Een blog over de mooiste nationale parken in Nederland? Is dat nou echt nodig? In deze tijd struikel je over de lijstjes met leukste nationale parken, vaak voorzien van de meest prachtige stock (dus gekochte, niet zelfgemaakte) foto’s.
Juist daarom wel! Want de meeste mensen, zeker niet die met kinderen, gaan echt niet vroeg uit hun bed om de zonsopkomst te fotograferen. Of lopen met een dikke telelens rond en zitten dan een uur stil voor een close-up van een hert.
Nee, wij willen gewoon weten waar het mooi is en in welke nationale parken in Nederland je fijn kunt wandelen met kinderen. En als je er nog iets anders leuks kan doen, zoals varen met een fluisterbootje, een blotevoetenpad lopen of een kabouterwandeling is dat des te beter.
Tip download ook de app perfect Earth Animals van Staatsbosbeheer waarmee je in elk Nationaal Park in Nederland dierenplaatjes kunt verzamelen.
Er is wel degelijk verschil namelijk in hoe kindvriendelijk een nationaal park in Nederland is. Daarnaast speelt natuurlijk ook persoonlijke voorkeur een rol. Zo ga ik zelf veel liever naar de rustige, gratis Veluwezoom dan naar het in mijn ogen soms een beetje te attractieparkachtige Nationaal Park De Hoge Veluwe. Verder maak je mij blijer met parken met water, tenzij het net die korte periode van het jaar is dat de heide bloeit.
Er zijn in Nederland 21 nationale parken. Meer dan vijftien nationale parken in Nederland hebben we met ons gezin bezocht. De overige tips en persoonlijke ervaringen komen van de andere bloggers.
- Nationaal Park Lauwersmeer
- Nationaal Park Schiermonnikoog
- Nationaal Park de Alde Feanen
- Nationaal Park Drents-Friese Wold
- Nationaal Park Dwingelderveld
- Nationaal Park Drentsche Aa
- Nationaal Park Weerribben-Wieden
- Nationaal Park Sallandse Heuvelrug
- Nationaal Park Nieuw Land
- Nationaal Park Veluwezoom
- Nationaal Park De Hoge Veluwe
- Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
- Nationaal Park Duinen van Texel
- Nationaal Park Zuid-Kennemerland
- Nationaal Park Oosterschelde
- Nationaal Park De Biesbosch
- Grenspark Kalmthoutse Heide
- Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen
- Nationaal Park De Groote Peel
- Nationaal Park De Maasduinen
- Nationaal Park De Meinweg
Nationaal Park Lauwersmeer
Nationaal Park Lauwersmeer ligt in het noorden van Nederland op de grens van Friesland en Groningen. In dit park is van alles te doen voor kinderen.
Er is een interessant bezoekerscentrum dat sowieso een kijkje waard is. Je kunt hier ook wadlopen, zeilen of kajakken en natuurlijk ook gewoon wandelen of fietsen. Er start hier een kabouterpad en meerdere kortere routes van minder dan vijf kilometer. Er is ook een waterspeeltuin en een huttenbouwbos. Lees ook ons blog over Nationaal Park Lauwersmeer.
Nationaal Park Schiermonnikoog
Nationaal Park Schiermonnikoog is een bijzondere in de lijst van nationale parken in Nederland. Het hele eiland is 18 bij 3,5 kilometer en heeft zo’n duizend vaste bewoners. Daar staat tegenover dat er bijna driehonderdduizend bezoekers per jaar komen.
In Nationaal Park Schiermonnikoog is genoeg te beleven. Lekker met een netje op het strand op zoek naar schelpdieren. Korte en langere wandelingen en fietstochten. Check vooral ook de activiteiten die georganiseerd worden in Nationaal Park Schiermonnikoog.
Overnachten op Schiermonnikoog kan o.a. bij Landal Vitamaris.
Nationaal Park de Alde Feanen
Een nationaal park in Friesland waar water een belangrijke rol speelt is de Alde Feanen. Wij vinden dit echt een hartstikke leuk nationaal park met kinderen. Er is zoveel afwisseling en keuze dat je aan een dag echt niet genoeg hebt.
Je moet zeker een bootje huren of meegaan op een van de rondvaartboten. Er is ook Freek Vonk audioguide voor een spannend verhaal op het water. Je kunt hier ook kanoën, kajakken, SUP-en, zeilen en surfen.
Bij het bezoekerscentrum van Nationaal Park Alde Feanen in Earnewâld is ook een kinderspeeltuin en binnen is een klein museum.
Er starten hier diverse wandelingen zoals de wandelroute ‘Wikelslân’ van 3 of 5 kilometer. Maar onze favoriet is het kleine kikkerpad,een rugzakroute (je haalt dus bij het bezoekerscentrum voor een klein bedrag een rugzak op) speciaal voor kinderen. Onze dochter vond het superleuk om de opdrachten te doen en ja, we vonden echt kikkers. Er zijn, behalve het kleine kikkerpad, nog zes andere rugzakroutes voor kinderen in verschillende leeftijden. Lees ook ons uitgebreide blog over de Alde Feanen.
Overnachten direct bij de ingang van dit park? Dit kan bij het fijne vakantiepark it wiid.
Nationaal Park Drents-Friese Wold
Nationaal park Drents-Friese Wold ligt deels in Drenthe en deels in Friesland. Wij vinden vooral het gebied rondom het buitencentrum Drents-Friese wold mooi om te wandelen met kinderen.
Bij het buitencentrum in Appelscha starten diverse wandelingen voor gezinnen. Er is hier een blotevoetenpad in een weiland naar het bezoekerscentrum. Er start hier ook een kabouterpad en er is een familiewandeling geschikt voor met een kinderwagen. Een meer avontuurlijke, maar leuke route met kinderen is het paddenpad. Hier volg je houten padden figuren door alle kleine paadjes. Kortom: mogelijkheden genoeg voor korte wandelingen met kinderen. Bovendien komen bijna al deze routes ook langs de zeer ruim opgezette speeltuin in het bos.
In het Drenthse deel van het nationaal park is er het Belevingspad Hoogersmilde. Een wandeling van 2,5 kilometer met tien doe-plekken.
Overnachten kan vlakbij, bij vakantiepark Het Drentse Wold.
Nationaal Park Dwingelderveld
Nationaal park Dwingelderveld is natuurlijk het mooiste wanneer de heide in bloei staat. Maar ook in andere periodes van het jaar vinden wij het fijn wandelen in dit rustige park.
Ga je wandelen met wat oudere kinderen, overweeg dan om de Nature Game te spelen. Dit is een digitaal spel voor kinderen vanaf 8 jaar. Je moet een tablet met het spel wel van te voren reserveren. Wij kozen zelf voor de zwerfroute door een klein stukje bos en dan langs de schaapskooi. Er is ook een klein speelbos bij het bezoekerscentrum.
Lees ook ons blog over de zwerfroute in Dwingelderveld NP.
Nationaal Park Drentsche Aa
In Nationaal Park Drenthse Aa combineer je wandelen of fietsen met cultuur. Er liggen in het nationaal park meerdere Hunnenbedden en oude grafheuvels. Er grazen ook een aantal grote grazers.
Dit is niet het beste Nationale Park in Nederland met kinderen. In dit Nationaal park is geen overvloed aan routes voor kinderen of avontuurlijke wandelingen. Er zijn vier toegangspoorten tot het park. Bij Deurzerdiep start wel een familiewandeling.
Nationaal Park Weerribben-Wieden
Nationaal Park de Weerribben-Wieden in het kopje van Overijssel is een van onze favoriete nationale parken in Nederland. Vooral ook om met vrienden heen te gaan en een gezellige dag te hebben. Dit is een heel leuk park om met een fluisterbootje doorheen te varen. Er is ook wel een aantal wandelingen, maar je ontdekt dit park het beste vanaf het water.
Bij het buitencentrum Weeribben-Wieden krijg je informatie over het ontstaan van het gebied. Hier kan je ook een bootje, kajak of sup huren. Zeker in de zomer in het weekend is het wel verstandig van te voren te reserveren. Er starten vanuit het bezoekerscentrum ook enkele wandelingen, waaronder een kabouterwandeling.
Nationaal Park Sallandse Heuvelrug
Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is ook een leuk nationaal park in Nederland om met kinderen te bezoeken. Je kunt hier goed wandelen of fietsen. Het is een bosgebied met een heidegebied. Je hebt hier ook een grote kans om reeën te zien.
Vanuit het buitencentrum Sallandse Heuvelrug starten meerdere leuke wandelingen voor gezinnen. Voor de kleinste kinderen is er het kabouterpad, terwijl je met oudere kinderen de hulpboswachterwandeling kunt doen. Of volg de houten eekhoorns en kom langs diverse speelplekken in het bos.
Dit park in Overijssel heeft best wat hoogteverschil. Daardoor is het ook populair voor bij wielrenners en mountainbikers. Wel even goed opletten dus, want er zijn altijd types die rijden waar dat niet mag.
Overnachten aan de rand van het Nationaal park doe je bij Landal de Hellendoornse berg.
Nationaal Park Nieuw Land
Het nieuwste nationale park van Nederland Nieuw Land.Je loopt hier op de bodem van de Zuiderzee. Het park bestaat grotendeels uit water, maar er is ook een aantal eilanden: de Marker Wadden. Op het vasteland van Flevoland horen De Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen bij het Nationale Park Nieuw Land.
Wist je dat je op safari kunt in Nederland? De gids van Staatsbosbeheer neemt je graag mee op safari bij de Oostvaardersplassen, in de speciaal uitgeruste ecokar. Met een verrekijker in je hand ga je op zoek naar edelherten, konikpaarden en heckrunderen. Je bent helemaal 1 met de natuur, terwijl je toch zo dichtbij de bewoonde wereld bent. Bekijk hier onze uitgebreide blog over je bezoek aan de Marker Wadden.
De Marker Wadden zijn een aantal hele bijzondere eilanden in het Markermeer. Je komt hier vooral om te wandelen om vogels te bekijken. Voor kinderen is dat extra leuk gemaakt met een BINGO kaart. Overnachten doe je in een van een handjevol Landal vakantiehuisjes op de Marker Wadden.
Nationaal Park Veluwezoom
Nationaal Park Veluwezoom is ook een park waar we vaak komen. Je kunt hier heel goed wandelen en fietsen. Ook is het hier relatief makkelijk om dieren te spotten, zoals wilde zwijnen en herten. Daarnaast zijn er ook veel leuke kindvriendelijke wandelroutes in dit nationaal park.
Er zijn meerdere startpunten voor wandelingen in Nationaal Park Veluwezoom. Bijvoorbeeld bezoekerscentrum Veluwezoom bij Rheden en het gebied dat bekend staat als de Posbank. Er zijn meerdere kinderroutes zoals de buggyroute met OERRR-opdrachten, een korte route over landgoed Heuven met bezoek aan de schaapskooi en de Wandelroute Beekhuizen.
De Veluwezoom is het oudste Nationale Park van Nederland en dat zie je ook echt in de natuur en de bomen.
Nationaal Park De Hoge Veluwe
Nationaal Park de Hoge Veluwe is het enige Nationale Park in Nederland waar je voor de entree moet betalen. Ondanks dat we best dicht bij dit park wonen gaan we dus zelf liever op pad buiten het officiële park. Bijvoorbeeld vanaf bezoekerscentrum ’t Leesten net boven Hoenderloo.
Als je naar Nationaal Park de Hoge Veluwe gaat, maak er dan maar een heel dagje uit van. Met een bezoek aan natuurmuseum Museonder, lekker eten en een rondje op de witte fietsen. Het leuke van dit park is wel dat er veel te doen is voor kinderen. Je kunt het Park verkennen met één van de leuke en leerzame speurtochten, zoals de Moeffie Ontdekkingstocht, de knapzakroute en de Suske en Wiske Avonturentocht. Ook zijn er veel kindvriendelijke excursies.
Overnachten kan bij het hele fijne Landal Miggelenberg, lees hier ons blog over Landal Miggelenberg.
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Nationaal park de Utrechtse Heuvelrug is een van de grotere nationale parken in Nederland. Het is een park met veel bos en heidegebeiden.
Er zijn dan ook veel verschillende plekken waar je kunt beginnen met wandelen of fietsen. Leuk met jonge kinderen is het kabouterpad Amerongse berg of kies voor die bij het Baarnse Bos of het Leersumse Veld. Bij boswachterij Austerlitz vind je een Dierenvriendjespad. Vanaf Bezoekerscentrum De Boswerf Zeist starten een aantal kindvriendelijke wandelroutes en ook is hier een speeltuin.
Nationaal Park Duinen van Texel
Een deel van het eiland Texel is ook een nationaal park. De hele noord-west kust valt hieronder. Er is wel een bezoekerscentrum, maar er zijn natuurlijk heel veel plekken op Texel waar je de duinen in kunt. In het nationaal park heb je, vind ik, niet direct het idee in een natuurgebied te zijn. Zeker in de zomer wanneer de strandtenten open zijn.
Je kunt hier mooi wandelen en fietsen. Er is ook een MTB route door het duingebied en een aangewezen gedeelte waar je zelf mag rondstruinen. Met kinderen wil je op pad door de Slufter of juist het Sommeltjespad (een soort alternatieve kabouter) lopen.
Lees ook ons blog over wandelen op Texel.
Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een mooi stukje natuurgebied in een stuk druk bevolkt Nederland. Dat merk je ook in het park, waar het drukker is dan in veel andere parken.
Er zijn hier meerdere echt korte wandelroutes die prima geschikt zijn met kids. Zoals speuren in de duinen Duin en Kruidberg van twee kilometer. Of wat dacht je van het drie kilometer lange Wisentenpad? Er zijn ook zes verschillende speurtochten en natuurspellen die je kunt maken in het park. Bij het bezoekerscentrum kan je hier meer informatie over krijgen. Je kunt ook zwemmen bij duinmeer ’t Wed.
Nationaal Park Oosterschelde
Nationaal Park Oosterschelde is het grootste Nationale Park van Nederland. Het is een uniek nationaal park in Nederland, zeker ook omdat je hier voor Nederlandse begrippen ook heel goed kunt duiken. Ga je met kinderen dan zal je het echter moeten doen met de attracties boven water.
Een echte aanrader is het maken van een rondvaart over de Oosterschelde, waarbij je bijna gegarandeerd zeehonden ziet en met wat geluk ook bruinvissen kan spotten. Bezoek vooral ook Deltapark Neeltje Jans waar je kinderen op een hele leuke manier leren over de natuur in de Oosterschelde en over de Deltawerken. Lees ook ons blog over Deltapark Neeltje Jans.
Nationaal Park De Biesbosch
Nationaal Park de Biesbosch viel ons eigenlijk een beetje tegen. Vooral omdat we vanaf het water op veel plekken toch nog zicht hadden op industrie en elektriciteitskabels. We vertrokken vanuit Drimmelen. Wel waren we onder de indruk van de oerrunderen die hier grazen.
Er zijn echter verschillende startpunten voor vaartochten en wandelingen in het Nationaal park. Zo is er Biesboschcentrum Drimmelen, Biesboschcentrum Dordrecht met de Beverbos kinderwandeling en het Biesbosch MuseumEiland.
Het is in de Biesbosch makkelijk om zelf een bootje te huren en op pad te gaan. Ook kajakken of suppen kan. Vanaf het bezoekerscentrum Dordrecht kan je een leuke wandeling maken met kinderen door het Beverbos.
In de buurt overnachten kan o.a. bij EuroParcs de Biesbosch.
Grenspark Kalmthoutse Heide
Grenspark Kalmthoutse Heide is het enige grensoverschrijdend nationale park in Nederland, het ligt voor een deel in België. Het Nederlandse deel ligt in Noord-Brabant en de entree, ofwel de Natuurpoort met een speeltuin, restaurant en informatiecentrum, vind je in Ossendrecht. Dit nationale park heeft ons positief verrast door de veelzijdigheid van het landschap.
Tijdens je wandeling loop je via bossen langs vennen naar zandduinen en heide. Spot konijnen en vossen of ga op zoek naar kikkers met je schepnet! Er zijn maar liefst 25 verschillende wandelroutes, die allemaal goed staan aangegeven met gekleurde paaltjes. Check vooral de wandelingen speciaal voor kinderen, waaronder het Konijnenpad en twee interactieve routes met een app en QR-codes.
Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen
De Loonse en Drunense Duinen is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa en ligt tussen Waalwijk en Tilburg, omringd door heide en bossen. Het wordt ook wel de Sahara van Brabant genoemd.
Het leukst in dit gebied is dat je van de paden mag afwijken en zelf kunt struinen. Wil je toch een route volgen dan kunnen de de kinderwandelroute Kapucijnenberg van Natuurmonumenten aanraden. Een speurtocht die start bij restaurant De Rustende Jager in Udenhout van net wat minder dan vier kilometer. Vergeet ook niet je schepje en emmer meer te nemen naar dit nationale park.
Lees ook ons blog over de Loonse en Drunense duinen, inclusief mountainbike routes.
Nationaal Park De Groote Peel
Nationaal Park de Groote Peel, deels in Brabant deels in Limburg, vonden we wat betreft natuur zelf een beetje tegenvaller. Mogelijk ook omdat het heel droog was toen wij er waren. Dit is ook het kleinste nationale park in Nederland.
Dit is wel een leuk nationaal park om te bezoeken met jonge kinderen. Net als in veel andere nationale parken is er een kabouterroute. Hier is echter extra uitgepakt met veel houten beelden en een houten kabouterhuisje op de route. Ook zijn er heel veel vogelhuisjes waar je dankzij een glazen raampje de jonge vogeltjes kunt bekijken.
Lees ook ons blog over de kabouterroute in de grote Peel.
Nationaal Park De Maasduinen
Wij vinden De Maasduinen een heel goed nationaal park in Nederland om met kinderen te bezoeken. Er is een bijzonder gelegen bezoekerscentrum in een oude sluis. Daarnaast is er op een paar honderd meter van het bezoekerscentrum een ijswinkel.
Dit park is minder geschikt met hele jonge kinderen. Omdat er een groot meer is waar je omheen loopt (of met een trekpontje een stuk afsnijdt) heb je al snel een wat langere wandeling te pakken. Bovendien is het park een mix van bos, water en zand en de route niet buggyproof. Al is er wel een kortere route speciaal voor kinderwagens en met een rolstoel, maar dan zie je niet hoe afwisselend De Maasduinen is.
Maak je de kortere ronde met het trekpontje dan is de route vier kilometer. Onderweg kom je ook langs een leuk speelbos. Lees hier ons blog over speelbos de Boskoel.
Nationaal Park De Meinweg
Nationaal Park de Meinweg is het een van de kleinste nationale parken in Nederland. Het viel ons op dat we wellicht ook daardoor bij een wandeling ook best vaak agrarisch gebied kwamen. Desondanks is dit park wel een aanrader met kids.
Er is een echt tof speelbos bij het bezoekerscentrum. Ook is er een leuke kabouterroute die langs het speelbos komt. Daarnaast zijn er nog diverse andere langere en kortere routes. Wij liepen zelf de Mein Bomenkunstroute, een route langs houtsculpturen. Te lopen met je telefoon waarbij we elke keer een verhaaltje kregen over het park en de omgeving. Lees ook ons blog over speelbos de Meinweg.
Nog even verder lezen? Check: