Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Colombia / Familievakantie budget en prijzen Colombia

Familievakantie budget en prijzen Colombia

Wat kost een vakantie in Colombia? Onze vakantie van 4 weken met een kindje in Colombia kostte ons in totaal 5291,02 euro. Wij vertellen je hoe de kosten zijn opgebouwd, in wat voor een soort accommodatie je dan verblijft en wat voor een soort dingen we ondernamen. Het maakt natuurlijk wel uit of je low-budget gaat backpacken in Colombia met zijn tweetjes of zoals wij met een kindje op reis bent.

Is Colombia goedkoop of is Colombia duur? Wij vonden het voor Zuid-Amerikaanse begrippen heel betaalbaar. Er zit wel veel verschil tussen de kustregio en het zuiden. Je kunt relatief zelf makkelijk je budget aanpassen. Neem bijvoorbeeld het openbaar vervoer: op de route rijden snelle luxe en dure bussen maar ook wat langzamere, minder luxe, goedkopere bussen.

Wij hadden ons voorgenomen om ter plekke voor ongeveer 100 euro per dag te leven, met een extra potje voor duiken en bijzondere activiteiten. We hebben onze reisstijl hierop aangepast en voor ons gevoel alles gedaan wat we wilden doen. Totdat we besloten het budget los te laten en vier dagen nachten naar een fijn hotel te gaan op de Rosario eilanden. Aangezien dit hotel al 150,- euro per nacht kost zijn we dus niet uit gekomen met het budget. Hadden we in plaats hiervan in een regulier hotel geslapen dan was dat prima gelukt. We zijn dus tevreden.

Colombia kan ook als gezin zeker goedkoper dan 100 euro,-  per dag. Vooral op het gebied van accommodatie en activiteiten kan je goedkopere keuzes maken. We hebben de Trailwallet app gebruikt om dagelijks al onze uitgaven bij te houden.

Disclaimer
Deze prijzen waren correct op het moment dat de reis gemaakt werd. Helaas hebben we van verschillende lezers begrepen dat prijzen sinds de pandemie gestegen zijn waardoor meer moet budgetteren voor een vergelijkbare vakantie. Denk dan vooral aan vliegtickets, kosten van de trein of taxi’s, maar ook eten en drinken.

Vliegtickets 2044,33

We maakten een langere reis door Zuid-Amerika en hebben dus geen retourticket naar Bogota maar een ticket Ams-Bogota, Lima-Bogota. Dit ticket is vergelijkbaar in prijs als een retourticket. Wij betaalden 1829,33 voor 3 tickets, oftewel ongeveer 610,- euro per persoon.

Daarnaast hebben we 2 binnenlandse vluchten retour van Bogota naar Cartagena met Vivacolombia. Dit ticket kostte ons 118,- euro en voor onze dochter 97,- euro. Vliegen in Colombia is heel gewoon en om wat meer van het land te kunnen zien, is gezien de afstanden, vliegen een uitstekende optie.

Vervoer in Colombia 328,67

Dit is bijvoorbeeld een taxi in Bogota vanaf het vliegveld naar de stad (hier zijn we met 20,16 (60000 COP) bijzonder afgezet, neem gewoon de reguliere taxi’s op de benedenverdieping). Bustickets zoals de duurste bus: Bolivariano van Manizales naar Bogota (waar we ook nog halverwege uitstapten maar ze geen ticket tot Mariquita verkochten) 60,48. Ter vergelijk: de bus van Salento naar Pereira en daarna van Pereira naar Manizales kosten ons maar 4,41 en 5,67 respectievelijk terwijl we bij elkaar opgeteld even lang onderweg waren. Aan het begin kochten we meestal drie tickets. Later nog maar twee omdat onze dochter toch liever bij ons op schoot zat of sliep. In de meeste bussen hangt een briefje dat kinderen vanaf een bepaalde leeftijd (meestal vijf jaar maar we zagen ook vier jaar) een eigen stoel moeten kopen.

geld en budget colombia

Kosten overnachten in Colombia 1493,54

Voor Colombia was overnachten veruit onze grootste kostenpost. Het was best lastig leuke betaalbare accommodatie te vinden en dit komt vooral doordat we op reis waren in januari wanneer de Colombianen zelf ook vakantie hebben. We hadden eigenlijk gedacht rond de 30 euro per nacht uit te geven maar kwamen uit op 53 euro. In het zuiden ging het goed en na 19 dagen zaten we op gemiddeld 32,32, inclusief 3 nachten in een wat luxer hotel in Bogota. Aan de kust, zeker in Cartagena, liggen prijzen hoger en konden we voor 30,- euro niet de kwaliteit krijgen die we wilden. Daar besloten we meer uit te geven. Daarnaast kozen we ervoor 4 nachten naar de Rosario eilanden te gaan a 150,- euro per nacht.

We hebben afwisselend ongeveer 10 nachten in 2-persoonskamers geslapen en de rest in 3- of 4- persoonskamers. We hadden namenlijk een Deryan Peutercot bij ons voor onze dochter waardoor ze in principe geen eigen bed nodig heeft. Als het in de prijs niet te veel uitmaakte, kozen we toch voor een grotere kamer vanwege de extra ruimte.

Kamer in San Augustin, basic maar wat een mooie tuin zat erbij
Kamer in Armenia

Over het algemeen lijken prijzen voor hotels in Colombia vooral bepaald door de locatie en niet per se door de kwaliteit van het hotel. Zo hadden we in San Augustin een erg basic 3-persoonskamer met gedeelde badkamer voor 28,35 per nacht terwijl we voor dezelfde prijs in Manizales een ruime kamer hadden met heerlijke warme regendouche. In Mariquita betaalden we dan weer 47,25 voor een kamer met uiterst kleine badkamer met alleen koud water, terwijl we voor diezelfde prijs in Bogota een ruime kamer met zitje en heerlijke badkamer hadden. Ons goedkoopste hotel was het Trail Hostel in Popayan voor 19,53; het duurste ons hotel op de Rosario eilanden.

Kinderzwembad Rosario eilanden

Entreeprijzen en activiteiten in Colombia 380,39

Zoals gezegd hebben we alle leuke activiteiten gedaan waar we zin in hadden. Ben je op zoek naar een goedkope vakantie in Colombia dan is dit een van de categorieën waar je flink op kunt besparen.

Entree voor musea en kerken is enorm weinig. Vaak maar 1 of 2 euro omgerekend. Het archeologisch park in San Augustin is wat duurder maar een fractie vergeleken bij wat ze in Peru durven te vragen voor Machu Picchu. Ook lieten we onze dochter een aantal keer spelen in een ballenbak of indoor speeltuin, wat ook om een paar euro gaat. Alleen het pretpark Parque de Cafe in Armenia was duur: 51,98 voor 3 personen. Om je een beeld te geven van wat je kunt doen in Colombia: voor het raften betaalden we 16,70 per persoon. We gingen 3 keer paardrijden met onze dochter (2 paarden) en dit kost tussen de 100.000-120.000 pesos, dus rond de 20 euro per persoon. Marcel huurde verschillende keren een fiets wat ook zo’n 15 euro kost voor de dag.

Op de meeste vakanties hebben we een apart budget voor dure activiteiten. Niet in het budget opgenomen maar dus wel gedaan was duiken. Voor 4 duiken betaalden we 400.000 pesos, Ongeveer 133,- euro.

Kosten eten en drinken in Colombia 848,73

Aan eten en drinken gaven we gemiddeld 30 euro per dag uit. Meestal aten we een grote maaltijd buiten de deur en dan de rest van de supermarkt of nog ergens een pizza of zoiets. Voor rond de 12 euro kunnen we met zijn 3e prima eten (2 maaltijden, 3 drankjes) in het zuiden. Maar als je terecht komt bij een toeristisch restaurant dan ben je al snel het dubbele kwijt. Ook in Cartagena en op de Rosario eilanden is het lastig goede, goedkope eetplekken te vinden. Met een kindje zoek je toch niet te lang door. Daarnaast heb je dagelijks kosten van water en een drankje hier en daar.

Souvenirs in Colombia 102,38

Souvenirs betekent eigenlijk fietskleding voor Marcel (95 Euro). Plus wat kleinigheidjes voor onze dame.

Overige kosten 84,33

Denk aan de was laten doen. Kotszakjes voor onze dame, allergiepillen voor Marcel en hoofdlampjes die we waren vergeten.

Als ik het vergelijkt met wat we vorige jaar kwijt waren voor 3 weken Thailand en Myanmar of wat ons budget was voor Panama met een huurauto dan is Colombia vergelijkbaar in prijs op een aantal vlakken zelfs een stuk goedkoper. Dus ondanks het dure imago van Zuid-Amerika is Colombia als verre bestemming ook voor gezinnen concurrerend in prijs.

Wat vind jij: Colombia duur of goedkoop?

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

7 gedachten over “Familievakantie budget en prijzen Colombia”

 1. Hoi Tivka ,
  Leuke info geef je en lekker duidelijk .
  Wij willen in maart naar Colombia voor ruim 5 weken en aangezien ik een planner ben zijn we de route aan t uitzoeken .
  Wij hebben ook zoals jullie al erg veel gereisd ( stel ) en willen zelf gaan rijden door Colombia .
  We hebben Peru enkele jaren geleden gedaan en dat per bus en zeiden tegen elkaar hoe leuk zou t zijn als je met eigen auto rijd dat je kunt stoppen wanneer je wilt .
  We willen naar de woestijn , koffiedriehoek ,medellin en dan richting Cartegena , tayrona np en dan palomino en dan minco en dan op richting barichara en dan zoetjes aan naar Bogota .
  Zou jij t aanraden om zelf te rijden ?
  We hebben in meerdere landen zelf gereden over de wereld dus dat is ons niet vreemd .

  Ik hoor graag van je
  Groet Nancy

 2. Nog een vraagje: hoe lag op voorhand hebben jullie je vliegtickets geboekt & waar? Hadden jullie de binnenlandse vluchten al vooraf geboekt of ter plaatse? Dankjewel voor de info.

 3. Dankjewel voor het overzicht. We plannen een Colombia-trip met onze kinderen van 10 & 12 en een goede kijk op budget vonden we nog moeilijk tot hiertoe.
  Onze rondreis zal een beetje anders zijn dan die van jullie (teveel om te ontdekken in Colombia 🙂 maar het zet ons goed op weg. Merci!

  1. Hi Petra, did you end up going? we are also thinking of going, with two boys exactly the same ages, and I was also wondering about a budget for a family of 4 backpacking

 4. Volgens mij is Thailand toch goedkoper? Zijn er 5j geleden geweest (toen nog zonder kindje) en voor 3w was het toen rond de 2500 € alles in.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top