Home / Reisinformatie / Europa / Griekenland / De Peloponnesos met kinderen, alles wat je maar wil weten

De Peloponnesos met kinderen, alles wat je maar wil weten

Bij een vakantie naar Griekenland met de kinderen denk je misschien vooral aan de eilanden. Toch is de Peloponnesos, het schiereiland ten zuiden van Athene, ook heel geschikt voor een vakantie. Ook voor kinderen! Een rondreis door de Peloponnesos met kinderen biedt een geweldig gevarieerde mix van cultuur, zon, zee en strand. Overweeg je een vakantie met kinderen in de Peloponnesos, lees dan zeker deze tips.

Wij kozen het kustplaatsje Tolo als uitvalsbasis om het noordoosten van de Peloponnesos te ontdekken met een (huur)auto. Van daaruit bezochten we het Kanaal van Korinthe en Nemea, Nafplio, Epidaurus en Mycene.

Later zakten we af naar het zuidwesten, naar de streek Messinië. Vanuit het kustplaatsje Chrani bezochten we Pylos, de burchten van Koroni en Methoni en de Polilimnio watervallen. Daarna verbleven we in de groene Lousioskloof. Wij plakten er een weekje Kefalonia aan vast en reden daarna via Delphi terug naar Athene.

Liever laten organiseren? SNP natuurreizen heeft prima geprijsde en heel goed beoordeelde familierondreis met huurauto inclusief hotels.

Peloponnesos met kinderen

In Nafplio genieten met je kinderen van het schattige stadje met drie kastelen

Dit stadje staat ook bekend als Nauplio, Nauplion en Nafplion. Een ontzettend fotogeniek stadje, een van de best bezochte steden in de Peloponnesos. En terecht! De winkeltjes zijn erg toeristisch, persoonlijk vind ik dat jammer. Maar onze kinderen vinden dat juist geweldig en hebben hier uren rondgesnuffeld om te bepalen waar ze hun zakgeld aan gingen besteden. Dat gaf ons de tijd om op ons gemak achter ze aan te slenteren over de smalle marmeren straatjes, die met kleine trappetjes met elkaar verbonden zijn. De  kakelbont gekleurdehuizen geven dit dit dorpje een geheel eigen sfeer. Net als de vele gezellige eettentjes in het centrum en aan de boulevard trouwens. In het hoogseizoen is het er heet, ook daar is aan gedacht: er zijn genoeg leuke ijszaakjes te vinden hier.

Nafplio
Nafplio

Het hoogtepunt van een bezoek aan Nafplio is deVenetiaans-Turkse vesting Palamidi, bovenop een rots van 220 meter hoog. Vanuit het stadje loopt een trap omhoog met volgens de ene bron 875 treden, volgens een andere 999. Een leuke uitdaging om het exacte aantal te tellen met je kinderen. Of je doet zoals wij en rijdt met de auto omhoog, je kunt namelijk voor de kasteelpoort parkeren. Want ook al vertrek je ’s morgens vroeg, in de zomer is de hitte echt iets om rekening mee te houden.

Nafplio

Het kasteel bestaat uit acht bastions, vernoemd naar Griekse helden zoals Achilles, en vraagt nog behoorlijk wat klim- en klauterwerk. Laat je buggy dus maar in de auto staan, kies liever voor een draagdoek of rugdrager. In de ruïnes van de bastions kun je naar hartenlust rondkijken, overal zijn gangetjes, geheime ruimtes en doorkijkjes over de baai te ontdekken. Genoeg om de fantasie van de kinderen te prikkelen om spannende avonturen te verzinnen. Vanaf het kasteel heb je een mooi uitzicht op het stadje, de baai met fijne strandjes, het oude Byzantijnse fort Akronavpliaen het fort-eiland Bourzi. Houd kleintjes die graag op onderzoek uitgaan wel in de gaten, want de muren zijn hier nergens afgezet.

Om het fort-eiland Bourzi te bezoeken, parkeer je je auto (gratis) in de haven van Nafplio, bij een oud stationnetje. Met een klein bootje tuf je naar het eilandje, dat je vanuit de haven al ziet liggen. Deze Venetiaanse burcht diende in de 15e eeuw om Nafplio te beschermen tegen piraten aanvallen en invasies.

Nafplio

Epidaurus met kinderen: talentenjacht in eeuwenoud theater en Ren je Rot!

Het theater van Epidauruszal werd al in de oudheid geroemd om de harmonie van zijn proporties en de fenomenale akoestiek. Laat je kinderen op de orchestra, de toneelvloer, staan en ga zelf bovenin het theater zitten. Je kunt elkaar letterlijk verstaan en kunt zelfs een muntje horen vallen! Dit theater is een van de best bewaarde in zijn soort in Griekenland en staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, het is werkelijk prachtig.

Epidaurus
Epidaurus

Het theater is onderdeel van het Heiligdom van Asclepius, de god van de geneeskunde. Je vindt hier nog ruïnes van tempels, een ziekenhuis, een renbaan en andere gebouwen. We bezochten later nog meer renbanen, hier in Epidaurus zijn de tribunes aan weerszijden het best bewaard. Je ziet hier zelfs nog heel duidelijk de startplaatsen, die zijn gemarkeerd met kleine zuilen.

Ben je toe  aan wat afkoeling, het prachtige Gialasi Beach ligt een stukje verderop. Een zandstrand met wat grind en kiezels, gelegen in een schitterende baai met kristalhelder water. Je rijdt hier met je auto tot op het strand. Een stoel met parasol huren is niet nodig, deze zijn gratis te gebruiken voor klanten van het restaurantje op dit strand. Dus voor een literfles water (€ 1,-) kun je hier heerlijk relaxen.

Epidaurus
Epidaurus

TIP: bezoek met je kinderen een voorstelling in het theater van Epidaurus. Ben je in juli of augustus in Epidaurus, sla dan zeker het Festival van Epidaurus niet over. Iedere vrijdag en zaterdag worden er dan voorstellingen gegeven in het theater. Het zijn gewilde shows, de 14.000 (!) zitplaatsen zijn vrijwel iedere avond uitverkocht. De sfeer in het theater is fenomenaal. Tegen het decor van een zonsondergang in de bergen genoten we samen met de kinderen van een visueel spektakel, de hele voorstelling was doorspekt met prachtige lichtprojecties op de theatervloer.

Epidaurus

Adembenemend, om nooit te vergeten! Het enige minpuntje is dat de voorstelling in het Grieks is. Gelukkig krijg je wel een Engelse vertaling te zien op twee grote schermen, al gaat dat soms erg snel. Maar zelfs zonder vertaling is er genoeg te beleven voor de kinderen. Handig: neem muggenolie en een kussentje mee (of rol zoals wij een handdoek op), want het is een lange zit. De minimumleeftijd is 6 jaar.

Kanaal van Korinthe

Het kanaal van Korinthe is ook prima te doen in een dagtrip vanuit Athene, of als je zoals wij op doorreis bent vanuit Athene naar Nafplio/Tolo in de Peloponnesos.

Een leuke onderbreking van je reis: je parkeert bij de brug en wandelt heen en terug over dit bijzondere kanaal. Kinderen kijken hun ogen uit naar de kleine bootjes die dit smalle kanaal passeren en naar de waaghalzen die hier bungeejumpend de sprong in het diepe wagen.

De ruïnes van Korinthe

Korinthe mag vroeger dan een grote stad geweest zijn maar nu staat weinig meer overeind. Toch komen er zo’n 200.000 toeristen per jaar waaronder veel religieuze toeristen. Korinthe is namelijk ook de stad waar Paulus (één van de discipelen) langere tijd doorbracht en één van de eerste kerken ter wereld stichtte. De ligging van de stad is erg mooi met de steil omhooglopende rotsen vanaf waar je de rest zien van de Akropolis van Korinthe. Jammer genoeg hadden we geen tijd om helemaal naar boven te lopen. Vanaf een afstand zie je wel dat dit echt een fort was en voor verdediging werd gebruikt heel anders dan de Akropolis van Athene die vooral een ceremoniële functie had. Naast de ruïnes ligt een kleine speeltuin dus je kom je met kinderen dan kan je ze ook iets leuke beloven voor na een bezoek.

Het Griekse heiligdom Nemea

Je kan ook kiezen voor de ruïnes van het Griekse Nemea.  Hoewel hier nog minder te zien is dan in Korinthe waren mijn verwachtingen hier ook kleiner. De natuurlijke ligging van deze ruïnes is misschien nog wel mooier dan in Korinthe. 

nemea met kinderen

Olijfbomen en heuvels waar je ook maar kijkt. De resten van de tempel van Zeus uit 330 v.C. trekken direct de aandacht als enige bouwwerk dat echt nog herkenbaar is. Verder is er een klein museum waar voorwerpen van vazen tot sieraden worden voorgesteld. Het museum is klein, maar leuk opgezet. De maquettes maken kinderen goed duidelijk hoe dit heiligdom er ooit uit heeft gezien.

nemea met kinderen

Op een video is te  zien hoe vroeger de Nemean Games werden gehouden. De oude Grieken hadden zelfs een systeem met touwen en hout waarmee de starter een hek kon laten vallen en valse starts kon voorkomen. Het oude stadion met plek voor 40.000 bezoekers ligt iets verder op. Hier worden tegenwoordig een keer in de drie jaar de Nemean Games gehouden, een reïncarnatie van de vroegere spelen.

De wijnen van Nemea

Rondom Nemea liggen wijnvelden dus kun je op verschillende locaties wijnproeven. In officiële proeflokalen of in een grote schuur van een Griekse familie. Waar we mochten kiezen of we de wijn in een glazen of een plastic fles wilden meenemen en waar onze oudste zoon met zorg het etiket op de fles plakte voor ons.

Blogger Tikva bezoekt de Semeli Winery met een ideale setting boven op een heuvel omring door valleien vol wijnvelden. Een pand met een muur van glas en binnen lekkere leren banken. De brandende open haard geeft de perfecte sfeer voor deze koude en bewolkte dag. Voordat we kunnen gaan proeven, krijgen we eerst een kleine rondleiding door de fabriek en zien het proces van wijn maken.

Neem een frisse duik met je kinderen in de Polilimnio watervallen

De Polilimnio watervallenzijn een avontuurlijk uitje met je kinderen als je in de streek Messinië verblijft. De weg ernaartoe is even zoeken. Op de route Kalamata-Pylos blijf je vanaf het Kazarma de bordjes Polylimnio volgen, dan kom je er vanzelf. Vanaf de grote parkeerplaats loop je verder naar beneden, de groene vallei in. Verscholen onder de bomen kom je bij een ijskoud riviertje. Dat is het beginpunt, hier ga je rechtsaf, omhoog.

De klim is goed te doen als je goede schoenen of sandalen met stevig profiel draagt. Je klautert over rotsen omhoog en soms kan het glad zijn. Onderweg kom je langs verschillende watervallen met kleine meertjes vol kristalhelder, ijskoud water. Wij vonden het een hele leuke afwisseling met de bezoeken aan de stadjes en ruïnes in de Peloponnesos. Het klimmen en klauteren maakten het extra avontuurlijk.

Polilimnio watervallen

Na zo’n twintig minuten klauteren (en wat tussenstops natuurlijk) kom je uit bij de grootste waterval, die uitmondt in het Kadoula meertje. Alsof de kick van deze prachtige natuur niet genoeg is, zie je hier af en toe waaghalzen via een touwladder omhoogklauteren. Compleet met Tarzankreet storten ze zich vanaf de metershoge rotswand in het water. Zelf vonden we het voldoende om van een rotspunt het koude water in te springen. Bommetje!!!

Polilimnio watervallen

Praktisch: Bij de parkeerplaats is een klein restaurantje, bij de watervallen is geen horeca. Neem dus voldoende drinken en wat te eten mee. Naast goede wandelschoenen zijn waterschoentjes fijn als je kinderen vanaf de rotsen het water in willen gaan. Sla je direct bij binnenkomst in de groene vallei linksaf, dan is de stroming van het water sterker en gevaarlijk. Geen aanrader dus met kinderen.

Polilimnio watervallen

Een afwisselende dag met je kinderen in Koróni en Methóni

Langs de oostkust zakten we af naar het zuidoostelijke puntje van het schiereiland: Koróni. Een klein stadje aan zee, met als belangrijkste trekpleister een groot 13e-eeuws Venetiaans kasteel waarin tegenwoordig het Timiou Prodromou nonnenklooster is gevestigd. Vanuit het stadje te bereiken via kleine steegjes en over smalle trappetjes.

Binnen de kloostermuren hangt een serene rust. Denk: witte huisjes en kerkjes omringd door knalroze bloemen, een strakblauwe lucht, een prachtige kloostertuin, prachtige vergezichten over de zee.

Er is hier genoeg te ontdekken. De kleurrijke schilderingen binnen in het witte kerkje bijvoorbeeld. Een sterrenhemel, allerlei heiligen, zo kleurrijk zijn maar weinig kerken. Of het piepkleine winkeltje waar een vriendelijke non handwerk, kruisjes, heiligenbeeldjes en typische streekproducten verkoopt. En wat denk je van de prachtige kloostertuin, die leidt naar een hoge toren met uitkijkpunt over de baai. Die toren kun je beklimmen, maar je kunt er ook in. Onze dochter vond het net de toren van Rapunzel. Wel even opletten met kleine kinderen bij de uitkijktoren, want zowel op het dak als bij de ramen in de toren is er niets afgezet.

Plan je je bezoek, houd er dan rekening mee dat het klooster tussen 14 en 17 uur gesloten is. Zorg ook dat je kleding passend is, dus geen blote schouders of knieën. Ben je dat vergeten, dan hangen er extra kledingstukken bij de entree. Voor kinderen is dat dan weer niet nodig.

Aan het einde van de middag reden we door naar de westpunt van het schiereiland: Methóni. Hier ligt een enorme 15e-eeuwse burcht, die je al van veraf ziet liggen. In de middeleeuwen was Methóni een belangrijk handelscentrum op de route tussen Venetië en Jeruzalem. De burcht is nog veel groter dan de buitenkant doet vermoeden. Logisch eigenlijk, want binnen deze vestingmuren lag vroeger de oude stad. In de ruïnes zie je een mix van Venetiaanse, Turkse en zelfs Franse invloeden: hamams, een Venetiaanse kerk, Turkse minaretten en een Franse brug over de gracht.

Een lange stenen brug leidt naar het vestingeilandje Boúrtzi, met een achthoekig verdedigingstorentje. Dit torentje heeft door de eeuwen heen gediend als uitkijkpunt voor de wachters die de haven beschermden, als vuurtoren, gevangenis en als schuilplaats wanneer de vesting belegerd werd. Machtig mooi vonden onze kinderen dit, ze hebben hier heerlijk gespeeld.

Deze afwisselende dag sloten we af in het familierestaurant Taverna Sapientza in Methóni. Een menukaart was er niet, we werden uitgenodigd om een kijkje in de keuken te nemen. Daar stond oma, de trotse kokkin, achter een grote oven. Trots klapte ze deurtje voor deurtje open om ons te laten zien welke Griekse gerechten ze die dag had bereid.

Spectaculaire wandelingen en middeleeuwse kloosters in de Loúsioskloof

Een welkome afwisseling als je met kinderen de Peloponnesos bezoekt, is een bezoek aan de Loúsioskloof. Deze kloof ligt in het hart van de Peloponnesos, is 5 kilometer lang en op het smalste punt bijna 300 meter diep. Bijna net zo spectaculair als de natuur zijn de middeleeuwse kloosters en kerken die je hier vindt. De temperatuur is hier zeker in de zomer bovendien een stuk aangenamer dan in de lagergelegen delen van de Peloponnesos.

Wij verbleven in het middeleeuwse dorpje Dimitsána, waar maar liefst vier klokkentorens te vinden zijn. En heel veel smalle straatjes om in rond te dwalen. Even bijkomen kan op een van de terrassen met magnifiek uitzicht over de vallei. Breng met je kinderen ook zeker een bezoekje aan het Watermolenmuseum, net buiten Dimitsána. De kracht van water wordt hier gedemonstreerd in een watermolen, een leerlooierij en een kruitmolen voor buskruit. In de hoogtijdagen van Dimitsána (de 18e eeuw, in de Onafhankelijkheidsoorlog) stonden hier namelijk wel 14 kruitfabrieken. Het museum is gevestigd in een stuk of vijf kleine huisjes, in een prachtige omgeving, overal stroomt water tussendoor, er is zelfs een watervalletje.

Wandeling naar Moni Prodrómou

Vroeg uit de veren voor een wandeling naar het 12e-eeuwse klooster Moní Prodrómou. De weg ernaartoe is niet zo best, veel bochten, maar ook behoorlijk wat keien die van de rotswanden naar beneden zijn gevallen. Vanaf de parkeerplaats is het een leuke afdaling naar het klooster dat tegen een steile rotswand aan is gebouwd.

Bij de entree van het klooster hangt een kledingrek vol lange rokken, broeken en sjaals om blote armen en benen te camoufleren als dat nodig is. Eenmaal binnen word je hartelijk verwelkomd door één van de monniken die hier nog steeds wonen. Wij kregen koffie, thee en gebakjes aangeboden en mochten rustig rondkijken in het kleine kerkje, dat versierd is met mooie fresco’s. Je hoeft hier niets te betalen, ook niet voor de versnaperingen, maar je kunt wel een donatie doen of een klein aandenken kopen om dit klooster te ondersteunen.

Die ochtend bezochten we ook nog het Antieke Gortys, waar fundamenten liggen van een tempel uit de 4e eeuw v.C. voor Aesculapius, de god van de geneeskunde. Wij vonden dit een beetje tegenvallen eerlijk gezegd. Je ziet echt alleen wat fundamenten, verder is er niets te zien of te beleven. De picknick die we daarna hadden aan de voet van de middeleeuwse Kókkorasbrug, met de voetjes in het ijskoude snelstromende water, maakte op onze kinderen veel meer indruk.

De Olympische Spelen van Olympia

Als je met je kinderen in de Peloponnesos bent, mag je een bezoek aan Olympia eigenlijk niet overslaan. De plek waar de eerste Olympische Spelen plaatsvonden, in 776 v.C.

Er is een groot museum, keurig chronologisch geordend vanaf de prehistorie tot de Romeinse tijd. Onze kinderen keken hun ogen uit bij de prachtige beelden, vooral die van het fronton van de tempel van Zeus. Aan de ene kant van de zaal zie je de wedren tussen koning Oinomaos en Pelops, aan de andere kant van de zaal de strijd tussen Centauren en Lapithen. Ik had deze verhalen vooraf opgezocht, het was een mooi rustpunt om op de bankjes midden in de zaal deze verhalen voor te lezen en samen te ontdekken wie waren afgebeeld.

Het museum is een traditioneel museum. Het laat een schitterende collectie zien, er is minder aandacht voor de beleving van kinderen. Maar met wat voorwerk of kennis van de Griekse mythologie kom je zelf een heel eind. Wij vertelden in het kort welke verhalen bij de beelden hoorden en deden samen een quizje. Naar wie is de Peloponnesos genoemd? Welk sportmerk is genoemd naar Nikè, de godin van de overwinning van wie hier een groot beeld staat te pronken? En wie ontdekt de verschillen tussen de Dorische, Ionische en Korinthische zuilen? Zo maakten we het museumbezoek wat interactiever.

Natuurlijk is er ook een zaal gewijd aan de Olympische Spelen. In het begin ging het alleen om hardloopwedstrijden. In de 8e en 7e eeuw voor Christus kwamen daar nog worstelen, boksen en ruitersporten bij, zo leerden we hier. Alleen mannen mochten deelnemen, vrouwen waren zelfs niet welkom als toeschouwer, ontdekten onze kinderen verontwaardigd.

Wij vonden het fijn dat we eerst het museum bezocht hadden. Daar zie je niet alleen mooie beelden, sieraden, wapens en gebruiksvoorwerpen, maar ook tekeningen en maquettes van het oude tempelcomplex. Zo kun je je beter voorstellen hoe het tempelcomplex er vroeger uit moet hebben gezien.

Het complex is behoorlijk groot, er staan resten van verschillende tempels en gebouwtjes. Zoals de tempel van Zeus, waar ooit één van de zeven klassieke wereldwonderen in stond: het beeld van Zeus. Dit beeld was maar liefst 14 meter hoog en gemaakt van ivoor en goud. In het museum hadden we al gezien dat het nog een hele klus was om dat beeld de tempel in te krijgen. De ene zuil die gerestaureerd is van deze tempel, staat fier overeind tussen de brokstukken. Die brokstukken zijn al behoorlijk groot, laat staan als je er een aantal op elkaar stapelt.

Wat onze kinderen hier het meest aansprak, was het stadion met de ‘hall of shame’. In een lange rij naar het stadion stonden hier vroeger namelijk tientallen beelden. Niet van winnaars, maar van valsspelers. Op de sokkel stond hun naam en overtreding gemeld. Als atleet moest je langs deze beelden lopen voor je het stadion betrad, dus je was gewaarschuwd!

Onder de boog loop je het stadion in. En eerlijk is eerlijk, je ziet nu vooral een kale vlakte. De renbaan in Epidaurus is eigenlijk mooier, beter intact en je mag daar zelfs op de tribunes zitten. Maar híer waren de eerste Olympische Spelen, dat maakt deze plek toch wel erg magisch, vonden wij. Onze kinderen ook, die begonnen al meteen met een warming-up, hoog tijd voor een wedstrijdje!

Voor een bezoek aan het museum en de site zijn kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Je moet je kaartje zowel bij het museum als bij de entree van de site laten zien, even bewaren dus.

Praktische tips voor een vakantie naar de Peloponnesos met kinderen

Wij bezochten de Peloponnesos in de zomervakantie, in juli/augustus. We vlogen op Athene en huurden daar een auto. Dit kan bijvoorbeeld bij Sunny Cars waar je een all-inclusive auto huurt zonder bijkomende kosten. We verbleven op de Peloponnesos in Tolo, Chrani, Dimitsána en Kyllíni, waar we de ferry naar Kefalonia namen. Wil je ook oversteken naar Kefalonia, overleg dit dan vooraf met je verhuurmaatschappij, vaak moet je dan een extra verzekering afsluiten. Na een weekje Kefalonia bezochten we nog Delphi en Athene. Hoe leuk Athene met kinderen is, lees je in dit artikel.

De Peloponnesos is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Dit schiereiland heeft veel te bieden: zon, zee, strand, goed traditioneel Grieks eten, maar ook cultuur en historie. Voor jong en oud genieten dus. Waar je wel rekening mee moet houden: in de zomermaanden is het heet op de Peloponnesos. Je programma en je tempo hierop aanpassen is een must, zeker als je met kinderen de Peloponnesos bezoekt.

Hotel tip! Skalidis Apartments in Tolo, Peloponnesos. 5 minuten (naar beneden) lopen naar de boulevard en het strand. Niet heel erg groot, wel knus. De kinderen sliepen op een slaapbank in de keuken. 2 balkonnetjes. en een fijn zwembad. hele aardige gastheer en gastvrouw.

Lees ook onze andere blog over Griekenland? Zoals naar Kreta, Santorini of Kos met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top