Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Wat te doen bij de Meren van L’Eau d’Heure in België
lc de leau

Wat te doen bij de Meren van L’Eau d’Heure in België

De vijf meren van L’Eau d’Heure, gelegen in het zuiden van België zijn, met een oppervlakte van circa 600 ha, het grootste watersportgebied van Wallonië. Ga je, net als wij, op vakantie in dit gebied met je gezin? Dan hoef je je zeker niet te vervelen. In, op en rondom de meren is van alles te beleven voor het hele gezin.

Wij verbleven een midweek in de meivakantie bij de meren van L’Eau d’Heure en logeerden in een bungalow van Landal Village L’Eau d’Heure. Eigenlijk kwamen we zelfs tijd te kort om alles te zien en te doen! Benieuwd naar wat wij gedaan hebben bij de meren van L’Eau d’Heure?

Natura Parc

Meren van L’Eau d’Heure in België

In dit blog vertellen we je over wat we allemaal ondernamen:

  1. Bezoek aan de grootste stuwdam van België
  2. Rijden én varen in een amfibievoertuig
  3. Fietsen langs de meren van l’Eau d’Heure
  4. Klimmen en klauteren in Natura Parc
  5. Wandelen door de middeleeuwse stad Thuin
  6. Ruïnes Abdij d’Aulne
  7. Afdalen in de Grotten van Neptunus

Bezoek aan de grootste stuwdam van België

De stuwdam van La Plate Taille is de grootste stuwdam van België en is ook de enige in België die je van binnen kunt bezoeken. Rondlopen in een stuwdam, dat wilden wij ook wel eens doen.

We rijden er vanuit het Landal Park L’Eau d’Heure heen. Met een gids daalden we af door lange, donkere gangen naar wel 40 meter diep. Best wel een beetje spannend als je bedenkt dat er aan de andere kant van de muur heel erg veel water is. De gids vertelde ons onderweg allerlei interessante weetjes over hoe de stuwdam werkt en hoe de dam gebouwd is.

Stuwdam leau dheure

Na de rondleiding door de stuwdam namen we een lift naar boven en konden we rondkijken bij de turbines die elektriciteit kunnen produceren voor maar liefst 6000 gezinnen. De lift bracht ons vervolgens nog hoger, naar wel 107 meter hoogte en daar hadden we een prachtig uitzicht over de omgeving van de meren van L’Eau d’Heure. En de echte durfals, die op de glazen vloer durven te gaan staan, kunnen daar helemaal naar beneden kijken! Na de rondleiding namen we de lift weer naar beneden en konden we buiten op de stuwdam nog even rondkijken. Sla zeker een bezoek aan de stuwdam niet over als je in deze regio bent. Wij vonden het erg interessant om te zien.

Stuwdam leau de heure

Om teleurstellingen te voorkomen is het handig om vooraf kaartjes te bestellen. Informatie over de openingstijden en hoe je kaartjes kunt bestellen kun je vinden op de website.

Stuwdam leau de heure

Rijden én varen in een amfibievoertuig

Heb je ooit wel eens een ritje in een amfibievoertuig gemaakt? Het is wellicht ook niet het eerste waar je aan denkt bij een vakantie in België met kinderen, maar hier kan het. Wij hadden dat nog nooit gedaan, en wat was het leuk om dat een keer te doen!

Bij het informatiecentrum van de stuwdam boekten we onze rit met het amfibievoertuig. We kregen eerst een kinderfilmpje te zien over twee wetenschappers, een rode krokodil en een schat. Na het filmpje mochten we plaatsnemen in het amfibievoertuig, de “Crocodile Rouge”, de rode krokodil.

Crocodile rouge

De rest van het spannende verhaal van het filmpje over de zoektocht naar de schat kon je in het amfibievoertuig verder volgen door middel van een koptelefoon. We reden eerst een klein stukje over de weg met het voertuig en kwamen aan bij een helling. Daar reed het amfibievoertuig het water in. Dat was best een beetje spannend, zou het voertuig ook echt blijven drijven? En gelukkig bleven we drijven!

Tijdens het varen mochten alle kinderen een voor een plaatsnemen achter het stuur van het amfibievoertuig en ook echt even zelf sturen. Aan de overkant van het meer vaarden en reden we de helling weer op en gingen we weer terug naar het startpunt van onze tocht met het amfibievoertuig.

De ‘Crocodile Rouge’ vaart van april t/m oktober op de meren van L’Eau d’Heure. De prijzen van een tocht met de Crocodile Rouge kan je vinden op de website.

Fietsen langs de meren van l’Eau d’Heure

Rondom de meren van l’Eau d’Heure kun je heerlijk fietsen. Je kunt kiezen voor een fietsroute van ongeveer 24 kilometer langs de meren Eau d’Heure, Féronval en Falemprise. Of ga, net als wij deden, fietsen rondom het meer van la Plate Taille.

Fietsen langs de meren van l'Eau d'Heure

Een fietsroute van ongeveer 15 kilometer. Een mooie en rustige fietsroute over goede fietspaden. We fietsten door een bosgebied, over de stuwdam en langs het meer. Onze fietstocht duurde, inclusief picknickstop, ongeveer twee uur. Wij huurden onze fietsen bij het vakantiepark waar we verbleven, Landal Village L’Eau d’Heure. Je kunt hier ook kinderfietsen, fietskinderzitjes en elektrische fietsen huren.

Voor gezinnen met pubers: er zijn rondom de meren van l’Eau d’Heure ook gave mountainbike routes te vinden.

Fietsen langs de meren van l'Eau d'Heure

Klimmen en klauteren in Natura Parc

Zijn je kinderen gek op klimmen en klauteren? Dan moet je zeker naar avonturenpark Natura Parc gaan. Natura Parc heeft 7 klimparcoursen van verschillende niveaus, een tokkelbaan parcours die ook over het meer gaat, en voor wie echt durft: je kunt een vrije val maken vanaf 25 meter hoogte! Voor het klimparcours moeten kinderen een lengte hebben van 1.60m., gerekend met gestrekte armen. Voor kleinere kinderen (vanaf 3 jaar) die deze lengte niet halen is er een speciaal kinder klimparcours.

Natura Parc

Wij arriveerden om 13.00 uur bij Natura Parc en onze kinderen waren gelukkig allebei lang genoeg om het klimparcours te doen. We kregen eerst uitleg over hoe het klimparcours werkt en moesten we oefenen op een klein parcours. Na de uitleg begonnen we met het makkelijkste parcours. En daarna elke keer een beetje moeilijker parcours.

Uiteindelijk hebben we alle 7 klimparcoursen, gedaan, zelfs de allermoeilijkste! Onze grote favoriet was de tokkel baanparcours, waar we als een echte Tarzan en Jane door de bomen en over het meer raasden.

Ben je ook enthousiast geworden om te gaan klimmen? Natura Parc vind je aan het meer van la Plate Taille, vlakbij de stuwdam. Voor meer informatie over de openingstijden en tarieven kun je kijken op de website van Natura Parc.

Natura Parc

Wandelen door de middeleeuwse stad Thuin

Thuin is een middeleeuwse stad, gelegen aan de rivier de Samber en is bekend om zijn ‘hangende tuinen’ en het Belfort dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Wij brachten een bezoek aan deze historische stad. We beklommen eerst het Belfort. Vanwege restauratiewerkzaamheden konden we helaas niet helemaal naar boven klimmen en konden we ook niet naar buiten. Wel jammer, want het moet een prachtig uitzicht zijn vanaf de toren.

middeleeuwse stad Thuin
thuin

Na de beklimming haalden we in het naastgelegen toeristenbureau een plattegrond met een stadswandeling door Thuin op. De wandeling startte op het plein bij het Belfort en we wandelden in ruim een uur door het mooie stadje en langs de ‘hangende tuinen’. Helaas was het tijdens onze wandeling erg regenachtig. We hebben daarom de andere wandeling, die leidt langs de rivier de Samber en door de binnenschipperswijk, overgeslagen.

middeleeuwse stad Thuin

Ruïnes Abdij d’Aulne

Na ons bezoek aan Thuin hadden we nog wat tijd over en reden we naar de dichtbij gelegen indrukwekkende en beetje spookachtige ruïnes van Abdij d’Aulne. Volgens de legende zou deze abdij in 657 zijn gesticht, veel historie dus op deze plek.

Abdij daulne

De ruïnes liggen in een mooie bosrijke omgeving waar je heerlijk kunt wandelen. Of bezoek de brouwerij waar het Abbaye D’Aulne bier gemaakt wordt. Vergeet na afloop van je bezoek niet om zo’n bijzonder biertje mee naar huis te nemen. Het regende heel hard tijdens ons bezoek aan de ruïnes en waren ook de enige bezoekers. Dat maakte het eigenlijk ook wel weer extra bijzonder op deze historische plek.

Lees ook ons blog over abdijen in België.

Ruïnes Abdij d'Aulne

Daal af in de Grotten van Neptunus

Op ongeveer een half uurtje rijden vanaf de meren van L’Eau d’Heure vind je de Grotten van Neptunus. Wij bezochten de grotten op onze heenreis vanuit Nederland naar de meren van L’Eau d’Heure.

Van een Nederlands sprekende gids kregen we eerst een korte uitleg over het ontstaan van de grotten en over de ondergrondse rivier die door de grotten stroomt. Binnen in de grot gebeurde er iets bijzonders, de lichten werden gedoofd en konden we genieten van een prachtig licht- en klankspel.

Grotten van Neptunus

Na een wandeling door een lange en smalle gang, de ‘kaboutergang’ kwamen we aan bij de ondergrondse rivier. Daar stapten we in een roeiboot en werden we over de rivier verder door de grot gevaren. Ook hier werden we weer verrast door een heel mooi licht- en klankspel. Na de boottocht klommen we een trap omhoog en was de rondleiding door de grot afgelopen. We hebben al vaker grotten bezocht maar deze grot was wel erg bijzonder! In de omgeving van de grotten kun je ook wandelingen maken. Vanaf het parkeerterrein starten diverse wandelroutes, variërend van 1 tot 6 kilometer. Je vindt daar ook een leuke speeltuin.

grotten van neptunes speeltuin

De entreeprijzen voor de Grotten van Neptunus kan je vinden op de website. Kinderen tot 4 jaar zijn gratis. Als je met je baby de grot bezoekt, is het goed te weten dat alleen buikdraagzakken toegestaan zijn tijdens de rondleiding door de Grotten van Neptunus.

Voor meer tips in de omgeving lees ook onze blogs over de Ardennen met kinderen en over Mons met kinderen.

Grotten van Neptunus

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Wallonië België Toerisme bekijk hun website voor nog meer tips. Zoals je van ons gewend bent, delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top