Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Op pad in Chimay met je gezin

Op pad in Chimay met je gezin

Chimay is een charmant stadje in de provincie Henegouwen, België. Chimay ken je waarschijnlijk wel vanwege het bier. Een van de attracties is dan ook de abdij. Verder is er in de omgeving veel natuur, zoals bij Aquascope Virelles, waar we zowel buiten als in het natuurcentrum de lokale flora en fauna ontdekten.

Wat is er te doen in Chimay met kinderen?

Er is een Chimay een gezellig pleintje met een fontein en verschillende restaurantjes. De restaurants variëren van luxe tot simpel en betaalbaar. Als je van geocachen houdt, dan moet je zeker de route door Chimay volgen. Op verschillende plekken in het stadje vinden we aanwijzingen voordat we bij het eindpunt uitkomen. Het is leuke manier om wat over Chimay te weten te komen, zoals over de La Porte Triomphale, een opvallende triomfpoort uit de 17e eeuw.

De meeste bezienswaardigheden van Chimay zijn net buiten het stadje gelegen, met uitzondering van het kasteel.

Chimay met kinderen

Kasteel van Chimay

Het kasteel van Chimay (Château de Chimay) was tijdens ons bezoek jammer genoeg gesloten. Bekijk van tevoren de website voor de openingstijden, aangezien het kasteel in het voorjaar, najaar en de winter niet altijd open is. In de zomervakantie is het kasteel wel meerdere dagen per week geopend.

Het kasteel, majestueus gepositioneerd op een rots met uitzicht over het stadje en de omgeving, is meer dan 1000 jaar oud. Door diverse oorlogen en branden zie je nu vanaf de buitenkant een meer recentere creatie.

Je ontdekt de geschiedenis van het middeleeuwse kasteel van Chimay op een moderne manier. Met een rondleiding via een tablet en dankzij een 3D film genaamd “Secrets de Chimay” die wordt vertoond in een klein theater in het kasteel.

Maar er is meer te beleven! Wat dacht je van een rondje op de mini-golfbaan van het Château de Chimay? Wie behaalt de hoogste score? Daarnaast kun je de nieuwe Escape Room van het kasteel verkennen voor nog meer avontuurlijke ervaringen. Voor die laatste moet je wel van tevoren reserveren. De mini-golfbaan en de escaperoom zijn ook alleen open tijdens de reguliere openingstijden van het kasteel.

Chimay met kinderen

Aquascope van Virelles

Met een man die graag vogels fotografeert, moeten we natuurlijk een bezoek brengen aan Aquascope van Virelles. Dit is een bezoekerscentrum met binnen- en buitengedeelte. Dit is de toegangspoort tot het nationaal park van Entre Sambre et Meuse.

Aquascope van Virelles
Aquascope van Virelles

Het binnengedeelte bevat naast een restaurant en de filmzaal met doorlopende film ook een educatieve tentoonstelling die echt gericht is op kinderen. Er zijn hier enkele aquaria waarin je de kleine vissen en schelpdieren, zoals krabben, ziet die in het naastgelegen meer leven. Verder zijn er allerlei weetjes en opdrachten die met name over de vogels, insecten en amfibieën die hier ook leven gaan. Zo ontdekken we hoe een libelle zich ontwikkelt van larve tot aan het insect dat we allemaal kennen. Alle informatie is zowel in het Frans als in het Nederlands, wel zo fijn.

Aquascope van Virelles

Dan is het tijd om naar buiten te gaan. Hier is een korte wandelroute van minder dan 2 kilometer. De route is grotendeels buggyproof, al zijn er een paar stukken die wat modderig kunnen zijn of waar je even flink moet duwen door het grind.

Aquascope van Virelles

Het eerste deel lopen we langs het meer van Virelles, waar heel veel vogels te zien zijn. We zien veel serieuze vogelkijkers met enorme telelenzen op een statief. Vogelkijken wordt ook voor de niet-kenners leuk gemaakt, doordat je op de route allemaal verschillende hutten tegenkomt. Eentje ligt bijvoorbeeld onder het waterniveau zodat je in het meer kan kijken, de andere is dan weer een boomhut. De leukste plek vinden we die waar een voederplekje is gemaakt. Vanachter het glas zien we kleine vogeltjes die zichzelf badderen en die een hapje voer komen pakken.

Aquascope van Virelles
Aquascope van Virelles

We lopen terug via het bos. Op de route gaat het niet alleen over vogels, we komen ook langs houten dieren figuren, door een mooie tuin en langs een informatiepunt over bijen.

Wanneer we uitgewandeld zijn, is het tijd voor de speeltuin. De speeltuin van Aquascope is ruim opgezet en heeft een apart gedeelte voor kinderen tot 6 jaar. Er zijn een waterspeeltuin, diverse klautertoestellen, schommels en een kabelbaan. Ook heb je de mogelijkheid om hier te picknicken.

Aquascope van Virelles

De speeltuin en het restaurant zijn vrij toegankelijk, voor de wandelroute en het binnengedeelte betaal je entree. Voor alle openingstijden bekijk je de website.

Aquascope van Virelles

Espace Chimay

Bij Chimay denk je natuurlijk aan bier. Dit bier wordt nog steeds gebrouwen in de abdij Notre-Dame de Scourmont onder toezicht van de trappisten. Daarom is het een van de weinige officiële trappistenbieren. Een deel van de abdij, zoals de abdijkerk, is toegankelijk, maar de brouwerij niet.

Espace Chimay

Voor bezoekers is op een paar kilometer van de abdij het bezoekerscentrum Espace Chimay gebouwd. Hier is er een restaurant met grote tuin en twee speeltuinen, een voor oudere kinderen en een voor jongere kinderen. Dit is een perfecte plek voor een proeverij van Chimay en/of voor de verschillende abdijkazen. Wij kozen zelf voor de proeverij van drie verschillende (kleine) biertjes en vijf verschillende kazen. Natuurlijk staan er op de kaart ook genoeg andere gerechten.

Espace Chimay
Espace Chimay

In het bezoekerscentrum vind je ook Chimay Experience, een expositie over het maken van bier en over de historie van Chimay. Best interessant om te lezen, hoewel we toch vrij snel uitgekeken waren. Het meest interessante vond onze dochter en donkere ruimte waar je verschillende voorwerpen moest herkennen, zoals bierdopjes, een opener en de rest moet je zelf maar ontdekken.

Espace Chimay

Overnachten in Chimay

Wij sliepen zelf op ongeveer een half uur rijden vanaf Chimay bij het kleinschalige vakantiepark Village de Vacances d’Oignies. Mocht je liever in Chimay overnachten, dan zijn er enkele opties. Het bezoekerscentrum Espace Chimay heeft ook een Auberge, dan hoef je na een proeverij helemaal niet meer te rijden. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van Auberge de Poteaupré.

In het dorp Chimay zijn verschillende appartementen te huur. Hotel Villa Adélaïde heeft ook familiesuites.

Wat is er te doen in de omgeving van Chimay?

Grotten van Neptunes

In de grotten van Neptunes, in de buurt van Couvin een kwartier rijden ten oosten van Chimay, kun je ook een boottocht maken. De grotten zijn niet erg groot, maar hebben wel een mooi licht- en geluidsspel. Reken op een uur voor je bezoek.

Grotten van neptunes ardennen

Je begint de rondleiding met een oversteek over een hangbrug. Vervolgens daal je af de grotten in. Na een korte wandeling met een tweetalige gids neemt een van de bootmannen het over. De boottocht is alleen mogelijk als het water niet te laag staat.

Wil je nog meer ontdekken? Vanaf het parkeerterrein starten diverse wandelroutes, variërend van 1 tot 6 kilometer. Je vindt daar ook een leuke speeltuin.

Grotten van neptunes ardennen

Meren van L’Eau d’Heure

De vijf meren van L’Eau d’Heure liggen een klein half uur ten noorden van Chimay. Deze vijf meren vormen het grootste watersportgebied van Wallonië. Dit is ook echt een fantastische vakantieregio, zeker voor wie van watersporten houdt. Onze blogger Leonie bracht hier al eens een week door. Lees er alles over in haar blog over de meren van L’Eau d’Heure.

Natuur en kleinschalige musea in Viroinval

Wij verbleven zelf in de streek Viroinval, een half uur ten oosten van Chimay. Hier vind je leuke kleinschalige musea en mooie natuur. Zo maakten we een wandeling door en langs de Fondry des Chiens, een uniek stukje natuur in België met als bijnaam ‘de Belgische Grand Canyon”. Je leest er alles over in mijn blog over de streek Viroinval.

Fondry des Chiens

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over België en bezoek de de website Visit Wallonië.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top