Home / Oceanie / Fiji / Eilandhoppen op de Yasawa eilanden, leukste (kindvriendelijke en budgetvriendelijke) eilanden

Eilandhoppen op de Yasawa eilanden, leukste (kindvriendelijke en budgetvriendelijke) eilanden

Wil je dat Fiji zien uit de brochures, met helderblauw water, vriendelijk locals en chillen onder een palmboom? Ga dan eilandhoppen op de Yasawa eilanden. Deze eilanden liggen ten noorden van het hoofdeiland Vitu Levi met de internationale vliegvelden van Nadi en Suva. Op de Yasawa eilanden kun je met een beetje geluk snorkelen met Manta Rays, prachtig snorkelen en duiken tussen gezond koraal, lokale dorpjes bezoeken, wandelingen maken met gave uitzichten, een bijzondere watergrot bezoeken, kijken hoe rifhaaien gevoerd worden of gewoon relaxen in je hangmat. 

Yasawa eilandhoppen

Natuurlijk kan je de Yasawa eilanden met kinderen bezoeken, ik reisde hier zelf met mijn toen 10-jarige dochter. We sliepen op drie verschillende plekken tijdens onze week op de eilanden. 

Yasawa eilandhoppen

In tegenstelling tot wat sommige websites je willen doen geloven, zijn de Yasawa eilanden al lang geen backpackersparadijsje meer. Daarvoor ben je echt een decennium of twee te laat. Ondanks dat de eilanden echt wel afgelegen zijn, heeft de betrouwbare bootverbinding en de bouw van een aantal vrij luxe resorts ervoor gezorgd dat met name vakantiegangers uit Australië en Nieuw-Zeeland de eilanden ook hebben ontdekt. Wel is het zo dat zelfs veel van de inmiddels luxe resort nog steeds dorm accommodaties bieden. 

Yasawa eilandhoppen

Het maakt enorm uit welk eiland (of soms cluster van eilanden) je kiest en vooral welke accommodatie je daar kiest. Niet alleen in kosten, maar vooral in de hele belevenis van je vakantie in Fiji. Er zijn hele luxe resorts, resorts, lokaal gerunde lodges met simpelere huisjes, lokale lodges die meer voelen als een guesthouse en waar de familie ook zelf woont en homestays. 

Yasawa eilandhoppen

Ga je voor een relaxte vakantie? Of wil je het echte lokale leven op de eilanden ontdekken en neem je daarvoor ook genoegen met simpele accommodatie? Of doe het gewoon allebei wanneer je gaat eilandhoppen op de Yasawa eilanden en meerdere plekken bezoekt. Zo verbleven we bij een resort met een goed bed, redelijk warm water en alle faciliteiten, zoals een duikschool en goed gevulde bar, maar ook bij een heel simpel guesthouse waar de faciliteiten dan wel super basic waren, maar de familie ons wel direct opnam in het dagelijks leven en we ook ontzettend genoten hebben. 

Yasawa eilandhoppen

Het is op vrijwel alle eilanden verplicht om een maaltijdpakket of te nemen. Er zijn eigenlijk ook nauwelijks plekken waar je anders zou kunnen eten. Dit is, net als de hoge prijs van het vervoer naar de Yasawa eilanden, iets om zeker rekening mee te houden. Voor onze zeven nachten op drie verschillende eilanden, waarvan twee budget opties, waren we voor 1 volwassene en 1 kind €1625,- kwijt (exclusief duiken).

Yasawa eilandhoppen

De beste manier om op je dagelijkse kosten te besparen, is om niet zo vaak te verplaatsen en langer te blijven hangen op één eiland en op die manier de transportkosten te verspreiden over een langere periode.

Hoe komt je op de Yasawa eilanden?

Tenzij je een privé-vlucht kan betalen of je eigen boot hebt, zijn er twee manieren om op de Yasawa eilanden te komen. Vanaf Port Denarau, een kleine twintig minuten buiten Nadi met de dagelijks catamaran van Awesome Adventures, ook wel de Yasawa Flyer genoemd. 

Yasawa South Sea Flyer

Dit is de boot die wij namen. Het is allemaal heel goed georganiseerd en punctueel in tegenstelling tot de meeste andere dingen in Fiji die op ‘Fiji Time’ runnen. Je checkt in de haven in, je grote bagage krijgt een tag om op welk eiland je eraf moet. Vervolgens mag je boarden waarbij je buiten, binnen of in de captains lounge (waarover later meer) kan zitten. Afhankelijk van de drukte worden er grotere of kleinere catamarans ingezet. 

Yasawa South Sea Flyer

Voor elke stop wordt iedereen die er daar afgaat opgeroepen om je bagage nog een keer te identificeren bij de crew. Dit is omdat bij grotere resorts de bagage niet in dezelfde boot naar het eiland gaat als jijzelf. Vervolgens is er iets later een ‘disembarkment’ call waarbij je zelf de boot verlaat. De accommodaties sturen kleine bootjes om je op de halen. Ga ervanuit dat je eenmaal bij je accommodatie waarschijnlijk uit de boot het strand opspringt dus draag geen dichte schoenen die je droog wil houden. De boot vertrekt om 08:45 uur uit de haven en komt rond 13:00 uur bij de verst gelegen eilanden aan. Daar draait deze weer om en gaat weer terug naar de haven. Op de verste eilanden is er slechts één aankomst- en vertrektijd. Op de dichterbij gelegen eilanden komt de boot twee keer langs. Wil je naar het noorden, dan stap je in de ochtend op. Wil je naar het zuiden of terug naar de haven, dan stap je in de middag op.

Yasawa Seabus

De andere optie is de Tavewa Seabus vanuit Lautoka, wat een ruim half uur vanaf Nadi is en voor de meeste reizigers waarschijnlijk wat minder handig. De Tavewa Seabus is iets goedkoper dan de ferry van Awesome Adventures. Daar staat tegenover dat de kans om zeeziek te worden een stuk groter is op deze kleinere boot. De Tavewa Seabus zou sneller zijn, maar in de praktijk zagen we dat deze vaak een stuk later aankwam dan in de route planning staat.

Bula Pass, Awesome Pass of losse tickets?

Voor de catamaran van Awesome Adventures kun je naast losse tickets ook een Bula Pass of een Awesome Pass komen. De Bula Pass was ooit een goede deal, hiermee kun je binnen een periode van bijvoorbeeld 5, 7 of 9 dagen zo vaak met de boot als je wil. Er is online geen Bula Pass voor kinderen te koop, daarom is het bij een reis naar de Yasawa eilanden met kinderen sowieso goedkoper om losse tickets te kopen. Maar zelfs als volwassene moet je je tegenwoordig best vaak verplaatsen om het de moeite te maken. Ook voor mij als volwassene was het voor vier boottochten in acht dagen voordeliger losse tickets te kopen, maar check het vooral nog even voor jezelf op het moment dat je hebt besloten waar je wil verblijven. 

Een betere deal is de Awesome pass, een combinatie van accommodaties en vervoer. Je bent dan alleen wel beperkt in waar je verblijft omdat dit alleen kan bij een klein deel van de accommodaties. 

Captains Lounge, het waard of niet?

Op de boot zelf (of van tevoren online) kun je kiezen voor een upgrade naar de Captains Lounge. Op de site klinkt het heel mooi. Je eigen lounge met lekkerdere stoelen, drankjes en snacks. Er is een vaste prijs en ik besloot dit te boeken voor onze langste boottocht van bijna 5 uur. Eenmaal op de boot aangekomen waren de muffins en cookies al op en lunchten we toen maar met zakjes chips. De stewardess was ook constant weg als je nog wat wilde drinken. Niet doen dus! Voor die €33,- extra die we betaalden, had ik op boot zelf prima snacks en drinken kunnen kopen en dan had ik nog meer keuze gehad. Oké, je hebt iets fijnere stoelen, een soort bankjes, maar aangezien het raam helemaal niet schoon was liep ik toch vaak naar buiten om foto’s te maken.

Hoeveel tijd heb je nodig voor de Yasawa eilanden? 

We hadden zelf 7 nachten en 8 dagen op de Yasawa eilanden. Van tevoren leek mij dat prima voor 2 nachten Naqalia Lodge, 3 nachten Barefoot Manta en 2 nachten Nabua Lodge. In de praktijk had ik zeker bij Nabua nog wel graag een nachtje extra gehad en bij Naqalia hadden we ons ook nog wel langer kunnen vermaken. We waren hiermee een uitzondering in dat we best snel reisden. De meeste vakantiegangers bleven sowieso vaak maar op één resort of, als ze twee weken vakantie hadden, dan wellicht op twee verschillende. De meeste reizigers leken wel 2-3 weken voor de hele archipel uit getrokken te hebben en bleven vaak ook wat langer per eiland dan wij deden. 

Het zijn allemaal geen hele grote eilanden, dus tenzij je in een resort zit met veel faciliteiten, zou ik persoonlijk 3-4 nachten prima vinden, maar ook echt niet langer. Twee weken en dan bijvoorbeeld vier verschillende eilanden klinkt heel goed. 

Heb je weinig tijd, overweeg dan niet helemaal tot het einde van de Yasawa archipel te gaan. In een dag of 5 zou je twee eilanden kunnen ontdekken. 

Wifi op de Yasawa eilanden

Je kunt er het beste vanuit gaan dat je tijdens je verblijf op de Yasawa eilanden niet of nauwelijks online kan zijn. Zelfs bij duurdere accommodaties die aangaven dat er Wifi zou zijn, werkte dat in de praktijk nauwelijks. De wind stond verkeerd of er was te veel bewolking waardoor het signaal niet doorkwam. Ik maakte gebruik van een Esim van Airalo voor Fiji en daarmee had ik wel af en toe internet. Vooral op de boot tussen de eilanden kreeg ik een 4G signaal.

De verschillende eilanden en accommodaties, inclusief gave activiteiten

Kuata en Wayalailai

Kuata en Wayalailai zijn twee vlakbij elkaar gelegen eilanden gescheiden door een smal stuk zee. Ze worden ook wel de ‘Gateway’ eilanden van de Yasawa archipel genoemd. Dit zijn de Yasawa eilanden die zich het dichtste bij het vasteland bevinden. De bekendste activiteit hier is het voeren van rifhaaien. Je kan dan tijdens een tour in grote getallen de rifhaaien zien. We hebben dit persoonlijk niet gedaan, aangezien ik van mening ben dat je haaien, zelfs ongevaarlijke, niet moet leren dat mensen gelijk staan aan voedsel. 

Yasawa Wayalailai

Beide eilanden hebben een ruige uitstraling en je kunt op Wayalailai een wandeling maken naar de top van het eiland. Verder zijn er genoeg stranden waar je (bij hoogwater) redelijk goed kan snorkelen. Ook kun je lopen tussen diverse accommodaties op het eiland Wayalailai.

Yasawa Wayalailai

Barefoot Kuata Island Resort

Barefoot Kuata Island Resort, op het eiland Kuata, is een resort met redelijk betaalbare luxe en veel karakter. Er komen hier zowel gezinnen, stelletjes als backpackers. Er zijn verschillende type accommodaties, er is een mooi strand en meerdere zwembaden. Er wordt veel georganiseerd vanuit het resort. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid. 

Yasawa eilanden Barefoot Kuata Island Resort

Wayalailai Ecohaven Resort

Wayalailai Ecohaven Resort, Naqalia Lodge en diverse homestays zijn te vinden op Waylailai. Ik zou persoonlijk uitkijken met de homestays of met het Wayalailai Ecohaven Resort indien je hier op zondag verblijft.

Yasawa eilanden Echohaven resort

Ze zijn hier erg traditioneel en wij kregen op onze kop omdat we op de ‘dag van de rust’ van Naqalia naar het resort waren gelopen.

Yasawa eilanden Echohaven resort

Dit is een half uurtje lopen en anders best een leuke wandeling. In tegenstelling wat de naam doet vermoeden, is dit ook geen echt resort. Het zijn simpele houten huisjes, echt een budget accommodatie. Er is hier wel een mooi lang gerekt strand. Check hier de prijzen en beschikbaarheid.

Naqalia Lodge

We verbleven hier zelf bij Naqalia Lodge. Dit is een van de goedkoopste plekken om te verblijven op de Yasawa eilanden indien je maar één kind hebt. Ze hebben hier namelijk vier huisjes en die hebben allemaal naast een tweepersoonsbed ook een eenpersoonsbed.

Yasawa eilanden Naqalia lodges

Hoewel die behoorlijk doorgezakt is en het wellicht beter is het matras op de grond te leggen. Daarnaast is er een dorm. Verwacht echt geen luxe, er is een paar uur per dag stroom en de douche geeft een straaltje koud water. 

Yasawa eilanden Naqalia lodges

Waarom mensen, waaronder wij, dan toch zo enthousiast zijn over Naqalia Lodge? Vanwege de ontzettend aardige uitgebreide familie die het geheel runt. Die je gelijkt met een knuffel welkom heet in ‘the family’. Je eet alle (uitstekende) maaltijden met de andere gasten, wat ook gelijk een band geeft. Bovendien is het buffet-stijl, zelfs als er maar een handjevol gasten zijn.

Yasawa eilanden Naqalia lodges

Handig met kinderen, want dan schep je extra op van wat ze lekker vinden en laat je liggen wat ze toch niet lusten. Tijdens het eten is er muziek die gemaakt wordt door diverse familieleden. Het klinkt wat cheesy, maar het voelt toch als oprechte interesse. 

Yasawa Naqalia lodge

Elke avond is er een ‘family meeting’ en kun je bespreken wat je de volgende dag wil gaan doen. Er is van alles mogelijk. Zo wilde mijn dochter graag vissen, dat kon natuurlijk. Ook leerden we de Bula dans en namen deel aan een Kava ceremonie. Met de boot werden we gedropt op een verlaten eiland om te snorkelen en we maakten zelf armbandjes. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid.

Yasawa Wayalailai

Waya Eiland

Waya eiland is een van de eilanden in de Yasawa archipel waar ook permanente bewoning is. Op het eiland zijn meerdere dorpjes en dus niet alleen maar resorts. Het eiland heeft de hoogste piek van de archipel, met veel groen en mooie stranden. In tegenstelling tot sommige andere eilanden is er niet één activiteit of bijzonderheid waar het eiland om bekend staat.

Waya Island Resort

Waya Island Resort in Vuake ligt aan het strand en is alleen voor volwassenen. Er is een tuin en je hebt er goede WiFi. De kamers hebben airco en een groot balkon met uitzicht op de zee. Je kunt er eten krijgen zoals pizza, maar ook vegetarisch en veganistisch. Je kunt er snorkelen, kanoën en zwemmen in het zwembad. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid.

Octopus Eiland resort

Het Octopus Resort ligt op het eiland Waya vlakbij Likuliku Bay en dicht bij het strand. Er is een zwembad, spa en een restaurant met zand op de vloer waar je vis kunt eten. Je kunt er snorkelen, vissen, kajakken en films kijken bij het zwembad. Ze hebben hangmatten, yoga en je kunt zelf een omelet maken bij het ontbijt. Er zijn bungalows, kamers voor families en grote villa’s om in te slapen. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen.

Yasawa eilanden octopus

Naukacuvu, Nanuya Balavu en Drawaqa eiland

Deze drie eilanden liggen vlakbij elkaar en je komt hier omdat je hier van april tot oktober grote kans hebt om te kunnen snorkelen met Manta roggen. Ondanks dat we er precies in deze periode waren, werden er geen Manta’s gespot. We begrepen dat we toevallig een uitzonderlijk slechte periode troffen, waarschijnlijk mede onder invloed van opwarming van de zeeën en El Nino. Normaal gesproken is er in deze periode weinig voedsel voor de dieren, waardoor ze massaal naar een smal kanaal tussen twee eilanden komen waar dan wel veel voedsel nog is.

Yasawa Drawaqa

Desondanks is ook zonder de Manta’s dit deel van de Yasawa eilanden erg de moeite waard, tenminste als je een duiker bent of graag gaat snorkelen. Het koraal is hier nog in hele goede conditie en enorm kleurrijk. Of je voor het ene of voor het andere resort kiest, maakt niet heel veel uit. Wij kozen zelf voor Barefoot Manta, omdat ze net wat dichter bij de Manta plek gelegen zijn en vanwege de op dat moment iets betere prijs, maar ook over Mantaray Island hoorden we goede verhalen.

Yasawa Drawaqa

Barefoot Manta

Barefoot Manta is een mooi gelegen resort met maar liefst drie verschillende stranden. Sunset Beach, Sunrise Beach en Manta Beach. Hierdoor was er op elk moment van de dag wel een fijn strand te vinden. Handig, want soms kon het aan de ene kant flink waaien terwijl je dan aan de andere kant beschut zat. We verbleven hier drie nachten, wat precies goed voelde.

Yasawa eilanden barefoot manta

Het snorkelen hier is prachtig. Ook heel fijn is dat twee van de drie stranden een soort kanaaltje voor boten hebben. Hierdoor kun je ook bij laagwater veilig door het koraal heen zwemmen en dan in het diepere deel alsnog snorkelen.

Yasawa eilanden barefoot manta

Er is een duikschool en die maken meestal drie duiken op een dag. Er komen hier veel mensen om een brevet te halen of om een introduik te maken. Als ervaren duiker moet je dus wel een beetje geluk hebben of ze je ook echt naar de uitdagendere plekken meenemen. Een keer had ik dat wel en gingen we naar een bijzondere plek met veel swimtroughs, de andere keren was het gewoon koraal. Ook mooi, maar hier vrij vergelijkbaar met wat je ook al ziet tijdens het snorkelen.

Yasawa eilanden barefoot manta

Andere activiteiten zijn suppen, kajakken, volleyballen en er is zelf een mini-gym. Ook kun je een wandeling maken over het eiland naar een uitkijkpunt. Daarnaast zijn er elke dag georganiseerde activiteiten, zoals een dorpsbezoek (betaald) of een lezing van een marine bioloog (onbetaald).

Yasawa eilanden barefoot Manta

Wat betreft accommodaties is er van alles beschikbaar: van dorms, simpele huisjes met gedeelde badkamer, safaritenten en luxere accommodaties. Het personeel is vriendelijk, maar soms een beetje afstandelijk. Het is echt een eiland waar naast reizigers vooral veel vakantiegangers komen voor hun weekje in de zon. Het eten was oké, maar zeker niet bijzonder. Je merkt dat er voor veel mensen gekookt wordt en dat gaat ten koste van de smaak. Voor de lunch is er een buffet en voor het avondeten geef je van tevoren je voorkeur door. Voor kinderen is een kindermenu. Het ontbijt vonden we dan wel weer uitgebreid en goed. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Mantaray Island Resort

Mantaray Resort ligt op Yasawa Islands in Fiji. Je kunt er in verschillende soorten kamers slapen, zoals in familiekamers, boomhutten, villa’s of in een grote slaapkamer met anderen (dorm). Vanaf je kamer kun je het bos zien.

Yasawa eilanden Mantaray

Je kunt er duiken, kajakken en snorkelen. In het restaurant is er eten uit verschillende landen en op vrijdag is er speciaal eten uit de grond met muziek en dans. Er is ook een wellnesscentrum om lekker te ontspannen. Bekijk de prijzen en beschikbaarheid.

Yasawa eilandhoppen

Paradise Cove Resort

Het Paradise Cove Resort is een luxe resort met bungalows. Er is een spa, buitenzwembad en een mooi privéstrand. Wil je met Manta’s snorkelen, maar ook veel luxe? Dan is dit het resort voor jullie. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Naviti

Naviti, het grootste eiland in de Yasawa archipel, heeft veel verschillende accommodatie opties, van luxe resort tot populaire homestays. Het eiland is uitgestrekt en heeft prachtige stranden met namen zoals ‘Long Beach’. Het water lijkt hier nog blauwer te zijn dan elders. Er zijn meerdere dorpen op het eiland, waaronder het dorp Soso, het grootste dorp van de Yasawa eilanden. Er zijn ook wandelmogelijkheden op het eiland. Het is een prima bestemming om een paar dagen te relaxen of kies juist voor een homestay en leer meer over het lokale leven.

Korovou Eco-Tour Resort

Het Korovou Eco-Tour Resort in Fiji is een rustige plek midden in de natuur. Ze hebben een zwembad en het strand is vlakbij, dus je kunt kiezen waar je wilt zwemmen. De kamers zijn simpel maar fijn. Het is een plek waar je echt kunt genieten van het strand, de zee en het echte Fiji-gevoel.

Yasawa eilanden way korovoi

White Sand Beach Resort

Het White Sandy Beach Resort ligt handig op Naviti Island in de Yasawa-eilanden. Naast gewone kamers bieden ze ook slaapzalen (dorms) aan voor reizigers die een meer gezellige en gemeenschappelijke ervaring zoeken. Dichtbij zijn er leuke bezienswaardigheden en je kunt ook naar het bekende Yasawa Island vliegveld. Een extra gemak is het restaurant in het resort, zodat je lekker en dichtbij kunt eten. Het is allemaal simpel en prettig hier.

Homestays, zoals Wai Makare Homestay

Je kunt goedkoop naar de Yasawa eilanden, niet wat betreft vervoer, wel wat betreft accommodatie, mits je kiest voor een homestay. Wai Makara is zo’n homestay die nog steeds kleinschalig is, maar wel erg populair is geworden door de uitstekende verhalen van andere reizigers.

Yasawa eilanden way makare

Daardoor kunnen ze nu ook de faciliteiten wat verbeteren zodat die minder basic zijn. Wil je hier verblijven, boek dan zeker op tijd. Het is ook prachtig gelegen aan een klein strandje tussen de palmbomen. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid.

Matacawalevu eiland

Matacawalevu is een eiland waar je vooral komt om te genieten van de stranden en een rustige tijd. Ook op dit eiland zijn dorpjes die je kunt bezoeken en mooie plekken om te snorkelen.

Navuta Stars

Het Navutu Stars Resort op Yaqeta heeft 9 bungalows aan drie zandstranden. Dichtbij Nadi’s luchthaven, biedt het activiteiten als snorkelen en kajakken. Er is een zwembad, een spa en je kunt buiten eten onder de sterren. De bungalows mixen Fijische stijl met luxe, en sommige zijn groter voor families. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen voor Navuta Stars.

Nacula

Nacula is niet het verst weg gelegen eiland van de Yasawa eilanden, maar wel het verst weg gelegen eiland met een reguliere bootverbinding met het hoofeiland van Fiji. Daarmee is het ook de laatste bestemming met hotels, resort en homestays gericht op toeristen.

Yasawa Nacula dorpje

Nacula is een groot eiland met aan de ene kant de twee luxe resorts en over de bergtop goedkopere accommodaties en homestays. Het is mogelijk om vanaf hier naar de Blue Lagoon te lopen.

Yasawa Nacula homestay

Een prachtige wandeling, maar wel een heel stuk zwaarder dan we verwacht hadden. Vooral door de hitte en de grote graspalmen waar je een groot deel van de tijd doorheen loopt. Reken op zeker anderhalf uur voor de wandeling en neem genoeg water mee. Bij laagwater kun je via het strand heen of terug. Verblijf je in een goedkopere accommodatie, dan zou ik er een dagje voor uittrekken. Een keer via het strand, een keer via de bergtop en dan verder snorkelen en chillen bij het Blue Lagoon strand. Je kunt hier met cash of card voor je drankjes betalen.

Yasawa Nacula wandeling

Op het eiland tussen Nabua Lodge en Safe Landing Resort aan het water vind je de Cake Shop. Een geel huisje. Elke dag wordt hier een nieuwe cake gebakken en die kun je dan komen eten in de middag. Ook kun je hier kleine lunchgerechten krijgen. Een anders verregende dag werd heel leuk dankzij de Cake Shop. Lekker kletsen met andere toeristen uit de homestays en de andere resorts, cake eten, wat drinken en heel veel potjes Uno spelen.

Yasawa Nabua cake shop

Net wat verder landinwaarts dan de Cake Shop kun je een van de dorpen van het eiland bezoeken. Dit regel je via waar je verblijft. Je mag in Fiji niet zomaar een dorp inlopen, maar moet geïntroduceerd worden door iemand die ze kennen en dan eerst op audiëntie bij het dorpshoofd.

Yasawa Nabua cake shop

Een andere uitstapje om te maken, is naar de Sawa-I-Lau grot. Niet een hele bijzondere grot, was het niet dat je hier kan zwemmen. Het water is heel helder en lekker fris. Via een korte duik kom je in een tweede grot waar het aardedonker is. Tijdens ons bezoek was het laagwater dus het was het echt maar een seconde of twee je adem inhouden. Bovendien was er goede begeleiding met iemand in de eerste grot en iemand in de tweede grot met een zaklamp. Die vertelde ook direct een verhaal over waarom deze grotten belangrijk zijn in Fiji.

Blue Lagoon Beach Resort

Blue Lagoon Beach Resort is een luxe resort met bijbehorend prijskaartje. Het is gelegen aan het mooiste strand van het eiland de Blue Lagoon (niet te verwarren met de plek waar de film Blue Lagoon is opgenomen). Een heel wit strand met blauwe zee en redelijke snorkelmogelijkheden voor de kust.

Blue lagoon resort Yasawa

Als dag gast bezocht ik de Blue Lagoon en ik vond het personeel ontzettend vriendelijk en de huisjes er goed uitzien. Als je het budget ervoor hebt, dan krijg je hier zeker waar voor je geld. Er zijn veel extra’s zoals gratis kajaks, maar ook betaalde faciliteiten, zoals een duikshop.

Blue lagoon resort Yasawa

Er zijn verschillende type accommodaties: van strandvilla’s met eigen ligstoelen tot aan dorms. Jammer genoeg mag je hier met je gezin niet in een budgethuisje verblijven met gedeelde badkamer, de goedkopere villa’s boeken snel vol. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid voor Blue Lagoon Beach Resort.

Blue lagoon resort Yasawa

Oarsman Bay Resort

Oarsman Bay Resort ligt naast de Blue Lagoon en heeft dus hetzelfde mooie strand en de snorkelmogelijkheden. Hier zijn kinderen pas welkom vanaf 14 jaar. Het resort richt zich wat meer op rustzoekers. Het krijgt ook uitstekende reviews, dus als je de Yasawa eilanden met tieners bezoekt is het zeker een optie. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid voor Oarsman Bay Lodge.

Yasawa Oarsman Bay Resort

Nabua Lodge

Wij verbleven zelf bij Nabua Lodge. Het is een lodge, maar niet door een lokale familie gerund zoals bij veel andere wel is. Je hebt hier dus niet dat community gevoel van het echte Fiji leven, zoals bij veel andere ‘lodges’ op de Yasawa eilanden.

Yasawa Nabua lodge

In plaats daarvan is er een eigenaar met personeel. De eigenaar komt soms wat nors over en als je iets wil, moet je er zelf om vragen. Uiteindelijk waren we wel blij met alles wat ze hier voor ons regelden, van een bezoekje aan het dorp tot aan de grotten.

Yasawa Nacula grotten

Pluspunt is ook dat ze hier wel een verplicht meal plan hebben, maar als je tijdig (ze de avond van tevoren) doorgeeft een bepaalde maaltijd niet te willen nuttigen, dan hoef je die ook niet te betalen. Handig als je bijvoorbeeld een dagje naar de Blue Lagoon gaat of wil eten bij de Cake shop. De maaltijden zijn niet heel bijzonder, je krijgt gewoon een bord met wat ze die avond of middag klaar hebben gemaakt en dat is het eten dat er is. Ook de ontbijt opties zijn beperkt, denk aan wit brood met jam en cornflakes met wat fruit.

Yasawa Nabua lodge

De huisjes zelf zijn ook echt heel prima voor de prijs die je ervoor betaalt. Beter onderhouden dan veel andere goedkopere accommodaties op de eilanden en met eigen badkamer en zelfs een lauwe douche met prima watervolume.

Yasawa Nabua lodge
Yasawa Nabua lodge

Het regenwater is drinkwater en kun je gratis krijgen. Verder zijn er hangmatten en je kunt gebruik maken van kajaks. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid voor Nabua Lodge.

Safe Landings Eco Resort

Safe Landing is de andere budget accommodatie op Nacula eiland. Vanaf Nabua Lodge kun je het zien liggen. Het wordt gerund door een familie. Jammer genoeg is deze accommodatie echt in verval geraakt. Lees vooral de recente reviews om de actuele situatie te checken voor je boekt.

Yasawa Safe landings

Homestays Nacula

Ook op Nacula eiland zijn een aantal homestays. Je weet hier niet exact waar je terecht komt, omdat ze rouleren tussen verschillende families. Je weet bijvoorbeeld niet of je wel of geen elektriciteit hebt in je huisje (Burre). Sommige huisjes liggen aan zee, zo verhuurt de dame van de Cake Shop ook een huisje, anderen liggen in het dorp. Wat ze gemeen hebben, is dat er simpele faciliteiten zijn, de prijs laag is en dat je opgenomen wordt in het leven in het dorp. Bekijk hier meer informatie over Nacula Homestays.

Nanuya LaiLai, Nanuya Levu, Tavewa

Deze vier eilanden liggen nog onder Nacula eiland maar worden als laatste stops bezocht tijdens de boottocht met de Yasawa Flyer. Daarom hebben we ervoor gekozen om ook hier deze eilanden als laatste te benoemen. Ook vanaf deze eilanden is het mogelijk een trip te maken naar de grot. Verder zijn het echte resort eilanden met, afhankelijk van welk resort je kiest, meer of minder faciliteiten.

Boathouse Nanuya & Nanuya Island Resort

Het Naviti Resort, omringd door palmbomen aan het strand, biedt een super zwembad met een bar waar je in kunt zwemmen. De kamers zijn modern en comfortabel, sommige met uitzicht op zee. Je hebt veel keuze aan eten, van ontbijt tot Aziatische gerechten. Er zijn veel leuke dingen te doen, zoals relaxen in de spa of snorkelen. Voor boten is het Boathouse Nanuya ideaal om aan te meren. Bekijk de beschikbaarheid en prijzen.

Boathouse Nanuya Island Resort Yasawa

Coconut Beach Resort

Bij het Coconut Beach Resort zijn kinderen vanaf 8 jaar welkom. Je hebt er mooie stranden met keuzes uit Beachfront Bures of Gardenview Bures, heeft elke kamer een eigen badkamer en zijn handdoeken en beddengoed inbegrepen. Je kunt je dagen vullen met activiteiten, zoals snorkelen, kajakken of wandelen, en ze regelen zelfs duiktrips en grotexpedities. In de avond is er vaak entertainment, zoals culturele shows of spelletjes. Er zijn ook speciale familiekamers en villa’s direct aan het strand. En als je trek hebt, ga dan zeker naar de bar en eetkamer aan het strand. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid voor Coconut Beach Resort.

Sunrise Lagoon Homestay

Ook in dit deel van de eilanden zijn verschillende homestays te vinden. Een van de betere is Sunrise Lagoon Homestay. Het zijn simpele huisjes aan het strand en ze organiseren hier ook activiteiten. Goed voor een echte lokale ervaring. Bekijk hier meer reviews en beschikbaarheid.

Meer tips? Lees ook onze andere blogs over Fiji met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top