Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Bootvakantie met kinderen

Bootvakantie met kinderen

Benieuwd naar onze bootvakantie door de Elzas met Le Boat. Een echte belevenis met veel mooie plekken langs de route, kastelen, de wereldstad Straatsburg en andere avonturen op de boot. Wij vonden onze eerste keer op vakantie met een boot zeer geslaagd.

Misschien vraag je jezelf wel af of een bootvakantie met kinderen ook iets voor jullie gezin is?

vaarvakantie

Ontspannen en genieten – bootvakantie met kinderen

Wij hebben ervaren dat een bootvakantie staat voor veel family time samen. Je wordt als gezin echt hechter als je zoveel tijd met elkaar doorbrengt. Je zit op het bovendek in het zonnetje en onder het varen komen de gesprekken vanzelf.

Bootvakantie met kinderen

De tijd die we aan het varen waren, voelde echt als onderdeel van de vakantie. Dit in tegenstelling tot een autovakantie waarbij de tijd in de auto vaak als een noodzakelijk kwaad voelt om van de ene naar de een andere bestemming te komen. Op de boot is ook altijd wat te zien van kastelen, kleine stadjes tot groepen ooievaars. We vroegen ons van te voren af of een week op een boot niet saai zou worden omdat je maar weinig kilometers aflegt. Op onze route veranderde de natuur met de dag en juist omdat we zo rustig gingen beleefde we de omgeving veel intenser.

Natuurlijk ben je niet de hele tijd aan het varen, met de boot kan je in principe stoppen (afhankelijk van de route) waar je wil en daar uitstappen om te lunchen of zelfs te overnachten. Zo kwamen wij in leuke kleine plaatsjes zoals Boofzheim en Hochfelden waar we als we niet waren gaan varen in Frankrijk anders nooit naar toe zouden zijn gegaan.

ooievaars

Dit combineerden we met stops in bestemmingen die meer toeristisch zijn zoals de grote stad Straatsburg en de mooie stadjes met hun eigen kasteel Lutzelbourg en Saverne. Kortom, met een bootvakantie is elke dag anders en zit je midden in de natuur.

vaarvakantie

Wat we ook ideaal vonden is dat je als ouders avonds lekker je eigen ruimte hebt zonder gedoe met een babyfoon. Nadat onze dochter in bed lag konden we prima op het bovendek een wijntje nemen in de avondzon of wanneer het afkoelde beneden in de kajuit nog wat lezen. Alle faciliteiten heb je bij de hand: een uitgebreide keuken, meerdere badkamers en als je dat wil zelfs WiFi.

We hebben ons ook geen seconde druk hoeven te maken over de veiligheid. Er zijn verschillende modellen boten en wij hadden er een gekozen met een afgesloten achterdek. Onze peuter dochter kon prima zelf via de schuifdeuren vanuit de kajuit naar buiten lopen zonder dat we ons druk hoefden te maken dat ze het water in kon vallen.

We hadden een Deryan baby tentje en campingbedje maar voor de eerste was ze te groot voor geworden en de laatste paste net niet lekker in de slaapkamer. Onze dame mocht dus in een groot bed en dat ging gelukkig direct goed.

bootvakantie met kinderen

Een bootvakantie met kinderen is geen cruise

Net als backpacken met een baby of een roadtrip door de USA niet bij iedereen in de smaak valt, is een vaarvakantie ook niet voor elke gezin de ideale vakantie. Je moet niet voor een bootvakantie met kinderen kiezen als:

bed in boot
bootvakantie met kinderen
  • Eenoudergezin. Hoewel je de boot alleen kunt varen en besturen zijn in de praktijk de sluizen echt een klusje voor twee volwassenen. Tieners kunnen prima helpen, basisschoolleeftijd kinderen kunnen zichzelf vermaken en kijken vast graag mee maar een beweeglijke peuter is soms eerder een last dan een lust. Ook LeBoat geeft aan dat je minimaal 2 volwassenen moet meenemen, dus vraag lekker nog een ander gezin mee.
  • Je graag in een king-size bed slaapt. Het blijft een boot, de tweepersoonsbedden zijn ruim zat maar een king-size hotel bed is het niet.
straatburg
bootvakantie met kinderen
  • Je uitgebreid wil badderen en vertroeteld wilt worden. Wanneer we aan de kade in een haventje lagen met stroom dan hadden we heerlijk heet water. Op de dagen dat we midden in de natuur (zonder stroom) aanlegden niet. Dus wil je uitgebreid badderen, wellness en een schoongemaakte kamer dan kan je beter een cruise boeken dan een bootvakantie.
  • Je op zoek bent naar een echte low-budget vakantie.
bootvakantie met kinderen
bootvakantie met kinderen
  • Vergelijk een vaarvakantie met een vakantie in West-Europa waarbij je verblijft in een leuk hotel, appartement of op een luxe camping staat. Wij waren op pad met de Caprice, een populair model, maar er zijn goedkopere en luxere boten beschikbaar.
  • Je je kinderen het liefst dumpt bij een animatieteam (en je man ook). Je leeft toch een groot deel van de dag samen op een kleine ruimte en dat kan soms wat irritaties geven.
Saverne

Varen met een boot is super makkelijk, en je hebt geen vaarbewijs nodig.

Iedereen kan op bootvakantie met kinderen. Wij hadden nog nauwelijks vaarervaring los van wat weekendjes bier drinken (uuh ik bedoel zeilen met een valkje) in onze studenttijd. O ja, en varen met een fluisterboot in de Weerribben wat ook totaal wat anders is.

leboat
leboat

Wij gingen op vaarvakantie met Le Boat en voor de boten van deze verhuurder heb je in de meeste landen zoals Nederland, Frankrijk, Italië en België geen vaarbewijs nodig. Dit komt omdat ze korter dan 15 meter zijn en een beperkte aantal pk’s hebben of snelheid kunnen varen.

Van te voren kan je in het kapiteinshandboek alvast wat informatie over de boot lezen. Tijdens de briefing op de basis krijg je informatie over de route, of er misschien lastige stukjes of andere bijzonderheden zijn. Uitleg over het starten van de motor, hoe het werkt met boven en beneden sturen, hoe je de elektriciteit kunt aansluiten en dergelijke.

bootvakantie met kinderen

Eenmaal onderweg merkten we snel dat de  boot vlot reageert op het stuur. Het is dus niet een of ander log ding en mocht je plotseling willen stoppen dan zet je hem in de achteruit en sta je  binnen een paar meter stil. Marcel had de boot met 2 minuten onder de knie en we vaarden mooi op koers. Eerlijk is eerlijk: de dames aan boord hadden iets meer tijd nodig omdat we te enthousiast stuurden en dus een slingerkoers volgden. De eerste keer aanleggen is natuurlijk best spannend maar zelfs achteruit inparkeren ging in één keer goed.

Ben jij wel eens op bootvakantie geweest? Zo niet lijkt het je leuk voor jullie gezin?  

bootvakantie elzas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top