Home / Reisinformatie / Europa / Zwitserland / Crans-Montana in de zomer
header crans montana

Crans-Montana in de zomer

De stadjes Crans en Montana, gelegen op 1500 meter hoogte in Wallis, vormen samen Crans-Montana. Deze wintersportbestemming is ook uitstekend te bezoeken in de zomer. Een prachtige omgeving, met een geweldig uitzicht op enkele van de hoogste Alpenreuzen. Veel verschillende activiteiten, van golf tot downhill mountainbiken. Een Explorerpass met een ruim aanbod aan gratis activiteiten. Goede restaurants en een ruime keuze aan accommodaties: van vijf sterren tot jeugdherberg. Crans-Montana is de zomer heeft wat te bieden voor iedereen.

Crans-montana

Crans-Montana is één van gecertificeerde “Family Destinations” in Zwitserland. Als we onze dochter vragen wat het leukste is aan Crans-Montana, dan is dat ‘Bibi”. ‘Bibi de marmot is de mascotte van Crans-Montana en heeft een eigen speurtocht, meerdere speeltuinen en in de zomer zijn eigen huis en tuin vol activiteiten zoals minigolf en elektrische autootjes.

Het openbaar vervoer in Crans-Montana is gratis en er rijden zeer regelmatig bussen naar alle verschillende plekken. Het centrum zelf is ook goed beloopbaar. Crans-Montana ligt in Wallis en Frans is de voertaal, maar met Engels of Duits kan je prima terecht.

Wat te doen in Crans-Montana

My Explorer Card

Het eerste wat je moet doen in Crans-Montana is zorgen dat je de My Explorer Card krijgt. Of je nu verblijft bij een hotel, appartement, camping of jeugdherberg, zodra je accommodatie toeristenbelasting afdraagt krijg je in de zomer de My Explorer Card. Normaal gesproken krijg je die bij het inchecken. Het fijne en best wel unieke aan deze kaart is dat deze elke dag geldig is. Blijf je maar één nacht dan kan je zowel op de aankomst als de vertrek dag de kaart gebruiken. Met deze kaart kan je gratis met de liften en een heleboel activiteiten ondernemen. Je kunt alles één keer per dag doen en de dag erop gewoon dus weer opnieuw.

Bibi's huis en tuin

Bibi’s speurtocht

Wil je een goed idee krijgen van waar je eigenlijk bent? Haal dan Bibi’s speurtocht. Die neemt je mee naar allerlei mooie plekken in Crans Montana en onder andere naar de drie meren met activiteiten. Op verschillende plekken moet je vragen beantwoorden en hiermee kan je de locatie en de code krijgen van Bibi’s schatkist. Mijn tip: doe niet de hele speurtocht in een keer, maar haal deze wel gelijk op bij het tourism office. Zo kan je elke keer als je toch ergens bent de vragen beantwoorden.

bibi's speurtocht crans-montana

Moubrameer en Fun Forest

Het mooie aan Crans-Montana is dat ze meerdere meren hebben. Elk meer heeft een eigen functie. Drie meren in het bijzonder zijn omgetoverd tot echte attracties. Wij bezoeken als eerste het Moubrameer. Dit is een meer waar je kunt zwemmen, met een grasveld om te zonnen en het water in te rennen. Op het meer kan je ook varen met een waterfiets (gratis met de My Explorer pass) en suppen.

fun forest crans-montana

Naast het meer ligt het Fun Forest van Crans-Montana. Dit is echt een gaaf en groot klimbos. Het leuke is dat er ook al een route is voor kindjes vanaf vier jaar. Die mogen dus ook gewoon mee doen op hun eigen miniparcours met een glijbaantje en lage ziplijn.

fun forest crans-montana

Voor onze dochter van zeven (of 120 cm) zijn er daarnaast nog twee junior routes. “Wacht je nog even op papa?” Ze is dol op klimparken en gaat er op eigen houtje super vlot doorheen. We kunnen haar niet eens bijhouden. Vooral de diverse ziplijnen vallen in de smaak. Vanaf 8 jaar (130 cm) en vanaf 10 jaar zijn er weer extra routes. Eén route ziet er helemaal bizar uit, deze zwarte route is vanaf 16 jaar en alleen voor echte daredevils.

Je kunt hier betalen per parcours, maar dat is vergeleken bij Nederlandse tarieven vrij duur, zeker als je een kind hebt die net als onze dochter er vlot doorheen gaat. Je kunt ook een ticket kopen voor 2,5 uur en dan mag je zoveel routes doen als waar je zin in hebt.

fun forest crans-montana

Etang Long meer en waterpark

Etang Long is het andere zwemmeer in Crans-Montana. Hier is in de zomer zelfs een ware beachclub met loungers, cocktails en zand.

waterpark crans-montana

Onze dochter heeft geen tijd om te chillen, want in het meer ligt een opblaasbaar waterpark. Ook dit is gratis te doen met My Explorer Pass. Er wordt een maximaal aantal mensen toegelaten, dus we moeten wel een ruim half uur in de rij staan. Dan is het onze beurt. we krijgen een zwemvest en een bandje waarmee je een uur lang toegang hebt.

Het is gewoon hartstikke leuk! Het water is niet te koud en de omgeving is briljant mooi. Onze dochter lacht zich rot om alle keren dat we niet zo soepel kunnen rennen en eraf vallen.

waterpark crans-montana

Grenon Meer en dwergenwandeling

Lac Grenon is geen zwemmeer. Je kan hier met de My Explorer Pass wel een waterfiets huren. We maken een rondje en lopen dan rondom het meer. Hier is een dwergenwandeling uitgezet. Eigenlijk is onze dochter al iets te oud hiervoor, maar kleuters zullen het verhaal van de dwergen wel interessant vinden. Langs het meer ligt ook een fijne schaduwrijke speeltuin.

Grenon Meer en dwergenwandeling
Grenon Meer en dwergenwandeling

Bibi’s huis en tuin

De meeste andere activiteiten op de My Explorer Pass kan je vinden in Bibi’s huis en bij Bibi’s tuin. Minigolf, elektrische autootjes maar ook de huur van andere materialen. Onze dochter vind minigolf echt geweldig, ondanks dat ze er eindeloos lang over doet om een bal in de hole te krijgen. Ook hier is weer een leuke speeltuin. In Bibi’s huis kan je knutselen en spelen met blokken, maar dat is wel meer gericht op jonge kinderen.

Bibi's huis en tuin
Bibi's huis en tuin

Eekhoorntjespad

Een wandeling die je zeker moet doen in Crans-Montana met kinderen is het eekhoorntjespad. Maar eerst naar de supermarkt om een zakje walnoten of hazelnoten (geen pinda’s) te kopen! Op deze wandelroute kom je, zoals de naam al doet vermoeden, veel eekhoorntjes tegen. Halverwege de route is er een voerplek, herkenbaar aan een bankje en de voerstations in de bomen.

eekhoorntjespad crans-montana

Ga heel rustig en stil zitten en leg je hand plat op de grond in de buurt van een boom. Het duurt en duurt en duurt en dan komt een eekhoorntje die moed genoeg heeft verzameld het nootje uit je hand oppeuzelen. “Moeten we echt weg?” Onze dochter had hier nog uren kunnen zitten. “Het is ook echt super bijzonder hoor” vindt ze en dat zijn we helemaal met haar eens.

eekhoorntjespad crans-montana

Ecomuseum en Bisse wandeling Colombire

In dit deel van Zwitserland zijn veel irrigatiekanalen de zogenaamde “Bisses” en hierlangs zijn wandelingen ontstaan. Als je denkt dat je vanuit Crans of vanuit Montana al een geweldig uitzicht hebt, dan moet je eens naar Colombire rijden (of de bus nemen). Hier heb je vrij zicht op een aantal vierduizend meter hoge pieken.

openluchtmuseum crans-montana

Er is een klein openluchtmuseum, met een aantal ruimtes die ingericht zijn met voorwerpen van vroeger. De sleutel kan je ophalen bij het restaurantje dat hier zit. Combineer een bezoek aan het museum met een wandeling langs de bisses hier.

openluchtmuseum crans-montana

Met de kabelbaan de bergen in

Wij bezochten Crans-Montana begin juli. Tijdens ons verblijf waren de kabelbaan van Crans naar Cry d’er op 2267 meter en de korte kabelbaan van Montana naar Arnouva in gebruik. De lift van Barzettes helemaal naar Plaine Morte op 2927 meter was niet open. In het voorseizoen is er een roulatiesysteem maar in de weekenden en vanaf 15 juli zijn er meer kabelbanen tegelijk open.

Cry d'er

Op weg naar Cry d’er genoten we van geweldig uitzichten en zagen we nog twee van de andere meren in Crans-Montana die niet gebruikt worden voor recreatieve doeleinden. Al kan je er natuurlijk wel heen wandelen. We maakten een korte wandeling op de top en vonden een hoopje sneeuw voor een zomers sneeuwballengevecht. Natuurlijk kan je ook naar beneden wandelen.

Cry d'er

Er starten vanaf Cry d’er drie verschillende mountainbikeroutes. Een zwarte route, een rode route en een blauwe route voor beginners die start en eindigt bij de kabelbaan van Arnouva. Voor meer informatie bekijk de website van toerisme Crans-Montana.

Cry d'er

Alaia Chalet

Op zoek naar adrenaline? Of gewoon een stoere activiteit die met goed en slecht weer kan? Ga naar Alaia Chalet waar het helemaal draait om adventure sporten. Er is buiten een groot skatepark waar je kunt skaten of met een step kunt stunten.

Alaia Chalet

Daarnaast is er ook een binnengedeelte bij dit stuntpark. Het leuke is dat er een bar is die uitzicht heeft op, aan de ene kant, het indoor stuntpark en aan de andere kant het trampolinepark. Wij kijken eerst vol verbazing en ontzag naar de (soms hele jonge) jongetjes die hier de gekste sprongen maken. Skaten en steppen hebben we nog nooit gedaan, maar onze dochter wil wel graag de trampolines proberen.

Alaia Chalet

Dit is wel echt een ander soort vering dan bij Bounce in Nederland. Er zijn ook altijd instructeurs aanwezig die aanwijzingen te geven. Het lukt Marcel zelfs om voor het eerst in zijn leven een salto te maken. Helaas tot groot verdriet van onze kleine dame lukt het haar nog niet. Nog wat vaker oefenen. Je kunt bij Alaia Chalet alles huren wat je nodig hebt, ze organiseren ook clinics en zomerkampen voor kinderen.

Alaia Chalet

Restaurants in Crans-Montana

Restaurant Le Mayen

Restaurant Le Mayen heeft van buiten echt een historische uitstraling. Ook binnen is het restaurant bij dat thema gebleven, zo hangt er een aantal enorme koeienbellen. In dit deel van Zwitserland en net over de grens met Italië hebben ze een lokaal ras. Elk jaar komen de beste koeien bij elkaar om te strijden voor de titel “Koningen”. Welke koe is niet alleen de matriarch van haar eigen kudde maar van de hele regio? De koe die deze titel wint wordt gekroond met een bloemenkrans en krijgt een speciale bel. Zo’n winnende koe is wel veertigduizend euro waard. Een aantal van de speciale bellen zijn dus te zien in dit restaurant.

crans-montana restaurant

We komen natuurlijk niet alleen voor de setting, maar ook (of vooral) voor het eten. Dat is uitstekend. De kaart bevat vooral lokale gerechten. Wij kiezen voor één van de kaasfondue variaties en dit is absoluut de lekkerste kaasfondue die ik ooit heb gegeten. Voor kinderen is er ook een kindermenu.

crans-montana restaurant

Restaurant Le Mosaic

Restaurant Le Mosaic is een restaurant in Crans-Montana met een ruim terras. Een goede plek om mensen en dure auto’s te kijken. De kaart is afwisselend met o.a. Italiaanse gerechten. Er is ook een uitgebreide wijnkaart.

restaurant mosaic

Café d’Ycoor

Wanneer je met kinderen naar Crans-Montana gaat eet je vast een keer bij Café d’Ycoor. Direct aan Bibi’s tuin en ook de plek waar je bijvoorbeeld de minigolf stokken en ballen kunt ophalen. Ze hebben hier een hele familievriendelijke menukaart met o.a. crêpes, hotdogs en hamburgers.

crans-montana restauran

Hotels in Crans-Montana

Crans-Montana is zeker ook een bestemming waar het voor een deel van de gasten draait om zien en gezien worden. In Crans nog wat meer dan in Montana. Hier heb je de 5 sterren hotels, een Louis Vuitton shop en winkels met Prada en Gucci. Leuk ook om te kijken naar de luxe auto’s.

Toch is er in Crans-Montana een hotel- en hostelaanbod voor alle budgetten. Er is zelfs een jeugdherberg in Crans-Montana en deze is net als andere jeugdherbergen in Zwitserland familievriendelijk.

hotel crans montana

Wij verbleven zelf in Appart-Hotel Helvetia Intergolf, een vier sterren hotel met het “families welcome” certificaat. Ze hebben hier fijne appartementen met een aparte slaapkamer. Voor ons dochter was er een goed opklapbed in de woonkamer. Je kunt zelf koken in de keuken of kiezen voor ontbijt of ontbijt en diner in het restaurant. We hadden een heerlijk balkon met uitzicht op de alpentoppen. Hier de zon onder zien gaan met een wijntje was zeker één van die echte genietmomenten tijdens onze vakantie in Crans-Montana. Het hotel heeft een klein binnen zwembad en een fijn bubbelbad.

hotel crans montana

Het ontbijtbuffet is afwisselend. Er is aandacht besteed aan alle producten, zo zijn de croissantjes nog net een beetje warm en liggen er verse regionale producten. Je kunt binnen of in de fijne tuin eten. De staf is altijd even vriendelijk. We konden de auto parkeren in de ondergrondse parkeergarage. Ook fijn, want in Crans-Montana heb je de auto niet veel nodig. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van Appart-Hotel Helvetia Intergolf.

Meer tips? Lees ook onze andere blogs over Zwitserland met kinderen. Zoals ons blog over Nendaz aan de overkant van het dal, of over Sion de hoofdstad van het kanton Wallis gelegen in het dal.

crans montana

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Zwitserland Toerisme en Crans-Montana toerisme. We gaan alleen samenwerkingen aan met volledige vrijheid.

2 gedachten over “Crans-Montana in de zomer”

    1. Wij hopen hier deze zomer naar toe te gaan. Bij het appartement hebben we 2 Explorer Cards gekregen, maar we zijn met ons 6-en. Waar kan je makkelijk nog meer cards regelen? En zijn er info boekjes te krijgen? ????

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top