Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Peninsula Azuero Chitre en Parita Panama

Peninsula Azuero Chitre en Parita Panama

Het Penisula Azuero is een bijzonder stukje Panama, dit verzekerden zowel de reisgidsen mij als de kenners die in het land wonen. Met traditionele dorpjes zoals Parita Panama en surfstranden. Het schiereiland bestaat vooral uit landbouw, daardoor is bebossing is al jaren weg.

Het is waar de mannen cowboy-hoeden dragen en de Spaanse cultuur het sterkst is. Waar vrijwel elk dorp haar eigen festival heeft, vaak op de geboortedag van de dorpsheilige. Feesten met muziek, drank en stoere activiteiten zoals stier rijden. Hier in het plaatsje Las Tablas wordt carnaval in Panama op zijn meest uitbundig gevierd. Het benedendorp en het bovendorp rivaliseren om de mooiste wagens. Wil je dit meemaken, dan moet je al maanden van te voren accommodatie boeken.

Ben je een surfer dan is dit een van de plekken in Panama die je niet mag missen, hier liggen namelijk diverse goede surfstranden. In het juiste seizoen (sept-nov) kan je het leggen van eieren door schildpadden zien.

Wij hadden tijdens onze Panama vakantie geen tijd om het hele schiereiland te zien maar besloten wel een kleine omweg te maken vanaf onze route om in ieder geval iets van deze regio mee te krijgen.Onderweg van El Valle naar Santa Catalina namen we de afslag richting Chitre.

Nata

De (bijna) oudste kerk van Panama staat in Nata en wij kwamen hier vlak voor de zondagse ochtendmis. Gelegen aan de socolo is deze kerk uit de 16e eeuw een plaatje. Er zaten tientallen gelovigen te wachten en het briesje dat door de open zijkanten waaide, maakte de omgeving erg rustiek. Met salsa-muziek vanuit één van de huizen naast de kerk, de warme lucht en de vriendelijke mensen, voelden we ons weer helemaal thuis in Centraal Amerika.

Nata church
Nata kerk

Het koloniale Parita

Parita is een koloniaal dorpje aan de weg van Chitre naar Divisa. De huizen zitten strak in de verf en de verschillende kleurencombinaties maken het bezoekers ongetwijfeld makkelijk (ga naar het groene huis met de witte kozijnen).

Voor de huizen loopt een veranda, die bezaaid is met schommelstoelen. Hier was de kerk nog net bezig en het gezang van de kerkgangers werd door de wind over het centrale grasveld geblazen. De kerk is overigens de enige waarbij de klokkentoren zich boven de ingang bevindt in plaats van op één van de stevigere hoeken. In het dorpje zit ook een van de beroemdste makers van carnavalsmaskers in het land. Bij het verlaten van het dorp slalommen we om de stoere Marlboro-mannen op paarden heen.

dorpje parita
bezienswaardigheden parita
Parita Panama

Pottenbakkers dorpje La Arena

Het volgende dorpje La Arena heeft ook haar eigen claim-to-fame er worden hier namelijk de hoogste kwaliteit potten van het land gemaakt. Deels op basis van oorspronkelijke pre-colombiaanse motieven. Wat we zien is echter niet onze smaak. Stel je enorm kleurrijke Mexicaanse mannetjes voor die je als een soort kabouter in de tuin kunt zetten.

La Arena Panama

Chitre

Chitre is de grootste stad van de regio met ruim 40.000 inwoners. Het is vooral een moderne stad, met overdekte winkelcentra en gevelvullende, verlichte reclamebakken Het is een goede basis als je boodschappen moet doen of op zoek bent naar wat levendigheid. maar er is ook nog een klein plaza central rondom de kerk.

Chitre dient ook als springplank naar de kust, waar bijvoorbeeld Playa El Aguilito een favoriete plek is voor vogelspotters. Voor ons was het de plek om weer om te draaien en het schiereiland te verlaten.

Chitre Panama

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top