Home / Reisinformatie / Europa / Zwitserland / Sion, zonnige hoofdstad van het kanton Wallis

Sion, zonnige hoofdstad van het kanton Wallis

Sion is de zonnige hoofdstad van het kanton Wallis. Gelegen in de vallei tussen twee bergketens in een gebied waar veel wijn wordt verbouwd. Het is een hartstikke mooi stadje met een hoog gelegen kasteel en een hoog gelegen kerk. Wil je alle bezienswaardigheden van Sion zien, dan heb je een volledige dag nodig.

We verbleven een aantal dagen in Nendaz, op de bergketen ten zuidwesten van Sion en gingen daarna een aantal dagen naar Crans-Montana op de bergketen ten noordoosten van Sion.

Sion Zwitserland

Bezienswaardigheden Sion

We parkeren onze auto bij een parkeergarage aan de rand van het autovrije centrum en beginnen onze verkenningstocht van Sion. Het historische stadje is prettig om doorheen te wandelen. Op verschillende plekken staan informatieborden. Natuurlijk kun je hier ook winkelen en er is een ruim aanbod van restaurants. Wij lopen er nu voorbij en volgen de klimmende route naar de meest opvallende gebouwen van het stadje Sion.

Sion Zwitserland

Sion staat bekend als de zonnigste stad van Zwitserland. Dat geloven we vandaag, op een zomerse dag in juli, helemaal. Waar het in de bergen aangenaam prettig was, is het in Sion heet. Snikheet. Richting de dertig graden en dan is het wel even afzien als we door de stijgende straten lopen. Wanneer we aankomen op het grote plein kunnen we kiezen: naar rechts voor de klim naar de basiliek of naar links voor de klim naar het kasteel. We laten onze dochter kiezen en ze gaat voor het kasteel.

Château de Tourbillon

Château de Tourbillon

Het kasteel van Tourbillion is een kasteel uit de 13e eeuw. Het kasteel ligt op 655 meter hoogte en Sion zelf op 500 meter. Geen wonder dat je vanaf het kasteel een geweldig uitzicht hebt over de hele omgeving. Aan de ene kant uitzicht op de Basiliek, aan de andere kant op de wijnvelden en Alpen toppen.

Château de Tourbillon

Hoewel de indrukwekkende buitenmuren van het kasteel nog staan, is er verder weinig te zien. Het kasteel is ooit grotendeels verwoest door een brand en daarna niet meer opnieuw opgebouwd. Wat ruimtes zijn dankzij de borden nog wel herkenbaar. Een kapel en een toren zijn van binnen te bekijken, maar alleen als je er toevallig bent op het moment dat er een tour start. Deze worden gegeven door vrijwilligers en een fooi wordt gewaardeerd.

Château de Tourbillon

Het kasteel zelf is gratis toegankelijk. Er is een klein winkeltje, maar dat was tijdens ons verblijf niet open, en er is een toiletgebouwtje. Het beste kun je zelf voldoende drinken en wat te snacken mee nemen, want dit is wel een geweldig plek om even rustig te zitten.

Château de Tourbillon

Er zijn geen hekken, dus jonge kinderen moet je wel in de gaten houden. In de voormalig kasteeltuin staan nog steeds fruitbomen en groeien kruiden en planten. We zien hier zelfs cactussen met vruchten die hier goed groeien in het zonnige Sion.

Château de Tourbillon

Basilique de Valère

Vanaf het kasteel kijk je op de basiliek. Dan moet je weer naar beneden lopen en beginnen aan de volgende klim naar deze op 621 meter hoogte gelegen kerk. Ook deze gefortificeerde kerk is gratis toegankelijk. Wil je wat meer zien van de ruimtes in de kerk, dan is het wel verstandig om aan te sluiten bij een rondleiding.

Valere Basiliek

Musea in Sion

Er zijn meerdere musea in Sion. Het Museum of Archaeology (Musee cantonal d’archeologie) bevindt zich in de Basilique de Valère, dus is makkelijk daarmee te combineren. Het Musée de la Nature ligt op de route naar het kasteel en is een kleinschalig natuurhistorisch museum met stenen en opgezette dieren. Het is wel de moeite waard als je Sion met kinderen bezoekt.

Voor kunstliefhebbers is er het Valais Art Museum met veel schilderijen van lokale kunstenaars. Het gebouw waarin het kunstmuseum zit, is van oorsprong ook een kasteel. Het kasteel van Majorie werd echter eeuwen geleden aangepast om een prettige woning te zijn.

Er is een combinatieticket verkrijgbaar dat toegang geeft tot alle drie de musea. Check deze website voor actuele tarieven.

museum sion

Zwemmen in Sion

Er zijn in Sion twee openluchtzwembaden en een overdekt zwembad. Misschien nog wel mooier in de zomer is het aan de rand van Sion gelegen meer. Le Domaine des Îles heeft ook faciliteiten zoals toiletten, restaurant, beach volleybal en minigolf. Voor kinderen is er ook een leuke speeltuin met een mini treintje. Er zijn ook vaste grill plekken waar je gebruik van kunt maken voor je eigen picknick.

Sion Zwitserland

Hotel in Sion

Op zoek naar een hotel in Sion? Er zijn een handjevol hotels en daarnaast diverse (particulier verhuurde) appartementen. Hôtel du Rhône in het centrum van Sion is een prima keuze. Ze hebben hier ook familiekamers.

Het vinden van betaalbare accommodatie is in Zwitserland altijd een uitdaging. Wij hebben goede ervaringen met de jeugdherbergen in Zwitserland. Schoon, netjes en ook heel geschikt voor gezinnen. Ook Sion heeft een jeugdherberg met privé kamers voor twee of vier personen. Check hier de prijs en beschikbaarheid.

Sion Zwitserland

Meer tips voor een vakantie in Zwitserland met kinderen? Lees ook onze andere blogs zoals:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top