Home / Reisinformatie / Europa / Groot Brittannië / Bezoek Conwy in Noord-Wales

Bezoek Conwy in Noord-Wales

Hoewel het grootste gedeelte van mijn trip door Noord-Wales razendsnel voorbij ging was er een stadje waar we wat langer stopten. Dit was het kleurige Conwy, een historische en ommuurde stad aan de kust. Ik was direct onder de indruk van dit middeleeuwse stadje met haar enorme kasteel en het kleinste huis van Groot-Brittannië. Om je te helpen bij het plannen van je reis vind je hier mijn tips voor Conwy.

Tip! Schaf van tevoren de Cadw Overseas Visitor Explorer Pass aan. Deze pass (voor 3 of 7 dagen) is speciaal voor internationale bezoekers en geeft gratis toegang tot meer dan honderd kastelen en musea in Wales. Hier vallen ook diverse plekken onder die in dit blog genoemd worden.

conqy wales bezienswaardigheden

Wat te doen in Conwy, Wales

Conwy Kasteel

Zonder twijfel het meest opvallende gebouw van Conwy is het kasteel. Samen met de kastelen van Beaumaris en Harlech en het versterkte complex van Caernarfon staat het op de werelderfgoedlijst als de ‘Castles and Town Walls of King Edward in Gwynedd’.

Dit enorme middeleeuwse kasteel werd gebouwd door de Engelsen toen ze duidelijk wilden maken wie er de baas was in dit deel van het land. De strategische ligging is direct duidelijk; het kasteel is gebouwd waar de rivier de zee in stroomt. Van buiten is het een indrukwekkend geheel maar van binnen is er niks anders te zien dan de muren. Toch is het zeker de moeite waard om te gaan, en klim dan vooral omhoog en bekijk het prachtige uitzicht over het stadje, de baai en de omliggende groene heuvels.

Conwy kasteel wales
Conwy kasteel wales
Conwy kasteel wales

Een wandeling over de stadsmuur van Conwy

Het oorspronkelijke middeleeuwse stadje wordt nog steeds omgeven door een dikke stadsmuur. De muur is op verschillende plekken toegankelijk. Een aangename wandeling met wederom mooie uitzichten.

Conwy wales

Plas Mawr

Plas Mawr is een een statig herenhuis uit 1577 met vele overdadige ornamenten. Onze gids vertelde ons dat dit huis werd gebouwd door de eerste familie uit Wales die binnen de stadsmuren mocht wonen. Voorheen kon je hier alleen wonen als je Engels was.

Bezoek je Wales met kinderen die houden van verkleden? Dan worden die zeker blij van Plas Mawr in Conwy! Direct bij binnenkomst hangt er een heel assortiment aan kledij waarmee je vervolgens als nobelman of vrouw door het huis kunt dwalen. Niet alleen door de zeer vorstelijke kamers maar ook door de keukens en simpelere vertrekken. Hierdoor krijg je echt een idee hoe een rijke familie in die tijd geleefd moet hebben.

Het is een heel toegankelijk museum, ook voor gezinnen. Wil je meer weten over de bewoners uit die tijd (Robert Wynn, zijn vrouw Dorothy Griffith en hun kinderen)? Dan is er ook een audiogids beschikbaar.

Plas Mawr
Plas Mawr
Plas Mawr

Aberconwy House

Ook het oudste huis van Conwy is nu een museum. Vanwege tijdgebrek heb ik deze niet zelf bezocht. Maar ik heb mij laten vertellen dat er binnen een viertal kamers zijn uit verschillende tijdsperiodes.

Volgens reviews op TripAdvisor is de entree vrij hoog voor wat je krijgt, maar het is ook mogelijk om een combinatieticket te kopen voor Conwy Castle, Plas Mawr én het Aberconwy House.

Aberconwy House

Het kleinste huis in Groot-Brittannië

Ik spotte het grappige rode gebouwtje voor het eerst toen ik over de stadsmuur liep. ‘Zie je dat gebouwtje?’ vroeg onze gids. ‘Dat is nou het kleinste huis van Groot-Brittannië!’ Ik kon me bijna niet voorstellen dat dit een huis kon zijn, zo klein.

De dame die ervoor stond was nog gekleed in de traditionele kledij van Wales. Iets dat je niet snel meer tegen zal komen op straat, maar wat ze speciaal doen omdat het minihuisje nu een museum is geworden. Een voor een gaan we naar binnen, want met twee-personen voelt het al druk aan. Er is een heel klein tafeltje en bankje met een trapje omhoog. Op de 1e verdieping is een kamer waar niet meer inpast dan een bed en een wasbak. Het is echt niet voor te stellen dat hier een visser woonde!

Het kleinste huis in Groot-Brittannië. Het kleinste huis in Groot-Brittannië. Het kleinste huis in Groot-Brittannië.

De haven van Conwy

Ik was echt onder de indruk van hoe mooi Wales is. Ook het stadje Conwy vond ik prachtig. De middeleeuwse gebouwen, gekleurde huizen en het enorme kasteel. Het contrast van de groene heuvels met de de blauwe lucht en het water. Kleurige vissersbootjes en de gele zandbanken geven een nog schilderachtiger effect. Als ik kon schilderen zou ik hier komen werken.

Hoewel Conwy natuurlijk een toeristisch stadje is, wordt er in de haven ook gewoon nog gewerkt. Met een beetje geluk kan je hier hele verse mosselen kopen die net uit de zee komen.

De haven van Conwy
De haven van Conwy
De haven van Conwy

Het kerkje en het kerkhof van Conwy

De St. Mary en All Saints Church is maar een klein kerkje. Van binnen is het simpel afgewerkt met witgekalkte muren, houten banken en enkele glas-in-loodramen. Buiten, op het kerkhof, is er een bijzonder graf met een bordje met daarop de tekst we are seven’. Dit is geïnspireerd door een gedicht over zeven kinderen (zie Wikipedia). Misschien kom je hier wel het spook van Conwy tegen…

Het kerkhof Conwy

 

Hotel in Conwy

Op zoek naar een hotel in Conwy. Ik sliep in The Erskine Arms. Een heel liefelijk hotel in een historisch huis. Elke kamer is daardoor net iets anders. Ik had een heerlijk groot bed en een ruime badkamer met fijne douche. Ik sliep hier echt als een roosje en zou hier graag nog een keer terugkomen.

Beneden is een restaurant waar we uitstekend aten. Er is ook een barretje en er zijn meerdere gezellige kamers om te zitten. Aan de muren hangen schilderijen en foto’s van het vroegere Conwy. Dit is niet voor niks het best beoordeelde hotel van Conwy. Jammer genoeg hebben ze hier alleen geen familiekamers. Bekijk het volledige aanbod van hotels in Conwy hier.

Hotel in Conwy
Hotel in Conwy
Hotel in Conwy

Ik bezocht Conwy in samenwerking met Visit Wales. Op hun website kan je nog meer tips vinden voor dit prachtige land. Lees ook mijn andere blogs over Wales bijvoorbeeld over Betws-y-Coed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top