Home / Oceanie / Australie / Op ontdekking in het Daintree regenwoud met kinderen

Op ontdekking in het Daintree regenwoud met kinderen

Tijdens een reis door Australië naar het Daintree regenwoud met kinderen? Maar is dat eigenlijk wel leuk en wat is er te doen voor gezinnen? Tijdens het plannen van onze Australië reis vond ik het lastig om in te schatten hoeveel tijd we nodig hadden voor Daintree en wat er nou precies te doen was op de bestemmingen daar, zoals Cape Tribulation en de Mossman kloof. Het Daintree regenwoud staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en het is een van de oudste nog bestaande regenwouden in de wereld. Dus natuurlijk wilden we er naartoe, maar aangezien dit het begin was van onze roadtrip langs de Oostkust wilden we ook niet direct allemaal dure activiteiten ondernemen.

In dit blog vertel ik je over gratis wandelingen in het Daintree regenwoud, die ook leuk zijn voor gezinnen. Plus ik geef je tips over een aantal toffe activiteiten. Voor de logica heb ik alles van zuid naar noord vermeld. In de praktijk reden we echter naar Cape Tribulation en bezochten sommige plekken op de heenweg en andere op de terugweg. Ik zou je aanraden twee of drie dagen uit te trekken voor het Daintree regenwoud en dan dus een of twee nachten in het noordelijke deel van Daintree, zoals Cape Tribulation of Cow Beach, te overnachten.

Dubuji Boardwalk

Wat te doen in Daintree met kinderen?

Stranden ten noorden van Port Douglas

De meeste mensen starten hun trip naar Daintree vanuit Cairns. Een leuk stadje waarvandaan je ook makkelijk boottochten kunt maken naar het Great Barrier Reef. Lees ook ons blog over Cairns met kinderen. De laatste grotere plaats voor het Daintree regenwoud is Port Douglas. Hier vind je veel campings en grotere winkels. Ten noorden van Port Dougles heb je een aantal mooie stranden, zoals Wonga.

Stranden Daintree

Mossman Kloof

De Mossman kloof bevindt zich in het zuidelijke deel van het Daintree National Park. Dit deel van het nationale park is niet gratis te bezoeken. Hoewel je feitelijk betaalt voor de shuttlebus van het bezoekerscentrum naar de start van de wandelingen en dus niet voor het park zelf. Er is een restaurant, winkel en er zijn faciliteiten, zoals toiletten.

Mossman kloof

De reden om juist deze plek te bezoeken, is dat de natuur hier echt anders is dan in de rest van het Daintree National Park. Dat komt door de kloof met rivier die in combinatie met de enorme stenen die hier liggen voor een bijzonder stukje natuur heeft gezorgd. Je kunt prima wandelen met kinderen in de Mossman kloof. De eerste 500 meter zijn zelfs buggy- en rolstoelvriendelijk.

Mossman kloof

Daarna kun je ervoor kiezen om via een andere, iets meer op en neer gaande route, langs het water terug te lopen, of om eerst nog door te lopen en het grote Rainforest Circuit Track te lopen. We deden uiteindelijk anderhalf uur over de totale route van 4 kilometer. Er zit wel wat hoogteverschil in de route, maar met fitte kinderen is dit echt prima te doen.

We hebben vooral genoten van de natuur om ons heen. We hebben niet veel dieren gezien, behalve vogels.

Mossman kloof

Daintree Ferry

Een tochtje met de Daintree Ferry voelt toch echt als een mijlpaal. Er is geen andere manier om de rivier over te steken. Ten noorden van de rivier ben je in het noordelijk deel van het Daintree regenwoud. Je moet er rekening mee houden dat er bij de ferry lange wachttijden kunnen ontstaan, zeker op vrijdag en zondag en tijdens de Australische schoolvakanties.

Alexandra Lookout

Volg de weg naar het noorden en je komt voorbij de Alexandra Lookout. Een prima korte stop om foto’s te maken.

Daintree wala uitzichtpunt

Daintree Discovery Centre

Het Daintree Discovery Centre is zeker voor gezinnen peuters en kleuters de plek om naartoe te gaan in het Daintree regenwoud met kinderen. De paden zijn hier goed onderhouden en heel geschikt voor korte beentjes. Iets oudere kinderen maak je blij met de kindertour en wanneer je door het regenwoud loopt, kom je dinosaurussen tegen. Het idee is dat deze beelden echt een gevoel geven van hoe oud het regenwoud hier wel niet is.

Er is een uitkijktoren en een boomkroonpad op elf meter hoogte, zodat je echt tussen de boomtoppen kan lopen. In het bezoekerscentrum kun je een hapje eten en er is heel erg veel informatie. Bijvoorbeeld over alle spinnen, stekelige bladinsecten en spannende slangen die hier leven.

Het nadeel is dan wel weer dat het hier druk is. De kans dat je op een wandeling hier dieren ziet, is dan ook bijzonder klein. Bovendien zijn de wandelingen maar kort en betaal je toch een pittige prijs voor het Discovery Centre.

Daintree Discovery centre

Jindabala Boardwalk

Vlakbij het Discovery Centre vind je de 3km lange Jindabala Boardwalk. Net als de andere boardwalks in het Daintree regenwoud zijn er hier beperkte faciliteiten, enkel een klein toiletgebouwtje en parkeerplaatsen. Je moet dus zelf voor eten en drinken zorgen. Je loopt hier echter gratis door precies dezelfde omgeving als de wandeling vanuit het Discovery Centre.

Jindabala Boardwalk
Jindabala Boardwalk

Daintree Icecream Company

De Daintree Icecream company is zeker een stop waard. Ze maken hier ijs met bijzondere smaken van lokale vruchten en exotische (maar lokaal groeiende) vruchten. Planten en vruchten die wij niet kennen en die je elders in Australië ook niet snel tegen zal komen. Denk aan smaken zoals sapodilla, biribá, zwarte zapote, zuurzak en moerbij.

Omdat er vaak maar een beperkt aanbod is, kun je niet volledig zelf kiezen welke smaken je wil hebben. Ze hebben dagelijks een vaste optie met vier verschillende smaken. Vaak een of twee reguliere smaken, zoals aardbei of banaan, en dan twee bijzondere smaken. Vier bolletjes klinkt misschien als heel veel, maar gelukkig zijn de bolletjes niet heel groot.

Daarnaast zijn er een aantal (vooral meer bekende) smaken die je ook als los bolletje kunt krijgen. Alles is organisch en duurzaam geproduceerd.

Daintree Icecream Company

Krokodillen tour

We rijden langs een bordje krokodillentour die over tien minuten start. We stoppen en kijken of we nog mee mogen. Dat kan zowaar en zo zitten we spontaan op de Cape Tribulation Wilderness Cruise.

Daintree krokokodillen tour

Het blijkt een hartstikke leuke boottour met een enthousiaste gids, die ook nog eens goed is in het spotten van de enorme krokodillen. Want ondanks dat deze ‘Salties’, zoals de Aussies ze noemen, echt serieus business zijn, hebben ze best goede camouflage. Hij kent alle dieren die hier vast wonen en hun favoriete plekken om te zonnen. We zien ook nog een enorm mannetje dat op bezoek is vanuit de oceaan. Aanrader om te doen tijdens je bezoek aan Daintree met kinderen.

Daintree krokodillen Australie

Madja Boardwalk

De Madja Boardwalk van 1,2km vonden we een van de mooiere korte en kindvriendelijke wandelingen in het Daintree regenwoud. Je loopt door de mangroven en via een diverse stukje bos. Op deze wandeling zagen we ook best veel andere dieren die we op andere routes niet tegen kwamen. Kijk vooral goed in alle riviertjes voor schildpadden, kikkers en hagedissen.

Vlakbij de start van de wandeling kun je ook nog even stoppen bij het prachtige Noah’s Beach.

Daintree madja

Cape Tribulation

Cape Tribulation is het grootste plaatsje in het Daintree regenwoud. Stel je er nog steeds niet al te veel van voor. Hier heb je wel een paar buurtsupers, pinautomaat en je kunt er tanken. Prijzen liggen wel hoger dan in de omgeving van Cairns en Port Douglas, dus ik zou je vooral aanraden om alles wat je nodig hebt daar te halen.

In Cape Tribulation heb je de grootste keuze aan accommodaties. We sliepen zelf op het Overflow veld van de Cape Tribulation camping. Een prima camping, hoewel het Overflow veld maar beperkte faciliteiten heeft. Slaap je op de reguliere camping, dan slaap je vlakbij het strand.

Ben je op pad met een huurauto, dan zijn er fantastische familievriendelijke huisjes in Cape Tribulation te huur. Die zijn alleen wel vaak ruim van tevoren volgeboekt. Bekijk bijvoorbeeld Wildwood huisjes of Cape Trib Beach House.

Eten Australie

Dubuji Boardwalk

Wat de Dubuji Boardwalk in Cape Tribulation interessant maakt, is dat je deze wandeling combineert met een heel mooi strand. Helaas kun je hier, net als bij de andere fantastische stranden in het Daintree regenwoud, niet zwemmen. Tenzij je een hapje wil worden voor een krokodil. Ook deze wandeling is 1,2km lang en is een mix van strand, mangroven en bos.

De enorme bomen en de bladeren boven je hoofd, die bijna parasolletjes vormen, vonden we ook erg mooi op deze wandelroute.

Masons Swimming Hole

Wil je veilig kunnen zwemmen in het Daintree regenwoud en heb je geen accommodatie met zwembad? Dan is Masons Swimming Hole achter Mason’s Café in Cape Tribulation een dan een goede betaalde optie. Het water is helder, omringd door regenwoud en hier gedijen tientallen zoetwaterschildpadden en inheemse vissen. Ze maken hier reclame met: “Er zijn GEEN krokodillen in het zwemgat – ze zitten in onze hamburgers”.

Dubuji Boardwalk

Tree Tops Adventure

Wil je gaan ziplijnen? Ook dat kan in het Daintree regenwoud. In Cape Tribulation vind je Tree Tops Adventure, waar je een twee uur durende tour kunt doen onder begeleiding. Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Dit is zeker een superleuk dagje uit met het hele gezin, maar wel met een pittig prijskaartje.

Cape tribulation strand

Kulki Boardwalk

De 600 meter lange Kulki Boardwalk vonden we wat minder interessant. Vooral ook omdat je hetzelfde stukje heen en terug loopt naar een uitkijkpunt over het strand. Je kunt vanaf hier nog een klein stukje noordelijker rijden en dan stopt de weg voor reguliere auto’s. Alleen met een 4×4 is het mogelijk om vanaf hier door te rijden naar Bloomfield in het noorden.

Kulki Boardwalk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top