Home / Reisinformatie / Europa / Italie / Piemonte: een perfecte regio voor een roadtrip

Piemonte: een perfecte regio voor een roadtrip

Italië is een heerlijk vakantieland. Hoewel de treinverbindingen tussen de grotere steden goed zijn, zijn er nog heel wat gebieden die je het beste met een auto kunt verkennen, waaronder Piemonte in het noordwesten van Italië. Onze roadtrip door de regio Piemonte begon in Turijn. Vanaf Schiphol gaat er tweemaal per dag een cityhopper die je in 1 ½ uur naar Turijn brengt.

Piedmonte roadtrip

Huren bij Sunny Cars

Wij hadden onze huurauto gehuurd via Sunny Cars. Sunny Cars heeft een prettige website en je huurt hier all-inclusive. Hierdoor word je bij de autoverhuur niet in de onzekerheid gebracht of je toch nog moet bijverzekeren. Het was prettig dat je bij Sunny Cars je CO2 uitstoot kan compenseren. Zo kun je toch nog een kleine bijdrage leveren aan het milieu. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van huurauto’s.

Deze keer hadden we niet gekozen voor de “skip the line” optie, aangezien veel mensen Turijn en Piemonte toch met hun eigen auto bezoeken. Aangekomen bij Sicily Rent Cars bleek dit een goede keuze want we waren direct aan de beurt. Onze gekozen auto, een Volkswagen Polo, bleek echter niet meer beschikbaar waardoor we tegen korting een kleinere auto meekregen, een nieuwe Fiat Panda.

Ik denk dat het zo heeft moeten zijn, want Turijn is nu eenmaal de geboorteplaats van Fiat. We wilden graag beginnen aan onze roadtrip, dus besloten we niet met de klantenservice van Sunny Cars te bellen om hierin te bemiddelen, maar direct op pad te gaan. In Turijn ligt de parkeergarage voor de huurauto’s recht tegenover de uitgang wat erg praktisch is.

Piedmonte roadtrip

Op pad in de regio Piemonte

Wij kozen ervoor om zo snel mogelijk de snelweg te verlaten en dat werd al snel beloond. Piemonte staat bekend als wijn- en hazelnootstreek. Zodra we de snelweg verlieten kwamen we al vrij snel de eerste wijnvelden tegen. Italianen zijn echte familie- en buitenmensen. Dit merk je aan de vele picknickplekken langs de weg. Je kunt hier prima zitten en genieten van een prachtig uitzicht terwijl je je eigen meegebrachte lunch opeet. Hier hebben we dan ook regelmatig gebruik van gemaakt.

Piedmonte roadtrip
Piedmonte

Wandelen door de wijnvelden

Via een app op onze telefoon hebben we ook een aantal wandelingen gemaakt die dwars door de wijnvelden en natuurgebieden liepen. Je hebt de app vooral nodig voor het beginpunt want tijdens de route staat goed aangegeven waar je heen moet. Zo hebben wij de “imkerwandeling” (Beekeeping Route) bij Monta gelopen.

Dit is een wandeling van circa anderhalf uur door een afwisselend landschap met bossen, beekjes en wijnvelden. De app geeft automatisch een korte anekdote of uitleg (met een leuk achtergrondmuziekje) als je op bepaalde plaatsen langs de route komt. In dit geval ging dat over de geschiedenis en evolutie van het bijen houden. Zo leer je ook nog eens wat terwijl je geniet van het landschap.

Piedmonte roadtrip

Leuke stadjes

Buiten de prachtige natuur en uitzichten bevat de regio piemonte ook mooie plaatsjes die je (als je de auto’s wegdenkt) weer terug brengt naar de middeleeuwen. Veel van die plaatsjes hebben ook een mooi oud kasteel als middelpunt, waarvan er velen te bezichtigen zijn als museum.

piedmonte

Het kasteel Grinzane Cavour in de gelijknamige plaats geeft door middel van een film uitleg over de geschiedenis van het kasteel en de gastheren, ingesproken door de zogenaamde voormalige gastheer zelf. Dit maakt het toch net iets levendiger dan wanneer je alles van bordjes moet lezen. Verder zijn er allerlei oude werktuigen uitgestald die te maken hebben met de wijnindustrie. Zo staat er een middeleeuwse wijnpers en is er een hele werkplaats met een kuiperij waar de vaten werden gemaakt.  

Piedmonte roadtrip

In Barolo is het kasteel omgetoverd tot een wijnmuseum. Barolo is het centrum van de gelijknamige wijnsoort. De wijn staat hoog aangeschreven en ontvangt jaarlijks vele prijzen. De prijs is er dan ook naar: een “goedkope” Barolo wijn kost circa €30, maar er zijn er ook van meer dan €100 per fles. Dat is natuurlijk niet mis. Je wilt dan ook eerst kunnen proeven voordat je over gaat tot deze investering, maar gelukkig zijn hier vele plekken waar dat kan.

Piedmonte roadtrip

Wij zijn in het Enoteca Regionale del Barolo geweest. Hier kun je een heleboel soorten Barolo’s proeven en natuurlijk ook kopen. Ze geven je daarbij ook graag uitleg over de verschillende soorten Barolo wijnen en hoe de lokale grondsoorten in de streek de smaak van de wijn beïnvloeden.

Het proeven werkt met een soort creditkaart. Dit pasje kun je in een automatische dispenser stoppen en voor een bedrag van circa €2 tot €4 per glas (afhankelijk van de prijs van de fles) krijg je de wijn geserveerd. Achteraf betaal je wat je in totaal hebt getapt. Je moet niet verwachten dat je een vol glas krijgt, want het gaat natuurlijk vooral om de smaak. Dat is maar beter ook anders lig je al snel onder de tafel.

Piedmonte roadtrip

Turijn

Vervolgens zijn wij doorgegaan naar Turijn en hebben we daar onze auto weer ingeleverd op het vliegveld. Je kunt vervolgens met een bus in een half uur in de binnenstad zijn. Turijn is de verblijfplaats van vele hertogen (de Savoye familie) geweest en is ook de eerste hoofdstad van Italië geweest.

Piedmonte roadtrip
Piedmonte roadtrip

Dit kun je goed terug zien aan alle paleizen die binnen en rond de stad aanwezig zijn. Vanuit het Basilica di Superga heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het ligt ook in een mooi natuurgebied waar je goed kunt wandelen. Ook de cryptes onder de kerk zijn het bezoek meer dan waard. Het wordt als een van de hoogtepunten van de Barokke stijl beschouwd.

Piedmonte

Het koninklijk paleis ligt midden in het centrum (Palazzo Reale di Torino). Als je hiervoor een kaartje koopt heb je ook meteen toegang tot de tuinen (Giardini Reali), de bibliotheek, de kapel (Cappella di Sacra Sindone), de wapenkamers (Armeria Reale) en de galerijen met werken van verschillende schilders (Galleria Sabauda). Vooral de Armeria Reale is erg indrukwekkend. De harnassen en wapentuig zijn zo opgesteld dat het weer bijna tot leven komt.

Piedmonte roadtrip
Piedmonte roadtrip

De Mole Antonelliana is het symbool van Turijn. Hier is nu een filmmuseum in gevestigd. Je staat er wel even voor in de rij, maar dat is het meer dan waard. Wij stonden circa 20 minuutjes te wachten. Neem dan vooral ook een kaartje voor de lift, zo heb je meteen een mooi uitzicht over de stad. Het museum is heel divers en interactief, waardoor je geboeid blijft en de geschiedenis van de film leert kennen. Leuk waren bijvoorbeeld de eerste viewmasters, inclusief oude foto’s en de mogelijkheid om zelf mee te spelen in een filmscene. Ook de locatie in de Mole zelf is al indrukwekkend.

Voor een roadtrip in de regio Piemonte in combinatie met de hoofdstad Turijn kan je zeker een week uittrekken. Ook nog naar het strand? Combineer je roadtrip dan met bijvoorbeeld Genua, een leuke stad voor gezinnen. Of ga naar de populaire dorpjes aan de Cinque Terre.

Lees ook onze blogs over andere regio’s in Italië zoals Sicilië, Sardinië, een roadtrip Slovenië en Venetië of Toscane.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top