Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Charleville-Mézières hoofdstad van de Ardennen

Charleville-Mézières hoofdstad van de Ardennen

Zelfs de naam is mooi! Charleville-Mézières is de hoofdstad van het Franse departement “Ardennes”. Als enige grote stad in de Belgische Ardennen en Franse Ardennen is het een goede plaats om even het stadsleven te beleven voordat je weer de wildernis en natuur intrekt. Het Belgische Namen wat ook vaak de hoofdstad van de Ardennen wordt genoemd ligt officieel niet in maar aan de rand van de Ardennen.

Bezienswaardigheden Charleville-Mézières

Charleville-Mézières is gelegen aan de Maas die maar liefst keer vier door de stad heenstroomt (de stad ligt op 3 landtongen). Natuurlijk kan je ook een tochtje maken met een rondvaartboot over de Maas. Je kunt je prima een dag vermaken in Charleville-Mézières met kinderen. Van de twee stadsdelen is Charleville het gezelligste.

Het grote plein van Charleville-Mézières (Place Ducale) is het centrum van de stad. Op zondag is ook de weg rond Place Ducal autovrij en het gehele jaar door vind je hier een carrousel. Op het sfeervolle plein staan ook verschillende ijs- en pannenkoekstalletjes en het Musee de l’Ardenne. De VVV is ook hier te vinden.

Charleville-Mézières
Charleville-Mézières

Rimbaud-museum

Vanaf Place Ducale is het een makkelijke wandeling naar o.a. het Rimbaud-museum, dat het leven beschrijft van de excentrieke dichter Arthur Rimbaud. Uiteindelijk werd hij slechts 37 jaar oud na een turbulent leven. Zo was een groot deel van zijn leven gewijd aan Paul Verlaine, een man die zijn vrouw verliet voor de 10 jaar jongere Rimbaud (toen nog een tiener). De werken van de dichter hebben vele kunstenaars in de literatuur en pop geïnspireerd. Het museum is gevestigd in de oude watermolen.

Charleville-Mézières

Musée de la Ardennen

Een ander museum in Charleville-Mézières is het Musée de la Ardenne of het museum van de Ardennen. In het museum zijn onder andere voorwerpen te zien uit de Romeinse periode. Deze werden gevonden tijdens opgravingen in de omgeving. Ook de meer recentere geschiedenis van Charleville-Mézières komt aan. Daarnaast zijn er marionetten te zien uit verschillende landen.

Verdegingswerken Charleville-Mézières

Je kunt ook de oude verdedigingswerken van Charleville-Mézières bezoeken. Deze werden nog gebruikt door de Ridder Bayard, zie voor meer ridderverhalen de legende van Bayard. Net als de verdedigingswerken komt ook de basiliek Notre-Dame-d’Epérence uit de 15e eeuw.

Charleville-Mézières

Adventure park

Aan de rand van Charleville-Mézières bevind zich het Terraltitude Adventure Park. Een heel tof adventure park waar je kunt ziplijnen, tussen de bomen kunt klimmen en springen op grote netten die in de bomen hangen. Ook is er een speeltuin en vaak staan er springkussen. Er is een klein parcours voor kinderen vanaf vier jaar maar de meeste routes zijn geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

Elfypark

Ongeveer een half uur rijden vanaf Charleville-Mézières bevind zich het Elfypark een leuk sprookjespark voor jonge kinderen. Ook het kasteel van Sedan is de moeite van het bezoeken waard.

Marionettenfestival

Het bekendste evenement in Charleville-Mézières is het marionettenfestival. Dit is het grootste in zijn soort ter wereld. Het festival in september van de oneven jaren is het uitgelezen moment om de stad te bezoeken. Marionettisten en andere kunstenaars, die iets met poppen doen, komen deze weken naar Charleville-Mézières om hun kunsten te vertonen. Met 130 acts en 150.000 bezoekers is het erg druk in de stad, dus overweeg om een overnachting te boeken elders in de Ardennen. Op YouTube zijn erg veel video’s te vinden om een sfeerimpressie te krijgen.

Charleville-Mézières
Charleville-Mézières

Hotel in Charleville Mézières

Charleville Mézières heeft een uitstekende stadscamping. Met slechts vijf minuten wandeltijd tot het Place Ducal ligt het aan de overkant van de Maas en de oude watermolen.

Een alternatief is het uitdagende Hotel Le Dormeur duVal. Dit designhotel is een kunstwerk op zichzelf en laat zich het best omschrijven als een Austin Powers appartement. Een ding om rekening mee te houden is dat het wel  redelijk gehorig is. Het heeft genoeg ruimtes waar je kunt relaxen.

Aan de rand van de stad zitten ook verschillende overnachtingshotels. Handig wanneer je onderweg naar Parijs hier een nachtje wil overnachten. Van de verschillende opties zoals het F1hotel, en het premiere class hotel krijgt het Ibis hotel de beste beoordelingen.

Charleville-Mézières

Meer tips lees je op het blog van Allinmam die Charleville-Mezieres en de Champagne-Ardennen bezocht.

De reis door de Ardennen maakte Gezin op Reis in samenwerking met het Europese samenwerkingsverband van ArdenneAllAccess.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top