Wij ontdekten Natuurpark Viroin-Hermeton en de zeven charmante dorpjes die samen de gemeente Viroinval vormen. Dit is een wat onbekender hoekje van de Belgische Ardennen. Het ligt helemaal in het zuiden van de provincie Namen, ten westen van waar Frankrijk een stukje België insteekt.
Wil je graag lekker wandelen en fietsen en verblijven in een rustige stukje van de Ardennen? Dan zit je in Viroinval helemaal goed. In het stadje Treignes zijn enkele musea, maar verder zijn de specifieke uitjes voor kinderen vrij beperkt. In een straal van een half uur is echter genoeg te beleven. Zo kun je naar Chimay, met een kasteel en Aquascope van Virelles. Je leest hier alles over in ons blog over Chimay met kinderen.
Ook de meren van L’Eau d’Heure zijn een half uur rijden. Hier kun je onder andere de grootste stuwdam van Belgie bezoeken, rijden en varen in een amfibievoertuig en klimmen en klauteren in Natura Parc.
Ook het populaire en fotogenieke Dinant, met fort en kabelbaan is goed bereikbaar. Terwijl je over de grens met Frankrijk attracties hebt, zoals Elfypark, wat vooral erg leuk is met peuters en kleuters.
Overnachten in een Forest Cube bij Village de Vacances d’Oignies
Ons verblijf in de regio Viroinval was extra aangenaam door de fijne plek waar we verbleven. De “Forest Cube” bij het Village de Vacances d’Oignies. Dit kleinschalige vakantiepark is gelegen aan de rand van het dorp Oignies-en-Thiérache. Het is een groen park met veel natuur. Verwacht hier geen uitgebreide faciliteiten of een kidsclub, dat is ook helemaal niet nodig.
Er is wel een leuke speeltuin, met trampoline, schommels en enkele klautertoestellen en een klein hertenparkje. Onze dochter is de meeste tijd bezig geweest met het bouwen van een hut. Er liggen hiervoor op verschillende plekken in het park voldoende takken. Natuurlijk kun je ook altijd nog zelf wat omgewaaide boomstronken zoeken in het bos. Na twee dagen was ze supertrots op haar bouwwerk en volgens haar moeten we nog een keer terug om de hut nog groter te maken. Helemaal toen ze hoorde dat je met de mooiste hut een weekendje weg kunt winnen.
Er zijn op het park verschillende type huisjes. De Forest Cube is toch wel het meest fotogeniek. Dit is een modern en uniek type accommodatie dat ontworpen is om gasten een bijzondere ervaring te bieden. Het is een kubusvormige houten chalet, dat perfect in de natuurlijke omgeving past. Dankzij de strategisch geplaatste ramen waan je je echt in de natuur. Zo keken we vanuit ons bed uit op het bos.
Wij hadden een zespersoons Forest Cube, welke beneden een bed heeft op een verhoging. Boven is er een hal met een stapelbed en een tweepersoonsbed in een verlaagde kamer. Voor een gezin is dit perfect. Ga je met vrienden, dan heb je wel weinig privacy.
De woonruimte en keuken zijn slim ingericht, met bijvoorbeeld een uitschuifbare tafel. Dankzij de natuurlijke materialen en fijne meubels is het echt een heel knus plekje. Extra pluspunten voor het grote terras met eettafel. Bij mooi weer kun je heerlijk buiten zitten. Er zijn ook hond-vriendelijke huisjes, die hebben dan een extra hekje zodat honden het ruime terras niet af kunnen. De huisjes zijn via verschillende kanalen te boeken, het is altijd slim om te vergelijken. Ze worden verhuurd via Ardennen-Online, maar staan ook op hier op Booking en hier via TUI.
Nismes en Fondry des Chiens
Nismes is de grootste van de zeven dorpen in de Viroinval. Er wonnen nog geen 2000 inwoners, hoewel het groter aanvoelt. Dat komt mede doordat het behoorlijk wat te bieden heeft. Er zijn meerdere restaurants in het dorpje en er is een kleinschalig museum. Letterlijk, want het Musée du Petit Format d’Art Contemporain draait om kleinschalige kunstwerken.
Er is bovendien een fantastisch en ruim opgezet park in Nismes, genaamd Jardins d’O de Nismes. In dit park is een grote waterspeeltuin en een gewone speeltuin. Je kunt er waterfietsen huren en mini-golfen. Dit maakt Nismes met kinderen ook een leuk dorpje om te bezoeken.
Het hoogtepunt van een bezoek aan Nismes is toch wel de Fondry des Chiens, net buiten het dorp gelegen. Dit is een diepe kloof die is ontstaan door erosie van kalksteenformaties gedurende duizenden jaren. Daarom wordt het ook wel de Belgische Grand Canyon genoemd. Gezien de grootte van de formatie is dat wellicht wat overdreven, maar feit is wel dat dit echt een uniek stukje natuur is in België.
Het is best indrukwekkend om in zo’n diep gat te kijken. Een deel van de Fondry des Chiens is ook toegankelijk voor wandelaars. Even klauteren, maar dat maakt het juist extra leuk voor kinderen.
Vanuit Nismes gaat er een toeristische treintje door het natuurpark van Viroin-Hermeton en naar de Fondry des Chiens. Mocht je nou echt krap in tijd zitten, niet ver kunnen wandelen of jonge kinderen hebben, dan is dat altijd handig. Persoonlijk zou ik het jammer vinden om de mooie wandeling hier te missen. Er starten vanuit het dorp allerlei routes. De kortste heen en terug naar de Fondry des Chiens een kleine 2 km, de langste duurt een halve dag.
Wij kozen voor een rondwandeling van 5 km vanuit het dorp naar de Fondry des Chiens. Daarna via de mooie weilanden en enkele uitkijkpunten om uiteindelijk bij het park uit te komen en via daar weer naar het dorp te lopen. Er zit best wat hoogteverschil in de wandeling, maar deze is prima te doen en lekker afwisselend. Er zijn wel route bordjes, maar het was ons een beetje onduidelijk welke we nu precies moesten hebben. Met Google Maps kwam alles goed, maar wellicht is het handiger even bij de lokale VVV te checken voor je vertrekt.
Museumdorp Treignes
Treignes staat bekend als het museumdorp. We bezochten zelf drie van de vier musea in Treignes. Het Ecomuseum van Viroin hebben we vanwege tijdgebrek overgeslagen. Dit museum richt zich op het lokale leven in de regio Viroinval en heeft ook vaak demonstraties van oude ambachten.
We bezochten wel het Stoomtreinmuseum (Le Musée du Chemin de Fer à Vapeur). In twee grote loodsen staan heel veel oude treinen, niet alleen stoomtreinen. Sommige zijn van binnen toegankelijk, andere kan je alleen omheen lopen. Door middel van foto’s en informatiebordjes kom je meer te weten over de historie van deze treinen. Dit museum lijkt mij extra leuk op de dagen dat je vanaf hier een rit kan maken met een stroomtrein. Bekijk voor deze informatie de website.
We hadden geen hoge verwachtingen van het Archeologiemuseum (Museum du Malgré-Tout) omdat ze hier lokale vondsten tentoonstellen. Dat was echter een aangename verassing. Er is ontzettend veel gevonden hier in de buurt: van prehistorische graven met grafgiften tot aan een Romeinse villa. Het pronkstuk van het museum is een melktand van een neanderthaler. Het bewijs dat die ook hier leefden. Dit nu zo rustige deel van België wordt dus al heel lang bewoond.
Het compacte museum is ook voor kinderen boeiend. Zeker ook omdat op de tweede verdieping een tafel is te vinden met diverse spelletjes. Zo kun je een spel spellen dat werd gevonden in de huizen van Romeinen.
In de tuin van het museum zijn een aantal tenten en hutten te zien die laten zien hoe de prehistorische mens hier leefden. De fundaties van de villa kun je eventueel ook nog bezoeken buiten het dorpje.
Het Espace Arthur Masson – School van Eertijds is een museum wat je gewoon echt zelf moet ervaren. Je kunt er les krijgen zoals vroeger. Hiervoor zijn vaste tijden en toen wij er waren, was er alleen een versie met Franssprekende acteurs op de planning. Daarom adviseerden ze ons om het ‘spektakelparcours’ te volgen met Nederlandse audioguide.
We krijgen het levensverhaal te horen van de burgemeester uit een van de boeken van de schrijver Arthur Masson in de periode 1930-1960. Hierbij worden we door een heel pand gevoerd door verschillende ruimtes. Het is eigenlijk nog het beste te vergelijken met een hoorspel met visueel hulpmiddel. Onze dochter vond het heel boeiend, maar dit is wel een attractie die kind afhankelijk is. Je moet goed kunnen luisteren en het leuk vinden een verhaal over vroeger te horen.
Viervers, een van de mooiste dorpjes van Wallonië
Verviers, ook wel Vierves-sur-Viroin genoemd om verwarring met andere dorpjes met dezelfde naam te voorkomen, is een van de mooiste dorpjes van Wallonië. Dat hebben wij niet zelf besloten, dit is officiële eretitel. Natuurlijk wilden we dit ook zelf even zien. Het dorp is inderdaad bijzonder fraai gelegen, tussen de groene weiden aan een riviertje. Er is een fotogenieke oude brug en een mooi kasteel (niet toegankelijk).
Oignies-en-Thiérache en Wanyi Park
Oignies-en-Thiérache is een klein dorpje op loopafstand van onze accommodatie. We zijn hier lekker uit eten geweest bij het restaurant Temps d’une pause. Met zeer vriendelijke ober die graag een praatje maakt en tips geeft voor de omgeving.
Een leuke plek om naartoe te gaan is Wanyi Park. Vroeger toen er meer sneeuw viel, was deze heuvel met sleeplift waar de lokale kinderen gingen skiën. Nu is het van ongeveer mei tot half september een zomer attractie. Je kunt hier terecht voor een bijzondere sport, namelijk mountainboarden. Een soort skateboarden, maar dan met hogere wieltjes. Je kunt hier een les volgen of een mountainboard of mountainbike huren om zelf mee aan de slag te gaan. Of drink lekker wat op het terras met speeltuin en kijk naar de trucs van de experts.
De andere dorpjes in Viroinval
Naast deze vier dorpjes zijn er nog drie andere dorpen: Dourbes, Mazée en le Mesnil. Door deze andere dorpen zijn we vooral heen gereden en niet lang genoeg gestopt. Geen van de dorpen heeft dan ook grote bezienswaardigheden, maar vanuit allemaal kun je wandelen.
Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over België en bezoek de de website Visit Wallonië.