Home / Oceanie / Australie / Cairns met kinderen, start van je trip naar Great Barrier Reef

Cairns met kinderen, start van je trip naar Great Barrier Reef

Wat is er te doen in Cairns met kinderen? Tijdens een rondreis door Australië met het gezin is de kans groot dat je ook naar Cairns gaat. Het is het startpunt voor veel dagtrips en meerdaagse trips naar het Great Barrier Reef. De stad zelf heeft een prettige uitstraling met een autoluw toeristisch centrum aan het water. Veel restaurantjes, terrasjes, straatartiesten in de avond en ook natuur. Kijk vooral ook omhoog in de bomen, dan zie je veel tropische vogels en enorme vliegende honden.

Cairns streetart performance

In Cairns zijn om een of andere reden heel veel massage- en schoonheidssalons te vinden. Dus als je toe bent aan een manicure, dan zijn de prijzen hier heel concurrerend. Ook heeft Cairns een ruim aanbod van Aziatische restaurants. Goedkoop eten vind je in het foodcourt.

Toch is het vooral een plek om als uitvalsbasis te gebruiken. Het Great Barrier Reef, maar ook Daintree NP en Kuranda zijn enkele van de populairste plekken in de omgeving om te bezoeken. De bezienswaardigheden in Cairns zelf zijn beperkt. Bovendien gaan veel van de attracties in Cairns ook nog eens vroeg dicht. Mocht je toch een halve of hele dag te besteden hebben in Cairns met kinderen, dan zijn hier onze tips. Hoeveel dagen je voor Cairns nodig hebt, hangt dus vooral af van wat je allemaal wil doen vanuit de stad. Voor Cairns zelf is een dagje of, zoals wij hadden, twee keer een halve dag echt prima.

Cairns met kinderen

Cairns met kinderen

Cairns Esplanade Lagoon

Een fijn plekje in Cairns is de Esplanade Lagoon, het gratis toegankelijke openlucht zwembad van Cairns. Er is een dieper gelegen deel waar mensen hun baantjes trekken en een ondieper gedeelte waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Er is meestal een lifeguard aanwezig en er zijn goede toiletten en mogelijkheden om je om te kleden. Het is dan ook een populaire plek voor de lokale bevolking en toeristen om af te koelen, te zwemmen en te zonnebaden.

Cairns Esplanade Lagoon

Cairns reuzenrad

Het Cairns reuzenrad, ook bekend als het “Cairns Eye,” is een opvallend reuzenrad dat zich vlakbij het zwembad en langs de promenade bevindt. Het is 35 meter hoog en in de avond versierd met lichtjes. Vanaf het reuzenrad heb je uitzicht over de stad Cairns, de omliggende kustlijn en de Coral Sea.

Cairns Reuzenrad

Cairns Boardwalk

Langs het water loopt een goed onderhouden pad waar je kunt wandelen, joggen of fietsen. Als je hier langs het water loopt, zie je veel vogels en bij laag water krabbetjes en andere dieren die uit het modderige zand kruipen. Dit deel van Cairns heeft zelf geen aantrekkelijk strand.

Cairns dieren

Muddy’s speeltuin

Volg je het pad van de haven voorbij de afslag naar het aquarium, dan kom je vanzelf bij Muddy’s Playground. Een grotere speeltuin die mede ontworpen is door lokale kinderen. Doeken zorgen voor schaduw in de zon en er is hier ook een gedeelte om met water te spelen.

Cairns Aquarium

Als je geen tijd hebt om het Great Barrier Reef te bezoeken als je met kinderen in Cairns bent, of je kinderen zijn nog te jong om te snorkelen, dan kun je ze meenemen naar het Cairns Aquarium. Het is het enige aquarium ter wereld dat specifiek gericht is op soorten die voorkomen in in Noord-Queensland. Dus niet alleen de kleurige vissen uit het Great Barrier Reef, maar ook soorten die in de rivieren en mangrove van de regio wonen.

Dit is een van de populairste activiteiten in Cairns met kinderen. Ga vroeg om de drukte voor te zijn. Het hoogtepunt van het aquarium is de tunnel met roggen en haaien. Let op dat het Cairns Aquarium maar beperkte openingstijden heeft. Voor een aantal speciale activiteiten is het slim om vooraf te boeken. Koop hier je tickets vooraf online.

Two Oceans Aquarium

Fig Tree speeltuin

Nog een andere speeltuin in Cairns, maar dan meer richting de haven, is de Fig Tree speeltuin. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit gelegen bij een vijgenboom. De enorme boom zorg voor veel schaduw en dat maakt het zelfs midden op de dag een fijne plek om te spelen. Rondom de boom zijn glijbanen, klimrekken en schommels te vinden. Ook zijn er bankjes waar je als ouder kunt zitten.

Fig Tree speeltuin cairns

Cairns museum

Het Cairns museum is een betaald museum in Cairns. Of dit geschikt is om te bezoeken tijdens je verblijf in Cairns met kinderen hangt vooral af van hun leeftijd, welke tijdelijke tentoonstellingen en welke speciale familieactiviteiten worden georganiseerd. De vaste tentoonstellingen gaan over de geschiedenis van de stad Cairns en de omliggende regio. Van de oorspronkelijke bewoners van de regio, tot de pioniersdagen, en de ontwikkeling van de stad zoals die nu is.

Cairns museum

Cairns ZOOM and Wildlife Dome

Een andere populaire activiteit in Cairns met kinderen is het Cairns ZOOM and Wildlife Dome, helaas heeft ook deze attractie in Cairns beperkte openingstijden. We hadden het klimparcours wel willen doen, maar dat was al vol voor die dag.

De dierentuin heeft ook allemaal foto mogelijkheden met wilde dieren, wat niet direct heel diervriendelijk klinkt. Sowieso is de locatie bij een casino een beetje vreemd. Het Wildlife Dome is een soort dierentuin met kangoeroes, koala’s, slangen, krokodillen en verschillende vogelsoorten die typisch zijn voor Australië. Het avonturenparcours is een klimbos met zip-lijnen in de jungle van de Dome. Je glijdt dus boven de dieren langs. Koop hier je tickets vooraf online.

De Cairns Art Gallery is een gratis museum in Cairns. Niet te groot, in een mooi oud pand en met ruime openingstijden. Mede daarom prima om even een kijkje te nemen om te zien welke tijdelijke tentoonstellingen ze er hebben.

Cairns Art Gallery

Kindvriendelijk hotel Cairns

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Cairns? Wij wilden onze reis naar Australië een beetje betaalbaar houden en kozen dus voor The Village Hostel in Cairns. Dat is eigenlijk supergoed bevallen. Een hele nette kamer met tweepersoonsbed en stapelbed. We hadden dan wel geen raam, maar je bent in Cairns toch veel buiten.

Kindvriendelijk hotel Cairns

De ligging is ook echt heel fijn, op loopafstand van de gezellige straat in Cairns en van de haven waarvandaan boottrips vertrekken. De badkamer is gedeeld, maar alleen met een klein groepje kamers die allemaal een sleutel hebben. Bovendien was die ook heel netjes. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Kindvriendelijk hotel Cairns

Als je het idee hebt dat een hostel het niet helemaal geschikt is voor jullie gezin, dan is er in Cairns ook een ruime keuze aan luxe hotels met familiekamer. Zo is het Novotel Cairns een zeer goed beoordeeld kindvriendelijk hotel. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Een optie die er dan weer een beetje tussenin zit, zijn de Koala Court Apartments, prima appartementen met twee slaapkamers voor een nette prijs. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Dagtrips vanuit Cairns

Kuranda, kabelbaan, trein en watervallen

Vanuit Cairns kun je veel dagtrips ondernemen. Een van de meest populaire dagtrips vanuit Cairns gaat naar Kuranda. Je kunt de trein nemen vanaf het treinstation van Cairns. Niet zomaar een trein, maar de Kuranda Scenic Railway, een historische stoomtrein.

Kuranda Trein

Terug kun je dan de Skyrail Rainforest Cableway nemen of omgekeerd. Je hebt tijd om het dorpje Kuranda in het regenwoud te ontdekken, maar het stopt ook op diverse plekken, zoals bij het uitkijkpunt op de Barron Falls. Het is een mooie dagtrip waarbij het transport deel van de attractie is. Het is eigenlijk altijd goedkoper om de combinatie te kopen en geen los ticket voor de trein en de kabelbaan. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Atherton Table Lands

Als je eigen vervoer hebt, kun je vanuit Cairns ook heel prima een dagtocht maken naar de Atherton Table Lands. Kuranda is hier ook deel van, maar het gebied is nog veel groter. Wij bezochten diverse watervallen en maakten een pittige hike in het Granite Gorge Nature Park, waar je rotswallaby’s kunt voeren. Achteraf gezien hadden we graag meer tijd gehad voor dit deel van Australië.

Great Barrier Reef tours

Natuurlijk wil je naar het Great Barrier Reef en Cairns is een van de beste plekken om je dagtour naar het rif te organiseren. Afhankelijk van de leeftijd en zwemvaardigheden van je kinderen zijn er verschillende opties. Ga bijvoorbeeld naar Green Island, een tropisch eilandje met prachtige stranden en waar je ook kunt snorkelen. Check hier verschillende dagtrips naar het Great Barrier Reef.

Wij kozen er zelf voor om geen dagtrip te doen, maar om voor twee dagen en een nacht een liveaboard te doen. Ik zou dat vooral aanraden als je net graag duikt, net zoals wij. Je komt dan op mooiere plekken aan de buitenste randen van het rif. Ook snorkellaars mogen mee, maar sommige plekken zijn wel wat verder zwemmen en je moet dan natuurlijk wel vertrouwen hebben om op open zee te snorkelen.

Daintree vanaf Cairns

Je kunt vanuit Cairns een dagtrip doen naar het Daintree National park. Persoonlijk zou ik dat niet aanraden, tenzij je echt heel krap in de tijd zit en geen eigen vervoer hebt. In dat geval zou je bijvoorbeeld naar de Mossman kloof kunnen gaan. Dit is een mooi stuk natuur en nog redelijk zuidelijk. Je kunt hier mooie wandelingen maken in dit deel van het Daintree National Park. Ook als je hier met eigen auto naartoe gaat, ben je aangewezen op een betaalde shuttle bus van het bezoekerscentrum naar de start van de wandelingen.

Je leest hier meer over in ons blog over Daintree National Park. (binnenkort)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top