Home / Voorbereiding / Tips / Weekendje weg met peuter – 10 praktische tips

Weekendje weg met peuter – 10 praktische tips

Een weekendje weg met een peuter is hartstikke leuk maar kan ook enorm vermoeiend zijn. Zeker de eerste paar keer gingen onze weekendjes niet vlekkeloos. Eén van de grootste uitdagingen aan een weekendje weg met een peuter vinden wij de slaapjes. Een gefrustreerde dochter die moe is, levert bij ons in ieder geval ook al snel gefrustreerde ouders op. Met de juiste randvoorwaarden is een weekendje weg echt een mini-break en heerlijk genieten samen.

De meeste peuters vinden veel dingen vermakelijk waardoor je een ruime keuze aan bestemmingen hebt. Kijk bijvoorbeeld uit naar kinderboerderijen, speeltuinen en parken. Science musea en natuurhistorische musea zijn vaak ook leuk en leerzaam voor ouders en kinderen. Daarom kiezen we vaak voor een stedentrip met peuter. Onze dochter maar zeker ook wijzelf worden er blij van om lekker door een stad te lopen, rond te kijken en in een parkje te chillen.

Uitje peuter

Onze 10 praktische tips voor een weekendje weg met peuter

Stem je bestemming af op de slaaptijd van je kind

Je wilt natuurlijk het meeste uit je weekend halen en daarom is het verleidelijk om direct om 8:00 weg te rijden. Dan kom je vervolgens op de bestemming aan met een peuter die eigenlijk direct naar bed moet. Niet ideaal. De meeste peuters slapen nog een keer per dag en vaak doen ze dit prima in de auto. Elk kind is anders maar onze dochter slaapt of in de ochtend of in de middag nog een keer. We blijven dan liever wat langer thuis en rijden pas rond 9:30 weg zodat ze direct in de auto in slaapt valt.

Het klinkt misschien raar maar wij zijn erachter gekomen dat bestemmingen op 2,5 a 3,5 uur rijden ideaal zijn. Gaan we naar een bestemming dichterbij zoals ons weekendje Delft dan doen we vooral rustig aan en nemen de toeristische route. Want moeten we haar binnen een uur weer wakker maken, dan is ze alsnog vervelend.

Op zoek naar bestemmingen kijk dan voor blogs van diverse plekken waar wij heen gingen bij weekendje weg met kinderen

Mechelen

Eén nachtje weg of toch een extra nacht eraan knopen?

Alleen de zaterdag blijven slapen of de vrijdag en zaterdag. Voor beide opties valt wat te zeggen. Het is in ieder geval iets waar je over na moet denken voor je weekendje weg met peuter. Het voordeel van twee nachten is dat je kindje meer gewend raakt aan de kamer. Op zaterdag kan je ook gewoon een dutje in de kamer doen want je hoeft niet uit te checken. Twee nachten voelt gewoon ook net wat minder gehaast.

Een nadeel zijn de kosten, twee hotelovernachtingen kosten meer dan één, daar hoef je geen wiskundige voor te zijn. Bovendien is het onze ervaring dat wanneer je pas op vrijdagmiddag weg kunt rijden de extra tijd op je bestemming eigenlijk best tegenvalt. Tegen de tijd dat je aankomt kan je nog 1-2 uurtjes wat doen en dan moet je al weer eten en naar bed. Alleen op zaterdagochtend heb je wat extra tijd. Onze dochter is een onrustige slaper waardoor we tijdens het weekendje weg zelf vaak ook niet zo goed slapen. Inmiddels gaat het goed maar we hebben ook genoeg weekendje gehad waar ze wakker werd en ze de rest van de nacht tussen ons in lag.

Daarom kiezen wij liever voor één nachtje omdat dit voor ons eigen energie niveau prettiger is, tenzij we de hele vrijdag vrij kunnen nemen en echt al in de ochtend weg kunnen rijden.

bremen das viertal

Inpakken voor je weekendje weg met peuter

De iPad met favoriete filmpjes is wat ons betreft echt een must voor een weekendje weg. Vooral wanneer onze peuter ’s ochtends vroeg wakker is en we zelf nog een beetje willen doezelen is het ideaal. Ook een voorleesboekje mag niet ontbreken.  Wil je echt drama dan moet je de favoriete knuffels vergeten, dat doen we dus niet! De vertrouwde slaapzak en/of pyjama, kleding + extra setjes, toiletspullen en luiers gaan ook mee. Ook zorgen we voor eten zoals een papfles en snacks, dan ben je tenminste niet de hele tijd aangewezen op hotels of restaurants. Tot slot hebben we ook altijd peuter paracetamol bij ons. Handig geef je kindje een eigen peuter rugzak en laat die zelf inpakken.

Nieuwe bagageregels

Een goede voorbereiding is een must

Je weekendje weg met peuter verloopt een stuk prettiger als je wat meer tijd stopt in de voorbereiding. Wij bekijken altijd welke must-sees we zelf hebben en welke dingen leuk zijn als de tijd het toe laat. Per dagdeel kiezen we dan wat dingen die bij elkaar in de buurt liggen. Eerst gaan we naar onze must-see toe. Daarna kijken we of er nog  tijd en energie is voor nog een bezienswaardigheid of dat het beter is naar een speeltuin toe te gaan.

pairi daiza

Speeltuinen en peuter avonturen

Er zijn genoeg bestemmingen speciaal voor kinderen zoals pretparken en zwemparadijzen maar dat zijn meestal niet de dingen de we zelf leuk vinden. Zoals we boven al melden kiezen we vaak voor een stedentrip. Met een speeltuin is een peuter al blij. Jammer genoeg is het lang niet altijd makkelijk om uit te vinden waar leuke speeltuinen zich bevinden in een stad.

De meeste parken hebben wel een speeltuin en parken staan wel op de kaart. Kinderboerderijen doen het ook altijd goed. Schrijf ook musea niet af, we hebben al heel wat peutervriendelijke musea bezocht van speelgoedmusea tot belevingscentra. Ook een dierentuin of aquarium doet het vaak goed bij een peuter. Om een of andere reden vind onze dochter kerken ook geweldig, vooral als ze verstoppertje mag spelen tussen de bankjes.

Hannover aquarium

Op tijd eten

Nog even dit bekijken en nog even dat en dan is het eigenlijk al weer etenstijd. Helaas geen leuk restaurant te vinden of de bediening is sloom. Ondertussen wordt onze dochter steeds vervelender. Ze gaat midden in het restaurant op de grond liggen. Wil op schoot, in de stoel, allebei niet. Is het eten er dan eindelijk dan is ze te moe om goed te eten en bovendien verpest ze het ook voor ons. Nee, deze les hebben we wel geleerd.

We wachten niet te lang, hebben snacks bij ons en ja waar we zelf het liefst altijd voor een sfeervol lokaal restaurant gaan kiezen we toch regelmatig voor pannenkoeken of fastfood want dat gaat tenminste lekker snel. De lunch is makkelijk want een broodje is overal wel te krijgen en een picknickplek is ook snel gevonden.

Weekendje weg met peuter

Kindvriendelijke en oudervriendelijk accommodatie kiezen

Waar je slaapt is erg belangrijk tijdens een weekendje weg met peuter. Wij zijn geen kampeerders dus dan kom je als snel uit op een hotel, Airbnb of guesthouse. Een vakantiepark is met een peuter ook altijd een goed idee. Dan heb je alle ruimte voor je gezin. Wij vinden de Landalparken op de Veluwe en in Limburg fijn omdat daar in de omgeving veel te doen is. In ze zomer naar het strand kan natuurlijk ook. Bekijk hier de aanbiedingen van Landal.

Dierenbos

Een ander goede camping met vaste huisjes is de Zandstuve, hier hebben ze zelfs speciale dreumesweken met extra korting. Of ook super peuter vriendelijke vakantiepark Dierenbos. Of wat dacht je van vakantiepark Molenwaard waarbij je ook gelijk entree krijgt tot het ontzettend peuter vriendelijke avonturenboerderij Molenwaard, bekijk hier meer informatie.

Molenwaard

Heb je niet zoveel budget, check dan ook vooral onze 7 goedkope weekendjes weg.

Voor een stedentrip vinden we een hotel fijn. Je boekt het makkelijk, hoeft niks zelf mee te slepen zoals een bedje, niet schoon te maken en natuurlijk een uitgebreid ontbijt. Uiteraard kijk je of kinderen welkom zijn en of er de mogelijkheid is tot het plaatsen van een baby bedje of extra bed. Meestal zijn peuters gratis maar lees voor de zekerheid toch de kleine lettertjes, sommige hotels rekenen al vanaf 2 jaar extra kosten.

Is bijvoorbeeld Duitsland wordt er ook vaak aangegeven of een hotel soundproof is. Wel zo prettig zeker voor je buren. Een ruime kamer heeft natuurlijk ook de voorkeur boven een kleine kamer. Heb je meerdere kinderen of speelt budget geen grote rol dan zou je ook voor een familiekamer kunnen kiezen waarbij je aparte slaapkamer heb voor jou en de kids.

Een van de belangrijkste dingen vinden wij of het hotel wel oudervriendelijk is. Wat we daarmee bedoelen is een fijne lobby waar nog een wijntje gedronken kan worden. Een plek die niet te anoniem is maar veilig aanvoelt. Met bijvoorbeeld maar één uitgang en een bemande receptie. Waar je gewoon beneden kunt gaan zitten (eventueel met babyfoon of babyfoon app) wanneer je kindje slaapt en zelf ook nog een fijne avond hebt. Zit je dan ook nog in een leuke wijk dan is dat helemaal een grote pre. Vaak wisselen we namelijk af, een van de twee brengt onze dochter naar bed zodat de ander nog even in de stad kan rondkijken en dan meeten we weer in de lobby. Een soort date maar dan net even anders.

hotel delft

Vertrouwde geuren en tijd om aan de kamer te wennen voor het slapen

Een leuke dag hebben, je kind helemaal afgemat en hem/haar dan lekker in bed stoppen. Klinkt ideaal in theorie. Bij ons werkt dat dus niet. Krijsen, gillen, brullen en daar zit je dan een uur later nog voor de kamerdeur te hopen dat ze eindelijk stil wordt. Onze dochter moet eerst aan de kamer wennen, zelf haar knuffels in het bedje stoppen, even rondkijken. Bij voorkeur nog even een filmpje kijken, boekje lezen en dan vertellen we haar dat ze gaat slapen dat ze haar oogjes dicht moet doen en we blijven er 15-30 minuten bij zitten tot ze goed slaapt.  Het kost misschien wat meer tijd maar uiteindelijk ben je niet totaal afgemat zoals op die andere manier.

Weekendje weg met peuter

Zorg voor voldoende mogelijkheden voor dutjes overdag of een late check-out

Je hebt een heerlijk weekend gehad, redelijk geslapen, uitgebreid ontbijt en dan is het tijd om uit te checken maar eigenlijk moet je peuter ook weer naar bed. Jammer genoeg moet je in veel hotels al om 11:00 uitchecken terwijl onze dochter juist op zondag vaak toe is aan een vroeg dutje in plaats van een middagslaapje. Bij een vakantiepark heb je dit nadeel natuurlijk niet.

We hebben verschillende dingen geprobeerd zoals wakker houden tot de middag. Dat werkt als we naar een plek gaan die ze echt supergaaf vindt zoals een dierentuin. Haar heel vroeg weer in bed doen en dan om 10:55 wakker maken. Ook niet ideaal want meestal komt ze dan toch maar aan 1 uur slaap. Late check-out is voor onze dame erg prettig want dan kan ze gewoon doorslapen maar dit is niet altijd een optie en vaak duur. Bovendien zit je zelf dat ook aan het hotel vast terwijl je eigenlijk wat wil doen. Je kunt elkaar wel weer afwisselen maar dat is toch minder gezellig.

Het blijft een compromis maar de beste optie die we tot nu toe hebben gevonden is om uitgebreid te gaan wandelen. Zo hebben wij me-time en zien we wat van de stad en onze peuter slaapt dan toch al snel 1,5 uur in de wagen.

Weekendje weg met peuter

Go with the flow

Tot slotte, go with the flow. Geniet van je weekendje weg met peuter zelfs als het toch niet allemaal honderd procent gaat als je gehoopt had.

Hildesheim museum

Inspiratie voor een weekendje weg met peuter.

Ben je op zoek naar inspiratie voor een weekendje weg met peuter.  In Nederland gingen wij bijvoorbeeld naar Delft waar we over vertellen in ons blog Delft met kinderen, ook bezochten we Groningen. Amsterdam en Rotterdam zijn beide ook populaire bestemmingen voor weekendje weg met jonge kinderen. Persoonlijk vinden we de minder grote steden prettiger met een peuter omdat de verleiding dan kleiner is om te veel te willen doen.

Kerstmarkt Hannover

Net over de grens zijn ook veel leuke steden voor een weekendje weg met een peuter. Vaak zijn buitenlandse bestemmingen net dat tikkeltje exotischer en geven ons echt dat vakantie gevoel. Zo gingen we in december naar Hildesheim en Hannover en in het voorjaar naar Bremen een super leuke stad met een peuter. Ook in België zijn veel geschikte bestemmingen. Denk eens aan het erg kindvriendelijke Mechelen kinderstad of aan Mons met gave dierentuin dichtbij. Het Franse Lille is ook een aanrader. Tenslotte kan je natuurlijk ook nog gaan vliegen, in oktober gaan we naar Italië voor een mama-dochter stedentrip. Voor nog veel meer ideeën bekijk onze pagina weekendje weg met kinderen.

1 gedachte over “Weekendje weg met peuter – 10 praktische tips”

  1. Wat een leuke post! Met de ‘grote’ vakantie achter de rug, kriebelt het enorm om er weer wat vaker op uit te gaan. Met één dochter van bijna 2 moet dat met deze tips zeker gaan lukken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top