Sinds de filmserie Pirates of the Carribbean zijn piraten niet alleen leuk voor kinderen maar ook eye candy voor mama’s (en papa’s). Dus toen ik in mijn reisgids las over Portobelo in Panama wist ik dat dit een bestemming was om niet te missen. We werden niet teleurgesteld. Het goud mag dan al lang verdwenen zijn uit het stadje, en piraten liggen ook niet meer op de loer, de kanonnen steken nog wel uit de kantelen.
In de baai waar eens de Spaanse armada jaarlijks de goudvloot vulde met geroofde goederen uit “las Americas” liggen nu bootjes die een grap zijn in vergelijking tot de galjoenen van weleer. Eén kanonskogel en ze zouden naar de zeebodem verdwijnen. Onze dreumes vindt ook een bootje dat omgevallen is: “O jee, bootje.” De mooie en rustige baai is nu een fijne rustplaats voor zeiljachten die zich voorbereiden op de oversteek naar Colombia.
Bezienswaardigheden Portobelo Panama
Werelderfgoed in Portobelo
Dat Portobelo ooit op de Werelderfgoedlijst zou komen te staan was vast niet wat Colombus in 1502 dacht toen hij de mooie baai (Peurto Bello) ontdekte. In eerste instantie gebeurde er niks met deze plek maar toen andere steden in de buurt lastig te verdedigen bleken, kreeg deze ingesloten baai vanaf 1597 de kans zijn strategische waarde te bewijzen.
Al snel werd het de belangrijkste Spaanse havenstad in de regio. Elke twee jaar barstte de stad uit haar voegen wanneer goud, zilver en goederen, via de ezelsroutes en over de zee, werden afgeleverd voor verscheping naar Spanje. Het stadje zelf behield een provinciale uitstraling.
In Portobelo werden verschillende forten gebouwd die de stad moesten beschermen tegen vijandige koninkrijken (de Engelsen en de Nederlanders) en tegen piraten. Toch slaagden de piraten William Parker (1601) en Henry Morgen (1668) er in de stad te veroveren. Henry Morgen liet zijn schepen verderop aanleggen en viel over land aan, een zet waar de stad niet op berekend was. De Spanjaarden kregen de stad pas terug na een betaling van een losgeld van 100.000 pesos.
Fort Santiago en fort Geronimo
Dankzij haar rol in de geschiedenis staan de forten van de stad nu op de Werelderfgoedlijst. Wij bezochten er twee: het fort Santiago dat op een paar minuten lopen naast het stadje ligt en het fort Geronimo wat op een steenworp afstand van het centrum ligt.
Van beide forten is niet bijzonder veel meer over ze omdat ze deels ontmanteld zijn en de stenen gebruikt zijn voor de bouw van het Panama Kanaal. Ondanks dat heb je toch niet zoveel fantasie nodig om het geheel tot leven te brengen. Lopend over de buitenmuren, met de roestende kanonnen die nog uit de kantelen steken en het uitzicht over de helderblauwe baai treden we even in de voetsporen van een piratenkoning.
Real Aduana de Portobelo
In het stadje zelf is nog een belangrijk gebouw uit de Spaanse tijd dat je moet bezoeken. In het Real Aduana de Portobelo werd het goud bewaard en het is nog steeds veruit het grootste bouwwerk in Portobelo. Tegenwoordig zit er een museum in. Voor 5 dollar entree kan je een video kijken over de geschiedenis van de stad en een aantal artifacten bekijken. Verder zijn er stapels kanonskogels en diverse wapens plus enkele voorwerpen van de “zwarte Jezus” te vinden.
Iglesia San Felipe
De zwarte Jezus zelf kan je bekijken Iglesia San Felipe de kerk van Portobelo. Voor ons niet religieuze personen is het niet meer dan een beeld maar voor de katholieke Panamezen is het een waar bedevaartsoord.
Het dorpje Portobelo
De meeste bewoners wachten volgens mij nog steeds op het geldschip. Het stadje is een beetje vergane glorie met veel huizen waar je door de lagen afbladderende verf het houtwerk ziet zitten. Zonder dat dit trouwens negatief aanvoelt, dat rustieke past wel bij het hele Caraïbische sfeertje. Lekker schommelen in je hangmat en de boel de boel laten.
Fort San Fernando
Naast de al genoemde forten is er ook nog het fort San Fernando dat aan de andere kant van de baai ligt en met een boot te bezoeken is. Bij het tourism office kan je een kaart ophalen en aan de haven zijn genoeg mannen met boten die je voor een paar dollar willen overvaren.
Stranden in en rondom Portobelo
Het water in Portobelo is veel te vervuild om fijn in te zwemmen maar in de omgeving van Portobelo liggen diverse mooie stranden. Zoals Playa Blanca, een supermooi wit en onbebouwd strand (45 dollar voor de boot). Of neem de bus naar La Guaira waar je voor een paar dollar overvaart naar Isla Granda.
Ook langs de weg richting Colon liggen diverse stranden zoals Playa La Angosta waar wij stopten voor een typische Panamese strandervaring. Dit betekent eettentjes en muziek maar wel een lang en schoon strand. Voor de auto betaal je een paar dollar.
De baai is ook heel geschikt om te duiken. De grote attracties zijn de verschillende scheepswrakken. Er zijn diverse duikaanbieders die allemaal net buiten het stadje zitten.
Praktische informatie Portobelo
Vervoer naar Portobelo
Wij bezochten Portobelo met onze huurauto als een dagtrip vanuit Panama-Stad. ’s Ochtends gingen we naar het kanaal (Miraflores) en in de middag kwamen we aan in Portobelo. Er zijn ook diverse organisaties die dagtours aanbieden soms in combinatie met een treinrit naar Colon.
Ben je afhankelijk van het openbaar vervoer dan kan je beter een nachtje overnachten in Portobelo. Maar wellicht is het slimmer om dan toch voor twee dagen een auto te huren en dan ook het Soberania National te bezoeken.
Hotels in Portobelo
Hoewel het echt een heel klein stadje is dat je in een middag makkelijk gezien hebt, hing er een sfeertje dat maakte dat je er zo je hangmat op zou hangen. Mochten we nog een keer in Panama komen dan is dit zeker een bestemming die we graag beter leren kennen.
Vooral de diverse accommodaties van de duikscholen zagen er erg aantrekkelijk uit. Direct aan het schone water, met hangmaten en grote tuinen. Zoals ScubaPortobelo. Lees hier meer reviews en check de prijs.
Mocht je echt voor een luxe hotel willen gaan dan is de keuze in Portobelo beperkt tot El Otro Lado.
Lees ook onze andere blogs over Panama, zoals onze tips over Panama met kinderen, Boquete of El Valle.
Kende jij Portobelo al?
Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!
Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.