Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / La Petit Pierre in de herkansing

La Petit Pierre in de herkansing

De eerste keer dat ik in La Petit-Pierre was kregen we dit stadje niet van zijn beste kant te zien. Het regende zo hard dat we nauwelijks een meter vooruit konden kijken.

We hadden net onze vaarvakantie van een week in de Elzas afgesloten en hadden nog 1,5 dag de tijd in de noordelijke Vogezen. We moesten ons melden in La Petit-Pierre om vouchers en brochures op te halen maar die ochtend verliep niet lekker. Toen begon het onderweg enorm te stortregenen en tot overmaat van ramp was er niemand op de afgesproken locatie. Ik mopperde “die Fransen ook altijd”.  Stonden we zelf gewoon verkeerd, oeps! La Petit-Pierre heeft niet alleen een kasteel maar ook nog een fort.

La Petit-Pierre

We renden door het dorpje heen naar het kasteel dat zich aan het einde van rots bevind waarop het dorp gebouwd is.  Zelfs in deze omstandigheden koste het geen enkele moeite om voor te stellen hoe uitnodigend dit plaatsje kan zijn. De gebouwen zijn voorzien van een verse laag verf en oude ramen  worden opgefleurd door vensterbanken vol bloemen.

La Petit-Pierre
Foto’s van Petit-Pierre in de regen
La Petit-Pierre

Gelukkig kreeg het stadje Petit-Pierre bijna 2 jaar later een herkansing. Ook nu was het begin van een reis door de Noordelijke Vogezen. Een heerlijke regio voor liefhebbers van zuiver luchten, natuur, bossen, wandelen, kastelen en schattige dorpjes zoals Petit-Pierre.

La petit-pierre
La petit-pierre

Bezienswaardigheden La Petit-Pierre

Look carefully at these heights , these rocks, these trails . The elders saw them many centuries before you, and now they look through your eyes and admire your soul” 

Beter dan deze dichter kan ik La Petit-Pierre niet beschrijven. Het oudste hooggelegen deel begint bij het toerismekantoor en hier kan je ook de auto parkeren. Hier zien je de stenen, de verdedigingswerken van Vauban, de Franse Maarschalk die door grote delen van West-Europa zijn sporen achterliet. In Petit-Pierre maakte hij slim gebruik van de burcht die er al was.

La petit pierre
La Petit-Pierre museum

Steile muren die omhoog rijzen sluiten het dorp af. Indien je er de tijd voor hebt, kan je een wandeling maken over de verzonken weg onderaan de hoge muren. Binnen de muren een doodlopende straat, met twee parallelle zijstraten, minder dan 50 huizen en gebouwen, meer is het niet. In het hele dorp La Petit-Pierre, wat naast uit het oude deel ook uit een aantal woningen buiten de muren bestaat, wonen maar 600 mensen. In één van de huizen zit het muntenmuseum, dat nog het meest weg heeft van een uit de hand gelopen hobbyproject. Gratis te bezoeken, dat dan weer wel.

Enkele andere huizen zijn nu een horecagelegenheid. Tijdens mijn tweede bezoek aan La Petit Pierre ga ik lunchen bij Au Grès du Marché, een restaurant met een knusse uitstraling. De keuken giet de traditioneel vaak zware kost van dit deel van Frankrijk in een modern jasje. Absoluut een aanrader om hier te eten!

Au grès du marché
La Petit-Pierre

Een kerkje mag natuurlijk ook niet ontbreken. Deze heeft bijzonder mooie en oude muurschilderingen die eeuwen lang onder pleister bedekt waren.

Aan het einde van de weg, waar de muren ophouden, en je alleen nog maar naar beneden kunt storten, de voormalige woning van de graaf van Lutzelstein.

Nu zit hier ook een klein museum over de regio. Bezoek je la Petit-Pierre met kinderen dan zijn er ook een aantal opdrachten (niet in het Nederlands dus je moet een handje helpen) die ze kunnen doen waardoor ze hier al meer leren over de natuur in het gebied. Je kunt hier veel brochures en informatie krijgen voor je verdere vakantie in de Vogezen. Mocht je buiten de openingstijden komen dan is er ook veel informatie te vinden op de website Massif de Vosges.

la Petit-Pierre met kinderen
la Petit-Pierre met kinderen

Overnachten in La Petit-Pierre

Tijdens mijn tweede bezoek aan La Petit-Pierre slapen we in La Clairière, bio & spa hotel. Gelegen aan een toegangsweg richting het dorp, de bossen beginnen direct achter het gebouw.

De nadruk van dit hotel ligt op gezond leven, zowel lichamelijk als mentaal. Op het menu staan biologische gerechten en veel lokale streekproducten zoals wijn uit de Elzas. Bij het ontbijt begint de dag als goed met een sapbar met smoothies en detoxdrankjes.

La Clairière, La Petite Pierre, Alsace
hLa Clairière, La Petite Pierre, Alsace
La Clairière, La Petite Pierre, Alsace


Er is een zwembad en spa met sauna’s en de mogelijkheid tot diverse behandelingen. Er worden veel verschillende activiteiten georganiseerd zoals kooklessen, yoga, Qi Qong en boswandelingen. Wie had verwacht dat ik mijn eerste les meditatie zou krijgen van een Tibetaanse monnik in Frankrijk.

La Clairière, La Petite Pierre, Alsace
La Clairière, La Petite Pierre, Alsace


Hoewel het met de nadruk op wellness zeker geen familiehotel is, kan je wanneer je zoals wij een klein gezin hebt, je kinderen hier wel mee naar toe nemen. De kamers zijn ruim genoeg en ze zullen zeker genieten van het zwembad en het bubbelbad. Ook is er een lounge ruimte waar je rustig een boekje kunt lezen of een potje kunt poolen. Voor kinderen onder de 12 jaar geldt geen toeslag voor het plaatsen van een extra bed en ook voor het ontbijt worden geen extra kosten in rekening gebracht. Boeken via de website of vergelijk de prijzen hier.

La Clairière, La Petite Pierre, Alsace

Gezin op Reis bezocht La Petit-Pierre voor de tweede keer in samenwerking met het Frans Bureau voor Toerisme, zoals je van ons gewend bent delen we altijd onze eigen mening en ervaringen.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top