Home / Voorbereiding / Tips / Het geheim van goedkoop vliegen met kinderen

Het geheim van goedkoop vliegen met kinderen

Benieuwd hoe wij goedkoop vliegen met kinderen? Wij vertellen alles: van open-jaw tickets tot maatschappijen die kinderkorting geven. Op vakantie gaan is leuk maar dezelfde reis voor een lagere prijs is nog leuker. 

2023 disclaimer, hoewel de tips in dit blog nog steeds kloppen is vliegen zoveel duurder geworden dat de genoemde bedragen die we in bijvoorbeeld 2018 of 2019 betaalden nu niet meer realistisch zijn.

Laatst boekte ik willekeurig een vliegticket naar een leuke Europese stad, ik moest een ticket boeken op een specifieke datum naar Izmir  en we boekten onze volgende verre vakantie naar Azië. Nou is goedkoop vliegen met kinderen lastiger dan toen we nog met zijn tweeën waren. Een vlucht die om 3:45 vertrekt en om 6:30 aankomt? Nee, bedankt. Drie keer overstappen is misschien ook een beetje te veel van het goede en als je vast zit aan het hoogseizoen heb je minder flexibiliteit. Toch kan je ook met kinderen goedkope vliegtickets vinden.

cares harnas

De vliegkosten maken nu eenmaal een groot deel van je vakantiebudget uit. Ze zijn vaak doorslaggevend als je nog twijfelt tussen een auto- of vliegvakantie. Ik zie het zoeken naar tickets als een sport, zo vlogen we een keer voor 0 euro(!) naar Portugal.

Die mooie tijden zijn bij de meeste low-cost airlines voorbij, maar nog steeds betalen we zelden meer dan 50 Euro p.p. binnen Europa. Ook naar Azië vlogen we al meerdere keren voor onder de 500 Euro op momenten dat standaard zoekmachines searches voor die data op 700 Euro lagen. Hoe we dat doen? Ik vertel het je hier.

Ksamil strand

Mix en match enkele reizen en luchtvaartmaatschappijen

Ons startpunt is altijd een site zoals Skyscanner of momondo dit om een idee te krijgen van de prijzen. Bovendien is de ene goed in bestemmingen en de andere in data. Vervolgens pak ik Wikipedia erbij (de Engelse) en zoekt het vliegveld van mijn voorkeur op en kijk welke andere maatschappijen hierop vliegen.

Op zoek naar een ticket voor onze Panama vakantie kwam ik erachter dat er maar weinig maatschappijen vanuit Europa die kant uit gaan. Kleine moeite om die prijzen te checken. Was een ticket vanuit Madrid veel goedkoper (iets wat vaak het geval is bij Zuid-/Midden-Amerika) dan is een low cost ticket natuurlijk zo bijgeboekt.

Is het prijsverschil klein, dan is het zeker met kinderen altijd een afweging of het je de moeite waard is een extra overstap in te bouwen. Wij kozen deze keer voor het gemak van een rechtstreekse vlucht die geboekt tijdens de KLM Werelddealweken in prijs vergelijkbaar was met de Madrid-optie.

spelen vliegtuig

Een ander verhaal is de aankomende korte reis naar Turkije om een bruiloft bij te wonen. Izmir is een druk vliegveld met vluchten door een enorm aantal maatschappijen (zowel low cost als traditioneel) vanaf evenzoveel vliegvelden (Schiphol, Weeze, Düsseldorf, Eindhoven, Munster).

Zoekmachines geven je altijd een retour bij een maatschappij. De goedkoopste optie die ik kreeg na het checken was 225 Euro retour  met ongunstige vliegtijden en lange overstap. De beste optie die me aansprak was 270 Euro. Door zelf te puzzelen kwam ik uit op twee tickets voor 225 Euro (96 Euro en 119 Euro) vanaf Amsterdam zonder overstap en op gunstige tijden. Marcel vliegt wel op ongunstige tijden en is 160 Euro kwijt (85 Euro + 75 Euro) vanaf Düsseldorf. Met zijn drieën toch een besparing van 175 Euro en  daar kan je in Turkije veel leuks voor doen.

Of wat dacht je van mijn Transavia vluchten Eindhoven-Barcelona en terug Girona-Amsterdam. Door twee keer de goedkoopste optie te kiezen was ik maar de helft kwijt van de optie die de zoekmachine me voorschotelde.

Dit kan ook in de schoolvakanties. Sinds 2018 is onze dochter helaas leerplichtig. Goedkoop vliegen met een kind van 2 jaar is absoluut makkelijk dan met een kind van vijf jaar. Maar ook nu vonden we creatieve oplossingen. Zo was een retourtje naar Sardinië in de herfstvakantie 270,- euro p.p. Ik koos voor een enkele reis vanuit Eindhoven en een terugvlucht naar Brussel op donderdag. Het bedrag dat ik daarmee bespaarde was meer dan voldoende om de trein van Brussel terug naar Nederland te betalen en zelfs om daar nog een 2 nachtjes in een hotel te verblijven. 

brussel met kinderen markt

Ik vertelde net al dat goedkoop vliegen met kinderen mogelijk is door gebruik te maken van actietickets in een open-jaw constructie. Ook wanneer er geen acties zijn kan een open-jaw je helpen als je een anders dan standaard route wil doen.

Zo hadden we een retourtje kunnen boeken (met 5 dagen stopover op IJsland naar Toronto) . Op de website van Icelandair zag ik dat ze ook naar New York, vlogen een stad die al lang op onze bucket list stond. We vonden een ticket met een andere maatschappij van Buffalo naar New York en combineerden zo IJsland, Canada en New York.

Je moet dit puzzelen echt als een sport te zien en alle opties die je tegen komt met data, maatschappij en prijs in een Excel-bestand te zetten. Als je dit niet leuk vindt, begin er dan niet aan want je bent zo een paar avonden kwijt.

Ijsland

Vroeg boeken is beter dan laat boeken

In onze ervaring is vroeg boeken beter dan laat boeken. Nou wijzen diverse onderzoeken uit dat 6 weken van te voren het beste moment is maar persoonlijk zou ik erg zenuwachtig worden als ik dan met het gezin nog geen ticket had. Marcel moet voor zijn werk ook veel ad hoc op reis en het is belachelijk wat tickets kosten die je 2 weken van te voren boekt.

Voor verdere bestemmingen wachten we op acties, of puzzelen we wat moois en boeken dan bij voorkeur 4-6 maanden van te voren. Docenten die wij kennen die al jaren vastzitten aan de schoolvakantie zweren er zelfs bij om verre bestemmingen direct zodra het mogelijk is (vaak 11 maand van te voren) al te boeken. Ook wij hebben gemerkt dat je beter zo vroeg mogelijk kunt boeken als je specifiek naar een bepaalde bestemming wil.

Speel met data, zelfs vliegen op vrijdagavond direct na school kan al veel schelen met vliegen op zaterdag.

Ook voor vluchten binnen Europa waarbij je vastzit aan een specifieke datum of bestemming kan je beter vroeg boeken. De enige uitzondering is vliegen met een low cost airline buiten het hoogseizoen. Dan zie je dat ze vaak een maand of 2 van te voren tickets nog in de actie zetten. Let op acties als “Boek in september, vlieg in oktober of november”.

zanzibar

E-mail alert voor acties, open-jaws en verkeerd geprijsde tickets

Ook een luchtvaartmaatschappij maakt we eens een foutje (een zogenaamde error fare). Oeps, en dat betekent dat jij met je gezin misschien wel voor 136 Euro p.p. in Bangkok zit. De fout wordt snel ontdekt en hersteld dus je moet direct boeken.  Ook achteraf kan de maatschappij de fout herstellen (je krijgt je geld terug). De vuistregel om te weten of je goed zit is als je het e-ticket binnen hebt, de betaling is afgeschreven en je binnen een week nog niks gehoord hebt.

goedkoop vliegen met kinderen

Doordat je zo snel moet beslissen is het ons nog niet gelukt een echte error fare te boeken, wel andere zeer scherp geprijsde tickets. Dit kan een gewoon retourtje zijn maar bij de interessantste acties is vaak sprake van een open-jaw ticket. Dit betekent dat anders dan bij een retourtje je niet heen en terug vliegt naar dezelfde bestemming maar meerdere bestemmingen combineert. Doordat de luchtvaartmaatschappij de segmenten anders prijst kan dit heel gunstig uitvallen.

Zo vlogen we tijdens onze eerste Azië-reis met dochter van Düsseldorf naar Ho Chi Minh Stad en terug vanaf Bangkok naar Amsterdam met een lange stopover in Abu Dhabi. We betaalden minder dan 500 Euro voor dit ticket waar een regulier ticket naar Vietnam 150 Euro meer had gekost in die periode.

Voor een latere vakantie naar Azië vliegen we van Amsterdam naar Bangkok en terug vanaf Yangoon via een lange stopover in Guangzhou naar Amsterdam. Prijs: 525 euro. Een ticket naar Yangoon is normaal veel duurder en de optie waar de meeste gezinnen voor kiezen (een ticket naar Bangkok en dan een Air Asia ticket naar Yangoon) zou minimaal 625 Euro kosten.

De Golden Mount

Andere aanbiedingen die we voorbij zagen komen de laatste weken zijn Brussel naar Montreal en de terugvlucht naar Amsterdam vanaf 382 Euro of Kenia vanaf Duitsland terug naar Amsterdam voor 410 Euro.

Bij dit soort acties heb je wat meer tijd om te boeken dan bij een error fare maar ook hier is het vaak op=op. Het is ook niet ongewoon dat dat soort acties alleen te boeken zijn via de maatschappij zelf en/of niet weergegeven worden in de bekende Nederlandse ticketzoekmachines.

Ook voor 2023 slaagden we er in om dankzij een open-jaw constructie een stuk minder te betalen dan voor een regulier ticket. We moesten naar Australië dat kan niet in een keer. We kozen voor een route Amsterdam-Sydney Brisbane-Amsterdam. Het bijzonder is dat je dan automatisch een optie voorgesteld krijgt met een stopover in Singapore. Door echter zelf de reis bij KLM in te voeren als Amsterdam-Singapore, Singapore-Sydney, Brisbane-Singapore, Singapore-Amsterdam kwamen we ruim €150 euro per persoon goedkoper uit.

Uiteindelijk is dat trouwens niet de route die we gekozen hebben, we hebben op de heenweg een stopover in Bangkok en op de terugweg in Singapore. Tickets naar Australië zijn gewoon ontzettend duur, maar in de zomervakantie 1914 euro (1530 voor kind) betalen met KLM (dus niet bij een 3e partij) en zonder rare omwegen, is tegenwoordig echt al een aantal avonden puzzelen waard. Hoewel eerlijk is eerlijk als we bij een 3e partij als supersaver hadden geboekt en wel meerdere overstappen hadden willen maken had het nog wel wat goedkoper gekund.

Skywalk Bangkok

Je moet dus snel beslissen! Het beste wat je kan doen is dus alvast op het werk een globale periode afspreken dat je vrij bent en dan actief uit te kijken naar “goedkope vliegtickets”. Gelukkig hoef je dit niet zelf te doen er zijn een aantal sites zoals Flynous en Vakantiepiraten die dit voor je doen. Stel een e-mail alert in zo blijf je op de hoogte.

Ben je iemand die toch liever wat langer nadenkt in plaats van halsoverkop beslist of heb je liever een gewoon retourtje? Schrijf je dan in voor een e-mail alert van de luchtvaartmaatschappijen die op jouw gewenste vakantiebestemming vliegen zodat je tickets met korting kunt boeken.  De KLM Werelddealweken zijn natuurlijk een bekende kortingsactie maar ook andere maatschappijen hebben dit soort actieweken.

Vietnam met kinderen

Maatschappijen die kinderkorting geven

Vliegen met een baby is vaak (bijna) gratis. Zodra je kind een eigen stoel heeft (verplicht vanaf 2 jaar of optioneel tot die tijd) is de pret voorbij.

Sommige maatschappijen geven kinderkorting voor kinderen tussen van 2-11 jaar. Voordat je echter te enthousiast wordt, we hebben het over kleine bedragen.  De korting geldt alleen op de ticketprijs en niet op de belastingen. Bij de meeste maatschappijen is het ook nog eens afhankelijk van de boekingsklasse. Concreet betekent dit dat op aantrekkelijke aanbiedingstickets nauwelijks meer korting zit.

 • KLM geeft een onbekend percentage kinderkorting afhankelijk van de route. De korting wordt automatisch berekend.
 • Brussels Airlines geeft 20% korting behalve op promotie tickets.
 • Lufthansa kinderen betalen 75% van de volwassene prijs op de meeste routes. De korting wordt automatisch berekend.
 • Emirates en Etihad (handig voor Azië) geven korting tot 50% van de volwassene prijs. De korting wordt automatisch berekend.
 • Vliegen binnen de USA? Check dan de regels per maatschappij. Zo geeft Southwest 20 dollar kinderkorting maar alleen op telefonische boekingen.
Bassinet vliegtuig

Een hele vakantie goedkoper dan een ticket?

Soms kan een hele vakantie goedkoper zijn dan een vliegticket. Klinkt raar maar waar. We hebben dit nu twee keer gehad. Eén keer met een last-minute naar Hurghada, Egypte, waarbij we bij het boeken gevraagd hebben of onze terugvlucht een week later kon. Dit kon en onze accommodatie hebben we na 4 dagen ook gelaten voor wat het was om zelfstandig rond te reizen.

Onze last-minute vakantie naar Curaçao met baby dochter was ook heel aantrekkelijk geprijsd voor 699 Euro voor vlucht en 9 dagen accommodatie. Dit is vrijwel dezelfde prijs als we hadden betaald voor een los ticket. Andere bestemmingen waar dit soort acties voor opgaan zijn Gambia, Cyprus, de Antillen en Turkije. Helaas is de pret over zodra je aan de schoolvakanties vastzit.

Cambodja Koh Rong

Niet blind staren op een bestemming

Hoe minder wensen je hebt, hoe makkelijker het is om goedkoop te vliegen met kinderen. Helaas zit je als ouders vaak al vast aan een bepaalde periode. Wil je naar Bali en komt er opeens een mooie deal voor Sri Lanka voorbij dan moet je gewoon denken: ook Azië, ook een eiland – we gaan ervoor.

Voor ons mama-dochter weekend in oktober gaan we naar Bologna met Transavia omdat het de goedkoopste zonnige bestemming was met fijne vluchttijden.

We gebruiken hiervoor de overal functie van Skyscanner, bij vertrek locatie vullen we in “nederland” bij de gewenste bestemming “overal”. Bij de data kan je een specifieke datum kiezen of als je flexibel bent zelfs een hele maand. Zo krijg je te zien waar je naar toe kunt vliegen en wat het ongeveer kost. Een ideale optie om op ideeën te komen waar je anders misschien niet aan denkt.

Iets dat we geleerd hebben is om stop-overs als een bonus te zien in plaats van als een last. Vaak kan je deze langer maken en zo ook iets van die bestemming zien. We wilden dan misschien nu niet naar Guangzhou (we hadden er nog nooit van gehoord), dat betekent niet dat het niet leuk is.

China

Ik ben benieuwd doe jij je best om goedkoop te vliegen met kinderen of kies je liever voor het gemak en betaal je dan wat meer? Aanvullende tips zijn welkom. 

Over de auteur

14 gedachten over “Het geheim van goedkoop vliegen met kinderen”

 1. Oh wat gaaf, wat een goede tips. Zelf heb ik toch een aardige drempel om te gaan vliegen met mijn zoon. Maar als ik dit zo lees is het juist tussen 0 en 2 voordeliger om te reizen met je kind.

  1. Ja absoluut scheelt enorm in vliegtickets, bovendien heb je vaak ook nog genoeg aan een 2 persoonskamer met baby bedje. Ik weet niet hoe oud je zoon is maar juist totdat een baby gaat lopen is vliegen juist erg makkelijk. Daarna (met een dreumes) wel meer uitdaging.

 2. Ik snap wel dat een open jaw constructie goedkoper is maar uiteindelijk moet je toch ook de trein ticket mee berekenen en als je een keer vanuit Amsterdam vliegt en dan terug via Düsseldorf of België maakt dat toch wel een verschil lijkt mij. Ik ben ook een keer vanauit Brussel gereisd naar Latijn Amerika maar ben met de auto gegaan omdat het veel goedkoper was dan met de trein. Dan zit je natuurlijk ook aan een destinatie vast. Maar idd naar een vliegveld op bestemming dan gereisd en terug vanuit een ander vliegveld.
  Wat ik trouwens niet wist op mijn eeste reis met mijn dochter (toen 1 jaar oud) is dat je melk, water, eten etc mag mee nemen naar het vliegtuig. Veel meer dan voor je zelf en je zit ook niet vast aan 100ml vlessen (had water in een 500ml vles of de terug weg) ook had ik heel veel fruithapjes ingeschlagen dat ik ook wat mee kon eten want helaas krijg je tegenwoordig geen eten of drinken meer. Dus dat heeft mij nog wat geld bespaard.
  Kinderwagen mag je gerust tot de vliegtuig mee nemen en je krijg priority check in. Ik reis heel veel met mijn dochter (inmiddels 2,5) alleen. Een goede packpack is voor mij niet wg te denken (vroeger ook altijd op hakken gereisd). Alles in zip lock bags ingepakt. Deze kunnen dan ook als afval zakjes gebruikt worden. Vergeet drogen en natte doekjes niet want het word altijd een zooitje. Nog een tip voor thee drinkers: neem een thermos mee en zeg dat je water voor je kind nodig hebt of vraag of ze je gewoon heet water willen geven. Je thee zakjes neem je zelf mee. Ik heb er nog nooit voor betaald. Goede reis.

 3. Cora van der Linden

  In 2018 staat Costa Rica met de familie op de planning. Opa met kinderen en kleinkinderen. Een gezelschap van 8, waarvan 3 kinderen van 7, 11 en 13 jaar oud. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor tickets bij Lufthansa en vliegen via Frankfurt.

 4. We willen voor het eerst als gezin gaan vliegen: pa/ma en kinderen van 14,13,11,8,6 en 2. Hebben Lissabon in gedachten maar wellicht weet iemand een goedkopere zonbestemming? (goedkopere tickets). Ik was er al achter dat je beter 2 auto’s kunt huren a 20 euro p/d als 1 x een 9 persoons bus a 149 euro p/d. Bedankt!

 5. Ik wil graag met mijn zoontje van 3 jaar op vakantie. Ik vind het heel moeilijk om iets leuks te vinden. Mijn budget is ongeveer 1000 euro voor ons samen. Dan het liefst met eten erbij ?
  Ben alleen en heb minimum inkomen dus een hele dure vakantie kan ik mij niet veroorloven. Heeft iemand tips waar ik heen kan gaan met me zoontje? Wel naar de zon

 6. Wat een interessante post! Niet alleen voor wanneer je wilt vliegen met kinderen maar gewoon in het algemeen. Ik zie mezelf, half, als expert op het vlak van vliegen, maar ik heb toch heel wat dingen gelezen waar ik niet altijd bij stil sta!

 7. Als je zoekt naar tickets, slaan de websites cookies op je site op. Als je dan later terug gaat naar dezelfde website, gebruiken ze soms die informatie om je de tweede keer duurdere tickets voor te schotelen. Dat kan je voorkomen door ‘incognito’ te surfen. Dan worden cookies niet opgeslagen en zie je nog steeds de laagste prijzen.

  Dit jaar heb ik ook gezocht naar de goedkoopste tickets. Waar we vorig jaar nog €800,- per persoon betalen, maken we nu dezelfde reis in dezelfde periode voor €600,- per persoon. Inderdaad met een langere stopover en open-jaw. Het is ook een mooie sport om zo goedkoop mogelijk (en toch comfortabel) te vliegen.

  1. Hi Anne,

   Zoek je met een open jaw dan eerst via enkele reis naar de goedkoopste dagen en vertrek- en aankomstluchthaven voordat je een open-jaw ticket zoekt?
   Op Skyscanner zie je dmv ‘meerdere bestemmingen’ dan niet wat de goedkoopste dagen zijn. Dus dan zou je blijven proberen. Of is er een andere manier die sneller gaat?

 8. Ik kan ook uren het internet afspeuren naar goede deals. Geweldig om te doen, toch? Ik moet alleen afleren om het na boeken nog te checken. Als het dan toch nog beter kan ben ik even niet om aan te spreken ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top