Kindvriendelijke Hotels in Lüneburg

De meeste hotels in Lüneburg zijn vrij klein. Daardoor liggen overnachtingsprijzen wat hoger en kan het zeker tijdens vakantieperiodes lastig zijn een hotel met familiekamer in Lüneburg te vinden. De enige echt goede optie in het centrum van Lüneburg is Anno 1433. Of kies een appartement op loopafstand van het oude centrum zoals Bed & Breakfast Saharawelke supergoed beoordeeld wordt door gezinnen.

Liever een vakantiehuisje bij de Lüneburger heide? Er zit een goede, recent gemoderniseerde CenterParcs met Aqua Mundo lekker centraal in de regio. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van CenterParcs.

Iets meer toe aan de natuur? Südsee-Camp in Wietzendorf is perfect voor een familievakantie met een subtropisch zwemparadijs en een recreatiemeer. Kinderen genieten van speeltuinen en een manege, terwijl ouders ontspannen in de restaurants. De camping ligt in een mooie omgeving, ideaal voor wandelingen. Bekijk hier prijzen en beschikbaarheid voor een onvergetelijke vakantie bij Südsee-Camp.

 Lüneburg

Lees ook al onze andere blogs over bestemmingen in Duitsland met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top